woody-alien 27.06.20 07:57
« Re: UP! Čítanie na víkend
Leg: Díky za zajímavé čtení. :yes:
Při poznámce "ale nechcel som urážať ich profesionálnu hrdosť" jsem šel skoro pod stůl. >:D
V podobné situaci bych asi chytil těžkého "nerva", to je neskutečná stupidita. Ale mám svoje zkušenosti z jiných oblastí, jak u nás funguje profesionalita. Opravář, kterýmu musím půjčovat nářadí, stěhováci, kterým musím radit, jak něco přestěhovat, dopravce, kterého jsem málem vyhodil z auta se slovy, že mu teda na to místo zacouvám... >:-[] Takže jsem si bohužel zvykl na blbečkovskou komunikaci a preventivní otravování, aby vše dopadlo alespoň přibližně podle mých představ.
Jinak i přes své sklony k petrolheadství chápu tvoje důvody a v zásadě nemám proč oponovat.
Jenom ten boj s infotainmentem a systémy "chytřejšími" než uživatel mě se.re čím dál víc. To se ovšem týká i spalováků. Jsem holt fosilie. ;-)
Tak ať jsi spokojenej, to je nejdůležitější. -
white label 27.06.20 02:30
« Re: UP! Čítanie na víkend
Leg
Díky za zajímavé čtení na víkend. :yes:
Jak už jsem psal, s e-Up!em jsem jezdil (po Ostravě), když to ještě byla novinka, a ani s prostorem za volantem jsem neměl problém, lepší než v mnoha subkompaktech. A pokud by to bylo třídvířko - ideální i na nastupování/vystupování ...
Ať ti věrně slouží!
P.S. 183/70? S 5kg zavazadlem si snem automobilek, tzv. "normovaný řidič".
Já jsem v tomto ohledu spíš "white hightower": [odkaz]
Leg 26.06.20 22:54
« UP! Čítanie na víkend
Nerád vám ruším konštruktívnu debatu o tom, v koľkých komorách je najlepšie páliť staré fosílie za účelom rozpohybovania pseudoterénnych automobilov takmer neschopných opustiť asfaltovú cestu a s tým súvisiacu polemiku o tom, ktorý aparát pri tomto pálení vydáva uchu najviac lahodiace detonácie :-! , ale sľúbil som prvé dojmy z auta, ktoré na pohybovú energiu využíva presun elektrónov z miesta na miesto a pri tom nevydáva takmer žiadne zvuky. Teda technológia, ktorá je hodná 21. storočia. (O tom, kde tieto elektróny “vznikajú” takticky pomlčím. :-) )
V prvom rade treba konštatovať, že sú to sktočne prvé dojmy, auto som objednával bez skúšobnej jazdy, na základe parametrov a prvých dojmov médií. To je niečo, o čom by som nikdy nepovedal, že niekedy spravím, ale dotačný systém má svoje úskalia, výroba len nabiehala a očakával som, že ak by som čakal na test drive, auto by bolo asi výrazne neskôr, ak vôbec. A za výrazne vyššiu cenu. Takže som sa spoľahol na médiá, na skúsenosť s rental carom spred pár rokov v jednom stredomorskom letovisku (samozrejme holobyt s udýchaným atmolitrom) a statickými dojmami na showroome (podobný biely atmoholobyt).
Už samotné odovzdávanie bolo celkom funny. Spravili sa papiere a predajca odišiel pre auto. Vrátil sa bez auta, ale s ustarosteným výrazom v tvári a otázkou, ako ďaleko to máme domov. “60 km.” “Máte to nabité na 50 km, to Vám asi nebude stačiť, dám to dobiť.” otočil sa a odkráčal preč. Nuž čo, sám si za to môžem, chcel som mu mailom včas pripomenúť, nech to aspoň trochu nabijú, ale nechcel som urážať ich profesionálnu hrdosť, že nevedia, že elektro sa nedá odovzdať s výparmi v nádrži čo vystačia ledva na najbližšiu pumpu. Tak mi treba, ešte som ani neprevzal svoj prvý elektromobil a už sedím v kresle a čakám, neschopný sa pohnúť kvôli nedostatočnému dojazdu. Range anxiety v praxi, keby to videli zarytí odporcovia elektromobility, tak mi neostane než chodiť po kanáloch. Prešlo pár desiatok minút, prešli sme si auto, čosi sme si ukázali a ja som s radosťou vyrazil na cestu. Takže tie prvé dojmy:
Motor: 61kW hovorí za všetko, jasné, elektromotor a jeho výhody, okamžitá reakcia od nuly atď, ale zázraky sa nedejú. To znamená, že som očakával pomerne slušnú dynamiku cca do 50, do 100 ako tak a ak bude treba, na tých 130 sa to nejak rozkotúľa. Pravda je taká, že do 50 je to auto v reálnej prevádzke podobne mrštné ako 130i (!), ak s ním samozrejme človek nejazdí permanentne na jednotke-dvojke, čo nejazdí. Do cca 100 auto zrýchľuje viac ako slušne, zaradiť sa v mestkom diaľničnom pripájači je brnkačka, a aj tých 130 nie je žiadny problém. Takže dynamika motora je skutočné prekvapenie, uznávam, spôsobené hlavne nízkymi očakávaniami danými malým papierovým výkonom. Bonus je, že ten motor fakt dobre brzdí, viď kapitola brzdy.
Prevodovka: v podstate žiadna nie je, iba “pevné” prepojenie motora s kolesami cez reduktor. A u prevodoviek platí, že najlepšia prevodovka je žiadna prevodovka.
Riadenie: gumové, bez citu. Zodpovedá očakávaniam vzhľadom na cenovú kategóriu základu.
Podvozok: podobne ako riadenie. Našťastie, nie je to úplny kostitras a obavy z príplatkových 16” kolies sa nenaplnili. Oproti BMW výrazne poddajnejší, aj keď v každej inej oblasti samozrejme neznesie porovnanie. Naivný by bol ale ten, kto by očakával niečo iné. Test na zakrútenej okreske ma ešte len čaká, už z diaľničných privádzačov viem, že príplatkové 185 mm gumy boli dobrá voľba. Výhoda je, že interiér nie je vyhrkaný desiatkami tisíc km našich superkvalitných ciest, ako na mojich ostatných autách, čo pridáva na subjektívnom komforte. Som zvedavý, ako dlho mu to vydrží.
Brzdy: neviem, nepoužívam. :-) Vďaka pomerne silnému brzdeniu motorom a spätnému získavaniu energie do akumulátorov brzdy používam v zásade pri zastavení a nepredvídaných situáciách. Pomocou voliacej páky “prevodovky” má človek možnosť nastaviť 5 stupňov rekuperácie, ja hlavne používam ten najsilnejší.
Batéria: alfa a omega každého elektromobilu. Dnes som mal 75 km cestu do mesta, po meste a späť s mnohými zastávkami, 28 stupňov, pustená klimatizácia, väčšinou som sa pohyboval niekde medzi 20-80 m/h, ak sa dalo, šiel som rýchlejšie + krátka piatková zápcha (toto je asi prostredie, kde sa UP! Bude pohybovať najčastejšie). Spotreba rovných 10kWh/100km, domov som prišiel s dojazdom 210 km. Takže ďalšie príjemné prekvapenie. Cestou domov z autosalónu po “maďarskej” plošine, kde som šiel 50 dedina a 120 mimo mi to vyšlo na cca 14 kWh/100km, spotreba je teda silo závislá od rýchlosti, nič pre diaľničných strelcov.
Vnútorný priestor, interiér: priestrannosť vpredu plne dostačujúca (mám 183/70, neviem či by to label dal), vzadu s výhradami na kratšie trasy aj pre dospelých. Polohu za volantom som si našiel celkom rýchlo, chýba lakťová opierka a možnosť pritiahnuť si volant. A sedadlá sú ozaj biedne, napriek fancy diamantovému prešívaniu (vzadu nie je, asi im neostali prachy na niť), kto by to čakal. Cargo je maličké, po sklopení sedadiel ok. Lakované dvere mi nevadia na rozdiel od bagážnika, fakt je problém dať na nákladovú hranu zvnútra nejaký plast, veď to bude po pár rokoch úplne zničené.
Hi-tech stuff: ako vieme, dnešné autá bez príslušnej aplikácie ani nemá zmysel uvádzať na trh. Ak by sme sa mali riadiť konektivitou, UP! je asi najmodernejšie auto na svete, lebo má aplikácie hneď dve. Jedna je na ovládanie auta na diaľku (nabíjanie/vyhrievanie/chladenie/rozmraz… okna + ďalšie informácie), druhá slúži ako infotaiment, ak je telefón vložený do držiaka na prístrojovke. To je v princípe super nápad, ktorý ale naráža na dva zásadné problémy. Zaprvé tá aplikácia je morálne zhruba 10 rokov za ostatným software v telefóne a zadruhé držiek je vodorovný a minimálne iOS má dosť obmedzené fungovanie telefónu naležato. Čiže homescreen, telefón, spotify, hudba a dokonca aj rozpoznávanie tváre sú otočené o 90 stupňov. Mapy sú ok. Ďalšia vec je softvare celého auta samotný, jednak je totálne neintuitívny a návod nijako nepomáha a druhak jednu appku som spároval tak na tretí krát a druhú vôbec. Až cez vebové rozhranie som sa dozvedel, že možno treba zavolať na infolinku, aby aktivovali simkartu. Vôbec sa nedivím, že ID3 je taký prúser, na tomto je krásne vidieť, že na sw oddelení ľavá ruka nevie čo robí pravá.
Suma sumárum (aj tak to až sem nikto nedočítal, koho by tu zaujímala takáto zápalková krabička) auto prinieslo pár skutočne pozitývnych prekvapení (dynamika, spotreba a dojazd), z pár vecí som sklamaný (hlavne infotaiment a jeho nevyladenosť a neintuitívnosť), väčšina slabých miest ako sedačky či riadenie sú ale v kontexte cenovej kategórie a predpokladaného použitia auta v budúcnosti neprekvapivé a akceptovateľné. Skrátka, ako prímestké približovadlo bude iste plniť svoju úlohu viac ako dobre a verím, že nám prinesie aj veľa radosti. A mimochodom, v okolí známych zbiera výrazne viac pozitívnych reakcií ako kedysi BMW, vidím, že aj neautofanúšikovia sú ním často úprimne nadšení. -
pradeda777 26.06.20 17:56
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: AMG/OMG
tms....no ano...AMG A35.....seděl jsem v ní a to mě stačilo. Vlastně hlavně to "vyhrabávání se" z ní mě úplně stačilo.... ;-) (Horší než z 1er) O jízdu jsem už nestál... ;-\ Právě proto jsem se zaměřil na GLA a Q3. V Q3 i v superseded GLA jsem už seděl a N/V je pro nás, "staré vojáky", docela v normě. C43 AMG Coupe je parádní vozítko i za rozumnou cenu, ale pro mou potřebu univerzálu bohužel nevhodné.... :'-( -
Thomasino 26.06.20 16:08
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: AMG/OMG
OMG pro 4-válce MB AMG je ale dobrý, to se mi taky líbí. Hlavně ty nové A35 AMG nejsou na řízení prý nic moc :-O Jako spousta barviček a cingrlátek jako v cirkuse, asi pro mladé co jsou závisláci na YT, FB a Instáči, ale řízení tě už moc nepobaví. Ale stále se mi hrozně líbí C43 AMG Coupe, kde je ještě pořádný šestiválec s pěkným zvukem. To naopak chválí i bývalí majitelé M2 a jiných sportovních aut. Ale tam je taky preferovaný zadek a není to ošizená čtyřkola pomocí Haldexu, s preferencí předku (což mám v Atece a vím jak funguje - na daily dobrý, na zábavu nic moc). Ikdyž v tom Q3 RS to zvládli soudruzi podle všeho naladit mnohem zábavněji například :-) Tak je otázka, jak se s tím popasovali u Mercedesu. Ale známej z nové A35 AMG hatchback není moc nadšený. -
pradeda777 26.06.20 13:48
« Re: Re: AMG/OMG
iu....v AMG jak víme, skládají motory ručně z nejkvalitnějších, vyvážených komponentů opravdový "kouzelníci". A AMG si pak za takový motor nechá patřičně zaplatit.
Je to jak s ovsem pro koně. Pokud chceš pro svého koně kvalitní oves, tak musíš za kvalitu patřičně zaplatit. Ale pokud by ti nevadilo krmit svého koně ovsem, který už koněm jednou prošel, tak takový oves se dá pořídit daleko levněji. ;-) Něco v tom smyslu měl v Toyotě Manager Quality napsáno ve své kanceláři na stěně.
Co se týká AMG A 35 a AMG GLA 35 , tak ty jejich 300k motory nejsou real McCoy AMG.
Tyto jsou smontované z komponentů přímo na výrobní lince ve fabrice. (Cost saving... ;-) ) -
white label 26.06.20 13:44
« Re: Re: Re: Re: AMG/OMG
iu
Už to mám zase zpátky...
To byl můj náhradní nick, když jsem se nemohl po "úpravě" webu přihlásit.
K té recenzi 992 se až tak moc nedivím, vzhledem k tomu, že měl před tím 997.2
Taky riziko prvních nevychytaných sérií a smůla na kus...
Proč se před objednáním pořádně nesvezl s předváděčkou (třeba i na víkend) je zarážející.

To je fakt, skutečných profíků je u nás jako šafránu, čest výjimkám.
Jak psal Leg, oni ti prodejci byli dlouhá léta zvyklí prodávat nová auta jen s výpary v nádrži, tak teď od nich nemůže nikdo čekat, že mu do elektromobilu "natankují" rovnou plnou... >:-[] ;-)