Ronault. 10.08.13 17:58
« Re: A zase ty slow liftbacky, aneb Ronaultova sofiina volba
Thomasino: Ročně teď najedu 30t km, pravda, mělo by to teď klesnout, protože jsem se přestěhoval tak, že to mám asi 100 m chůze do práce. A v areálu nem. tak parkuju i auto, jinak bych se Octavky bál, kdyby měla parkovat volně, byla by brzo fuč.
Pravda, na dálnici i ta má 1,6 v Laguně jede slušně, 130 není problém držet v podstatě v každém stoupání. Bohužel daní za to je, že v reálných 130 km/h je na otáčkoměru skoro 4000 ot., takže jinak výborně odhlučněné auto od podvozku je prohlučeno vytočeným motorem. Aktuálně nejvíce najezdím na trase Bosk-Brno-Těšín a zpět, což je v podstatě furt dálnice. Třeba včera jsem to absolvoval v Octavii II 1,8 TSI LaK a paráda, podobně jak nafťáky dlouhé převody, takže v autě tichounko a dá se pohodově jet v kuse 150 km/h, což je u atmosférických motorů už akustická nepohoda. Proto už spíše prahnu po turbu.
1,4 TSI v Golfu je zajímavá nabídka, vím jak jezdila VI. G a byl jsem nadšený. Problém je cenovka. Můj limit byl 350, už s Octou jsem to přebuřil o skoro 30t a to jen proto, že ta si udrží cenu i po letech.
No není to lehké vybrat něco, co splňuje všechny požadavky a nejsem si jist, kde ustoupit. V podstatě jsem ustoupil v tom, že zvolím silnější 2,0 TDI místo 1,6 TDI výměnou za menší výbavu. Pravda, jsem docela hračička, ale Maxi dot tam je a USB vstup a originál BT se dá snadno dodělat, jak jsem se dočetl na škoda foru.
Pro radost si s odstupem času beztak něco koupím :-) ;-)
BUD: Asi máš dlouhé ruce a krátké nohy. Je to už nějaký pátek, co jsem Oktávku jel, ale nevšiml jsem si toho a 7G Golfa jsem ještě neměl tu čest.. asi se budu muset zajít podívat. :-) -
Bud 10.08.13 16:41
« Re: A zase ty slow liftbacky, aneb Ronaultova sofiina volba
Ten sedmičkový Golf je opravdu hezký. A 1,4 TSI mu taky sluší. Už jsem si ho taky obhlížel a k panu Doktorovi by taky sedl. ;-) Našel jsem na něm jen pro mně jednu slabinu, která by Ronaultovi a mnohým jiným vůbec nepřišla. A to dlouhá dráha pedálu spojky. Stejně jsem to měl i ve Formanovi. Ale tady jsem vůbec nedosáhl a pedál zmáčkl jen napůl. Musel jsem se přitáhnout blíž, pravá noha už pokrčená, ale spojku jsem na doraz nedal. Leda, že bych se svezl na sedadle. :-( Dost mě to zamrzelo, protože to je fakt nádherné auto a s víceprvkem >:D . Kdo ví, jestli to nebude stejné i ve škodovkách?..A kdyby mohl být ještě s nějakou slevou.. . Ovšem hlavně ať to Ronaultovi slouží a dělá radost vždy, když se k němu přiblíží. A C4 neber, naše obvodní ho měla od novoty a pořád zlobil. Pak ho vyměnila za hybrida od Toyoty a je spokojená, už má druhé.. ;-) -
Thomasino 10.08.13 15:04
« Re: A zase ty slow liftbacky, aneb Ronaultova sofiina volba
A nechal sis spočítat toho Megana s 1.6 dCi? Umí na nová auta hooodně velké slevy, na Megana RS je to dokonce 20-22% :-) Ikdyž stále nechápu, proč si lidé kupují diesely, pokud nenajezdí 40 tisíc ročně a více. Ty pazvuky a chrochtání mě za to fakt nestojí :-O To si raději za tu kultivovanost něco připlatím :-)
U fandy do aut s nájezdem do 25-30 tisíc ročně osobně vůbec nechápu proč diesel 8-s 8-s Ale tak každý jsme nějaký, že?? >:-[]
Rone, kolik najezdíš ročně ty? Je to aspoň těch 30? -
Thomasino 10.08.13 14:55
« Re: A zase ty slow liftbacky, aneb Ronaultova sofiina volba
Ser na dálnici, tam není zábava. A s jednašestkou v relativně lehkém autě se dá v pohodě jezdit i po té dálnici, znám nyní z vlastní zkušenosti. Když chceš zrychlovat i do táhlých kopců, tak podřadíš a vytočíš a jede to taky slušně. Nemám problém se držet Oktávek TDI. Hlavně ale na okresce nebo i ve městě je s atmosférickým benzínem větší zábava, jak to držíš pod krkem >:-[] >:-[]
A vůbec, kup si něco stylového a pěkného, třeba Miníka ;-)
Ale tak s Oktávkou bude zábava aspoň s těma sestřičkama na lesní cestě za městem ;-) -
Ronault. 10.08.13 14:39
« Re: A zase ty slow liftbacky, aneb Ronaultova sofiina volba
Thomasino: Swift Sport... no, ležel a leží mi v mysli stále... neříkám, že ne... docela hodně...
Megane 1,6 16V ne, mám ten motor v Laguně, kde je fajn, s Eurem V už je diametrálně horší, musel bych jedině 1,2 TCe... nejlépe výbornou 1,6 dCi, ale ta je cenově někde úplně jinde. A chce to alespoň něco silnějšího a byl bych rád, kdyby to bylo na dálnici příjemné cestování, tzn. alespoň rychlá šestka, to Megane a v podstatě všechny atm. benzíny neumí. Ještě jsem zvažoval 1,4 TSI v Octě nebo Golfu...
A jo, sestřičky na Octavky letí... ale i na tu Lagunu... >:-[] :-! -
Thomasino 10.08.13 14:09
« Re: A zase ty slow liftbacky, aneb Ronaultova sofiina volba
K tomu tvému zmiňovanému mládí. Proč nyní tak velké a usedlé auto? Dobře, nelíbí se ti i30, ikdyž nevím proč pak ne CEED. Ale moc nechápu proč ne Megane 1.6 benzín 110k (nebo 1.2T) v pětidvířku nebo ještě lépe třídvířku, když se ti líbí. Nyní za hodně zajímavé peníze jako výprodej skladovek, co jsem tuhle náhodou koukal. K tomu taky záruka 5 let a zajedeš si to auto sám ;-) Prý na řízení zajímavější než Oktávka, ale Megána jsem řídil jen obě RS verze, obyčejného ne. Ale s Oktávkou mám hodně odježděno, jak benzín tak TDI, na řízení klasika nuda-nuda-šeď. Prostě normální slušný konzervativní solidní auto. Ale třeba sestřičky jdou po Oktávkách ;-)
Thomasino 10.08.13 13:54
« Re: A zase ty slow liftbacky, aneb Ronaultova sofiina volba
Týý woléé, rok stará, o něco hůře vybavená a o 70 litrů dražší než nová i30 s pětiletou zárukou? :-O No jo, hold předražená Oktávka a navíc silnější diesel. Na druhou stranu bude mít už malý pokles ceny. Tvou volbu asi chápu, ikdyž si dovedu představit spoustu jiných zábavnějších aut. V tomto cenovém llimitu by byla petrolheadova volba třeba nový Swift Sport 1.6 ;-) Snad s tím první majitel zacházel slušně a nebude tě to za pár let stát spoustu peněz za opravy. Není nad to, když si člověk auto zajede sám a zná jeho historii kompletně od prvopočátku. -
Ronault. 10.08.13 13:37
« A zase ty slow liftbacky, aneb Ronaultova sofiina volba
Thomasino: No tak já to trochu na sebe prásknu, ale chápu, že si odnesu kritiku na svou osobu vzhledem k nicku a svému mládí, že chci takový vůz >:D Jde ale čistě kalkulaci toho, co považuji za důležité a jakmile budu chtít auto pro radost, něco staršího si koupím.
Takže má to 103 kW, 320 Nm, véélikááánský kufr a nejoblíbenější "kupci" tohoto vozu jsou zloději.
A proč? Laguna až má poustu věcí vyměněných, tak jich spoustu km na tachometru nesplňuje mou touhu po autě, s kterým mohu vyrazit třeba do Portugalska bez obav... bohužel, je třeba si nalít čistého vína... naposledy jsem nedojel ani z Jesiníků do Těšína... 8-s Ale bude mi chybět.
A hledal jsem auto do roku stáří, max 30t km, jistá historie, nižší střední třída, schopnost dovést 4 lidi a zavazadla, spotřeba pokud možno nízká, teď mám LPG a jistý zvyk na nízké náklady prostě mám a chci udržet.
Abecendně:
A3 - odpadla, cenovka přes limit hodně hrubě
1-er - totéž
C4 - ta ještě není úplně vyloučena, pravda, ale proti ní hraje oproti třeba 308 horší zkušenosti majitelů a větší pokles ceny
Cruze - 2,0d 125 kW je pěkný na papíře, reálně je to docela lenivec, jedině kombík, cena vysoká
Logan - hehe... >:D
Focus - jedině kombi, v mém limitu jen bazary a soukromí dovozci, 2,0 TDCi není jich mnoho
Bravo - málo místa vzadu, tvrdé prkno, nejsou ve skladovkách
Civic - drahý
i30 - při vší úctě... nelíbí se mi a je to asi jak s ženami, musíš si s ní rozumět, nemusí být topmodelka, ale nesmí tě odpuzovat...
Ceed - v podstatě netuším, proč jsem jej nezvolil... spolu s C4 ještě není úplně mrtvý
Mazda 3 - cena a prostor vzadu, ale zase jízda a řízení... nicméně nenašel jsem kousek dle požadavků
Astra - byla by, ale cenovka není super, konkrétní kus jsem nenašel
308 - 1,6 HDI 84 kW mi již neobjednají do výroby, pouze benzín, 308 končí. Ve skladovkách a ročních vozech jen 68 kW... a to je fajn motor, ale málo...
Megane GT - 1,5 dCi 81 kW jsem sehnal 2 kusy, prodány dříve než jsem se rozhoupal. 1 nový tady je, super výbava, ale při financování se dostávám vysoko nad cenu vybraného vozu, navíc přecejen slabší než finalista... a ten pokles ceny... zase ho prostě miluju... ale to i Favorita a taky si jej nekoupím >:D
Auris - v naftě drahé, i když dobrý podvozek, tak 1,6 benzín je lemra obrovská a těch 99 kW jede hůře než mých 79 v Laguně.
Golf - byl by, ale jen 1,6 TDI s dobrou výbavou, 2,0 TDI jsou přespříliš drahé, škoda...
A zůstala bohužel stálice... prostě obrovský výběr skladových a ročních vozů, v nabídce i dvoulitry, prodloužené záruky, nízký pokles ceny...
Do finále se tak dostala:
Octavia 2,0 TDI 103 kW, r.v. 2012, 22t km, liftback, Ambiente plus, no co, hodím přímo na ní odkaz: [odkaz]
Byla by k mání i tmavě modrá levnější, ale měl bych stejné auto jako spolupracovník a to nepadá v úvahu >:D
A našel jsem tato kola: [odkaz] , které by ji sedly jak pr..l na hrnec.
Takže asi tak... a hurá do mně....
Jo a nechce někdo koupit Lagunu? :-!
PS: Jo Megane GT 220... ten by byl ideální... :yes: :yes: :yes: -
Thomasino 10.08.13 11:56
« Re: A zase ty HH....
Rone, taky záleží na tom autě, jeho výkonu a váze. Pokud to nemá pořádný výkon, těmi zbytečně širokými pneu 225/45 R17 část toho výkonu ještě zabiješ. Ale něco v tomto duchu tady psal tuším už WL, když jsme v prosinci řešili toto téma i na i30. V tomto ohledu je rozumnější volit rozměr 205/50 R17 než 225/45 R17 (sere pes na velký techničák). Ale rozměr 205/50 je o poznání dražší, než více rozšířený 225/45 R17.
Pokud kupuješ nové auto, buď na prodejce dostatečně tvrdý ;-) Prodeje nových aut jsou na tom hodně bídně a jsou schopni jít s cenama hodně dolů :-!
P.S: To že širší guma dělá pak větší kravál je snad jasné, to nemusím snad tobě vysvětlovat. Z mého pohledu je dobré koukat na ceny kvalitních pneu a ne těch levných nebo průměrných. Já nakonec volil 16" a raději kvalitní pneu Pirelli P7 Cinturato, ale oproti výrobci jsem použil malinko širší disk, takže i při agresivních průjezdech zatáčkama auto celkem sedí. Samozřejmě GTI to není :'-( Ale přežít se to na tu dočasnou dobu dá. -
white label 10.08.13 10:23
Ron
Ale pořád jsi nenapsal, jestli bude mít to auto dnes nejběžněji používaný obvod pneumatiky.
Pokud ano, tak v 17" je nejběžnější/cenově nejdostupnější letní rozměr 225/45/17" a v 16" 205/55/16". Běžný cenový (ceníkový) rozdíl může být v průměru někde okolo 30%. -
anti99 10.08.13 04:13
« Re: A zase ty HH....
Tvoja dilema zacala ako matematicka hadanka, ale riesil by som ju nekompromisne 17``; ak chces setrit a citit sa mizerne tak si kup este 2x 16 alebo si nechaj 15 a kup si kridlo aj s lakovanim :-| :*) >:D
no a co to vlastne bude?
pre vsetkych HH-ecistov je tu sutaz kde sa da vyhrat 2x FF ST a dalsie ceny, staci ak ste stredoskolaci alebo mate potomkov v tom veku / ja som mimo / [odkaz]%2f13-2751-_-… -
Ronault. 10.08.13 01:37
« Re: A zase ty HH....
Thomasino: Pašík to bohužel nebude, ten by byl vyřešený. A ano. bohužel Passat měl 2,0 TSI, takže motor z GTI, tady toto bude mít motor už v základní myšlence jiný a slovo sportovní k němu v podstatě vůbec nesedí.
A čti pořádně, ptám se právě na ten rozměr, průměr váhám mezi 16" a 17".
R16 205/55 stojí letní guma Michelin cca 1800 Kč, od krapet levnějších výrobců např. Barum stojí v podstatě stejně [odkaz]
A proto váhám, přecejen vybrané auto má taky slušně velkou zadnici, seděly by mu 17".
Navíc v rámci financování mám 10t na výbavu, takže bych mohl 4 alu 17 volit a ještě by pár korun zbylo.

Jo motor 1.8 TSI v Oktávce nebo 1.4 TSI je něco jiného, to by asi šlo :-)
Zrovna před pár dny jsem jel na otočku do Prahy a cestou zpátky jsem jel místy 150 až 160 a neměl jsem pocit, že by těch 4300 až 4500 otáček nějak obtěžovalo. Mě se zvuk motoru u i30 líbí, ale to byl taky jeden z důvodů proč jsem do něj šel. Ale většinou jezdím dle GPS těsně kolem 135 km/hod, motor na šestku točí přesně 4000 otáček, na tempomat není absolutně žádný problém s dlouhým stoupáním ani ve dvou dospělích a dvou dětech. U i30 je slyšet spíše hluk od podběhů, kde se evidentně lehce šetřilo na tlumení. Kolem oken je to v pohodě, rozhodně o dost lepší než u Fabie, Pola nebo Swiftu. Samozřejmě Golf VI byl na tom ještě o hodně lépe a předpokládám, že Golf VII na tom bude stejně (alespoň co mohu posoudit dle dvou menších testovacích jízd). U dvojkové Oktávky mi přišel vždy divný aerodynamický hluk kolem zrcátek a oken, jel jsem s několika kusy, považuji to spíše za vlastnost než chybu jednoho kusu. Ale není to nic dramatického, dá se s tím žít, stejně jako s tím mírným hlukem od podběhů u i30 - asi dám lepší repro a zvýším hlasitost hudby :-)