Recenze
Technické info
Přezdívka auta Golf Variant R-Line People Rok výroby 2025 Koupeno nové najeto [km]:29000 palivo: benzin počet válců: 4 počet ventilů na válec: 4 objem [cm3]: 1498 výkon [kW]: 110 kroutící moment [Nm]: 250 zrychlení 0-100 km/h [s]: 8.5 maximální rychlost [km/h]: 224 počet rychlostí: 6 převodovka: manuální průměr kol [palce]: 18 zavazadlový prostor [l]: 611 pohon kol: přední spotřeba [l/100km]: 6
Popis vozu
Golf 8.5 Variant R-Line v tradiční modré barvě jsem si vyzvedl v březnu 2025 v autorizovaném dealerství Porsche Inter Auto na pražském Proseku.
GENEZE aneb jak jsem se ke Golfu dostal...
Posledních 12 let jsem jezdil se Subaru (recenze najdete na mém profilu). Ergonomicky nebo prostorově žádná sláva, ale jízdní vlastnosti jsou perfektní. Máte zcela jiný zážitek z jízdy než u běžné konfekce. Bohužel vleklé problémy s CVT převodovkou mě stály až moc peněz a ještě více nervů. Trvalo přes rok než problém vyřešila až výměna celé převodovky. Během opakovaných oprav jsem vyzkoušel mnoho náhradních vozů většinou z koncernu, mj. Golf Variant 8. generace (také na mém profilu), který mě překvapil svou univerzálností. Ač úplně nechytne za srdce, tak většinu věcí dělá správně. Kvůli zmíněné problematické opravě převodovky jsem se také rozhodl, že auto aktuálně nechci vlastnit. Ať případné problémy (a že jich nová auta mají dost) řeší někdo jiný. Takže jsem se rozhodl pro operativní leasing, který zatím hodnotím pozitivně, ale samozřejmě zásadní bude ukončení a vrácení vozu.
Moje požadavky při výběru vozu:
- nejradši mám sportovní kombi - což je v době SUV a crossoverů vymírající segment
- prostorné a pohodlné auto i na delší cesty - jsme aktivní mladá rodina, která často cestuje (2-3 tisíce km měsíčně)
- alespoň trochu stylové auto - když už to bude konfekce, ať ji aspoň na parkovišti rozeznám od ostatních
- preferuji benzínové motory, nevadila by ani elektrifikace (mild-hybrid)
- jsem příznivcem manuálu, ale do rodinného auta vezmu i automat (i kvůli manželce)
- jsem zvyklý na pohon 4x4, ale není to podmínka
Výběr se tedy hodně zúžil:
- Octavia Sportline/RS (liftback i kombi)
- Superb Sportline/L&K (liftback)
- Golf Variant R-Line
- Golf Variant R/Cupra Leon ST se 245 kW/333 k
Rozhodoval jsem se podle výše měsíční platby operativního leasingu, zahrnutých služeb a také termínu dodání. Po měsících zvažování a porovnávání nabídek jsem dostal neodolatelnou kalkulaci na nový Golf 8.5 Variant v akční výbavě R-Line People s all-inclusive službami a dodáním do 2 měsíců.
VW GOLF 8.5 VARIANT 1.5 TSI 6G R-LINE PEOPLE
Jedná se o facelift 8. generace (označení 8.5) etalonu nižší střední třídy, který se týká především designu (světla, přední nárazník, design kol) a odstranění hlavních nedostatků (nový infotainment MIB4) před-faceliftové generace (označení 8).
Rozměry vozu:
- délka 4.635 mm
- šířka 1.789 mm
- výška 1.459 mm
- rozvor 2.669 mm
DESIGN - R-Line v modré metalíze Blue Lapis s Black paketem se mi moc líbí. Sportovní doplňky auto odlišují nejen od běžných Golfů, ale i od ostatní automobilové konfekce ("Všimli jste si, že většina aut je bílá, stříbrná, šedá nebo černá?"). Neznalí auto "šacují" na vyšší výkon než 150 koní. R-Line se podobá plnotučnému eRku. Ale je fakt, že pokud už někdo ví, co je Golf R, tak jej rychle rozezná podle nárazníků, kol, brzd a koncovek výfuku...
U předchozího Golfu ve výbavě Style se mi líbila osvětlená lišta mezi předními světlomety. Tento Golf R-Line má osvětlené i přední logo a to už mi přijde trochu laciné a pro mě je to samoúčelná blbost. Mimochodem právě tento facelift Golfu má osvětlené logo jako vůbec první Volkswagen.
Musím také zmínit lak karoserie. Modrá je dobrá, ale kvalita lakování je opravdu špatná - takový ten "pomeranč". Kdybych auto nepřebíral nové s najetými 8 (slovy "osmi") kilometry, myslel bych si, že je lakované po nějaké pojistné události. Navíc vrstva laku je docela slabá (
Silné stránky
+ Krásný R-Line design
+ Dostatečně silný a úsporný motor
+ Optimální nastavení podvozku
+ Prostorný interiér
+ Pohodlné sportovní sedačky
+ Skvělé LED-matrix světlomety s natáčením
+ Vylepšený infotainment (oproti před-faceliftu)
Slabé stránky
- Špatná kvalita lakování karoserie (slabá vrstva a "pomeranč")
- Laciné detaily (např. interiérové plasty nejsou příliš kvalitní)
- Ergonomické chyby (mj. na volantu chybí tlačítko asistentů nebo ztlumení rádia "mute")
- Klavírní černý lak na nevhodných místech se snadno "upatlá" a poškrábe
- Různé sporadické chyby - občas něco přestane fungovat/reagovat, ale většinou se to zase "samo opraví"
Zkušenosti se servisem (poruchy, opravy):
1. Golf měl (snad jako každé nové auto) špatně seřízené přední světlomety, které svítily příliš dolů. Chvíli jsme s autorizovaným servisem diskutovali, zda opravdu svítí špatně a kdo seřízení zaplatí, ale naštěstí mě pocit nezklamal a světla bylo nutné seřídit = tzn. oprávněná reklamace. Nutno dodat, že po seřízení svítí a vykrývají skvěle!
2. Po prvním přezutí na zimní pneumatiky (Nexen WinGuard Sport 2) začalo auto citelně "kmitat", resp. "chvět". Moje domněnka, že pneumatiky jsou vadné a mají špatnou ovalitu (nejsou kulatá), se nejprve při kontrole na klasické vyvažovačce v autorizovaném servisu nepotvrdila. Nicméně po reklamaci přímo u ŠkoFINu jsem byl poslán na dynamické vyvážení do Pneu Procházka v pražských Strašnicích, kde zjistili, že 2 pneumatiky (v tu dobu pouze 11 měsíců staré) není možné vyvážit a je nutné je vyměnit. Poté již negativní projevy pneumatik zmizely.
Zkušenosti s prodejcem (autosalon / autobazar)
Golf mám na operativní leasing od ŠkoFINu a jako domovský servis mám Porsche Inter Auto na pražském Proseku. Dodání a předání auta bylo bezproblémové, tak doufám, že to tak bude i dál...
Přidat názorDiskuse: Volkswagen Golf 1.5 TSI R-Line People
Zatím nebyly vloženy žádné diskusní příspěvky.
Další vozy Volkswagen Golf
Volkswagen Golf (2024) Majitel: PepeB