Bud 26.05.13 18:09
« Re: multilink vs.vlečená z.náprava
wl: Já to pochopil ;-) Jen jsem si vzpomněl, protože minulý měsíc byl fakt vyjíměčný, nikdy jindy jsem to v takém "švungu" tady ještě nezaregistroval. Jinak je dobré nebrat tyto písemné vzkazy přesně tak, jak je člověk náhle pochopí, protože pisatel to mohl myslet úplně jinak ;-)...A pak se vysvětluje a vysvětluje >:D ....Není nad ústní projev z očí do očí. :-! -
woody-alien 26.05.13 14:36
« Nápravy a hlasování
wl: Za prvé, jsem zpět, živ a zdráv a totéž (překvapivě) moje multilinková kára. >:D Za druhé, díky za správcovství. Matheas se jak koukám neobjevil.
Bully: Ta poznámka o samozřejmé a námi vítané možnosti hlasovat i pro nesoutěžící je práve teď v Novinkách. Dost často ji opakuji...jinak viz. wl 13:46 a 13:53. ;-)
Bud: Možná ani nevíš, že nápravy jsou tématem, které se řeší už celá staletí. Kupříkladu takovej J.Á.Komenský už v 17.století sepsal pojednání "Obecná porada o NÁPRAVĚ věcí lidských". ;-) >:D -
white label 26.05.13 13:46
Bully
No vidíš, ani si nevěděl, že můžeš hlasovat, právě proto jsem to zmínil. Tady se běžně řeší OT, protože soutěžíme jen jednou za měsíc a jinak by tu bylo (po zbytek měsíce) mrtvo. Ale od 25. do 28. v měsíci se řeší fotky nejvíc, takže škoda, že se zdržuješ hlasování. Každý kdo hlasuje, částečně soutěž podporuje, i když sám nesoutěží. Je škoda, že sem nechodí hlasovat více nicků, včerně těch, co chodí na diskuse pod články. ;-) -
Bud 26.05.13 13:26
« Re: multilink vs.vlečená z.náprava
Tentokrát mně velice zaujala fotka od Kubasse, takže o prvním místě mám jasno, ale težší je to rozdat na druhé a třetí místo. :-) Mimochodem, v minulém kole jsem o soutěži viděl jen pár zmínek v záplavě úvah o HH a jen tak na okraj se odhlasovalo a běželo dál za HotHečeééma >:D Ale pokud se mi nic vážného nestane určitě odhlasuju. ;-) -
Bully_ 26.05.13 13:00
wl:
vzhledem k drtivemu pomeru OT vuci topicu fotosouteze jsem snad tolik skody nenapachal, kdyz jsem pridal 1 kapku vody do oceanu >:D
Nenapadlo me, ze muzu hlasovat, i kdyz se souteze neucastnim. Prijde mne ale podle fotek, ze jste meli tentokrat tezke tema, zdrzuji se hlasovani. -
Bully_ 25.05.13 23:38
« Re: multilink vs.vlečená z.náprava
Nechci vubec aby vyznelo ze nekriticky obhajuji nejaky system jenom proto ze ho mam sam na aute (Civic TypeR), naopak chci spis upozornit na zazita dogmata a zrelativizovat tvrzeni o jednoznacne vyhode multilinku. U torzky jde jiste o jednodussi a levnejsi reseni s par nevyhodami i vyhodami, ale to neni totez jako tvrdit ze jde automaticky o spatny system.
Uslysis furu vice ci mene chytrych reci, ale v zasade zalezi jenom na naladeni. S viceprvkem (velmi zjednodusene receno) muze byt vic moznosti nastaveni podvozku, coz pochybuju ze nekdy vubec vyuzijes- zvlast u normalniho civilniho auta, kde to vetsinou stejne ani nejde. Par veci se da jinak ladit i u torzky, ale taky tezko v tovarnim setupu.
Mozna zasadni zalezitost je, ze jsou kola na naprave pevne spojena, tj. naprava pracuje jako celek= razy se castecne prenasi i na druhe kolo. Odtud prameni nizsi komfort- ale zase to nemusi byt nutne pravidlem. Vic se to samozrejme projevi na rozbitem povrchu vozovky, u kvalitniho asfaltu nemusis druh napravy poznat vubec.
Reci o nejake obecne "nesportovnosti" torzky nebo jeji "nebezpecnosti" nechapu uz vubec- i vylozene ikony tridy H-H maji vzadu tenhle system. Kdyby byl na sportovni jizdu nevhodny nebo dokonce nebezpecny, tezko by se tam vubec objevil, natoz aby s nim tyhle vozy dosahovaly vysledku ktere maji.
Na druhou stranu prinasi torzka i vyhody- cenova vyhoda, nizsi hmotnost, vetsi robustnost a tim nizsi nachylnost vuci poskozeni,. Zabere min mista a tim vznika daleko vic prostoru v kufru (u nekterych znacek to tak byt samozrejme nemusi). -
Bud 25.05.13 22:28
« Re: multilink vs.vlečená z.náprava
šmoula: Dík za info ;-) Pomaličku se poohlížím, co v budoucnu nahradí našeho Focuse a zjišťuji, že dost aut v nižší střední využívá vlečku. :-O Pokud šlo u Forda před třinácti lety dělat víceprvek, tak proč teď po takové době to ještě v mnoha případech nejde?! Jednoduché by bylo, sáhnout znovu po osvědčeném, ale chci si vybrat z více možností a taky bude záležet na okolnostech. Otázka taky je, zda se může porovnovát multilink třináct let starý s novou vlečkou. Ale může vůbec v těchto věcech docházet k velkým změnám a modernizacím? -
white label 25.05.13 22:23
« Zahájení hlasování
Tímto se zahajuje květnové hlasování na téma:
"Moje auto a jeho jarní probuzení"
Přihlášeno je těchto osm uměleckých amatérů/amatérských umělců:
Legacy - [odkaz]
eliot - [odkaz]
anti99 - [odkaz]
Mates81 - [odkaz]
Kubass - [odkaz]
iudex - [odkaz]
white label - [odkaz]
HugoBoss93 - [odkaz]
Hlasovat můžete do úterý 28. 5. do 22:00.
P.S. Nereagujte prosím přímo na tento příspěvek, ať jej ještě můžu případně opravit, děkuji.
šmoula nešika 25.05.13 22:20
« Re: Ukončení přihlašování na květen 2013
Počkal jsem na konec stylově: Pustil si Real Racing 3, vzal své natuněné Porsche 911 GT3 RS, vyrazil na pětikolový závod velkého Hockenheimu, vyhrál s časem pod 9:15, shrábl 18.400 $, koupil mu nový olej a postoupil do driver levelu 53. :-) -
šmoula nešika 25.05.13 22:16
« Moje hodnocení
Pro dnešek bych se zúčastnil hlasování:
1. místo - Kubass
2. místo - white label
3. místo - Mates81
Kubass: Moc pěkné, příjemné. :yes:
WL: Tvoje fotky nikdy nezklamou.
Mates: Kytky k jaru patří. :-)
Edit: Hlasoval jsem ještě jednou, jelikož jsem jaksi předběhl zahájení. -
šmoula nešika 25.05.13 21:43
« Re: multilink vs.vlečená z.náprava
Přímé zkušenosti ti říct nemohu, jelikož jsem to auto neřídil. Ale můžeme vycházet ze známých technických dat.
Golf využívá novou generaci vlečené nápravy, která se vyznačuje torzní příčkou (lidově řečeno traverzou) spojující kola. Právě s novou platformou je torzka konstruována mnohem složitěji, což ji zajišťuje proměnnou tuhost. Její nevýhody jsou celkem jasné. Kdo si v poslední době hrál s technikem od Lega, jistě ví, že kolo upevněné na lichoběžnících (podobně jako víceprvek) se při propružení hýbe v ose pod určitým úhlem, zatímco pevná náprava (zastupuje vlečku) se hýbe v elipse, čímž mění odklon. A to zlepšuje jízdní vlastnosti. Druhou věcí je, že čtyřprvek je ukotven ve čtyřech bodech + nápravnici. Ta tlumí vibrace, které by se jinak přenášely rovnou do odpružení. Víceprvek také mnohem lépe umožňuje instalaci pohonu všech kol. Pokud vím, tak vlečenou nápravu s ním má jen Fiat Panda 4x4, Ford Escort RS Cosworth a možná pár aut z dávné historie. A to zlepšuje komfort. V kombinaci s minimálním hmotnostním (zástupci automobilek to viděli trochu jinak) i zástavbovým rozdílem to dělá z vlečené nápravy jasného outsidera...
Přesto bych ji nezatracoval. Lehká záď golfu jistě nabídne podobnější jízdní vlastnosti obou náprav, než octavia s pružinami dimenzovanými na větší užitnou hmotnost a měkkou vyhřezlou zádí. Odstupňování použití náprav vidím u golfu jako ideální vzhledem k výkonům a technické bezkompromisnosti. Pokud nezávodíš, stačí ti jednodušší náprava. U Octavie a Leonu už bych byl, s ohledem na použití a odstupňování, opatrnější. A nakonec. Jednodušší náprava nebude nikterak choulostivá (žádná nápravnice, jen dva silentbloky a kus plechu).