oleowr1 19.01.09 21:02
« Osvětlení SPZ
Dneska jsem si chtěl vyměnit žárovku v osvětlení SPZ, po odšroubování sklíčka jsem zjistil, že žárovka je dobrá, jen se ulomil (uhnil) plíšek co ji drží. Tak jsem si zahrál na kutila a plíšek vyrobil z kousku kontaktu ze starého relátka. Je to smutné, podobnou závadu jsem řešil na Sieřře, ale tam vydržel plíšek cca. 10let, na mondeu jen 6let.... -
Moik 19.01.09 20:30
« Re: Vyhřívání sedaček - pojistky, relé?
Tak to já jezdím zásadně tak, aby mě to na palubce blikalo o 106 :-)
Po okreskách u nás na Vysočině jezdím málo, ale když, tak mě to nutí pořád zkoušet a testovat, jakej smyk to ještě nechá a jakej už to koriguje...
ESP osobně beru jako pomocníka v poslední chvilce - zvlášť na Fordech - takže doufám, že doopravdy ho nikdy neuplatním... no a taky ho beru jako technicky moc zajímavou věcičku, která se musí ozkoušet... jako jsme kdysi vyndávali pojistku od ABS, abysme zjistitli, co je fakt lepší.. :-! -
superkutil 19.01.09 18:43
« Re: Vyhřívání sedaček - pojistky, relé?
Co jsem našel v dokumentaci, tak součástí ESP i TCS nebo BTCS což je protiprokluz, který by měl brát data z čidel ABS a hlídat přední kola, a když se jedno točí víc jak druhé, tak ho přibrzdit. Také má porovnávat otáčky předních a zadních kol a když se přední točí více jak zadní, tak omezit moment nebo ubrat otáčky. Teorie ESP není složitá, ale každý výrobce ho řeší po svém a některé systémy jsou lepší a některé horší. Mám známeho, který dodává komponenty pro ESP do Mercedesu, ale Ford to bude mít udělané jinak. Bylo by dobré, kdyby to tu vysvětlil někdo lépe znalý systémů Ford. Hledal jsem informace na fóru Fordclubs.org ale nepochodil jsem.
V poslední době narážím na to, že výrobci a prodejci přiřazují výrobkům vlastnosti které nemají a pokud se na ně spoléháš, tak můžeš blbě dopadnout. Závady na systémech většinou zjistí diagnostika, problém je funkčnost systému jako takového.
Příkladem může být vadný MAF u VW TDI, kde diagnostika ukazovala MAF v pořádku, ale přitom ukazoval chybně. Kamarád takto vyměnil 4ks, než našel funkční. -
cja 19.01.09 14:50
« Re: Vyhřívání sedaček - pojistky, relé?
to přece nenahrazuje diferenciál s omezenou svorností, nevím jestli ESP umí přibrzdit kolo nebo jenom omezit otáčky motoru, je jasné , že pokud bude rozdíl v adhezi předních kol, tak to s menší adhezí bude diferenciálem odpojeno a točí se jenom to které má adhezi - a je potom na protíprokluzu, aby to pomohl vyřešit, jsem informovaný laik a né odborník na ESP, zítra jedu do Prahy budu ráno v Říčanech , dej vědět a porovnáme to, až mi to zdiagnostikují -
superkutil 19.01.09 14:42
« Re: Vyhřívání sedaček - pojistky, relé?
cja: Taky si myslím, že to má pomoct při rozjezdu, proto mě překvapuje, že i při malém přidání se mi jedno hnané kolo protáčí a druhé stojí. To znamená, že mám závadu na ESP nebo to ESP není schopné přibrzdit kolo tak aby se druhé roztočilo. Nebo jinak, když jedno kolo bude na ledu a druhé na suchém asfaltu, auto se rozjede? Nebo ESP nedokáže to kolo na ledu dostečně přibrzdit? :-)
DIM: Chtěl bych aby se obě kola protáčela. >:D -
cja 19.01.09 14:07
« Re: Vyhřívání sedaček - pojistky, relé?
DIM: jen nerozumím tomu rozjezdu na neutrál ... něco mi uniklo nebo jsem někde chyběl >:D ? Já bych zase naopak ESP dal do každýho auta a dal povinně školu smyku s autoškolou. Já ESP nevyužívám, ale když mě něco překvapí, tak jsem rád , že tam ten elektronický SLUHA je a pomůže, jinak fyzikální zákony nijak nikdo neošidí. A u toho ESP to při rozjezdu klouže taky , ale ono ti pomůže se rozjet - poze dementi nepochopí co se děje, a to se nás doufám netýká, i když na silnici je jich nepočítaně. -
DIM 19.01.09 14:02
« Re: Vyhřívání sedaček - pojistky, relé?
Byl bys raději, kdyby obě kola stála ?? Já znovu opakuji, že není nad to, jak si vyzkoušet klouzavost povrchu při rozjezdu, při prudším sešlápnutí plynu a pod. To vím přesně, co pod sebou mám a s čím můžu počítat při manévrování a hlavně při brždění !! Všechny ty protiprokluzy a pod umožňují ROZJEZD, ) AKCELERACI. A pokud v tom sedí nějaký(á) trubka, tak se pak při brždění nemusí stačit divit......
Já vím, vypnout se to dá. A já bych to těm nezkušeným vypínal . Ať jedou 20km/hod ..... -
superkutil 19.01.09 13:51
« Re: Vyhřívání sedaček - pojistky, relé?
DIM: Ano, máš pravdu, že ESP je možná dobrý pomocník, ale posouvá hranici stability a když se to pak utrhne, tak už není řešení. Moje Mondeo je první auto, co má ESP, do té doby jsem měl na předchozím Mondeu ABS a jinak všechna předchozí auta byla bez elektroniky. A nikdy mi při jízdě elektronické vymoženosti nechyběli. ABS je u velkých aut dobrá věc, u nich už odezva silnice není tak cítit. O ESP mám smíšené názory, teoreticky je to dobrá věc, ale v praxi se asi ne vždy zachová jak má.
Co se týče sněhu, mám zkušenost, že pokud se na něm jezdí bez prokluzu, je to v pohodě, ale stačí jeden blbec co to vytáčí a udělají se ledové plošky, stačí jeden blbec s řetězy co to protáčí a udělají se jámy.
Myšlenka ESP je pěkná, ale hodně záleží na tom jak se technicky provede, kolik má čidel a jak dobře zvládá měřit zrychlení v různých směrech.
To o čem se tu bavíme a to je rozjezd na sněhu a ten řídí TCS nebo BTCS. Ten by měl zajistit porovnání otáček kol nehnaných a hnaných a zajistit, aby se hnaná kola otáčela přibližně stejně a ne o moc rychleji jak ta nehnaná. To je zajištěné přibržďováním kola co se moc roztáčí a řízením otáček motoru, případně momentu motoru. To píšu jen aby jste mě mohli opravit, kdybych se pletl. Proč to tedy v praxi na mém autě nefunguje a roztáčí se mi jen jedno kolo a druhé stojí? >:D -
DIM 19.01.09 11:53
« Re: Vyhřívání sedaček - pojistky, relé?
Já ESP nemám, vyjel jsem zatím všude i tam, kde už mnoho ostatních nemohlo....Výhodou je, že se můžu pokoušet rozjíždět i na neutrál a kola tak nemají snahu se za každou cenu roztočit a vyhladit si pod sebou zrcadýlko. ESP bych některým vyloženě zakázal, protože mám pocit, že díky tomu, že jim to při rozjezdech neproklouzne a v zatáčkách nezaplave vůbec nepochopili, že to klouže a že při brždění jim stejně nic nepomůže.... A někteří inteligenti jsou navíc přesvědčeni, že jejich X-drive vidí i za zatáčku, protože klidně předjíždějí 20 zodpovědně jedoucích , i když do zatáček vidí úplný prd - zkušenost s cestou na Visalaje. Pak tam jsou na parkovišti asi o 189 sek. dříve.............Pitomci. -
Vasik1 19.01.09 08:12
« Re: Vyhřívání sedaček - pojistky, relé?
hil: Zdá se že nad česko přesunul černý mrak, co brání sedačkám topit. Minulý týden mě to postihlo též, přítelkyni se zapalovaly stehna a já jsem mrzl. Hrál sem si po cestě s polohováním sedačky nahoru a dolů, a druhej den už se sedačka neroztopila. Doma sem pak strčil hlavu pod sedák, a zkusil porozpojovat a pospojovat konektory co tam jsou, no a světe div se, už se mi zase zapalují lítka:O) jinak tady je návod jak sedačku rozebrat, podle toho to není nic složitého, [odkaz] -
cja 19.01.09 07:53
« Re: Vyhřívání sedaček - pojistky, relé?
Kutil: bohužel až tak dobře to tam neznám, jezdím tam na běžky a sjezdovky realizuji na Ještědu, takže místopis zdejších částí moc neznám
K tomu ESP - když ho vypnu tak se kola začnou protáčet, motor jde do otáček ( při rozjezdu na sněhu a v kopci) a téměř je problém se hnout z místa - když ESP zapnu omezí to otáčky a dává to jen tolik kolik samo uzná za dostatečné a pomalu se to rozpochoduje - jen jsem si tuhle říkal, že to funguje skoro jak automat(při tom rozjezdu) - ještě by se to ESP mohlo naučit řadit a bylo by to dokonalý - takže pokud ESP vypneš nemůže to zůstat stejný -
superkutil 18.01.09 21:53
« Re: Vyhřívání sedaček - pojistky, relé?
cja: Díky, to zní rozumně. Tak nějak jsem si to představoval. Na benzínovém MKII jsem měl užší gumy GY6 a Nokian a jízda na sněhu i bez TCS či ESP bez problémů. U TDCI s lehkou nohou jak na jedničku, tak na dvojku (tam je ale problém s momentem v nízkých otáčkách) se kola začnou protáčet a ESP bliká. Když ESP vypnu, tak je to stejné. Takže to nechám zkontrolovat, zda není v háji nějaké čidlo. Kola se totiž i s ESP nekontrolovaně roztáčí. Ale ne vždy, jednou za čas naopak přidat plyn nejde. Přesto moc díky, konečně objektivní názor. Ty testovací kopečky jsou nejlepší. Znáš Peklo v Jizerách? ;-) -
cja 18.01.09 10:50
« Re: Vyhřívání sedaček - pojistky, relé?
Kutil: jen se zapojím do debaty - bydlím na Vysočině , jezdím dost času na sněhu, pokud tedy napadne, protože jsem měl i Mondo z roku 95 2,0i a to mělo pneu 185/65/14 zimní, tak jsme byl nemile překvapen po přechodu na zimní u dalšího Monda 205/55/16 - širší pneu horší vlastnosti na zasněžené vozovce, v porovnání benzínových Mondeí - bych řekl , že ta širší pneu je na sníh (opět podotýkám, když napadne) horší - hodně . ale umí ovlivnit vlastnosti použité gumy,
Po přechodu z 2,0i 2001 na 2,2TDCI 2005 zůstalo pneu na zimu stejné - pouze jsem dal po předchozích Dunlopech M3 nové pneu GY UG7+ - ty Dunlopy jsem ještě chvíli na 2,2 jezdil a subjektivně bych řekl, že ten těžší motor na předku je opravdu lepší na rozjezdy na sněhu(zatáčky na sněhu už tak dobré nejsou), už jsem to tady psal - asi 10 let jezdíme na stejnou chatu do Jizerek a před chatou je takový malý brdek vždy zmrzlý a až s 2,2TDCI a UG7+ se podařilo jej vyjet bez pomoci - takový řekl bych referebční úsek na pneumatiky - jezdí nás tam více i více aut a pouze mě se podařilo vyjet - zásluhu na tom měly především ty pneu a motor
mě ESP funguje , tak že zkrátka občas při jízdě po sněhu a letos je to paráda, blikne, ale že by nějak svítilo - pouze pomáhá při rozjezdech, ale jinak se snažím jezdit , tak aby to svítilo co nejméně, pokud ho na sněhu při rozjezdu vypnu, tak potom je s tou náloží krouťáku na kolech rozjezd podstatně horší, ale s ESP to není problém - starší systém TCS ,co byl v Mondu 1995 mě taky jednou v kopci zastavil, chcípl motor a musely na auto řetězy - od té doby jsem ho na sněhu v kopci vypínal, ale ESP zůstává zapnuté vždy a za všech podmínek
- ještě jeden příklad - kopec pod sněhem asi 5km dlouhý, zastavilo přede mnou auto ( já 4 dospělé v autě, bagáž na lyže na týden), s 2,0í benzín jsem se rozjel pouze s tlačením a pálením spojky(aby se rozjelo, tak muselo do otáček a spojka dostala zabrat, pokud jsem šetřil spojku, tak to chcípalo), s 2,2 TDCI to stejné o rok později - s lehkou nohou a bez větších potíží - možná jsem kopyto za volantem, ale nebyl jsem sám, kdo řešil stejné problémy na stejném místě - jelo nás více. Myslím, že tím že jsem jezdil stejné auto v benzínu i v dieselu, tak mohu říci , že na sněhu pro rozjezd je nafta s ESP lepší varianta. -
superkutil 18.01.09 00:56
« Re: Vyhřívání sedaček - pojistky, relé?
hil: Bylo přepálené vyhřívání - výměna za nové v rámci záruky.
WinDiesel: Mondeo 1.8 byl benzín na pneu 195/60 15" a auto suprově jezdilo na sněhu. 2.2TDCI má pneu 205/55 16" a na sněhu se chová mnohem hůř. Nevím zda je to motorem nebo šířkou pneu, ale když jsme minule jeli z hor, tak odjeli všechny benzíňáky a jen moje Mondeo TDCI a ještě jeden Focus TDCI jsme tam zůstali. Nezkoušel jsem vyjet jen já, do auta si sednul kolega co vyjel s benzínem a s TDCI to prostě nešlo. Kola se okamžitě začala protáčet. Pneu jsou Continental. Co je zajímavé, že při rozjezdu i při zapnutém ESP dojde k protáčení jednoho kola a druhé stojí.
Já si na Mondeo nestěžuju i když má své mouchy, ale to má každé auto. Ale jinak je hodně dobrý. I když předchozí taky nebylo k zahození a v některých parametrech i lepší. To ESP se mi fakt tak chová, tak mě zajímalo, zda to dělá i někomu jinému. Stačí když napíšeš, ESP se mi tak nechová nebo ano, taky mi to udělalo.
Hele WinDiesel, jezdím s auty už dost dlouho abych poznal, zda je chyba v autě nebo v řidiči. To chování ESP viděl i kamarád co jel se mnou, nemám důvod si vymýšlet. Vždycky jsem s autem na sněhu dojel nejdál a tam co jiní jezdili s řetězy jsem jezdil bez nich, ale u 2.2TDCI ty kola fakt nechtějí zabírat. Chtěl jsem užší pneu, ale na Mondeo jde jen šířka 205cm. Klidně bych bral 195cm. Problém není v tom, že by se auto zahrabalo, ale že kola kloužou a nechytnou se. Vždycky vyjedu, ale někdy je potřeba roztlačit, nebo odcouvat a rozjet se více než je potřeba u jiných aut.
Jinak jsem si na mnohé chování Mondea zvykl a ponechám si ho hodně dlouho, teda pokud nebude zlobit. Na motor jsem si zvykl a na podvozek taky i když má speciálně u kombi trochu nestadardní chování. A hlavně Mondeo je kvůli ceně neprodejné, takže to je další důvod proč si ho ponechat. >:D -
hil 18.01.09 00:13
« Vyhřívání sedaček - pojistky, relé?
Zdravím po delší době. Vypadá to, že mám problém s vyhříváním řidičovy sedačky. Zdá se, že mi nehřeje. Má každá sedačka svoji pojistku (relé)?
Je někde schéma pojistek a relé na Mondeo kombi 2,2 TDCi rok 2006 (MKIV ?) ?
Jak dopadl Superkutil se stejnou závadou?
WinDiesel 17.01.09 19:57
« Re: Proměnlivý zátah a ESP
Kutile, obávám se, že nejsi moc dobrý řidič. To co říkáš o Mondeu 1,8 (benzín) a 2,0/2,2 TDCi na sněhu, je nesmysl. Když má člověk dobré zimní gumy tak těžší dieselový motor pomáhá sám o sobě dobré jízdě na sněhu. Nikdy jsem neměl žádný problém a Š120 jsem svého času také měl. S dieselovým Mondeem na sněhu je to pohoda.
Ty jsi prostě notorický stěžovatel. Autový hypochondr. A Tvoje auto Tě zcela po právu nemá rádo. >:D -
superkutil 17.01.09 13:08
martin.z:
nevím co se čílíš, nechci tě nijak poučovat a ani jsem si nevšiml, že bych tě někde v textu o těch systémech poučoval, já jen, že Ford pod ESP zahrnul mnoho dalších systémů (není to tedy jen ESP), které se dají pro lepší jízdu využít a to aniž by člověk byl postrachem a hrozbou sobě či ostatním uživatelům silnice. Jeden z nich je i ochrana proti prokluzu předních kol při brždění motorem a to je taky pěkná potvora, občas začne nekontrolovatelně přidávat plyn. Jen jsem se ptal na podivné chování ESP, ktaré se jinak chová docela dobře. Při jízdě do kopce ESP jednak brání prokluzu, jednak přibržďuje protáčené kolo a stabilizuje auto. Ale chápu, že občas systém nepozná situaci a zachová se úplně jinak. Kolega měl Mondeo benzín 2.0 s ASR a když chtěl dojet v zimě k domu, tak ho musel vypínat. S ASR dojel do půjky kopce a tam motor chcípnul. A když už mluvíš o Š120, tak ta náhodou na sněhu dojede dál jak Mondeo. >:D
Já taky jedu, ale protože jsem od přírody nedůvěřivý a život mě naučil nespoléhat se na elektronické systémy, hlavně pokud jsou řízené nějakým SW a tak mě překvapilo, že celkem spolehlivé ESP občas provede botu. Kdysi jsem na 1ku vyjížděl na suchu na hlavní a najednou jsem viděl, že se po hlavní * šílenec (v místě kde je 30km/h jel tak okolo 80km/h) a tak jsem prudce přidal plyn no a auto místo aby přidalo, tak začalo brzdit. Musel jsem ubrat a zase přidat, pak se to chytlo. Takhle by se ale ESP chovat nemělo. Zda v tu chvíli zafungovalo a zda se rozblikala kontrolka nevím, měl jsem jiné starosti. 8-s -
martin.z 16.01.09 23:49
kutil:
ja nevim, proste jedu a nepremyslim nad tim tak vedecky jako ty. Zato sem spekul ve vztazich a asi proto mi nefungujou :-)
Pri jizde do kopce to celkem chapu, jinak o tom co je abs, esp, eds, asr me poucovat nemusis, nejezdim ve skode 120 :-) -
superkutil 16.01.09 23:28
« Re: Proměnlivý zátah a ESP
martin.z: Nevím zda jsi mě dobře pochopil, ale ESP u Forda obsahuje nejen ESP, ale i EDS, ASR, ABS a další elektronické systémy. Předchozí Mondeo 1.8 benzín jezdilo na sněhu v pohodě i bez těch vymožeností, ale nové Mondeo s TDCI si bez elektronických vymožeností na sněhu moc neškrtne. Nepoužívám tedy ESP při normální jízdě, ale při jízdě do kopce na sněhu. Tam totiž ESP a EDS zafungovává celkem dobře. Akorát se občas divně chová. :-) Při velkém momentu TDCI i při lehké noze nejde na sněhu moc regulovat záběr kol a tak všechna ta elektronika označovaná Fordem jako ESP (není to jen ESP) pomáhá jezdit po sněhu. Pokud jedu bez ESP na sněhu, tak dochází k prokluzu kol a auto hodně plave. Předchozí Mondeo se na sněhu chovalo mnohem líp i bez ESP a další elektroniky.
S vývojem systémů ESP a jím podobným mám určité zkušenosti a snaha vývojářů byla pomocí elektronických systémů zlepšit jízdní vlastnosti vozu. Tyto systémy tedy nejsou jen pro občasnou korekci chování vozu, ale pro korekci za snížených adhezních podmínek, kdy již dochází k prokluzu kol.
Nevím co přesně jsi měl svým příspěvkem na mysli, hlavně jeho druhé části moc nerozumím. -
martin.z 16.01.09 22:32
kutil:
"používám ESP" :-) Hele používat se dá vrtačka nebo mobil, ale ty fakt asi nemáš vůbec cit, já žiju v domnění, že člověk má řídit tak aby kola neztrácely přilnavost a tyhle pomůcky jsou jen na vyrovnání občasných neúmyslných drobných chyb a ne na nějaký využívání..
Uvědomuješ si, že ti ze každodenních zpráv co někdě nezvládli auto a skončili v penálech po tom co vlítli do stromu, jsou kolegové co možná jen měli víc smůly a starší auto?? -
Moik 16.01.09 20:55
« Re: 2.2 TDCI EURO 4 - vstřiky, trojkombinace, dvouhmoťák, ...stěrače :-)
Není to podstatný, ale nevypařuje se "vodní kondenzát z výfuku" Motor nastartujete a kouří ihned - mnohem dřív, než by mohl zahřát vodu ve výfuku.
Při spalování nafty a hlavně benzínu a nejvíc asi LPG vzniká voda, která v teple ve formě páry odejde z výfuku nepozorovaně - ne když relativní vlhkost vzduchu dosáhne 100% - rosný bod - jako letadlo na obloze, nebo když se nám kouří od pusy -
WinDiesel 13.01.09 18:24
« Re: Vstřiky
Rád se na to podívám... Trochu ne to mate... Já už mám skoro 210 tisíc km najeto a furt nic, "šlape jako hodinky" je slabé slovo, byly tam nějaké mušky ale nic se vstřikováním, akorát tedy EGR v 15000 km (já mám mechanický, novější EGRy jsou elektrické) - hustý černý dým. Můžeš mít problém s EGR, to bych nevylučoval. Přijeď, dáme slovo a kouknem na to, nebo Ti doporučím nejlepší servis v ČR na tyto věci (sám k nim jezdím, je to na Kladně)...
O yndyány neměj starost, maj víc prašulí než Britové a moc si Jaga vážej !!! -
cja 13.01.09 11:29
Děkuji všem za info.
Ještě chvíli vyčkám , potom bych asi využil služby diagnostické od PetraT. , neboť diagnostika Fordí je prý lepší než VW ??? , ale to je mi jedno, pokud se mi auto klepe a jejich počítač to nedokáže diagnostikovat
takové příznaky jako DIM zatím ve všem stejné nemám, ale mám obavu abych nebyl zaskočen nouzovým režimem v nějaké vzdálené vísce od domova a nejel domů 60-kou nebo na plošině :-)
VIF dávám, někdy lepší jindy horší, dnes ráno potom co jsem nechal auto přes noc úmyslně venku , aby to vymrzlo(moje lenost) a ráno v -8°C jsem jel 30 km , vše v pohodě i při zpáteční cestě asi po 1 hodině stání
den předtím dým, ne štiplavý , ale zahalil celou záď vozu a opět neklid při pomalém přidání - asi ho budu nechávat venku - evidentně mu to prospívá -ale abych nedopadl jak Krkovička -
DIM 13.01.09 10:55
« Re: Vstřiky
Nouzový režim mně v prvním případě naskočil a už nezmizel, naopka podruhé u 2,2 nenaskočil. Byl tam " jen " strašně hustý dým , bílý, který se objevil především když jsem nastartoval a nechal chvíli běžet volnoběh bez toho, že bych se rozjel...... To bylo několikrát opravdu dramatický pohled, jako bych stál na dýmovnici. Stačilo se ale rozjet a za chvilinku nic, auto jelo normálně, žádná kontrolka. Jen pomalé přidávání od volnoběhu na 1500 otáček bylo téměř nemožné, když se to prokuckávalo k těm 1500 ot/min, tak se to najednou rozběhlo tak na 2000, aby se to uklidnilo zpět na 1500 a pak už to šlapalo jako hodinky......:-) Že něco opravdu skřípe v orloji odhalil až sobek ve Frýdku Místku, u Fordů diagnostika hlásila že je auto - jak jinak - v pořádku...... -
superkutil 13.01.09 10:09
« Proměnlivý zátah a ESP
Ahoj, mám ESP a teď v zimních měsících ho často používám. Většinou při jízdě do kopce reguluje prokluz a stabilitu vozu. Ale stalo se mi, že najednou i když byla silnice v pořádku motor vůbec nereagoval na plyn a svítila kontrolka ESP. Musel jsem vyřadit a znovu zařadit a pak už motor na plyn reagoval.
Na suchu mi někdy auto zrychluje pomaleji než jindy. Myslel jsme, že je to ESP, tak jsem ho vypnul, ale nepomohlo to. Prostě někdy zrychluje normálně a někdy pomaleji o cca 1/3. Vidím to podle pohybu ručičky rychloměru. Je to při stejné zařazené rychlosti. Může to být snahou dodržet emise pro EURO 4?
U Charouze ve Štěrboholech mi odmítli auto opravit s tím, že mají plno až do 1/2 února. Nevíte o nějakém značkovém servisu Ford v Praze 4, 9, 10 ? -
"-- skrytý --" 13.01.09 06:57
« Re: 2.2 TDCI EURO 4 - vstřiky, trojkombinace, dvouhmoťák, ...stěrače :-)
Taky mě to kouří, ale jak již jsem psal je to normál, vypařuje se vodní kondenzát sražený na vnitřních stěnách výfuku.Pokud je to dým, který se rozpouští do metru za výfukem a není cítit je to naprosto normální. Samozřejmě pokud je to hustý mléčný štiplavý, dusivý dým něco v pořádku nebude, ale o něčem takovém v příspěvku zmínka nebyla. Můj start probíhá prakticky navlas stejně jak píše jada.suchý, otáčky vyběhnou nad volnoběh, zhoupnutí a pak drží, někdy se to zhoupnutí zopakuje. -
superkutil 12.01.09 23:13
« Re: 2.2 TDCI EURO 4 - vstřiky, trojkombinace, dvouhmoťák, ...stěrače :-)
Jsem rád, že tady uvádíte u 2.2TDCI spotřebu 7-7,5litru. Prodejce mě sliboval spotřebu 6litrů a ta se dá opravdu dosáhnout jen při velmi ekonomické jízdě.
Jo, aby řeč nestála, tak mi dneska jeden mlíčňák nacouval do auta a tak mám odepsané PP dveře. A přitom tam měl takového místa. Škoda, že nemám to OT64. >:D -
"-- skrytý --" 12.01.09 21:46
« Re: 2.2 TDCI EURO 4 - vstřiky, trojkombinace, dvouhmoťák, ...stěrače :-)
To Jenerad: spotreba sedi taky mezi 7,0-7,5l/100km pokud to hodne setrim jsem schopen jet neco kolem 6l, ale to neni jizda :-)
To cja: no me to ted pri razantnejsim pridani a zrychleni kouri i po ujeti 100km a zahratem motoru po dalnici - je to tim mrazem.
Dnes rano v 5:30h jsem startoval po celovikendovem stani na PP bylo -17stupnu. Motor naskocil hned, zhoupl, vybehl cca na 1200ot/min a hned spadl na bezny volnobeh. Nechal jsem hned pote rozmrazovat predni okno a cca po 10ti minutach odjel. Koukal jsem na vyfuk pri nakladani do kufru a za autem se udelal po cca minute taky bily kour, ale spis jako para, ktera se rychle odparovala.
taky 2.2 TDCI EURO 4 najeto cca 98tk -
cja 12.01.09 19:14
« Vstřiky
Jen se zeptám: kdo jste již měnil vstřiky , padalo vám auto do nouzového režimu nebo se to stát nemusí a stejně musí být proveden servisní zásah - otázka asi nejspíš na DIMa a WinDiesela - proč se ptám? - auto kouří bíle i po 10km jízdy -
-8°C což je i dost ale přesto po 10 km ... , výrazné vibrace při pomalém přidávání plynu na volnoběh, hrozí nějaký problém pro motor nebo si to řídící jednotka pohlídá?, co na to 2-hmotový setrvák? Dík za odpověď
WinDiesel: akorát se bojím u toho JAGA co imič v rukou YNDYÁnů? -
oleowr1 12.01.09 11:18
« Re: Zimní starty a nafta.
superkutil: Getz a Mondeo jsou auta o více než třídu jinde...
Mondeo je fajn na dlouhé štreky, Getz vzhledem k tomu, že máme nejslabší motor 1,1/48,5kW je určený hlavně do města. Na dálnici se umí rozpohybovat na 160km/h tachometrových, ale nejvíce mu svědčí rychlosti do 120km/h. Žádný trhač asfaltu to není, zvlášť když se zapne klima :-) Jízdní vlastnosti má Getz v podstatě bez výhrad, relativně tvrdý podvozek, nenaklání se, brzdy dostatečné... V interiéru jsou sice "levné" plasty, ale kupodivu nic nevrže. Přední sedačky mohly mít delší sedák, lepší vedení a mohly by jít šoupnou o jeden zoubek víc dozadu, ale to je dáno tím, že je to malé auto, žena má 160cm a jí to vyhovuje.
Co se týká nákladů, váhal jsem mezi novou fabií, puntem, chevroletem aveo. Podmínkou byl blízko servis, cena, u fabie mi dost vadil 3 válec... Getz jsem dostal s klimou, ABS, bohužel jen 1x airbag, rádio se 4 repro, koberečky, přední el. okna, zadní dělené 1:3+ dělený sedák 1:3 (to je celkem fajn vychytávka) za 234000,- Fábie za tuto cenu neměla klimu, Fiat totéž, v Chevroletu byl hloupý neochotný prodavač, který se mi vysmál, že chci 1,2 a ne 1,4 která jezdí lépe!
Auto bylo předváděčka se 170km na tachometru, má teď za sebou 1. garančku za pouhých 2272Kč, nemá sice ujeto ještě 15000km, ale na garančku se jelo dříve - po roce od uvedení do provozu (předváděčka byl od 11/2007), závadu - klepání vzadu při průjezdu levotočivou zatáčkou odstranili, občas se nechytne imobilizér, mám domluveno, že se vymění "přijímač" při příští garančce (pokud nezačne blbnout víc). Průměrná spotřeba od dubna je 5,9l/100km, u Mondea je to za 3 roky 6,27l/100km (vloni 5,98). Náklady zatím (mimo zimní gumy a garančku) žádné,
náklady na benzín 1,89Kč/km (mondeo 1,98Kč/km), tankuju do toho většinou Shell V-Power.
Getz jako auto pro manželku do města nám 100% vyhovuje, jezdí s ním denně do práce 30 km jedním směrem, na nákupy. občas výlet do Beskyd vzdálených vzdálených 45-50km. Jel jsem i delší štreku, cca 500km, dalo se to přežít, ale chtělo by to lepší přední sedačky. Nejnižší dosažená spotřeba 5,2l/100km, nejvyšší 6,78l/100km (teď v zimě). -
Janerad 12.01.09 10:33
« Re: 2.2 TDCI EURO 4 - vstřiky, trojkombinace, dvouhmoťák, ...stěrače :-)
Ještě pro informaci přidám spotřebu:
- vzhledem k dlouhodobé spotřebě na úrovni 7,5 l/100 km jsem si pro jistotu ověřil, že jsem schopen jezdit za 5,8 l/100 km. Raději ale jezdím za 7,5 :-)
Z výše uvedeného usuzuji, že vstřiky jsou OK. -

All: Panové nechci si hrát na tatu a mamu, zajímalo by mě ale co má Vyhřívání sedaček společného s ESP či já vím o čem tu zase mlátíte prázdnou slámu, že kutile, dime a spol, založte si vlastní příspěvek o ESP prosím