"-- skrytý --" 19.09.08 11:29
« Re: Nižšie teploty, nepravidelny chod a biely dym :)
WinDiesel: Aditivum som pouzival asi 2 mesiace a ani naznak zmeny, stale to je rovnake.
Daju sa vstrekovace otestovat aj nejako inak ako prepadovym testom?.
Či je zadaná kalibracia z vyroby, resp. či ju je potrebne znovu zadať by mi asi mal povedat ford servis nie? resp. skontrolovat či pri prehravani softu alebo odpajani baterky sa tieto udaje nejakym sposobom "nestratili" . -
"-- skrytý --" 19.09.08 09:48
Kutil:
ja mozem tiez startovat bez nazhavenia, nezbadam ziadny rozdiel startu zo zhavenim alebo bez. Motor bezi na volnobeh uplne v pohode, ziadne vybracie a biely dym vylezie len ked trosku pridam - a to nie vzdy. Vybracie zacinaju len v rozmedzi 1000-1300 otacok.
Napriklad dnes rano to islo ukazkovo - ziadny dym, ziadne vybracie:) asi sa na to auto musim castejsie postazovat a ono si trosku vstupi do svedomia:) ... ale zas si nemyslim zeby bolo po probleme -
superkutil 19.09.08 09:11
« Re: Nižšie teploty, nepravidelny chod a biely dym :)
WinDiesel: Měl jsem teď (50000km) vadný EGR, ale to se projevovalo pádem do nouzáku a pak auto nemělo žádný výkon. Co je zajímavé, že po výměně EGR jezdí auto tak, jak ještě nikdy nejezdilo. Takže asi byl od počátku EGR vadný. Ten EGR je ovládaný elektricky? Mám 2.2TDCI a to má elektrické ovládání turba. -
WinDiesel 19.09.08 08:54
« Re: Nižšie teploty, nepravidelny chod a biely dym :)
Kafe: já si nemyslím že je to EGR. Měl jsem EGR vadné v 15000 km (záruka) a najednou to začalo ŠÍLENĚ černě kouřit bez vibrací a ztráty výkonu.
Pro přidřené vstřikovače (a to se dá možná zlepšít dlouhodobým používáním aditiva) je typická špatná činost za studena. Jakmile se trochu ohřejí, problém mizí.
Při rekalibraci ŘJ se nemusí nutně překalibrovávat vstřikovače. Nicméně to NĚKDY pomůže.
Kalibrace vstřikovače je vlastně jeho přesná charakteristika - ŘJ ví, jak s jednotlivým vstřikovačem zacházet, jak se liší od "ideálního vstřikovače". Ve výrobě se tato charakteristika změří a zapíše do 16 místného kódu. Ten se ve výrobní továrně Fordu vloží do ŘJ. Tím to ale nekončí. Po spuštění motoru si začíná ŘJ motoru načítat "dynamickou fázi" kalibrace a sečítá se "statická" a "dynamická" kalibrace. Dohromady to znamená, že se kalibrace neustále mění.
Někdy se stane (např. při odpojení baterie), že ŘJ zapomene načtenou kalibraci a ta se musí znovu zadat, poté dojde znovu k učení ŘJ apod apod apod. -
superkutil 18.09.08 22:53
« Re: Nižšie teploty, nepravidelny chod a biely dym :)
Měl jsem podobný problém, když jsem měl najeto cca 20000km. Jakmile teplota slezla k 0°C, tak po startu motor kuckal, měl nepravidelný chod a bíle kouřil. Mě pomohl VIF, všechny problémy přestaly. A mohu startovat i bez čekání na nažhavení. -
"-- skrytý --" 18.09.08 21:37
« Re: Nižšie teploty, nepravidelny chod a biely dym :)
Najazdene mam 78tis. Je to malo alebo vela? Co sa tyka paliva tak som uz vyskusal asi uplne vsetko. Klasicku naftu, V-power, aditivum.... na kazdom som jazdil asi mesiac dva a ziadna zmena, sprava sa to vzdy rovnako,resp. Po tomto miernom ochladeni trvaju vybracie trosku dlhsie, za jazdy ich necitit (otacky su nad inkriminovanou hranicou), ked stojim a podrzim plyn na ocakach tesne nad 1000 tak vybracie su tak silne ze az skoro rozhupe auto.
Mam taky pocit ze sa jedna o nejaky vyslovene mechanicky problem, ktory sa "samoodstrani" pri minimalnom zahriati motora, kedze citim ze zahrievanim motora su tie vybracie slabsie az uplne zmiznu.
Tu kalibraciu je schopny urobit ford servis? Nekalibruju sa vstekovace automaticky po nahrati noveho softu? -
WinDiesel 18.09.08 19:34
« Re: Nižšie teploty, nepravidelny chod a biely dym :)
Kafe: Je zima ale ještě ne dost aby žhavení zabralo na plný výkon. Asi máš najeto a Tvé vstřikovače nevstřikují palivo optimálně, trysky jsou mírně přidřené a palivo je vstřikováno pozdě (bílý dým).
Zkus buď dobře aditivované palivo nebo používej po nějakou dobu aditivum. Mohlo by to pomoci a trysky uvolnit.
Někdy se vyplatí znovu nahrát kalibrace vstřikovačů do řídící jednotky. Potom se ještě ŘJ nějakou dobu učí a výkonnost motoru a jeho chování se dolaďuje. -
"-- skrytý --" 18.09.08 14:38
« Nižšie teploty, nepravidelny chod a biely dym :)
Trosku sa ochladilo, denne teploty sa približili k desiatim stupnom a moje mondeo tuto zmenu privitalo mensimi problemamy. Start za studena sprevadza 30 sekundove dymenie a vybracie motora pri otackach 1000-1300. Vybracie som registroval aj skor, v lete to trvalo ani nie minutku, pokial sa motor aspon trosku zahrial, teraz to trva asi minut 5. Diagnostika ok, prepadovy test vstrekovacov ok, boli kontrolovane aj zhavice /nazhavenie trva cca 12-14 sek. a vraj to je na hrane ale taketo problemi by to nesposobovalo / Po zahriati to ide jedna basen:). Mam rad ked veci funguju tak ako by mali trosku ma to znervoznuje.
Je mozne ze by to mohla mat suvis s kalibraciou vstrekovacou? niekde som cital, ze po aktualizacii softveru by sa mali nakalibrovat vstrekovace a vo forde mi dali novy soft uz asi 3 krat a urcite nic nekalibrovali.
Viete poradit nejaky ucinny liek? Vif som skusal, ziadna zmena -
superkutil 18.09.08 08:22
« Re: Goodyear Eagle F1 Asymmetric
jarda.suchy: Uvažoval jsem o nich a tak jsem našel několik lidí co je mají. a zkušenost je tato:
- velmi dobře odvádí vodu
- jsou výrazně hlučnější
- v zatáčkách se divně odvalují do boku (prý je to jak jdou šípovité prožky za sebou)
- vypadají pěkně
Mluvil jsem i s člověkem, co je má na Focus ST a říkal, že už by do nich nešel, že příště půjde do Continental SportContact 3.
A jinak, moje auto konečně po výměně EGR jezdí! A jezdí líp než když bylo nové, takže byl asi EGR od počátku vadný. -
oleowr1 14.09.08 10:52
« Re: Nerovnoměrné brždění a klepání volantu
superkutil: kdysi se mi něco podobného stávalo na sieře. Příčina byla mírně se zasekávající destlička, kolo se přibržďováním zahřálo, tím stoupl enormně tlak v pneumatice - byla hrozně "tvrdá" a chovalo se to jako by bylo nevyvážené kolo. Zkus po klidné jízdě (15km - 20km) sáhnout na ráfky, přední sice budou teplejší než zadní, ale ne tak, aby Tě to spálilo jako mně. Vyčištění brzd, prostříkání pohyblivých (ne třecích částí)silikonovou vazelínou pomohlo. Nejsem si jist, jestli se s tímhle jsouv autorizovaných servisech ochotni piplat.... -
superkutil 12.09.08 19:45
« Re: Nerovnoměrné brždění a klepání volantu
Jak se to objevilo, tak je to pryč. :-O Fakt to nechápu. Taky jsem se přikláněl k těm kotoučům, ale to by bylo pořád. Tak snad jen něco na kole, co rozvážilo kolo, ale to by se zase asi neprojevilo jen při brždění. Jsem rád, že je to v pohodě. :-) -
Vasik1 12.09.08 10:44
« Re: Nerovnoměrné brždění a klepání volantu
Viděl bych to spíše na pokroucené kotouče, taky mi to mlátí do volantu, nesmíš prudce brzdit :-) Pravda je že pneu mám stejné jako ty P 6000 na 16" tak třeba to je opravdu něma, jak píše hope, necháme to do zimy a až přezujem tak se rozhodne co to je. -
superkutil 10.09.08 10:30
« Re: Čištění sedaček.
PepeCarrita: Jasně, měl jsem taky ten semiš ve Feldě, ale ten šel udržovat. V Mondeu je něco, co je tomu podobné, ale mnohem víc to chytá chlupy. Ve Feldě to šlo luxovat, u Mondea to luxuju, ale chlupy a žmolky se nechtějí sedačky pustit, musím je drbat kartáčem nebo takovým tím sběračem chlupů. Nebo to musím drbat nehtama a pak se teprve ze sedaček uvolní takový prach vzniklý z materiálu sedaček, který tvoří žmolky. Už jsme to vydrbal, ale trvalo to hodně dlouho. Ve Feldě to taky tolik nehřálo, byl to podobný, ale ne stejný materiál. V Mondeu se tváří jako kvalitnější, ale hůř se udržuje. Jak jsem psal, tak v předchozím Mondeu jsem kvůli drsnosti dával hned na počátku potahy, které vypadaly stejně jak mám v Mondeu, ale šly perfektně udržovat, nic se na nich nechytalo atd. Takže je to opravdu konkrétním materiálem. -
"-- skrytý --" 10.09.08 09:55
« Re: Hučení pneumatik.
Kutile, máš pravdu o "solidnosti" firem. Pirelli podle tebe ví, že jeho P6000 jsou nevhodné na Mondeo a přesto dělají nabídku a cpou se s nimi do prvovýroby >:D Kšeft je kšeft. Pochybuji, že je Ford přemlouval k dodávkám, koupil to nejlevnější. Já měl z výroby Continental PremiumContact - bez hučení. Jóó a Tebou poplivaný "semiš" na bocích sedaček jsem měl na Feldě 1,6 a taky ve Vectre. Ford není jediný, kdo tento materiál používá. -
superkutil 09.09.08 17:40
« Re: Hučení pneumatik.
jack007: Ještě nevím co vyřeším, jen se nechci smířit s tim, že mi pneu dodané Fordem hučí a to tak, že to ani rádio nedokáže přehlušit a nechci to řešit tím, že koupím za své nové pneu. Možná tobě hučení nevadí, ale pro mne je u nového vozu vadou kterou musí výrobce řešit. Pokud bych měl ojetinu za pár tisíc, tak bych to neřešil. Stávající Mondeo je můj 8mý vůz a u žádného jsem takový hluk pneu neměl. Dokonce ani Fiesta na Matadorech tak nehučí. A ten technik nebyl nějakej rádoby technik, ale je to hlavní garanční technik zastoupení Pirelli v ČR. Přesně věděl o co jde a říkal, že je chyba Forda, ze P6000 na Mondea montuje. Možná, že měl problém s P6000 na Mondeu každý, jen se nikdo neozval. Ono totiž, pokud na sobě všichni nechají orat, tak se firmy budou chovat jak se chovají. P6000 se na Mondea dávaly už v roce 2001 a sám technik od Forda mi potvrdil, že tyto pneumatiky po částečném ojetí začínají hučet. z toho je vidět, že to servisy Ford dobře znají a buď tuto informaci nepředávají do továrny, nebo továrna tyto informace ignoruje. Je to jen o tom, že Fordovi záleží víc na zisku než na spokojenosti zákazníka. P6000 je zastaralá pneumatika neopovídající dnešním standardům a je velkou chybou Forda, že ji montuje na svůj nejvyšší model. I takovéto drobnosti hovoří o kvalitě a solidnosti značky a je potřeba aby se o takovémto chování Fordu dozvěděli i případní noví zákazníci. -
"-- skrytý --" 09.09.08 11:04
« Re: Hučení pneumatik.
Takže sedí přesně to, co řekl technik. V servisu mi také řekli, že nové P6 nebo P7 už toto nedělají, ale chce to vyzkoušet, P6000 jsem měl na Mondeeu již v roce 2001. Testera bych ale nedělal a příští rok opět koupím Conti. Navíc doporučuji u jakýchkoliv dražších gum neprohazovat ze zadku na předek, koupit vždy dva kusy a měnit dle sjetí na přední nápravě a zadek bez ohledu na sjetí vyhodit (pokud nemusíte šetřit). Ale to jistě znáte, když jsem se podíval do historie, v čem jste jezdil. Poprvé samozřejmě je nutné dost investovat do celé sady, bohužel PremiumCont2 se v 17" na Mondeo nevyrábějí. Verze Sport má totiž určitě větší opotřebení než Premuim a je samozřejmě na 17" víc namáhaná. Na zimu jezdím taktéž 16" Nokiany W na Mondeu (na Fusionu WR), jelikož jezdím na hory a je nutný záběr na sněhu. Ty Vaše odkazy na letní Nokiany jsem se podíval, ta Z G2 vypadá dobře, ale nemám nikoho z kolegů, kdo jezdí letní Nokiany na autě střední a vyšší třídy. -
superkutil 09.09.08 10:18
« Re: Hučení pneumatik.
Ano, je to rozměr 205/50 17" a pneu byly na autě přímo z výroby. Dle reklamačního technika Pirelli jsou pneu P6000 na Mondeo absolutně nevhodné a z nabídky Pirelli doporučoval P7 nebo P6. Jedná se o to, že na Mondeo je potřeba pneu s podélnými drážkami a ne s příčnými špalky na obvodu. Díky za tip na Conti Sport Contact3, mám Conti zimní a trochu mě vyděsilo, jak byly lehké a jak měly tenký plášť, ale zatím bez defektu. Osobně používám na ostaních vozech pneu Nokian, které jsou v zimním provedení špičkové a v letním nejsou špatné. Koukal jsem po [odkaz] nebo [odkaz] -
"-- skrytý --" 09.09.08 09:58
« Re: Hučení pneumatik.
Jaký máte rozměr, pokud 205/55 R16, tak to jsou dle mého subjektivního názoru zcela nevhodné pneu pro Mondeo, hlavně pro kombi.
Měl jsem je na benzínovém kombi v tomto rozměru a pak následně na dieslovém v 17" ve stejném dezénu ze zesílenou bočnicí.
V obou případech silné hučení, nestejnoměrné opotřebení, "pilka" na vnějším obvodu pneu. Ať jsem je foukal na 2,4 či více, prováděl různé pokusy s tlakem na přední a zadní nápravě (jezdím sám), nic nepomohlo. Geometrie vždy před přezutím. Vyhodil jsem je a koupil Conti Premuim Contact2 a na 17" pro diesel Conti Sport Contact3 a zcela zásadní rozdíl. Na benzínu jsem je použil 2x, na dieslu letos poprvé. Nic jiného bych již nezkoušel. Jsou možná vhodnější gumy, ale vše je asi dáno vodící drážkou na vnější straně gumy, která zabraňuje vytváření pilky na bloku gumy a tím pádem hluku při odvalování. Taktéž je to určitě použitou směsí, což Conti asi má optimální na naše silnice. Něco jsem slyšel o tom, jaké se dělají podvody při lisování pneu, kdy se použitá forma zašle do asie a tam tutéž gumu lisují pod světovou značkou a dovezou do evropy, pak ji v eshopu prodávají. -
superkutil 09.09.08 08:53
« Re: Hučení pneumatik.
Tak jsem se pokusil situaci s pneu řešit s FMC a FMC opět nezklamalo. Technik z FMC slíbil se ozvat do 4dnů. Dnes uběhlo 10dnů a žádná reakce. Myslím, že se jedná o standardní postup FMC. U předchozího auta jsem byl hodně v kontaktu s oddělením péče o zákazníky FMC a nějak jsem nepochopil, proč takové oddělení vůbec mají. Pracovníci tohoto oddělení se střídají snad po 1/2 roce, nejsou schopni skoro nic řešit, dříve měli na webu telefon a email, dnes už tam mají jen poštovní adresu (ať žije pokrok). Nemám chuť vyhodit 16tis za nové pneu jenom proto, že Ford ušetřil na nevhodných pneu které mi na auto namontoval.
Máte ještě někdo Mondeo s Pirelli P6000? -
superkutil 08.09.08 21:56
« Re: tempomat
martin.z: To co píšeš o tempomat mě zaujalo. Mám totiž podobnou zkušenost a myslel jsem si, že je to jen můj pocit. Nepochopil jsem, proč je tepomat nepodsvícený, proč má tlačítka on a off i když by stačily RES, SET (+) a (-), proč má motor snahu co nejrychleji dosáhnout rychlosti, také při přidávání přes (+) motor okamžitě reaguje, ale když ubírám pomocí (-), tak motor neubírá rychle, ale trvá to velmi dlouho. Když stisknu RES, tak ubírá rychle. Když při navolené rychlosti přidám a potom pustím plyn, tak auto zpomalí hodně pod nastavenou rychlost a pak prudce zrychlí na navolenou rychlost. Jezdil jsem s auty s tempomatem v USA a takto se nechovaly, bez problémů přesně reagovaly na změnu nastavené rychlosti. -
"-- skrytý --" 08.09.08 21:11
« Milovani v desti
Zdravim chlapci.
Ma nekdo tusaka, kolik ted stoji repase vsech 4 vstriku?
Loni to bylo tusim 22tis i s praci. Ted jsem nekde cetl, ze lze i za polovic. Tak jak to je?
Proc se ptam..Emmm..Prodal jsem predchudce Oliny s motorem 2.0TDCi (6/2003) znamemu do Frydku.Varoval jsem ho na mozne problemy v pripade tankovani nekvalitni nafty, ktere si vzal k srdci a tech par tisic co s tim zatim najel byl Shell ze severu Moravy. No a dnes rano mu pri najezdu na dalnici zdechl motor, rozsvitily se kontrolky a uz nenastartoval.
Me ani svagrovi, ktery s tim po me nejakou dobu jezdil se nikdy nic podobneho nestalo.
(Zvlastni,s tim severomoravskym Shellem, vid DIMe:)
WinDiesel: Petre jak je na tom Sobek s vybavenosti pro pripadnou repasi a veci s tim souvisejici? Stale je to jeste doporucenihodny servis? -
martin.z 08.09.08 20:00
« Re: spotřeba
DIM:
me na tom vadej i nuance okolo, jako, ze palubni pocitac je hloupej (nemeri okamzitou spotrebu) a lze, tempomat je hloupej (musi se po kazdem vypnuti zapalovani znova povolit a zapnout lze az nad 40 km/h) a regulace rychlosti je takova hruba s ponekud vetsi hysterezi s prekmity, destovej senzor me osobne funguje jen v jakychsi periodach mezi kterymi to jede v pevnych rychlych intervalech, tupy brzdy, na dnesni dobu uz pitomy tuhy servo. To ze to ma tyransky tvrdej podvozek uz na zakladnich 16-kach kolech uz ani nezminuju protoze tohle si tady nekteri co potrebujou litat smykem do kazdy zatacky, cenej.
Me osobne sedi celkove octavia 2. Samozrejme ne s dunici 1,9 PD 77kw, ale v automatu treba s motorem 1,8 tsi bych nevahal ani vterinu.
Ma krasne vychovanej pohodlnej podvozek, pekne promenlive servo, naprosto precizne fungujici palubni pocitac i tempomat a pekne ostre brzdy.
Jinak nemusite odpovidat, vuci me je to stejne ztrata casu :-)