Recenze

10 Majitel

Volkswagen Crafter 2.5 TDI CR

9.97 Uživatelé

Hodnoceno: 30× Ohodnoťte toto auto - přihlašte se

Volkswagen Crafter, foto 1 Volkswagen Crafter, foto 2 Volkswagen Crafter, foto 3 Volkswagen Crafter, foto 4 Volkswagen Crafter, foto 5 Volkswagen Crafter, foto 6 Volkswagen Crafter, foto 7 Volkswagen Crafter, foto 8
Volkswagen Crafter, foto 9 Volkswagen Crafter, foto 10 Volkswagen Crafter, foto 11 Volkswagen Crafter, foto 12 Volkswagen Crafter, foto 13 Volkswagen Crafter, foto 14 Volkswagen Crafter, foto 15 Volkswagen Crafter, foto 16 Volkswagen Crafter, foto 17 Volkswagen Crafter, foto 18 Volkswagen Crafter, foto 19 Volkswagen Crafter, foto 20 Volkswagen Crafter, foto 21 Volkswagen Crafter, foto 22 Volkswagen Crafter, foto 23 Volkswagen Crafter, foto 24 Volkswagen Crafter, foto 25 Volkswagen Crafter, foto 26 Volkswagen Crafter, foto 27 Volkswagen Crafter, foto 28 Volkswagen Crafter, foto 29 Volkswagen Crafter, foto 30 Volkswagen Crafter, foto 31 Volkswagen Crafter, foto 32 Volkswagen Crafter, foto 33 Volkswagen Crafter, foto 34 Volkswagen Crafter, foto 35 Volkswagen Crafter, foto 36 Volkswagen Crafter, foto 37 Volkswagen Crafter, foto 38 Volkswagen Crafter, foto 39 Volkswagen Crafter, foto 40 Volkswagen Crafter, foto 41 Volkswagen Crafter, foto 42 Volkswagen Crafter, foto 43 Volkswagen Crafter, foto 44 Volkswagen Crafter, foto 45 Volkswagen Crafter, foto 46 Volkswagen Crafter, foto 47 Volkswagen Crafter, foto 48

Technické info

Přezdívka auta Crafter Rok výroby 2010 Koupeno nové najeto [km]:8000 palivo: nafta počet válců: 5 výkon [kW]: 120 kroutící moment [Nm]: 350 zrychlení 0-100 km/h [s]: 14 maximální rychlost [km/h]: 155 počet rychlostí: 6 převodovka: manuální průměr kol [palce]: 16 zavazadlový prostor [l]: 17157 pohon kol: zadní spotřeba [l/100km]: 14

Popis vozu

Prvým krokom k autu bolo, že ma dopravca vyviedol z rovnováhy. Povedal, že stráca peniaze tým, že pre mňa jazdí. Druhým bolo zavedenie mýta. Po rýchlej kalkulácii vzišlo, že keď jedno sedempaletové auto pôjde dvakrát, vyjde to rovnako ako jedno štrnásťpaletové. V niektorých prípadoch to vychádza ešte menej (po zohľadnení amortizácie, poistiek, paliva aj platu šoféra). A naviac vlastné auto je hneď pripravené, netreba naň čakať.
Keď som si bol vedomý tohoto, začalo určovanie požiadaviek. Okrem toho, že to bude šasi s nádstavbou boli nasledovné:
Požiadavky na podvozok:
– celková hmotnosť do 3,5 tony
– výkon minimálne 100 kW
– spevnené nápravy (ak je možné)
– opružené sedadlo vodiča
– ESP
– tempomat
– rádio na CD
Požiadavky na nadstavbu:
– vnútorné rozmery (dĺžka x šírka x výška): 3800mm x 2150mm x 2100mm,
– boky: zhrňovacia plachta (zozadu dopredu)
– vzadu dvojkrídle dvere
V rámci výberového konania som oslovil 14 predajcov (Fiat, Ford, Iveco, Mercedes-Benz, Peugeot a VW). Prvým výberom prešli Iveco, Mercedes a VW. Iveco však malo málo miesta a nebolo komfortné ako MB a VW. Tak ostal duel iba na VW a MB. Tu svoje zohrala cena (nezávsle od toho predajca VW, ktorý nakoniec vyhral mal najlepší reakčný čas na žiadosť o ponuku - 25 minút).

Po vybratí modelu nasledovalo dopilovanie výbavy. ESP je v základe, takisto som dostal ako základnú výbavu rádio na CD, MP3 a USB. Dôležité bolo spevnenie podvozku a odpružená sedačka. Oproti cenovej ponuke pribudla klíma a pár drobností (osvetlenie, odkladacie priestory). Problémom bola farba. Pôvodne som chcel Dänish blau. Tá bola preradená medzi príplatkové, tak mám Limette gelb. Toto hodnotím pozitívne, lebo auto je viditeľnejšie a čo viac treba, keď slúži aj ako pútač.

Motor bol pôvodne TéDéIčko s červeným Déčkom a Íčkom - 100kW. Laboroval som nad automatickou prevodovkou, ale dané peniaze som radšej vrazil do červeného Téčka - 120kW. Lepšie rozhodnutie som ani spraviť nemohol. Len pre info, je to TDI CR (Common-Rail).
Beh motora sa mi zdá veľmi kultivovaný. S autom dokáže celkom slušne pohnúť, ale má neskutočnú turbodieru. Pri zošliapnutí plynu z voľnobežných otáčok sa zdá ako večnosť, kým začne pri 1700 ťahať. Dá sa na to zvyknúť, ale niekedy to prekvapí.
Prevodovka má presné krátke dráhy a je po ruke. Voči nej nemám absolútne žiadnu výhradu.
Podvozok je nastavený príliš mäkko. To znamená, že auto sa vlní už pri prázdnom stave. Toto budem riešiť dodatočnou montážou vzduchových vankúšov. Auto by malo týmto zásahom dostať istotu pri prejazde zátačiek a nerovností.
Pohon zadných kolies zatiaľ nevidím ako nevýhodu. Na mokrej vozovke sa auto dá poslať bokom do zátačky, ale väčšinou si to vyžaduje znížený prah pudu sebazáchovy a minimálne hnedé trenky.

Interiér je veľmi priestranný v porovnaní s Citroenom Jumper. Naozaj pohodlne sa tu dajú prepraviť 3 osoby. Odkladacie priestory sú nad oknom, v stredovej konzole, pred spolujazdcom, na vrchu prístrojovej dosky, vo dverách (na 2l fľašu), pod sedadlami, pod podlahou a možno ešte niečo čo som nenašiel.
Sedadlo s odpružením hodnotím ako dobrú voľbu hlavne na diaľnice, ale na horských prechodoch si radšej pruženie blokujem.

Kváder. Tak by sa dal charakterzovať nákladný priestor. Vnútorné rozmery sú 3800x2150x2100mm. Pre ilustráciu som spočítal, že sa sem zmestia 3 Can-Am Outlandery 800. Nádstavba si vyžiadala montáž spojleru. Nechcem vidieť, aká by bez neho bola spotreba!

Na záver pár rozmerov:
Rázvor 3665mm
Dĺžka 6600mm
Šírka 2220mm
Výška 3150mm
Manévrovanie je vďaka krátkemu rázvoru celkom dobré, ale treba dávať pozor na dlhý zadný previs. Keď tak rozmýšľam, aj cúvacie senzory by padli vhod.

Rozpitvanie príplatkovej výbavy:
V tejto časti zhrniem to, za čo som priplácal.

Nadstavba - najväčšia časť príplatkovej výbavy a aj najdôležitejšia z pohľadu užitočnosti auta. Rám je z hliníku, takisto čelo za kabínou a dvojkrídle dvere vzadu. Strecha je z laminátu, aby som zabránil padaniu ľadu z plachty ako je to známe z kamiónov. Bočné plachty sú zhrňovacie, čiže otvorenie boku a vyloženie je záležitosť cca 3 minút. V rámci nadstavby je aj kufrík na náradie vpravo za zadným kolesom a jednoduchý zasúvací rebrík, pre lepší prístup do priestoru. Rebrík je asi najzbytočnejšia vec, keďže hrana je vo výške cca 75cm.

Spojlery - vzhľadom na výšku nádstavby nevyhnutnosť. Podľa môjho odhadu znižujú spotrebu o 15-30 percent. Nalakovanie do farby karosérie bolo v rámci ceny. Jedine ma hnevá, že nerobia limetkovo-zelený (žltý) tmel, pretože teraz je použitý biely. Nieže by to nejako bilo do očí, ale nie je to ani veľmi esteticky zvládnuté.

Zosilnený podvozok - priplácal som zaň hlavne preto, že som si myslel, že sa auto bude menej nakláňať a nebude hneď vyzerať preťažené. Chyba. Vyriešia to až nafukovacie mechy na zadnú nápravu, takže aj napriek relatívne vysokej cene toto odporúčam budúcim majiteľom Crafterov.

Tempomat - kombinovaná páčka tempomat/obmedzovač. Jednoznačne pozitívna opcia. Či už v meste pri dodržiavaní rýchlosti, alebo na diaľnici pri udržiavaní. Ovládanie je úplne primitívne. Jednoduchší princíp nemá asi nikto. Len stačí šťuknúť ako smerovkou a je nastavená rýchlosť. K sebe je resume a od seba cancel. Vypnúť sa dá šliapnutím na brzdu, alebo stlačením spojky dlhším ako 6s. V praxi to znamená, že v kopci sa dá ísť zo 6. prevodového stupňa na 5-ty bez vypnutia tempomatu.

Klimatizácia - oceňujem hlavne pri výrazných vonkajších teplotách. Pocitovo neuberá výkon motora a zvýšenie spotreby som si nevšimol nejaké drastické. Celkovo som ju zatiaľ využíval cca na 30 percent (apríl, máj, jún). Má funkciu REST. Tá po vypnutí motora a stlačení príslušného tlačidla ešte pol hodinu vháňa teplý vzduch (v zime) alebo studený zbytkový v lete).

Odpružená sedačka - v prvom rade je vybavená lakťovou opierkou a bedrovou opierkou. Po nastavení hmotnosti vodiča sa nastaví pružina, ktorá spôsobuje samotné filtrovanie nerovností. Odpruženie je čisto mechanické (žiaden vzduch) a dá sa zablokovať, čo príde vhod na cestách s veľa zátačkami, keď samotné pruženie unavuje viac ako pevné sedenie. Na diaľnici však je máločo lepšie.

Predĺžené ramená zrkadiel - bez nich by som asi za auto sotva niečo videl.

Elektrické ovládanie zrkadiel - áno, je za príplatok, ale je riešené nešťastne. Zrkadlo ako také je rozdelené na dve plochy - normálnu a vypuklú. Normálna sa nastavuje elektricky, ale na vypuklú treba ruku von a tlačením prispôsobovať nastavenie...

Odkladacia polica nad oknom - zútulňuje kabínu, a vytvára priestor, kde sa dajú zabudnúť dokumenty, svačina, klúče, mobil a iné ingrediencie.

Zatvárateľný odkladací priečinok nad rádiom - úžasná vec. Vnútri je vystlaný gumou, takže veci vnútri nebehajú a sú pevne na mieste. Ideálne miesto na knohu jázd, časopisy potrebné pri čakaní na vykládku a ploskačku.

Zamykacia schránka pred spolujazdcom - klasika u väčšiny áut v sérii, tu za príplatok. Momentálne tam mám návod k autu a nič viac. Dosiaľ hodnotím ako zbytočne vyhodené peniaze, ale čas ukáže.

Bodové osvetlenie kabíny - taktiež zútulňuje interiér a pridáva odkladacie miesto na okuliare. Apropo okuliare, kto navrhuje veľkosť týchto priestorov? Veď ani v jednom aute tam normálne okuliare nevopchám!

Pozičné svetlá - sú to také malé svetielka na vrchu kabíny zvonka vpredu. Neplnia žiadnu funkciu, iba večer opticky zväčšujú auto, čo niekedy nie je na škodu.

Rádio s MP3 a USB - rádio hrá vynikajúco aj napriek tomu, že anténa je schovaná pod spojlerom. Reproduktory sú na triedu veľmi kvalitné a hrajú schopne. Hlavným fíčrom je USB, ktoré zvláda 4GB v pohode a iné kľúče som neskúšal. Okrem toho je pod USB aj AUX, ale to som ešte nevyužil.

S väčšinou prvkov príplatkovej výbavy som spokojný. Niektoré sa teraz javia ako zbytočné, ale uvidím v budúcnosti. Jednoznačne by som teraz priplatil za vzduchové nastavenie svetlej výšky vzadu. To je pre toto auto nevyhnutné. Našťastie sa dá domontovať.

Silné stránky

priestor - ten je oproti predchádzajúcim dodávkam kráľovský
ložná plocha - 17 157 litrov, treba písať viac? :-D
motor - červené Téčko, čevené Déčko a červené Íčko sú dobrou voľbou
odkladacie priestory v kabíne - je ich dostatok na stratenie fotoaparátu, faktúr, telefónov a čohokoľvek
odpružená sedačka - cesty po daľnici sú výrazne menej unavujúce a to som zatiaľ neskúšal českú D1

Slabé stránky

bočný vietor - auto je veľmi citlivé, avšak pri takej bočnej ploche sa nie je čomu čudovať
dĺžka - 6,66 metra a pozdĺžne parkovanie nejdú veľmi k sebe
manuálne zrkadlá - aj keď je vrchná časť elktrická, spodná (vypuklá) sa dá nastaviť iba zvonka rukou
zaťaženie - auto vyzerá ako plné aj keď je prázdne
spotreba - zatiaľ sa pohybujem medzi 12 a 16 litrami na sto
turbolag - ako som spomenul v popise, motor sa zobudí až pri 1700 otáčkach, dovtedy sa nič nedeje

Zkušenosti se servisem (poruchy, opravy):

Hodnotiť predajcu môžem len pozitívne. Čakacia doba na auto bola 12 týždňov (pôvodne som myslel, že bude až 16). Čo však musím podotknúť a zvýrazniť je prístup. V tomto prípade naozaj staostlivosť nekončí predajom, ale vie pomôcť aj pri objednávaní dielov a pri vybavovaní servisných prehliadok.

Zkušenosti s prodejcem (autosalon / autobazar)

Servis ako taký hodnotím zatiaľ tak na 80%, čo je však tragické je prístup niektorých jedincov. Vydanie náhradného dielu v priebehu 30 minút? Pri súčasných informačných technológiach? Zúfalé.

VW ponúka po vzore MB záruku 3 roky a okrem nej aj servis zdarma na 6 rokov alebo 160 000km.

Fotky

Fotky samozrejme budú pribúdať. Ale zaráža ma, akým spôsobom upload na server znižuje kvalitu. Viem, že fotky treba prispôsobiť, ale až tak?

Novinky v recenzi

17.7.2010 15:29

Fotky

Pridané ďalšie fotky - tentoraz neHDR.

3.7.2010 19:14

Výbava

Do recenzie som pridal hodnotenie jednotlivých prvkov príplatkovej výbavy.

Přidat názorDiskuse: Volkswagen Crafter 2.5 TDI CR

zobrazené auto není aktivní, nelze diskutovat

Další vozy značky Volkswagen

Vyhledat podle modelu
Vyhledat pouze:

Další auta majitele

Hodnocení
spolehlivost

Zatiaľ nemám dôvod sťažovať sa.

praktičnost

Odkladacie priestory v kabíne sú na nezaplatenie alebo nenájdenie potrebnej veci.

prostornost

Interiér ponúka viac miesta ako veľa konkurentov, či už na nohy, alebo hlavu. Platí to aj pre vodiča aj pre spolujazdcov.

jízdní vlastnosti

Loď, zaoceánsky parník, kamión, malý mesiac, katedrála na kolesách alebo niečo podobné.

jízdní komfort

Odpružená sedačka v spojení s klímou, tempomatom a relatívne komfortným podvozkom výrazne upokojujú.

provozní náklady

Spotreba je zatiaľ vysoká, ale servisné náklady sú nulové až do 160 000 km (čo bude určite skôr ako za 6 rokov).

náhradní díly

Cena je primeraná, avšak komunikácia s predajom náhradných dielov mi príde ťažkopádna.

výkon motoru

Momentálne vrchol ponuky Crafteru, aj keď 40 koní naviac by nebolo na zahodenie

spotřeba

Verím tomu, že ešte klesne zo súčasných 12-16 na 10-13 maximálne.

hlučnost motoru

Záleží na otáčkach, ale do 130 sa s tým dá žiť. Potom už nie je počuť motor, ale aerodynamický hluk.

kvalita sedadel

Odpružená sedačka vodiča je na nezaplatenie, aj keď stála cca 380 eur.

brzdy

Hmotnosť auta krotia celkom služne.

zavazadlový prostor

17 157 litrov, to je skoro 30x viac ako megacombi Škoda Octavia II.