Recenze
Opel Corsa 1,2 16V
Technické info
Přezdívka auta Soplík Rok výroby 2007 Koupeno nové najeto [km]:50010 palivo: benzin počet válců: 4 počet ventilů na válec: 4 objem [cm3]: 1229 výkon [kW]: 59 zrychlení 0-100 km/h [s]: 13.9 maximální rychlost [km/h]: 168 počet rychlostí: 5 převodovka: manuální průměr kol [palce]: 15 zavazadlový prostor [l]: 285 pohon kol: přední spotřeba [l/100km]: 5.8
Popis vozu
Původním autorem recenze je uživatel s nickem "Yukil86".
Nová corsa je mojím prvým autom. Je to trojdverový hatchback, najprv som chcel 5-dverák ale napokon, kedže jazdím väčšinou sám tak ma 3-dverák dostal. Na začiatku som uvažoval o renaulte clio, fiate grande punto, suzuki swifte. Uvažoval som tiež či nepočkať na novú fábiu ale kedže sme rodina škodovkárov chcel som niečo iné. Od renaulte ma odlákal prístup predajcu, ktorý nebol ochotný odpovedať na moje otázky čo sa týkalo výbavy a grande punto bolo o niečo drahšie a suzuki swift sa mi zdal príliš malý až som napokon náhodou šiel okolo predajne opla kde bola vystavená nová corsa. Jej design ma jednoducho dostal.....len škoda že sa začali prejavivať prvé problémy s kvalitou dosť skoro na 11400 km je to naozaj skoro. Predajca bol ústretový a ešte v ten deň som bol na predvadzacej jazde a o dva dni som si corsu objednal. Objednaná bola 30 októbra 2006 a majiteľom sm sa stal 30 januára 2007. Výbava je tak akurát je to moje prvé auto takže som zatiaľ nepotreboval nič extra, určite pri kúpe dalšieho auta už bude výbava na prvom mieste, kúpu corsy určite nebanujem aj ked sa vyskytujú občasné problémy,(vyskytovali teraz je tých problémov až až, ale zdá sa že sa to zlepšuje) Teraz chodím do servisu častejšie ako domov :(. veľmi sa mi páči programovatelný kľúč je to naozaj dobrý nápad hlavne ked auto používa viac vodičov každý si tak môže nastaviť niektré parametre vozidla podľa svojích potrieb. Príjemne na mňa pôsobí oranžové podsvietenie a ked v tme otvorím auto tak sa interiér krásne rozsvieti.
Výbava :
ABS, Airbag na mieste vodiča a spolujazdca - veľkoobjemový, automatické rozsvietenie svetiel po naštartovaní,bočné ochranné lišty, centrálne zamykanie + jeho diaľkové ovládanie, dvojtónový klaksón, elektrické nastavenie sklonu svetlometov, regulácia podsvietenia prístrojovej dosky, kozmetické zrkadlá na strane vodiča a spolujazdca, elektrické ovládanie okien, elektrický ovládané a vyhrievané spätné zrkadlá vo farbe karosérie na strane vodiča asférické , nárazníky vo farbe karosérie, signalizácia nezapnutia bezpečnostných pásov pre sedadlo vodica, posilňovač riadenia elektrický, sedadlá komfortné so sklopným operadlom, spínač deaktivácie airbagov, tónované sklá, trojramený volant, plnohodnotné rezervné koleso, metalická farba lancelot, stredová lakťová opierka fakt dobrá vec:-)pri dlhšej jazde.
Silné stránky
- Priestranný a kvalitne spracovaný interiér
- Celkom slušný objem batožinového priestoru
- Výborný posilovač a účinné brzdy
- Celkom dobré audio
- Výborný výhľad z miesta vodiča
- Výborné radenie
- Jednoznačne design a nevidno ju pred každým barakom parkovať ďalších 10 :-)
- Veľké dvere, ktoré sa dajú otvoriť skoro až do pravého uhla
- páčka ovládania smeroviek a stieračov, síce najprv sa mi zdalo ovládanie kde do páčky treba iba ťuknúť zadalo čudné ale po dlhšom čase som si zvykol a je to pre mna pohodlnejšie ako klasické ovládanie
Slabé stránky
- Spínač svetiel a hmloviek
- Málo odkladacích priestorov
- Komplikovane nasadanie na zadné sedadlá (ale to je daň za trojdverák ved som ho predsa chcel)
- Odraz stredového lemu na čelnom skle
- tesnenie okolo skla piatych zadných dveri nie je upevnené pevne začalo vypadávať
- Odkladacia skrinka spolujazdca - malá a strašne plastová
- Slabé madla dverí - po cca 3 mesiacoch na strane vodiča prasklo
- Čelné sklo náchylné na škrabance ( po zime vypadá akoby sa na ňom korčulovalo stádo jeleňov :-) )
- V poslednej dobe sa v interieri ozývajú rôzne pazvuky z pristrojovej dosky alebo zo zadnej časti auta, pukanie zámkov pri prejdení nerovnosti už radšej ani neriešim
Zkušenosti se servisem (poruchy, opravy):
Zatial som servis navštívil iba kôli malej preliačine na pravom zadnom blatníku a poškodenom laku na zadnom nárazníku, kedže mi nejaký ,,dobrák,, pred parkoviskom naparkoval do auta, oceňujem odborný prístup, Ďalej už kôli spoínanom madle dverí - oprava prebehla rýchlo ale prístup bol tentoraz dosť arogantný
Zkušenosti s prodejcem (autosalon / autobazar)
Na slušnej úrovni, dobrá komunikácia, odborný personál, iba to dlhé čakanie ked potrebujem niečo zaplatiť pri pokladni.A ešte slečna pri pokladni by sa mohla aj viac usmievať :-)
Ostatné info a skúsenosti
Už mám s corsou za sebou aj dlhšiu cesto a to do Zlína.Najazdil som 452 km a bola to príjemná cesta len motor 1.2 trochu strácal dych pri prudkom stúpani ale čo viac by som od neho mohol čakať :-). Na diaľnici na výbornu ale pri rychlosti okolo 140 km/h sa už prejavila hlučnosť motora.Uvítal by som trošku menej ostré brzdy.Zo spotrebou som sa zmestil do 6l.
Tuning :
Nie som moc nadšencom tuningu takže okrem hliníkových diskov zatiaľ nič. Uvažujem ešte o zatmavení zadných okien, a o OPC pakete, ak by to bolo možné (neviem či sa to dá)uvažujem o domontovaní predných hmlových svetiel pri objednávaní som na to akosi zabudol :)
11.9 2007
Po cca 6000 km sa začalo prejavovať pri prechode nerovnosti praskanie a pukanie na ľavej zadnej časti - dnes som s tým bol v servise a po cca 1 hodinke problém vyriešili, problém bol nedostatočne upevný zámok dverí. Prístup bol velmi profesionálny, pán zo servisu bol ochotný a podrobne mi vysvetlil ako prebehla oprava. Dúfam že sa tam tak skoro nevrátim (teda okrem garančnej prehliadky). Po dnešnom dni tam pôjdem opäť ............takže dúfať už nebudem.....
Po návrate zo servisu.....
Včera som so bol konečne pre auto do servisu. Centrálne sa vyriešilo zalomený kábel. Ale s nápravou je to asi ešte na dlho.....po ich konečnom zistení že to nie je rozmerom pneumatik a dvojdňovom pátraní po príčine mám s autom prísť opäť o týždeň. Objednali vraj nejaký prístroj z Bratislavy ktorým to určite zistia......tak som strašne zvedavý na dalšie stretnutie so servisákmi.................kiež by bolo posledné :)
Po 26000 km :
Tak moja corsa mi slúži už niečo cez rok aj pol.....či to bol šťastný výber alebo nie???..po 26000 km ma auto v určitých veciach sklamalo..ale aj milo prekvapilo. vyskytlo sa niekoľko porúch, ktoré by sa na novom aute nemali vyskytovať (prasknuté madla vodičových dverí, problém s nápravou, centrálne zamykanie...)...tiež by sa dalo polemizovať o kvalite spracovania, vypadávajúce tesnenie okna piatych dveri či neustále vŕzgajúce zámky pri prejdení nerovnosti a rôzne pazvuky ozyvajúce sa zo zadnej časti vozidla či prístrojovej dosky a tiež zle lícovanie zadného nárazníka. Auta ma vždy odviezlo kam som potreboval...co je na aute asi najlepsie je urcite podvozok pre slovenské cesty....ziaden problem..mensie ci vacsie nerovnosti berie s prehladom...pozitivom je ze servisne intervali su idealne a bezna servisna prehliadka urcite nezrujnuje rocny rozpocet...auto je to dobre...po 26 000km je stale ako nove...ci by som si este kupil corsu?.......100% rozhodnutie by to už nebolo...uvidime v akom stave a ake poruchy sa vyskytnu po 30000, 40000........ci 50000 km......ale to je este daleko....
Tak v kratkosti....moje dojmi po roku a pol co denne zijem s mojim soplom :)
Novinky v recenzi
Prahové lišty
Asi pred mesiacom...som zakúpil prahové lišty...neboli moc drahé..ale svoj účel plnia...foto pridám neskôr
Vyhrievanie zadného okna
Včera som po dlhšej zapol vyhrievanie zadného skla a zistil som že okno je vyhreievane len na polovicu, čiže cca 6 vrchnych pruhov s vyhrievaním nefunguje....neviem ..že či sa to dá nejako odstrániť alebo treba vymeniť celé zadné okno čo kedže auto už nie je v záruke..nebude lacná záležitosť..
Prasknutá hadica vyriešená v rámci záruky.........vymenné na počkanie.....puknuté čekné slo som zatiaľ neriešil...ale najvyšší čas začať...
Tak vcera po navrate z prace som zistil ze mi roztavilo....hadicu od odvetravania vika hlav valcov.....takze zajtra ma caka servis...nemalo by ma to stat nic......kedze na auto plati este zaruka...no a hned sa spytam ci sa neda nieco roboit z celnym sklom kedze ho mam v rohu puknute.....od odleteneho kamena...ale asi pojde cele von tak to aby smo volal zase do poistovne...... :(
Pridaných zopár nových fotiek, v priebehu mesiaca poridám skúsenosti po 20 000 km a ročnom prevoze.
Dnes som bol na servisnej prehliadke. Všetko prebehlo v poriadku a na moje prekvapenie až tak veľa som neplatil 4000,-Sk čakal som niečo cez 6000,-SK aj keď určite by to mohlo byť aj menej (viem si predstaviť aj inak ako minúť peniaze:)). Prebehla výmena oleja, olejového filtra, vyčistenie bŕzd, kontrola karosérie a oprava drobných ťukancov na laku, a nastavenie svetlometov. Predom som bol informovaný čo bude predmetom prehliadky a dozvedel som sa aj približnú cenu. Servis mam dnes prekvapil. Naozaj sa správali profesionálne kiež by to tak bolo vždy. Ďalšia prehliadka po 30 000km alebo po roku.
Včera som sa bol objednať na servisnú prehliadku....po roku...čakám koľko ma to bude stáť.....a čo všetko bude vlastne predmetom prehliadky...na prehliadku pôjdem v pondelok 4.2.08...Chystám sa trochu obmeniť recenziu a doplniť nejaké nové poznatky.
Pridal som zopár zaujmavých skíc corsy. Kedže som si dolámal nohu...tak si auto aspoň na mesiac oddychne v garazi a nemusi s nim do tej zimy každý deň :-)........
Dnes sa vyskytolo niekolko dost velkých problémov naraz - nefungujúce centrálne zamykanie - auto sa otvorí až na cca 4 - 5 krát a niekedy sa dajú otvoriť len dvere od vodiča. Dalším problémom je praskanie a pískanie prednej nápravy a problém s posilovačom riadenia. V Pondelok idem do servisu a teda dvakrát mily nebudem - naozaj na nové auto je tých problémov viac než dosť. V servise som častejšie než na cestách. Moje dalšie auto už určite OPEL nebude!!!! :-(
Zmenená recenzia
Obmenená fotogaléria, v priebehu mesiaca zmením recenziu a pridám nové skúsenosti, zatiaľ corsa šlape ako hodinky až na škrabanec a preliačinu pri mojom nešťastnom parkovaní v Trenčíne......
Madlo dverí je opravené trvalo im to celý týždeň!!!!! Takže obrovské mínus pre servis a personál, ked som s tým prišiel do servisu tak sa na mna pozerali ako na idiota, ktorý nevie zatvárať dvere s nimi som skončil mením servis aj ked je o cca 50 km dalej :-(
Dnes som vymenil ,,plecháče,, za elektróny sú to 15-ky pneumatiky 195/65 uvidíme ako sa bude auto správať na ceste, pridal som aj nejaké foto
Trošku som obmenil galériu a pridal aj nejaké nové foto....
Tak práve dnes mi odišlo kúrenie a chladenie v interiéri, nechípem ako sa to môže stať po 5000km tak ma t vytočilo, som terat zvedavý čo mi zas povedia v servise, nečakal som že prvé problémy sa vyskytnú tak skoro, fábiu som mal 3 roky a okrem brzdových platniťiek sa mi mič nepokazilo
Corsa má už najazdené vyše 5000 km, zatiaľ sa neprejavili žiadne podstatné nedostatky,občas blblo centrálne ale v servise mi to na počkanie opravili, potešujúce je že konečne klesla spotreba kedže motor už nie je tak surový,
Pridal som zopár nových fotografií časom ich bude určite viac
S corsou som už najazdil 4000 km a začalo mi vŕzgať madlo na vodičových dverách len dúfam,že ho nezačnú nasledovať aj ostatné dieli v interiéri :-(
Video
Přímý odkaz na video.