Recenze
Volkswagen Tiguan Taigo 1,0TSI 7DSG
Technické info
Přezdívka auta Oliva Rok výroby 2024 Koupeno nové najeto [km]:1000 palivo: benzin počet válců: 3 objem [cm3]: 999 výkon [kW]: 81 kroutící moment [Nm]: 200 zrychlení 0-100 km/h [s]: 10.9 maximální rychlost [km/h]: 196 počet rychlostí: 7 převodovka: automatická průměr kol [palce]: 16 zavazadlový prostor [l]: 440 pohon kol: přední spotřeba [l/100km]: 5.7
Popis vozu
Dobrý deň, milí priatelia,
kto čítal moju recenziu na nedávno kúpený Lexus ES300h vie, že Mercedes a class, ktorý som vlastnil pred ním a nabehal s ním 162 000km za 4 roky, som sa rozhodol (napriek tomu, že vlastniť Mercedes bol vždy môj sen) predať. Za veľmi krátku dobu sa našiel kupec, akceptoval moju predajnú cenu a ja som potreboval kúpiť druhé auto. Najlepšie skladovku s cenou do 25 000,- Eur (625 000,-Kč).
Po skúsenosti s Lexusom som chcel Lexus UX300h, ak nie Lexus, tak Toyotu Yaris Cross, samozrejme vo výbave ktorú som požadoval v aute mať, ani jedno nespĺňalo cenový strop. Nebudem sa dlhšie rozpisovať o výbere, ale VW Taigo, ktoré som nakoniec kúpil spĺňalo všetko, čo som chcel v druhom (nákupnom, hubárskom, voľnočasovom a mestskom) aute mať a spĺňalo aj cenový strop. Predľžená záruka na 5 rokov mi zaručuje kľud pri prípadných záručných opravách a keďže si auto neplánujem nechať dlhšie, tak som túto kúpu akceptoval. Možno sa divíte, že takto rozprávam o VW, ale ja som bol vždy "odporca" koncernu VAG. Ale ako sa hovorí "nikdy nehovor nikdy", jeden z koncernu mám v garáži. Podľa môjho názoru najlepší výber z 3 neprémiových značiek koncernu - predsa len koncern si zachováva hierarchiu v technologickom procese výroby.
TAIGO:
Pri Lexuse, ktorý používam na dlhé trasy som potreboval auto, s ktorým sa nebudem báť chodiť parkovať do mesta, do nákupných centier a taktiež som potreboval auto so zvýšeným podvozkom na moje voľnočasové aktivity. Pohon 4x4 nepotrebujem a Taigo má svetlosť 200mm podľa technických údajov výrobcu (podľa údajov jedného recenzenta v najnižsom bode 180mm), čo je dostatočná svetlosť (dokonca vyššia ako pri väčších SUV).
Prečo nie T-cross? Bolo to kvôli interiéru, vyššiemu posedu a menšiemu kufru (viem, tam sa dajú zadné sedadlá polohovať) a faktu, že T-cross je o cca 1000,-Eur drahší v tej istej výbave a taktiež nie je taký "šmrnc" ako Taigo.
VÝBAVA:
Výbava môjho Taiga je veľmi obsiahla. Bola to skladovka vyrobená 22. 02. 2024 a prevzaná 10. 04. 2024. Vychádza z výbavového stupňa Life, ale je to limitovaná edícia LIMITED, kde sú zadarmo niektoré prvky výbavy ako bezkľúčové odomykanie a štartovanie, zatmavené sklá, metalíza, 17 palcové disky z ľahkých zliatin, zadná parkovacia kamera a paket viditeľnosť. Auto malo plus Digital cockpit Pro, lepší audiosystém s displejom, bedrové opierky na predných sedadlách, vyhrievanie sedadiel, adaptívny tempomat, Travel assist, paket asistenčných systémov, IQ light LED, indukčné nabíjanie telefónu, automatická dvojzónová klimatizácia a 16 palcové disky kolies. Čiže auto skoro s maximálnou výbavou a to sa počíta pri následnom predaji auta a taktiež pre mňa ako užívateľa je to príjemné. V dnešnej dobe bezkonkurenčná cenovka auta.
POSTREHY Z VÝBAVY:
Adaptívny tempomat funguje veľmi dobre, udržuje v pruhu konzistentne, monitoring slepého uhla tiež. Všetky asistenčné systémy sú na veľmi dobrej používateľskej úrovni a neobťažujú vodiča pri jazde (dajú sa pár klikmi vypnúť + Taigo ešte nemá "pípanie" pri prekročení rýchlosti).
Digital cockpit Pro má veľmi pekné rozlíšene, dajú sa na ňom nastaviť rôzne pohľady a údaje o jazde. Vadí mi, že pri zapnutom adaptívnom tempomate (čo je pri aktivovanom používateľskom profile zapnuté stále) nevidím celkový odjazdený počet kilometrov auta, iba trip.
Infotainment vozidla má 8 palcový displej a veľmi pekné rozlíšenie. Bezdrátové spárovanie apple carplay ukážkové. Na menu a na množstvo nastavení si musíte chvíľku zvyknúť. Páči sa mi, že pri vypnutí motora sa mi ukáže na displeji pripomenutie, či som si nezabudol v aute mobil alebo či všetci cestujúci vystúpili. Ovládanie gestami som vypol, nevidím v tom zmysel.
IQ light LED má pekný sveteľný podpis na prednej make (lišta od svetiel po znak VW) a taktiež aj vzadu podobným štýlom. Svetelný výkon stretávacích svetiel je priemerný a svietia na môj vkus nízko. Pri pustených diaľkových adaptívnych svetlách je vidno úplne iný svetelný tok a tak vidím predomnou ako keby dve rôzne svetlá v jednom lúči. Inak funkčnosť a tieňovanie áut (okrem diaľnice) je veľmi dobré, je vidno ako sa zapínajú a vypínajú jednotlivé segmenty.
KOMFORT a POHODLIE:
Zrejme som ovplyvnený jazdou v Lexuse, ale nie som 100% stotožnený s recenziami redaktorov na komfort jazdy v Taigu. Mám na aute 16 palcové kolesá so slušnými rozmermi 205/60, čo by malo zaručovať vyšší komfort, ale podľa môjho názoru je to auto tvrdé a nekľudné. Samozrejme na tom má podiel kvalita slovenských ciest v Bratislave a okolí, ale čakal som, že komfort bude lepší. Určite za to môže aj zadná tuhá náprava.
Auto pri prejazde výmolov a priečnych nerovností búcha od podvozka, niekedy sa tie rany prenesú aj do karosérie. Pri prejazde zákrut s priečnou nerovnosťou auto jemno odskočí od svojho smeru jazdy. Hlučnosť od podvozka veľmi závisí od kvality asfaltu - čím hrubší, tým je hluk otravnejší. Samozrejme na kvalitných cestách je auto príjemne tiché a komfortné.
MOTOR a PREVODOVKA:
Motor je veľmi dobre odhlučnený. Počuť ho iba pri razantnejšom pridávaní, pri ustálenej rýchlosti motor nie je počuť. Pri voľnobehu motor netrasie (tohto som sa bál, keďže to je 3 valec). Spotreba po najazdení 1000km sa ustálila na 5,3 litra (20% mesto, 40% okresky, 40% diaľnica). Čítal som niekoľko článkov o tejto generácii motora pod označením DLA a mal by mať už vychytané všetky najväčšie problémy, ktoré tieto 1,0 TSI mali v minulosti.
Prevodovka je zatiaľ asi najväčší kameň úrazu na tomto aute. V režime D veľmi podtáča motor a vo väčšine prípadov preradí na vyšší prevodový stupeň v tej najnevhodnejšej chvíli (napríklad pri miernom stúpaní a zrýchlovaní, kde očakávam kontinuálny záber, tak preradí...), občas sú počuť divné zvuky z prevodovky pri preradení a pri prejazde retardérov tiež. Tak snáď sa cestou nerozsype :-) (v Renaulte Arkana to robilo tiež a ja som zhýčkany z e-CVT z Lexusu). Rozbiehanie a spiatočka prevodovke nevadí, zatiaľ som nespozoroval cukanie alebo nekomfort. Prvé tri prevodové stupne radí prevodovka veľmi skoro a nevyužíva krútiaci moment motora potom 4 prevodový stupeň mám zrazu pocit, že auto začne ťahať do otáčok až tak, že počujem roztáčanie turba - je to také neprirodzené.... Čo sa mi ale na prevodovke páči je, že pri spomaľovaní prevodovka preradí na neutrál - tzv plachtí, čo pri tak ľahkom aute ako je Taigo spôsobí, že dlhý čas idem na neutrál a auto veľmi veľmi pomaly spomaľuje a prejdem na neutrál fakt dlhý úsek.
Pri preradení prevodovky do režimu S sa jej chovanie zlepší - nepodtáča motor a pracuje tak, ako si predstavujem a ako by som radil ja. Čo je ale nevýhoda tohto režimu je, že 7 prevodový stupeň radí neskoro a nedá sa plachtiť. Škoda, inak by som tento režim SPORT využíval stále.
CELKOVÉ ZHODNOTENIE:
Najcharakteristickejšia vlastnosť pre Taigo je jeho ľahkosť pri jazde - práca s volantom, plachtenie, nájazdy do zákruty, zrýchlovanie a celkové manévrovanie s autom. Ak si odmyslím tvrdosť podvozka a odhlučnenie na nekvalitných cestách, občasné divné správanie prevodovky, je to ideálne auto do mesta, okresky a aj diaľnice do rýchlosti 120km/h. Ideálne auto pre mladých ľudí, prípadne mladé rodiny (Isofixy sú na 3 miestach). Veľmi milo ma prekvapil motor - jeho pružnosť a tichosť pri jazde. Interiér napriek lacnejšie pôsobiacim tvrdým plastom v spodnej časti interiéru je veľmi príjemný a priestranný na predných sedadlách. Verím, že aj spoľahlivosť auta bude uspokojivá a s autom nebude vážny problém.
Ďakujem, že ste čítaním mojich riadkov prišli až sem a verím, že som pomohol niekomu s výberom jeho budúceho vysnívaného auta.
Majte sa pekne. Jazdite rýchlo, ale bezpečne :-)
PS: interval výmeny oleja je 30 000km alebo 2 roky - určite pôjdem po 15 000km.
Silné stránky
- zelená farba :-)
- kvalitné displeje s množstvom nastavení a zobrazení
- na danú triedu veľmi dobrá priestrannosť
- vyzerá, že motor je úsporný a dostatočne pružný
- IQ light LED vpredu a vzadu majú pekný sveteľný podpis
- podľa recenzie na youtube má auto vynikajúcu ochranu podvozku
- prí vytvorení profilu v aute Vám všetky nastavené funkcie ostanú zapnuté (napríklad adaptívny tempomat nemusíte zapínať pri každom štartovaní)
Slabé stránky
- tuhá zadná náprava zhoršuje komfort jazdy
- tvrdé plasty v interiéri
- hluk od kolies na nekvalitnom povrchu
- hluk od vetra pri vyššej rýchlosti
- senzor otvorenia dverí na kľučke iba na predných dverách
- cvakajúce poistky pri zavieraní okien a pri stieraní stieračov (veľky fail)
- IQ light matrix LED na diaľnici nefungujú na 100% a pri zapnutí diaľkového režimu majú diaľkové svetlá inú farbu (intenzívnejšiu) - ruší ma to
- DSG prevodovka v režime D podtáča veľmi motor a v režime S neskoro zaraďuje 7 prevodový stupeň plus nefunguje režim plachtenia.
Zkušenosti se servisem (poruchy, opravy):
Zatiaľ žiadne.
Zkušenosti s prodejcem (autosalon / autobazar)
Pre auto sme išli vlakom do Košíc, keďže iba tam mali auto s výbavou, ktorú som chcel. Predajca Michal D. prišiel pre nás na vlakovú stanicu, pri samotnom odovzdávaní auta prebehlo všetko podľa mojich predstáv.
Další vozy Volkswagen Tiguan
Volkswagen Tiguan (2010) Majitel: Jerry XXL