Caterham Fotosoutěž (Fotosoutěž Moje auto.cz)
Zařazení: Všechna fóra > Diskuse v MOJE.auto.cz
-
Leg 11.04.13 09:26
« Re: Nové téma - Duben 2013
Rozprávka pre white labela i ostatných, ak nemáte čas to čítať celé, stačí prečítať posledné dve vety. To ostatné je len omáčka.
Môj reálny záujem o GTI trval asi rok a pol, bohužiaľ rôzne okolnosti kúpu viackrát oddialili. Keď už bol ale vytúžený nákup na spadnutie, ozvali sa pochybnosti.
Problémom bol napríklad fakt, že Slovensko nie je zrovna zem hothatchom zaslúbená a bol problém vôbec GTI vidieť, nieto sa ešte zviesť. Proste predvádzačka v SR v čase môjho záujmu nebola s tým, že počet GTI predaných u nás za rok sa dá spočítať na prstoch jednej ruky a že to vlastne nikto nechce. Keď k nám konečne dorazil jeden novinársky kúsok (3dv biela perleť, takmer plná výbava :yes: ), rozpačité reakcie na žiadosť o zvezenie vo mne pomaly začali nahlodávať presvedčenie, či je VW SK firma, u ktorej sa oplatí utratiť svojich pár desiatok tisíc eur.
Moje ego samozrejme nie je príliš silné na to, aby sa podobným prístupom nechalo odradiť, keď sa ale k tomu pridalo náhodné očarenie slávnym bavorským šesťvalcom, začal som byť nahlodaný viac a viac. Hlavne keď som si uvedomil, že toto je pre mňa možno posledná možnosť získať podobný motor v relatívne "novom" aute. Keďže som chcel hothatch, voľba bola jasná - 130i. E87 sa mi dizajnom páči zvonka aj zvnútra (výnimka potvrdzujúca pravidlo - tým myslím seba, nie auto), jazdí viac ako dobre a kritizovaná (ne)praktickosť HB pre mňa bola dostatočná. Cena v rozumnej výbave (rozumej takej, aby ma časom neštvala absencia čohokoľvek čo som v snahe ušetriť vynechal) ale bola cez rozpočet. Tak neostalo nič iné, len zľaviť z požiadaviek a skúsiť sa poobzerať po nejakom zánovnom kúsku, na ktorom jazdila nemecká babička v nedeľu do kostola (čo nie je žiadny problém, veď nemecké diaľnice sú preplnené autami smerujúcimi na bohoslužby a 130i je ideálne auto pre dôchodcu). Prvých pár adeptov na kúpu bolo síce v katastrofálnom stave, svojou jazdou ma ale presvedčili, že toto je to, čo musím mať, ideálne v predfaceliftovom prevedení, ktoré okrem horšie spracovaného interiéru a ďalších detailov má ešte hydraulické riadenie, čo je prekvapujúco dosť cítiť. No a potom sa už našiel ten správny kus, dokonca aj v správnej farbe, vybavili sa prevozné značky a hurá domov.
Sám som si hovoril, že asi onedlho oľutujem to, že som zradil svoju dlhodobú srdcovku GTI, hlavne keď som jej nedal šancu na zblíženie. Prekvapujúco som ale toto rozhodnutie dodnes neoľutoval a dokonca ani nespochybnil, a to patrím medzi ľudí, ktorí podobné už učinené rozhodnutia zvyknú obracať z každej strany a spochybňovať. Moju vieru pravdepodobne posilňuje fakt, že moje ďalšie auto bude pravdepodobne FWD turbobenzín s automatom, takže som sa o túto skúsenosť nepripravil. Naopak, ak by som jedničku nekúpil, RWD atmo R6 s manuálom by som asi už nikdy nevlastnil, určite nie ako káru na každý deň. :-) -
iudex 11.04.13 08:55
Legacy: nahryzol si tú tému, tak teraz nezahováraj: čo nasledovalo po manželkinej vete: tak si ho teda kúp? A hovoríš o minulosti pred kúpou 1er, alebo o aktuálnej situácii?
Woody: no inšpiroval si ma a aj ja si popozerám osobne širšie spektrum kandidátov na HH. Minimálne mám v pláne okrem STčka pozrieť na GTI (aj keď u nás je díler VW mimoriadne odrádzajúci) a OPC, možno i MRS, hoci je jasné, že z praktickej stránky to bude môcť byť jedine päťdverák. Len kto bude popri tom skúšaní pracovať a zarábať na tú kúpu... >:-[] -
woody-alien 11.04.13 07:10
wl: Přesně tak. Budu se zaobírat nějakým autem v kategorii subkompaktů a kompaktů, které mně osobně přinese nejzajímavější ježdění. Netrvám striktně na HH, čímž chci říct, že budu brát v potaz i SSS, který je trochu mimo tuhle kategorii. Jasným požadavkem bude denní použitelnost, nechci "víkendovku" na zazimování. Rozhodující nebude absolutní výkon, ale poměr výkonu vůči hmotnosti a rozměrům a to, co přináší v souvislosti s ovladatelností. Jako příklad uvedu Astru OPC s 280 HP, která je ovšem o čtvrt tuny !!! těžší než třeba GTI a tudíž má u mě velkej vroubek. Samozřejmě, chce to vyzkoušet, ale další "přerostlou obludu" už nechci. A pokud se týká převodovky, nebráním se ani manuálu, ani automatu - zase záleží na vyzkoušení. Nejsem ortodoxní "sportovec". A pochopitelně bude rozhodovat i vzhled. Na úvod tu máme docela zajímavou sešlost kandidátů...uvidíme, jaká bude možnost zkušebních jízd. Ale jsem mladej >:D a času mám dost. -
Leg 10.04.13 22:24
No woody sa má, jedno auto kúpi a už plánuje nákup ďalšieho. :-) Ale je to fajn, ešte pár kol a možme to tu premenovať na hotheč klub (a dúfam, že ma vezmete medzi sebä).
white label: to vieš, človek má nejakú predstavu a nakoniec sa to celé zvrtne niekam inam. Tak či onak, opať musím zdorazniť, že BMW 1-er za škaredé auto nepovažujem, aj keď som musel dokúpiť kolesá, aby to bolo ono.
P.S. a snahu mať za každú cenu nakapote "vrtulu" by som v tom určite nevidel, s podobnými úmyslami by som určite išiel do nejakého iného modelu. :-) -
white label 10.04.13 21:31
Legacy
Tak "A" už si nám napsal a teď ještě dodat to "B", protože to co sem dáváš na soutěžních fotkách má ke karbonově šedému GTIčku hodně daleko... >:-[]
Takže jak pokračovalo to její: "tak si ho teda kúp"? Co třeba: Ale pořád to bude jen (silnější) Golf, kdežto i ošklivé BMW bude pořád BMW. >:D ;-) -
woody-alien 10.04.13 21:03
Legacy: Teď si tomu teda nasadil korunu... 8-s A přitom ani ten obyč Swift není vůbec špatnej. Už ho začínám příležitostně točit úměrně tomu, jak mě točej ostatní řidiči >:D a ono to opravdu není vůbec špatný. Ostatně mrkni do novinek, sebinko (majitel MRS) si ho (pravděpodobně s manuálem) koupil taky a vyjadřuje se pochvalně. Na mém neštěstí to ovšem nic nemění. >:D
PS: Ta cena nebyla úplně stejná, ale nechybělo opravdu mnoho. -
woody-alien 10.04.13 20:56
wl, iudex: Zajímavá debata. Za sebe souhlasím, že u GTI volit spíš nebarvy (ačkoliv já bych nezavrhoval ani tu červenou) a u Focusu se mi hodně líbila naopak ta řvavá Electric orange minulého ST. U současného ani nevím, nějak se mi ten FFIII prostě nelíbí, a to ani ST. Dnes jsem si vyzvedával u Suzuki jeden "doplněk" (nemůžu prozradit, možná ho použiju v soutěži ;-) ) a na sobotu jsem si domluvil zapůjčení SSS. Prostě masochista jak vyšitej. Maj ho v bílý perleti, to se prostě nedá vydržet... >:D Nicméně mě ta vaše debata śpolu s nějakým mým vnitřním pocitem dovedla k rozhodnutí, že příští výměna některého z aut povede přímým směrem k nějakému tomu hot-hatchi. Prostě, pro mě ideální auto. Projedu si co se dá, určitě nevynechám CRS a čas ukáže. Řečeno slovy major Hoolihanové z Mashe: "Hot-hatch, nic víc nežádám a nic míň nepřijmu". ;-) -
Leg 10.04.13 20:51
iudex: viem o čom hovoríš, tiež som doma s nápadom kúpiť Golfa za cca 33000 najprv zrovna nepochopil. Tak som začal s pomalým nátlakom a keď sa nám nejakou náhodou podarilo zmerčiť vo Viedni GTI v carbon steel na osemnástkach s xenónami, netrvalo dlho a konečne som počul vytúžené: tak si ho teda kúp. :-) Musíš vytrvať, argumenty, láska a čas nakoniec budú hrať v tvoj prospech. Inak skončíš ako woody, ktorý si namiesto SS kúpil obyč swišťa s automatom (a za rovnakú cenu!!!) a čím ďalej viac ho to s..e a my situáciu podobnými komentármi nijako nezlepšujeme. >:D
white label: jojo, ten swift sport je prekvapujúco sympatické autíčko. :yes: -
anti99 10.04.13 18:25
« Re: dnes
hej s tou pistolou to bol zazitok tusim druhy den v TX, teraz to boli klasicke pripady idiotov co sa objavia ani nevies odkial, hlavne ze chce ist do mojho pruhu /keby aspon mali pred sebou nejaku prekazku, zeby sa to ich spravanie dalo predpokladat- nemali by davat vodicaky 16 rocnym/ jeden doobeda a druha poobede o tom istom a este mi ukazala prostrednik, stara krava. treti krat som sa uz neudrzal, lebo to bolo vlastne na parkovisku. zaparkoval som medzi autami, vystupil som, otvoril zadne dvere za vyberiem dceru; auto vedla na mna zatrubilo- kukol som na nu a zobral dceru na ruky. medzitym sa to auto zachytilo o moje otvorene dvere, odskocil som s dcerou do zadu a za auto. krava co vycuvala mi tiez ukazala prostrednik, tak som jej je**l po kapote a uz som skoro odje***l aj zrkadlo nohou ale stihla utiect /rozkysnuta beloska asi 50/ , pridem do obchodu aj s dcerou a nejaka cernoska co ma sledovala vonku sa na mna ocapi ze som "extremly rough"- primitiv. -
white label 10.04.13 16:19
U hb ano, ale teď u toho FF ST kombi se mi líbí víc ta grafitově černá metalíza, co je i na tom videu Fordu.
[odkaz]
Sranda je, jak se po skončení videa objeví odkaz k možnosti nakonfigurovat si STéčko, ale při vstupu do konfigurátoru vyjde najevo, že tam žádný Focus není. No a slovenské stránky Fordu to je ještě větší tragédie. Na Slovensku se STéčko prodává v nejnižší výbavě označené číslem I a za příplatek i ve vyšší výbavě II. U nás je výbava II standardem (i když za hroznou cenu), ale nejvyšší výbava III (dostupná třeba v Německu) tady (ani u vás) není dostupná vůbec. Stále jsme pro mnohé (v rámci Evropy) trh "béčkové" kategorie. -
-
white label 10.04.13 15:28
Jo, ta modrá s tou červenou linkou vypadá hrozně a v červené se zase ztrácí (vypadá jak běžný Golf), navíc červená a GTI, to je na mě příliš "klišé". Ta carbon steel grey vypadá naživo (musíš vidět v čistém stavu ) opravdu skvěle. Když vedle sebe postavíme 3 x GTI 6 červené/bílé/carbonové, vypadá to šedé překvapivě vlastně (samozřejmě i díky té červené lince) "nejvýrazněji" (měřeno tzv. wow efektem) a přitom zároveň "nejhodnotněji", ta metalíza je dokonale trefená, má hloubku o které se třeba běžné černé perleti může jen zdát a jako bonus ji nemůže mít každý Golf. Navíc je praktičtější než černá, ale i proti čistě bílé.
Třeba mojito má taky rád výrazné barvy (viz jeho žáby), ale GTIčko se mu v té šedé líbilo mnohem víc, než v červené.
GTIčko je designově konzervativněji pojaté a nesluší mu výrazné barvy (oranžová, žlutá...) tak, jako třeba tomu STéčku, nebo Cupře, MRS apod. -
iudex 10.04.13 15:05
No farebný vkus máme dosť iný, ja bielu vôbec nemusím (rovnako ani čiernu), mám rád na bežných autách decentné odtiene (ako sú na mojich oboch autách), vrátane Golfovskej Carbon steel grey. AVŠAK na športovom aute vrátane hothatchu by som prijal nápadnejšie, výraznejšie farby, ako je červená či modrá a možno i divokejšie, ako Electric orange z minulého STčka. Z farieb aktuálneho ST by to boli práve klasická ostrá červená alebo parížska modrá (odkazy som dával nižšie), u GTI červená (Colarot alebo Flashrot), prípadne modrá Ravennablau. Problém je práve tá červená linka masky, ktorá moc nesedí s uvedenými farbami (v červenej zaniká a s modrou sa opticky bije) a pýta si nenápadné farby, aby vynikla (ktoré robia Golf ešte nevýraznejším, než je). -
white label 10.04.13 14:26
iudex
No, bylo by dobré vidět to naživo, bohužel GTIčko (a VW vůbec) na BVV nebylo. Chce to k té lince nějakou "nebarevnou" barvu. Z barev na GTI 7 se mi líbí jen dvě. Karbonově (až černo-)šedá metalíza, ta je opět exkluzivně jen pro GTI/GTD (máme ji na GTI 6) a pak bílá perleť, ale ta bílá nevypadá na 5dv. tak dobře, jako ta temně šedá.
Kup si GTI 7 a uděláme společnou fotku posledních tří generací GTI, kde budou všechny vypadat (skoro) jako nové. >:-[]

Ja uvažujem presne rovnako: kúpiť si ešte niečo silné, kým emisné predpisy a ekoteroristi neprinútia všetkých chodiť na elektromobiloch max. 90kou. Akurát som oproti Tebe pozadu s tým, že silnú atmosféru v malom aute už nedostanem, tak aspoň ten turbobenzín. Ako písal jeden užívateľ z DW LukasRS (ktorý občas zavítal i na MACZ), voľne citujem: "v mojej profesii (advokát) sa čaká, že budem jazdiť na nejakom prémiovom a decentnom sedane tmavej farby a všetci kolegovia také autá majú; keď raz ale vedľa mňa zastavila Toyota Prius, uvedomil som si, že je asi posledná možnosť kúpiť si silné športové a neekologické auto"... a kúpil si krikľavo zelený Focus II RS s 305 k. :-)