Recenze
Technické info
Přezdívka auta Ford Mondeo Titanium S (2009) Rok výroby 2009 Koupeno nové najeto [km]:12000 palivo: nafta počet válců: 4 počet ventilů na válec: 4 objem [cm3]: 2179 výkon [kW]: 129 kroutící moment [Nm]: 400 zrychlení 0-100 km/h [s]: 8.9 maximální rychlost [km/h]: 218 počet rychlostí: 6 převodovka: manuální průměr kol [palce]: 18 zavazadlový prostor [l]: 554 pohon kol: přední spotřeba [l/100km]: 8.8
Popis vozu
Jedná se o bílé Mondeo kombi ve výbavě Titanium S, takže vnitřek je kombinace kůže/látka s červenýmy švy na volantu atp.
Jediné co by někomu mohlo chybět je navigace a vyhřívané sedačky. Další výbava je dneska u dražších aut de facto standardem: xenonová světla (s přisvětlováním do zatáček), parkovací asistent (přední+zadní), normální tempomat, hill assistent. Za vychytávku považuji ovládání hlasem, které je v kombinaci s bluetooth handsfree.
Silné stránky
Základní výbava u Titanium S (v době koupě nejvyšší co Ford nabízí) je supr, zjeména : motor (kroutící moment a výkon), podvozek, přesné řazení, palubní displej, adaptivní (bi-xenonová) světla, velká zrcátka, velký prostor pro posádku (mám dva metry na výšku) a prostorný kufr (včetně velkého prostoru u rezervy).
Ad palubní displej - integruje v sobě pohled na rádio, telefon, CD changer, vstupy (AUX, USB), palubní počítač, nastavení. Ovládání na volantu je rychlé a přehledné, opravdu mini-počítač.
Slabé stránky
N1 mříž, občas rachtá a hlavně znesnadňuje využití auta a výhled.
Parkovací senzory pouze akustické.
Zrcátka i když jsou vyhřívaná se hodně rosí (a špiní se).
Odkládací prostory (na pití).
Háčky v kufru na zavěšení tašek - to musím nějak vyřešit.
I když silnou stránkou je palubní počítač, tak telefonní seznam (mám přes 1000 kontaktů) - respektive vyhledávání je bohužel nepoužitelné.
Po vypnutí motoru píská. Je to by desing, prý nějaké dojíždění válců či co - nelze opravit, protože prý nejde o chybu.
Zkušenosti s prodejcem (autosalon / autobazar)
AutoPalace Spořilov a mohu doporučit - při prodeji bylo jednání velmi korektní, jenom škoda, že něměli vůz s touto motorizací - jejich chyba..
Porovnání s Octavia II.
Na úvod je nutno říci, že jsem se Škoda Octavia II najel něco málo přes 100.000 (za tři roky) a od jejího výběru jsem byl velmi spokojen. Výbava byla hodně dobrá (reálně chyběly snad pouze kožené sedačky, střešní okno, navigace a nedůležité věci) a v kombinaci se sportovním podvozkem (kola 17Prometheus) a s originál zadním křidýlkem a leštěnou koncovkou výfuku to byl krasavec. Byl to sedan s nejvyšším motorem TDI (2.0, 103kw). (Asi osm měsíců po koupi přišlo naftové RSo).
V čem je Mondeo jednoznačně lepší:
- spotřeba oleje (O. II si brala 1L ojele na 5.000km) - věřím, že je Ford na tom líp
- motor je fakt supr. Octávka také táhla zespodu, ale Mondeo táhne více (rozdíl 25kw někde musí být vidět) a hlavně déle a neztrácí dech ani při 160km/h, stále zrychluje
- interiér se mi více líbí (je to subjektivní), kombinace prošívání a doplňků dává sportovnější charakter
- pohled zvenčí - sportovní charakter přední masky a zejména pohled na dva výfuky (parohy) zezadu je :) (tedy i když je to skoro pět metrů dlouhý kombík)
- sedí se mi vepředu lépe (více místa nad hlavou), u O II. jsem byl měl hlavu cca 2cm pod střechou, tady mám větší rezervu.
V čem je Octavia lepší:
- Mondeo nelze mít s automatickým stmavováním bočních zrcátek proti oslnění - (pouze zpětné zrcátko)
- Parkovací asistent je jak akustický, tak i vidět na displei vzdálenost
- Místo na nohy, jak pro řidiče, tak spolujezde bylo u O II. lepší
- Praktické úchyty na tašky v kufru a také v bočních kapsách dveří držátka na nápoje (+ doplňkový držák na 1,5L láhev uprostřed). To mi na Mondeu hodně chybí.
Co jsou klady obou aut:
- u Mondea je kufr opravdu velký, ale O. II byla také hodně praktická, i když to nebyl kombík. Odvozila vše co jsem potřeboval, až na sprchový kout a s ním by si ani Mondeo neporadilo (vyřešil to VW Touran).
- multifunkční volant mají obě auta dobrý. Octavia má navíc tlačítko MUTE, Mondeo zase tlačítka pro listování v menu a ovládání tempomatu.
Spolehlivost O II. - při 103.000 odešlo turbo, jinak měnili rádio (záruka - praskalo v něm) a praskání povrchu xenonových světel.
Novinky v recenzi
už mi auto neříká pane...
Je tomu již pár měsíců co mi auto neříká pane, ale stále na něj vzpomínám s nadšením. Dodnes se dívám za každým Mondeem (zejména v bílé barvě :) ), které má vzadu dva výfuky nebo přední masku s "plástvema". Důvodem našeho rozloučení byl odchod od mého zaměstnavatele a auto má jiného uživatele...
Letní kola + konečně fotky
Před 14 dny jsem přezul na letní kola, jsou to 235/40 R18 a dneska jsem byl poprvé s letníma kolama na myčce. Dokopal jsem se udělat fotky a udělaly mi radost - autu to opravdu sluší. Ke zkušenostem s R18 mám jedno pozitivum (auto sedí jak na kolejích) a i negativum (je to hodně tvrdé). Na Octávce jsem měl R17, ale tak tvrdé to nebylo, holt je to daň za krásu a vyšší přilnavost k silnici. Mám najeto přes 6.000km a mohu říct, že jsem stále s autem nadšen. Po dvou měsících mohu říct, že největším překvapením pro mě je podvozek a dynamika motoru. Obojí je opravdu supr. Dneska jsem vyřešil jednu slabinu auta - komplikované menu. Ano určitě by to šlo lépe udělat, ale už vím jak snadno přepínat mezi aktuální spotřebou, průměrnou spotřebou a rychlostí a zbytkem paliva - jednoduše tlačítkem OK na volantu. Do dneška jsem složitě lezl do menu a ono to jde fakt jednoduše. Asi si někdy ten manuál přečtu :)
USB konektor
Asi týden po koupi jsem objevil v přihrádce u spolujezde USB konektor. Dost mě to překvapilo, protože rádio v této konfuguraci stálo o zbytečných 2.500.- navíc. Zeptal jsem se prodejce a je to proto, že to rádio co jsem měl nakonfigurované, nešlo objednat a tak mi dali bezplatně lepší. Po připojení 2GB flash disku (na který jsem nahrál MP3 ve vysoké kvalitě) se mi v palubním počítači v menu vstupu - USB objevily složky a mohl jsem zvolit složku na přehrání či listovat v písničkách. Prostě to funguje, tak, jak bych si představoval. Oproti prvotnímu zklamání z velkého (a ne zcela využitého) displeje další bod plus :) Pro lepší předtavu jsem udělal i fotku.
Přidat názorDiskuse: Ford Mondeo
- Už mi auto neříká pane... 04.05.2010 21:56 FRPE