Recenze
Toyota HiAce 4x4 D4D
Technické info
Přezdívka auta Zatím žádná, přezdívky mají nespolehlivá auta Rok výroby 2004 Koupeno ojeté najeto [km]:225000 palivo: nafta počet válců: 4 objem [cm3]: 2490 výkon [kW]: 75 maximální rychlost [km/h]: 140 počet rychlostí: 5 převodovka: manuální průměr kol [palce]: 15 zavazadlový prostor [l]: 6900 pohon kol: 4x4
Popis vozu
Hiacky jsou ve světě vyhlášené jako jedny z nejspolehlivějších dodávek. Starší verze doteď jezdí v Africe i Latinské Americe jako autobusy (colectiva). Do devadesátých let se vyráběly i s klasickým přiřaditelným pohonem 4x4 a redukční převodovkou. Existovala i tovární kempingová úprava se zvedací střechou.
Naše verze má už permanentní pohon 4x4 a postrádá redukci. Uzávěrky diferenciálu se nekonají (leda u tunerů, kteří dělají kompletní přestavbu na off-road), naštěstí vzadu je samosvor. Problémem může být tudíž překonávání nerovností diagonálně, kdy zůstanou protilehlá kola ve vzduchu - typicky výjezd z pangejtu. Naštěstí pangejty se příliš neplížíme a i tak vždycky zaberou zadní kola a přehoupneme se.
Vozidlo pohání common rail od pana Diesela. Sedmdesát pět kilowattů stačí, do kopce jede i ve 4000 mnm., ale trocha víc by neškodila. Jednička statečně nahrazuje redukci, ale občas by se přeci jen hodila. Ulevila by spojce při občasném poskakování po kamenech.
Původně auto sloužilo plynárenské společnosti v Belgii. Vozilo pravděpodobně spíš nářadí - vzadu byly ohyzdné plechové fochy a jedna dřevěná bedna na cosi. A taky dost smrádek, který se nám naštěstí podařilo vyluftovat během tvorby vestavby.
Vestavbu jsme řešili svépomocí, základ pomohl vytvořit kamarád truhlář. Izolace je z kombinace karimatky od kamarádky, struto z výprodeje a alufolie za nekřesťanské peníze. Nábytek z hobby obchodu a víkend práce. Matrace Ikea, potahy ušil čalouník. Vybavení jsme povětšinou kupovali po cestě - nejsvětší část pochází ze slovutného Walmartu z USA (vařič, plynová bomba, hazlík).
Silné stránky
Spolehlivost. Najeli jsme zatím přes 30 tisíc kilometrů po cestách i necestách Latinské Ameriky, a to bez vážnějších závad.
Pohon 4x4 - zatím jsme nezapadli nikde, a to jsme x-krát kempovali na pláži, brodili a vezli Ekvádorskou rodinu po bahnitých stezkách.
Nenápadnost - v Latinské Americe se velmi hodí - nevypadáme jako turisti, ale spíš jako místní MHD. Taky proto na nás lidé u silnice často mávají - chtějí svézt.
Slabé stránky
Nižší světlá výška - občas by se ještě pár centimetrů hodilo, hlavně pod přední nápravou. Šlo by napravit přitažením torzních tyčí vpředu, ale trochu se bojíme, aby pak neodešly do věčných lovišť.
Auto už něco pamatuje - pravé posuvné dveře už nejdou tak hladce zavírat (zkusíme sehnat nová ložiska), trochu se ozývá homokinetický kloub ze sloupku řízení, sedačky už taky nejsou vrcholem pohodlí.
Zkušenosti se servisem (poruchy, opravy):
Preventivně jsme nechávali měnit všechny tlumiče. Vzadu bohužel neoriginál, což se projevilo později - podložky uložení byly moc tenké, takže se gumové uložení utrhlo (vyřešeno za pár korun).
Pak na STK "našli" vůli ve spodních čepech. Následovala anabáze s koupí dílů z druhovýroby, opětovného nálezu na STK a pak až koupě originálu.
Spojka už šla nová přímo v autorizovaném servisu.
Poučení: na Toyotu patří jen Toyota.
Zkušenosti s prodejcem (autosalon / autobazar)
Koupeno v Belgii v autobazaru. Klasický přístup, vady zamlčeny, nicméně podle očekávání. Lepší než předtím v Německu, kdy nám prodejce předem slíbil testovací jízdu a na místě oznámil, že auto nemá brzdy.
Sledujte nás na facebooku
Aktuální fotky z cest: www.facebook.com/getoutoftown.cz
Kempy, mapy a další info o cestě: www.getoutoftown.cz
Video
Přímý odkaz na video.