Recenze
Škoda Superb
Technické info
Přezdívka auta Tank Rok výroby 2002 Koupeno ojeté najeto [km]:182000 tuning/stylingoznačené * palivo: nafta počet válců: 4 počet ventilů na válec: 2 objem [cm3]: 1896 výkon [kW]: 96 / 120 * kroutící moment [Nm]: 285 / 350 * zrychlení 0-100 km/h [s]: 10 / 9 * maximální rychlost [km/h]: 210 počet rychlostí: 5 převodovka: manuální průměr kol [palce]: 16 / 17 * zavazadlový prostor [l]: 460 pohon kol: přední spotřeba [l/100km]: 5.8 (udávaná)spotřeba naměřená:
Popis vozu
Auto som kupoval po prvom majiteľovi ktorý sa ho po troch rokoch používania a splatení leasingu rozhodol vymeniť. Najprv som rozmýšlal nad golfom IV ale pomaly som sa dostal k VW passat B6, BMW 320d, fordu mondeo a audi A4. Keď už kupujem tak nech je to aspoň niečo normálne. Nakoľko som nemal záujem o pohon zadnej nápravy (štvorkolka by mohla byť) tak som časom vylučil BMW a audi sa mi zdalo dosť predražené. Pri mondeu sa páčil interiér a passat mal dobré ceny.Cez známeho som sa dozvedel o superbe za dobrú cenu a dá sa povedať že som mal šťastie lebo majiteľ ho skoro dal ako zálohu (akontáciu) pri prevzatí novej audiny. Kúpa bola rýchla. Poobede som auto pozrel a previezol sa. Večer menšie posedenie s majiteľom a na druhý deň som šiel do banky po peniaze. Večer stál tank v garáži (priateľka ho tak nazvala keď jej náhodou prešiel po nohe).
Exteriér
Všeobecne povedané je to to najväčšie a najpohodlnejšie čo škodovka vyrába. Je to taká väčšia oktávka natiahnutá do dĺžky a šírky. Žiadne výstrelky v dizajne, všetko je tam kde má byť. Stručne povedané v jednoduchosti je krása. Originál disky 16“ nahradili 17“ OZ hydra s pneu 225/45 aj keď mohli byť kľudne aj 235 (možno budú po zodratí súčasných). Svetlá sú klasické akurát používam žiarovky s väčšou svietivosťou a celkom to stačí. Výbava comfort zahŕňa jednu okrasnú lištu okolo okien. Vo vyššej výbave sú aj po obvode auta. Nakoľko sa mi viac páči čistý dizajn tak nemám žiadny spojler a ani mračítka. Podľa mňa by sem ani nepasovali. Jedinými zmenami bola výmena čienych krytov ŠPZ za strieborné (tmavému autu pristanú) a montáž fólií (vyzerajú dobre a majú aj praktický význam).
Interiér a výbava
Výbava comfort zahŕňa všetky potrebné doplnky pokiaľ nie ste nejak veľmi náročný. Jazdu spríjemňuje automatická klimatizácia, štyri elektrické okná a zrkadlá (vyhrievané), lakťová opierka výškovo a pozdĺžne nastaviteľná s úložným priestorom na pár CD, celkom pohodlné sedadlá s možnosťou nastavenia bedrovej opierky ktoré podržia aj v zákrutách. Volant je štvorramenný výškovo a pozdĺžne nastaviteľný. Interiér je našťastie tmavý lebo imitácie dreva mi nejak nesedia. Jeho jedinou zmenou bola výmena originál kazetového rádia za originál CD (podľa mňa tam iné dizajnovo vôbec nepasuje). Sedenie na zadných sedadlách je dostatočne pohodlné hlavne ak cestujú štyria. Piaty musí sedieť trošku vyššie a nemá to až tak pohodlné. Dvaja to majú vzadu akurát a viac miesta si asi ani nemôžu želať. Pri mojej výške 181 (aj pri vyšších) za mnou nie je problém si preložiť jednu nohu cez druhú. Jediná vec čo mi zatiaľ vadila bolo jemné pogumovanie rúčok na dverách ktoré sa pomaly ale isto lúpalo takže muselo ísť dole a na jednom ovládači okna od slnka napučala farba a potom sa aj odlúpla takže sa všetky čistili a striekali na čierno. Kufor s objemom 460 litrov je dostatočne veľký pre batožinu štyroch ľudí aj s poskladaným kočíkom. Jediná škoda je že v prípade potreby sa nedajú sklopiť zadné sedadlá. Podvozok je nastavený dosť na pohodlie (veď je to limuzína) no podrží aj pri razantnejšej jazde. Možno by sa zišiel tempomat na dlhšie cesty ale nakoľko tak často nepodnikám až také dlhé výlety tak mi to ani tak nevadí. Po zistení že nemám alarm som dal domontovať originál Meta lebo o pochybných značkách som počul všeličo a tak som neriskoval. O bezpečnosť sa starajú ABS a ASR spolu s aibagmi vodiča a spolujazdca a bočnými arbagmi v sedadlách.
Motor
Superb je poháňaný klasickým TDI s objemom 1896, výkonom 96 kw/130 ps a krútiacim momentom 285 Nm. Po načipovaní má výkon 120 kw / 163 ps a 350 Nm. S takýmto výkonom nemá takmer 1,5 tonové auto problém zrýchlovať v každej situácii. Prvý prevodový stupeň je traktorový a slúži tak maximálne na rozjazd. Na dvojke sa už dá celkom slušne zatlačiť do sedadiel a dokonca niekedy dostane ASR zabrať aj pri zaradenej troječke. V päťke sa dá celkom v pohode jazdiť od 60 km/h až po maximálku. Moja priemerná spotreba sa pohybuje okolo 7 litrov ale dosť často sa pohybujem v meste a na kratšie dráhy. Mimo mesta sa dá jazdiť od 4,5 (keď doslova iba hladkáte plyn) do 6 litrov a to je už razantnejšia jazda. Bežný priemer je do 5,5. Cesta SR - Mníchov dokopy 1800 km a niekedy aj bez ohľadu na spotrebu a výsledok 5,1 l/100km. V meste bežne jazdím od 7 do 9 litrov.
Silné stránky
- auto na každý deň
- rýchla a pohodlná preprava
- nízka spotreba
- spolahlivosť
- priestor na zadných sedadlách (vlastne celkovo)
- dostupnosť a cena súčiastok
- dostatočne veľký kufor
Slabé stránky
- trošku hlučnejší motor ale na diesel to je v pohode, keď sa zahreje tak ho až tak nepočuť a aj tak ide vždy rádio
- menší otvor pre prístup do kufora
- predná náprava (vraj dosť háklivá) - zatiaľ v pohode
- zo začiatku parkovanie (má predsa skoro 5 metrov) ale to je iba sila zvyku
Zkušenosti se servisem (poruchy, opravy):
Zatiaľ dobré. Originál škoda servis. Len bežné výmeny a servis ale ani predchádzajúci majiteľ nič väčšie nemenil. Jediné čo som menil sú manžety (gumy na poloosi). Celkom schopné ceny za servis a prístup k ľudom sa mi zdá na dobrej úrovni.
Montovali mi aj originál alarm meta a aj cena bola celkom v pohode len keby nevypálili týždeň staré koberce pájkovačkou na troch miestach
Zkušenosti s prodejcem (autosalon / autobazar)
Auto bolo kupované od ruky tak žiadne. S predávajúcim to bolo veľmi rýchle (obojstranná spokojnosť). Auto bolo po veľkom sevise takže nebolo o čom špekulovať. Iba ak o cene.
Novinky v recenzi
Teraz jazdím 90% po meste a väčšinou krátke trasy. Priemerná spotreba sa pohybuje okolo 8 litrov ale stačí trošku dlhšia jazda a ľahká noha a spotreba klesne na 7 litrov.
Pridané nové foto.
Tak a je po dovolenke. Tank ju zvládol určite lepšie ako my. Tých 20 hodín cesty tam a naspäť sa nesťažoval a 1700 km zvládol s maximálne natrieskaným kufrom, štyrmi pasažiermi a prenosnou chladničkou v priemere za 5,5 litra a to sme sa takmer tri hodiny vliekli v zápchach. Po dialniciach sa išlo 110 až 150 a po bežných cestách sme sa snažili dodržiavať rýchlosť aby sa dovolenka nepredražila. Počítal som so spotrebou až 6 litrov nakoľko sme boli plný a aj klíma šla jednu cestu naplno ale 5,5 je až veľmi dobre. Nikto zo spolucestujúcich sa na nepohodlie nesťažoval lepšie povedané viezli sa ako v bavlnke a aj si pospali.
Přidat názorDiskuse: Škoda Superb
- Nádhera 04.06.2009 12:53
- tak to mas za 10 02.01.2009 12:20
- Re: Re: Re: Re: prosim prosim 09.07.2008 11:56 TurboKluk(smazat hodnoceni)
- Re: Re: Re: prosim prosim 09.07.2008 10:49 Roman30
- Re: Re: prosim prosim 08.07.2008 16:40 TurboKluk(smazat hodnoceni)
- Re: prosim prosim 08.07.2008 15:52 Roman30
- prosim prosim 07.07.2008 19:18 TurboKluk(smazat hodnoceni)
- Ahojky susede.. 19.05.2008 17:55 Mojito (s Feferonkou)(RSKa)
- Re: Na to, že to má být luxusní auto, 19.05.2008 17:07 Deutscher
- Re: Re: Vvýkon 19.04.2008 20:35 TurboKluk(smazat hodnoceni)
- Re: Vvýkon 18.04.2008 15:30 Roman30
- Vvýkon 17.04.2008 21:27 TurboKluk(smazat hodnoceni)
- superb 23.01.2008 19:04
- Na to, že to má být luxusní auto, 28.08.2007 02:51 Poustnik
- Re: CHip 20.08.2007 10:40 Roman30
- CHip 20.08.2007 08:37 Hanss (MoDo Team)
- Pěkný 20.08.2007 08:31 Hanss (MoDo Team)
- Re: Ronnyp 06.08.2007 13:53 Roman30
- Ronnyp 06.08.2007 12:23 Ronnyp (RSKa)
- Re: Superb 30.07.2007 16:10 Roman30
- Re: Re: Re: CHIP 16.04.2007 11:48 Roman30
- Re: Chip 14.04.2007 19:22 Hitachi
- Chip 14.04.2007 19:21 Hitachi
Další vozy Škoda Superb
Škoda Superb (2003) Majitel: TurboKluk(smazat hodnoceni)
Přidáno: 10.4.2008 26510 Majitel 9.92 Uživatelé
Škoda Superb (2005) Majitel: blowiik