Recenze
Opel Astra ASTRA F CARAVAN 1.6i LPG
Technické info
Přezdívka auta Piliňák Rok výroby 1991 Koupeno ojeté najeto [km]:429000 palivo: LPG počet válců: 4 počet ventilů na válec: 2 objem [cm3]: 1600 výkon [kW]: 55 maximální rychlost [km/h]: 165 počet rychlostí: 5 převodovka: manuální průměr kol [palce]: 13 zavazadlový prostor [l]: 1630 pohon kol: přední spotřeba [l/100km]: 8.3
Popis vozu
Původním autorem recenze je uživatel s nickem "Johnny006".
Opel ASTRA F caravan 1.6 1991. Motor zážehový osmiventil C16NZ 55kw.
Posledních cca 270 000 na LPG. Toroidní nádrž místo rezervy.
Jsem druhý majitel – (prvních 101tkm něm. firma TELENORMA)
Oplíka mám 15let a najel jsem 328tkm.
I dnes je ve slušném stavu nebojím se vyrazit do zahraničí. Astru si chci ještě několik let ponechat ale už teď jí uděluji titul „obyčejný ale neobyčejně odolný univerzální pracant :)“
Trocha nudné historie:
Třem řidičům byla prvním autem po získání řidičáku. Odvozil sem s ní veškerý materiál na celkovou rekonstrukci baráku, dodnes často plní funkci stěhováka zásobovače dříví (nejen na káru ale i do kufru se ho vejde dost po sklopení sedaček). Stále slouží 2 firmám a 5ti řidičům.
Auto bývá půjčované známým potřebujícím odvést něco většího, zároveň je rodinným autem - na dovolenou s kufrem naplněným po střechu a 5ti horskými koly na střeše. (V tomto případě to však do kopce moc nejede a o předjíždění ani radši nemluvím) S autem nikdo nejezdí v rukavičkách ani přes výmoly nebo 197 na dálnici (ovšem z prudkého kopce..), maximální náklad co se vezl – dříví na sice pár km ale byly to i s károu a lidma necelé 2 tuny.
Už bylo 9 drobných ťukanců z parkoviště apod, takže občas světlo/zrcátko, vyklepat blatník. Původní světlo je jen levé přední :) ale nárazníky i blatníky jsou původní. Často z poviného ručení zaplatili víc než stála oprava.
Silné stránky
Spolehlivost
Životnost motoru
Levný provoz
Praktičnost zvazadelníku
Odolnost (vůči hrubšímu zacházení)
Jednoduchost oprav
Výkon
Dojezd LPG
Parkování v podzemí
Zkušenosti se servisem (poruchy, opravy):
Během těch let jsem potřeboval 3x odtah (nakonec se ukázalo že to byla drobnost jako např palec rozdělovače) a několikrát jsem musel na cestě zaimprovizovat (např. drátkem prodloužit utržené lanko spojky).
Měnit bylo nutné hlavně díly podléhající běžnému provoznímu opotřebení:
Pneu, brzdové desky, svíčky, palec rozdělovače (2x!), manžety poloos a řízení, řemeny, uhlíky a ložiska alternátoru, termostat, výfuk hlavně zadní díl (nekvalitní - tak na 3-4 roky ale naštěstí se dá koupit za 700kč) zadní tlumiče, občas nějaké těsnění, plynové vzpěry 5. dveří, postupně několik mp3 autorádí (netýká se auta ale jedno rádio byl velký problém – za 3 dny stání vytlučená baterka, lanko spojky a náhon tachometru, simering na klice, čepy ramen, zkorodované kontakty na ECU – pomohl kontaktol, akumulátor, pročištění LPG „hnoje“ ze vstřiku, lanko ručky, těsnení olejové vany).
Kvůli množství cest na pár km bylo opotřebení pantů řidičových dveří takové, že při otevření klesly o dobrý 1,5cm. Vyřešily to dvě ocelové podložky pod panty řidičových dveří :)
Základní údržba kterou provádím:
Olej 10w40 + filtr 15-20tkm
Fridex cca každých 8let jinak kontrola
Rozvody (po každé třetí výměně i kladku a pumpu)
Povinná revize LPG 1x ročně
Stříkání dutin pravidelně každých 5 le nástřik podvozku zhruba po 7mi letech.
(Proto i na Fku je ta podlaha i původní prahy ok - mám jen nové lemy.)
Původní díly které již přesluhují:
přední tlumiče
ložiska - 1 už se ozývá
čepy řízení - trochu vůle
zadní brzdové obložení – vibrace při ručce
katalyzátor – dle LPG technika při posledním seřízení „emise má jak kdyby tam kat nebyl“
Původní díly které naopak překvapivě nejeví problém:
třmeny – nejsou zatuhlé a je tam pořád původní brzdovka
motor – vloni ještě vydržel 5l kanystr celý interval (dolévání cca litr /15tkm)
motor chytá pořád i v -20ºC bez problémů
baterka OPEL (už je sice dávno vyhozená ale byla tam 11let, ta další neorigo mi klekla po 4 letech)
LPG - nikdy žádný problém, roční revize zdarma - za body z čerpací stanice LPG - průměrná cena za poslední roky 12kč
tankuji nejradši v ONO - jsou levný, ale i v jakýchkoli i dost pofiderně vypadajících stanicích (LPG se tak snadno nemíchá s vodou jako benzín).
Zkušenosti s prodejcem (autosalon / autobazar)
Podle opotřebení interiéru a spojky nevylučuju stočené kilometry, Jinak ok.
spotřeba během 13ti let
Vedu průběžnou evidenci po celou dobu provozu. Už by to dalo na slušnou trilogii :)
čerstvě po koupi (110tkm):
dovolená Chorvatsko v 5ti lidech a klidné jízdě: 5,92l benzínu
dnes (přes 400tkm):
při stejných podmínkách jako tenkrát do Ch: lehce přes 7l benzínu,
jezdí se ale téměř jen na LPG a hodně po městě:
město 40%
mimo 60%
=> dlouhodobý průměr posledních 20tkm: 8,45l LPG/100km
Novinky v recenzi
BOURAČKA :'(
Dneska muj tata prehledl neosvetleny kamion stojici za zatackou vyjezdu z dalnice. Sice tam stal blbe a nemel ani blinkry ale je to tatova chyba. Nevim nevim jak to s Piliňákem dopadne...
Byl v dobrem stavu, pocital sem s nim min na dalsich 8 let :(
Nepotkalo se to.
Zapoměl jsem uvést do recenze jednu moc příjemnou věc, je to asi dva roky co mi praskl rozvoďák při cca 4000ot. a ventily přežily. Nevím jestli je to u motoru C16NZ dáno nepotkatelnou konstrukcí podobně jako třeba u C20NE, nicméně stejně vypadající C14NZ se potká skoro vždy.
Ložiska OK, byly to jen kotouče
Měl jsem pouze zvlněné původní brzdové kotouče (6-7mm tloušťka minimum má být 9,7). Dal jsem tam zatím nějaké slušné co jsem měl z Kadetta. Šmajdání zmizelo, náboj zcela bez vůle. Časem koupím BREMBa.
!Původním ložiskům pořád nic není!
Výměna benzínové nádrže, holt po těch 18-ti letech začala nahoře (kde to není vidět) prosakovat. Dal jsem novou, nové bez vyndání nádrže špatně přístupné hadice a palivový filtr celkem 1800 Kč (Polsko) + práce, mělo by to být už "na doživotí" :)
Video
Přímý odkaz na video.