Recenze
Technické info
Přezdívka auta 6-ka Rok výroby 2012 Koupeno nové najeto [km]:14323 palivo: benzin počet válců: 4 objem [cm3]: 2488 výkon [kW]: 125 zrychlení 0-100 km/h [s]: 8.1 maximální rychlost [km/h]: 220 počet rychlostí: 5 převodovka: automatická průměr kol [palce]: 16 pohon kol: přední spotřeba [l/100km]: 8
Popis vozu
Celé sa to začalo, keď sme sa dozvedeli, že ideme späť do US. Prvá vec, čo človek potrebuje v Texase je auto- inak je stratený. Najprv požičať na letisku a potom kúpa. Schylovalo sa ku kúpe nejakého šrotu, ktorý by sa vykešoval na mieste , ale naša zvedavosť nás dotiahla k miestnym dealerom. Aké su možnosti financovania, keď ste v US iba dva dni, a nemate ID ani vodičák .
Nooo, je to celkom v pohode ,ak mate sľúbenú prácu potvrdenú aj na papiery od zamestnavateľa. Aj keď takých zdrapov by sme si mohli vytlačiť aj viac .
V toyote bola snaha ,ale bez výsledkov, v honde tiež…. dalšia zastávka Mazda. DJ – predajca , čo sedel pred predajňou, po nás vyštartoval hneď ako sme zabuchli dvere na požičanom Cruze . Nedal sa odradiť ani tým, že namáme miestne ID ani vodičák, potreboval niečo predať; my sme prišli pozrieť a vyskušať autá, ktoré nám aj tak nikto nepredá ….lebo sme tu iba dva dni , unavení a ospalí zo sedem hodinového časoveho posunu…. A bola tuším dokonca nedeľa ráno.
Odhadol nás na mazdu 3, potom 5 a keď už sme tam boli nam dal vyskusat aj 6-ku.
Super ponuka, dnes nám dá na auto odparkované pred vstupom super cenu –samozrejme!!!!
- svetlé látkové poťahy, najnižšia výbava, ale 2,5l s automatom, v sivej farbe s klímou a s 20míľami. Cena bola dobra, a znizila sa keď sme ukázali ponuku z hondy na novy accord. No a potom sme cenu ešte znižili, lebo sme našli na streche take male bodky a nešli zotrieť dolu, aj keď sa snažili ich zotriet , proste tie štyri male bodky tam boli. Z internetovej ceny sme išli dolu o takmer 4000$ na 17 000$ + poplatky banke , miestnu daň 6,5%,…. Medzitym sme už boli aj za finančným managerom, najprv to bolo cca 16% ale po nejakych 2 hodinach, co vraj skusali rozne banky prisli s ponukou na 6% urok od banky (americania si mimochodom poziciavaju za 0-1,2%!!!!!) pre nas co berieme na SK pozicky s ovela vyssimi urokmi to bolo fajn, a navyse ked si vybudujete kredit po6 mesiacoch , Vam to banka prefinancuje vyhodnejsie. Poistenie vybavil predajca na mieste , zavolal do Geico ze jeho rodina si u neho kupuje nove auto a potrebuje vyhodnu ponuku- samozrejme ze bez ich vodicaku sa to najprv nedalo, ale potom nasli nieco ako ze do 30dni si musime spravit vodicaky v TX a auto nam poistia teda uz dnes (a to sme este byvali v hoteli- cize adresa hotela na poisteni… ). Zlozili sme cash co sme mali odlozeny na nejaku “herku”, myslim ze boli dost zaskoceny cashom co som vytiahol z penazenky- chudinka bola posledny krat napnuta do praskuntia. A auto bolo nase. Po troch hodinach –teda nejako na obed v nedelu sme odchadzali z predajne s nasim novym autom. Samozrejme ze znacky nam poslu ked budeme mat stalu adresu , a ze to bude trvat nejakych 5 tyzdnov, zatial nam DJ vytlacil papierove a my sme mohli konecne vyrazit.
V zivote som ani nesnival o tom, ze ked raz pridem k dealerovi v nedelu rano ,ze na obed odidem v novom aute, ktore si nemozem ani dovolit. Mimochodom do 30 dni sme ju mohli v pohode vratit a peniaze by nam vratili spat ;), nechali sme si ju.
Mazda 6 /2012 US-sedan/ i Sport
Spotreba EU:
mesto 11,1l/100km
mimo mesta 6,3l/100km
kombinovana 8l/100km
,ale je to velmi zavadzajuce, lebo v TX treba mat stale zapnutu klimu; inak nadrz ma 18,5 galona US / cca 70l / a na jednu nadrz prejdem tak 350 mil / 563 km / v pracovne dni v zapche, a asi 520 mil po dialnici /836km/ s pustenou klimou. Inak povedane tankujem kazdy tyzden plnu /do prace, do skolky, nakupit a tak + vikend vylet na ryby,…/. Cena benzinu /87 oktanovy/ cca 3,4 $/gallon – ale bola uz aj 3,1 $/gallon /za ten cas co som tu cca 4 mesiace/.
Motor:
2,5l DOHC 16-valve 4-valec s VVT
170 konikov (je to vlastne slabsi motor v ponuke v porovnani s 3,7l v6 )/ pri 6000 rpm
167 lb-ft pri 4000rpm
6200 rpm
Kompresny pomer 9,7:1
Prevodovka: 5-rychlostna automaticka s Adaptivnym preradovanim (manual)
Brzdy:
predne 11,8-inch ventilovane /299,7 mm/
zadne 11-inch plne /279,4 mm/
Udrzba:
Samozrejme v znackovom servise ,aj ked zaruka sa vztahuje aj na neznackovy servis. Predajca nam dal vyhody znackoveho servisu, ktore sa tazko odmietaju… vymena oleja a filtra zadarmo 5x, +…. A to je asi tak vsetko co potrebujem k tomu autu, este asi cistenie klimy- to pojdem teraz najblizsie. Vymena oleja aj s filtrom je odporucana v TX kazdych 5000 mil /8046km/ resp kazdych 10000mil /16092km/, takze aby sa auto lahsie predavalo tak sme boli po prvych 5000 milach /samozrejme zadarmo/. Platil som iba za vyvazenie kolies /40$- co je tu celkom vyhodna cena/. Pri vymene oleja skontrolovali na aute asi 35 poloziek /ziarovky, stierace, pneu , brzdy, kvapaliny a nastriekali vsetky panty- zadarmo/.
Pneumatiky su celorocne Michelinky – strasne piskaju v zakrutach pri 40C , ale je na ne zaruka 3 roky- co znamena ,ze ak sa s nimi nieco stane ,tak sa bezplatne vymenia v hociktorej Mazde. Vo vyhodach znackoveho servisu je aj jedna oprava celneho skla zadarmo + 3x kompletne umytie zadarmo+ stierace 1x zdarma ; su tam este najake kupony do steakhousov a obchodov v okoli a tak…
S predajcom sme maximalne spokojni, hlavne ja. Vzdy ked idem nahodou okolo ,tak sa zastavim za Dj-om /si nas zapametal ako rusov/ a idem na predvadzaciu jazdu s mazdou SPEED3 /u nas MPS/ asi tak 20minut na dialnicu k najblizsiemu mestu a spat / nova MPS-SPEED3 tu stoji cca 23000$/.
V tomto je amerika super, ale v nicom inom! Vlastne tu vsetko islo dolu vodou po 2002, ked sme odchadzali. Nahodou som pozeral Chevrolet LUMINU z 1992, co sme mali v 2001 a predali za 1000$, tak teraz je cena toho auta 2500$ /vid moja druha recenzia na mojeauto.cz/.
Silné stránky
Dizajn, to je asi jedine. Pre nas je to teraz iba priblizovadlo z A do B, navyse ked skusate tie Mustangy s 5l motorom , Camaro, alebo aj SPEED3 tak mazda6 je ako “FABIA " /nech sa nikto neurazi/ v nasich Slovenskych zemepisnych sirkach a dlzkach.
Velky vnutorny priestor aj na zadnych sedadlach, velky kufor bez tych nepraktickych sedanovych pantov. Pohodlne odpruzenie- nieco ako LUMINA- plava na ceste ako titanic, super pohodlne.
Slabé stránky
Odpruzenie- v istych situaciach
Svetle sedacky- ale to bol nas vyber /to bola cena za cenu tusim/
Nema to vyduchy pre klimatizaciu na zadnych sedadlach /to je asi najhorsie, lebo sme si to nevsimli ; ja v predu mrznem a vzadu maju teplo/ , to je standard pre tuto triedu aj u inych vyrobcov /iba najvysia vybava ma klimu aj vzadu/.
Zkušenosti se servisem (poruchy, opravy):
spokojnost , zatial 110%
Zkušenosti s prodejcem (autosalon / autobazar)
Mazda Georgetown Texas; urobili vsetko pre to, aby nam auto predali.
Novinky v recenzi
senzor tlaku v pneumatikach
zacala svietit kontrolka tlaku v pneumatikach- bolo treba ist do servisu, alebo teda skontrolovat pneumatiky. Pohladom som nezistil ziadny unik vzduchu, ani som nevedel identifikovat, ktora pneumatika ma problem, tak som isiel do servisu; vsak je na auto aj pneumatiky zaruka. Vecer v piatok pred zaverecnou v servise mojho predajcu ma rychlo vyriesili- dofukali kolesa a bolo vybavene. V nedelu sa kontrolka rozsvietila znova- to uz som tusil, ze to bude nieco zapichnute v pneumatike. V pondelok opat do servisu, tentokrat skoro rano- objavii zapichnuty klinec a pneumatiku vymenili za novu, v ramci zaruky na pneumatiky / 3 roky alebo 33000 mil- 50000km / s tym ze mi poslu postou spravu o ukone v servise. Na moje prekvapenie, ked som pohladom presiel spravu, bola tam aj vymena tesnenia na vyfukovom potrubi / donut gasket / a k tomu veta " auto vydavalo pisklavy zvuk pri N /neutral/ - vymena za nove. potom som az pochopil co im v tom servise trvalo hodinu. Ten zvuk som si vsimol asi 2 tyzdne pred servisom ale nevenoval som tomu pozornost, som si hovoril ze to spomeniem pri najblizsej vymene oleja. Samozrejme ze som to zabudol spomenut, no nastastie v tomto servise riesia veci v ramci zaruky bez otazok, alebo akehokolvek spomenutia problemu. Mozno to bude sposobene aj tym, ze som na fore nasiel tento zvuk ako bezny problem pre Mazdu6 - a casto krat ako problem ktory v niektorych servisoch ani neriesia v ramci zaruky. Mazda nema ani rok a uz ma za sebou 28000 mil / 45000 km / a prvy servis okrem beznej udrzby- vymena oleja a filtra, kazdych 5000 mil.
Další vozy Mazda 6
Mazda 6 (2017) Majitel: Krabatt