Recenze
Technické info
Přezdívka auta Leaf Rok výroby 2016 Koupeno nové najeto [km]:115000 palivo: elektřina výkon [kW]: 88 zrychlení 0-100 km/h [s]: 10 maximální rychlost [km/h]: 145 počet rychlostí: 1 převodovka: automatická průměr kol [palce]: 16 zavazadlový prostor [l]: 350 pohon kol: přední spotřeba [l/100km]: 18
Popis vozu
Vždycky se mi líbila tak trochu divná auta. Ta jsem postupem času jezdil vozy jako Tatra 613, Saab 9-5, Volvo 850 T5, Mazda 323 GTX atd.. Nutno říct že s mým výběrem jsem neustále řešil bezpočty poruch a když jsem se přistihl u toho že při příchodu k autu se vždycky dívám pod něj jestli něco neteče, přestalo mě to bavit a rozhodl jsem se že ve svých 30 uberu ze zábavnosti vozu ale zase získám bezstarostnost a ušetřím mrak peněz které bych utopil v servisech. A to se podařilo.
Auto jsem koupil jako nové a po odečtení dotace vyšlo na 550tis bez DPH. Po 115tis km je myslím už vhodná doba na to sdělit jaké jsou zkušenosti. Leaf je díky malé baterce trochu specifické auto a není vhodné pro každého. Já ho používal výhradně na ježdění do práce a zpět tj denně okolo 80km ve smíšeném provozu. Dále mi velmi pomáhal při rekonstrukci domu a dostával pravidelně hodně do těla.
Na můj účel to byla skvělá volba a opravdu nejlepší auto které jsem kdy vlastnil. Vydrželo neskutečné věci a každý den mi bylo dobrým společníkem. Jsem opravdu dost náročný uživatel a v podstatě jsem zničil vždycky všechno.
Nyní jsem pořídil VW ID3 a mohu říct že v mnoha ohledech se mi po Leafu posteskne, naštěstí není daleko a dále jej využívá můj otec.
Pokud jezdíte po dálnici, poohlédněte se ale po jiném modelu - tohle Leaf neumí
Silné stránky
Náklady na provoz a servis - jsou opravdu velmi velmi nízké. Pravidelná prohlídka je po 30tis km a vychází většinou okolo 2-3tis Kč.
Pohodlí - auto je příjemné pro každodenní jízdu
Topení a klimatizace - funguje ihned, v autě jsem nikdy nepotřeboval škrabku na okna
Bytelnost - i přes přetěžování a náročné používání je vše po více jak 100tis v perfektním stavu. Podvozek, brzdy, tlumiče - vše je v pořádku a nikde nic nemlátí
Protiprokluzový systém který umí přibrzdit podkluzující kolo. Toto mě mockrát zachránilo na blátě, ledovce a jiných špatných podmínkách.
Slabé stránky
Infotainment - navigace je dle mého nepoužitelná, ovládání přes aplikaci nikdy pořádně nefugovalo, vše je dost neintuitivní. Ke cti se dá říct že se neseká a funguje, což u mnoha nových aut není uplně samozřejmostí.
Spotřeba na dálnici - dálnice opravdu Leafu nesvědčí a jízda je vzhledem k malé baterii dost stresující.
Spotřeba v zimě - kolem nuly a níže citelně klesá dojezd
Chybějící chlazení baterie - pokud auto přetěžujete a jezdíte brzda-plyn tak hlavně v parném létě baterka rychle degraduje. V horkých letních dnech je lépe auto garážovat aby k degradaci nedocházelo.
Zkušenosti se servisem (poruchy, opravy):
Auto jsem servisoval v JPN cars Brno, maximální spokojenost. Vždy ve všem ochotně vyhověli a auto předali krásně umyté. V záruce jsem řešil tři závady, z toho jedna byla poměrně zásadní:
Stahovačku předního okna, která zavírala příliš pomalu
Po 2,5 letech odešla 12V baterie. Auto se stalo nepojízdným a muselo být odtaženo
Ve 110tis km byla původní baterie natolik degradovaná, že jsem požádal o výměnu v rámci 8-leté záruky. Dovozce prvně navrhoval opravu packu ale servis se za mě postavil a zabojoval a nakonec jsem dostal baterii zcela novou.
Zkušenosti s prodejcem (autosalon / autobazar)
Prodejce byl fajn a vyhověl mi s vyplňováním všech papírů k dotaci kterou jsem na auto čerpal. Jediný vroubek na kráse byl že jsem si k autu objednal zimní kola, ale byly mi dodány nějaké Matador s indexem spotřeby E a to auto v zimě úplně zabilo. Po výměně za Dunlop se situace o mnoho zlepšila. Od té doby si dávám pozor co za pneu kupuji a jaké mají vlastnosti
Další vozy značky Nissan
Nissan Leaf (2013) Majitel: Bazalt