RADEK1 16.03.09  15:48

« musí to ze mě ven

V sobotu jsem se zašel podívat na Insignii. Za cca 800 tis. dostanete 140 kw diesel ,nebo 2,0 turbo benzín 162kw. Zpracování moc pěkné vše komunikuje v češtině a je možná i verze 4x4 :-) Ovšem po tomto estetickém zážitku jsem se ještě mrknul na ,,modlu automobilů" a to u Bilo Modré Wrtule a čelist mě spadla do klína. Za 1 mil dostanete určitě skvělý 2,0 d 130kw a podvozek ,ale to je vše. Sedačky otřes,a vzhled pal.desky také. Trochu lepší korejec 10 let zpět.Vážně jsem nepochopil proč dává někdo takové peníze za takové auto a ještě si nemyslí co nemá. omlouvám se za tuto připomínku ale musel jsem 8-s

cja 16.03.09  15:07

« Re: Obutí na léto

:-) Chápu, ale pak se nedivím těm problémům na D1 na Vysočině. Nechci nikomu říkat co má obouvat, ale vždy , když jsou horší podmínky, tak mám obavy z těch co se pohybují kolem mě a vždy doufám, že mají patřičné obutí. Snažím se chovat tak, abych neohrožoval sebe, ale ani okolí(samozřejmě právo na chybu má každý).Ale beru, že když sjedu tady z těch opičích hor třeba do Chrudimi, že tam lidi mají jiné potřeby a nároky na zimní pneu. Akorát musí být soudný a nemyslet si , že to takhle je po celé cestě do Brna. ;-)

"-- skrytý --" 16.03.09  13:07

« Re: Obutí na léto

Kdybych bydlel na Vysočině nebo na horách, tak si je taky nekoupím. Já jezdím hlavně po Praze a Středočeském kraji, a na místní podmínky mi vyhovují, i na dálnici jsou dost dobré.

cja 16.03.09  12:34

« Re: Obutí na léto

možná máš pravdu, ale já mám k věcem univerzálním dost vyhraněný postoj, a mě zkrátka by takové gumy na auto nesměly

foto Ma007

Ma007 16.03.09  12:04

sorry, dupl

"-- skrytý --" 16.03.09  12:02

« Re: Obutí na léto

Ony nejsou všechny univerzály stejné. GY Vector mají značku zimní pneumatiky, i v testech se jako jediné univerzály plně vyrovnají dobrým zimním gumám, s výjimkou hlubokého sněhu, kam nejsou určené. Ony to jsou spíš takové zimní gumy na udržované silnice, s možností provozu v (středoevropském = mokrém) létě. Na hory vozím rychlonasazovací řetězy :-).

foto Ma007

Ma007 16.03.09  12:02

« Re: Obutí na léto

Kacírsky veru znie... Tiež bývam na horách a používam kvalitné zimné pneu (michelin alpin PA3 a dunlop 3D). Rozdiel v zimnej pneu a univerzálom nezbadáš pri normálnom jazdení, ale až pri extrémnych požiadavkách - panické brzdenie na ľade, štveranie sa do/z kopca na ujazdenom a miestami zladovatelom snehu, smerová stabilita na čľapkanici,...

Ja prezúvam už v priebehu októbra (10. mesiac) a v apríli (4. mesiac)

cja 16.03.09  11:15

« Re: Obutí na léto

webster: no, v tomhle jsem velký pesimista, univerzální pneu jsme měli na Land Cruiseru, a v zimě jsme rychle přezouvali, ono, když člověka předbíhá v kopci zadek, tak ani nic jiného nezbývá
    jinak já jsem z Vysočiny a i teď to tady bylo ještě na řetězy a pokud by jsi jel na hory..., nevím , ale tudy, kvůli ušetřené koruně i vzhledem k platnosti zákona , cesta nevede
    ty letní vlastnosti bych ještě skousl, ale v zimě jedině dobrá zimní guma ;-\
    A zimní se dají provozovat i okolo 10°C, ty přechdný období jsou celkem zrádný, takže nějaký teplotní doporučení je velmi ošidné. Ale pokud jezdíš po Praze - chápu - a nedivím se , že když v Praze napadnou 3 cm sněhu , že tam auta nevyjedou kopec :-)

"-- skrytý --" 16.03.09  10:52

« Re: Obutí na léto

Pánové, tohle bude znít kacířsky, ale já mám Goodyear Vector. Univerzály, v zimě plnohodnotná zimní guma do města i na dálnici, trochu slabší v hodně hlubokém sněhu, v létě sedí na suchu, výborná v zatáčkách na mokru, vždy dobře brzdí, zatím najeto 20kkm, po 10 kkm přehozeny přední za zadní, úbytek vzorku odhadem 1,5 mm. Ušetřím přezouvání 2x ročně, neřeším, jestli už je průměrná teplota výš než +7 stupňů ;-) .

foto Janerad

Janerad 15.03.09  20:38

« Re: Obutí na léto

oprava - samozřejmě Continental Sport Contact 2, ne Michelin... mam v tom hokej... Nejak je mi jedno, co je to za znacku, hlavne kdyz to pekne jede! :-)

jinak k eshopum se nebudu vyjadrovat... sponzoruje me totiz [odkaz] , takze tak...

cja 15.03.09  19:40

« Re: Obutí na léto

Ivoch: ne Bibenda jsem ještě nejezdil, dojížděl jsem je jednou na autě co jsem koupil, ale nevím co měly za sebou, takže zkušenost o kterou by se dalo opřít nemám
    Pokud , ale obouváš 18" kola, tak zkrátka dávej kvalitu, na gumách, který tě držej na silnici se zkrátka nešetří, rozumná cena a rozumná kvalita, ale né žádná nevyzkoušená exotika.

"-- skrytý --" 15.03.09  19:03

« Re: Obutí na léto

cia: No nakonec to asi promyslím a půjdu do nějakých Michelinek. Prej jsou dobrý a hlavně mi jde o to, ať dlouho vydrží, málo hučí. Vychází v hodně testech jako jedny z nejlepších. Máš zkušenosti s nějakýma Michelinkama?

cja 15.03.09  16:47

« Re: Obutí na léto

Ivoch: v Autocaru, asi před 14 dny byl test na čínská pneu, za sebe říkám-a Nankang tam byl-nekoupil bych ani za nic, na mokru tragedie, a co nejvíce žádáme od pneu- bezpečnost na vodě - navíc sorry, ale nechtěl bych tě s těmahle gumama potkat v dešti při nějakém brždění, ty prachy za to nestojí.
    Asi před měsícem jsem objednával přes net 4ks pneu taky mám 18", a GY F1 Asymetrico mě vyšel kus na 3190,-Kč vč. DPH, a pokud by nebyly tyhle ,tak bych zkrátka koupil od jiného vyzkoušeného výrobce, Pokud jezdí někdo 18", tak by neměl na pneumatice šetřit, pak je to m*gor :-( , dát na auto velká kola , a pak nemít na solidní obutí mi zkrátka připadá jako holý nesmysl(především ve vztahu k bezpečnosti svojí i okolí)

jelinek4: na nejlevnějšípneu ti srazí cenu, pokud někde najdeš za levněji, a je to vyzkoušený obchod a ještě bych doporučil pneunet, taky dobrá zkušenost

"-- skrytý --" 15.03.09  15:00

« Re: Obutí na léto

A co říkáte na pneu Nankang AS-I MFS 225/40/18? Luxusní cena, ale nikde se o nich nic nepíše. Na www.nejlevnejsipenu.cz stoji 2087,-/ks.

"-- skrytý --" 15.03.09  13:24

« Re: Obutí na léto

Pozeral som ten rajpneu a su aj o dost lacnejsie obchody. Ja som mal predtym namysli 2. a 3. triedu tej istej znacky nie nejake nezname znacky.
    Pred casom som znicil jednu gumu na obrubniku a tak som siel do niekolkych obycajnych obchodov a vsetci mi vraveli ze chcu za gumu od 5000 do 6000, cez e-shop som ju kupil za 2400. Preto som sa pytal ci je to rovnaka kvalita.

foto djstudio

djstudio 15.03.09  09:54

« Re: Obutí na léto

Kupuji pneu pravidelne pres eshop a to v K&K Pneu - www.rajpneu.cz - a zadnej problem.Ted sem objednaval 4ks DUNLOP SP FASTRESPONSE 82V MFS 195/50 R15 , nemeli je skladem a do 14dnu byly k dodani.Objednaval sem je za 1244.-kus , pak hned zvedlz cenu na 1500.- ale pred dodavkou mne vollali ze je posilaji jeste za puvodni mnou objednanou cenu,takze serioznost taky v poradku. Jinak si nemyslim ze by nakej kvalitni vyrobce pustil do objehu 2.tridu a vysi to by se mu hned vratilo v negativni reklamne to ty nepovedene dle mne vubec neopousteji fabriku.

foto hil

hil 14.03.09  21:19

« Re: Obutí na léto

No on měl zřejmě Jelinek na mysli 2., 3. třídu značkových pneu. Ale myslím, že ani to nehrozí.

foto Dong1

Dong1 14.03.09  19:51

« Re: Obutí na léto

Ja sem objednal na www.nejlevnejsipneu.cz . Pneu nejsou skladem, tak doufam ze prijdou slusne od vyrobce (z velkoskladu). jinak sem na netu nasel cenu o cca 150kc levnejs, tak sem si dle jejich hesla napsal o slevu a dali (sli jeste o 5kc niz :-) ). Mely by dorazit do 2 tydnu, tak sem zvedavy. Pak sem jeste slysel chvalu na www.pneunet.cz
    Jinak souhlasim s lordem, jestli mi tech par usetrenych stokorun stoji za rozbiti cumaku...i kdyby mi pomohli o par cm, tak se to podle me vyplati.

foto hil

hil 14.03.09  18:31

« Re: Obutí na léto

Kupuju v e-shopu a bez problémů. On je v podstatě dnes jen jeden, ten největší, ostatní mu už nemůžou konkurovat.

cja 14.03.09  17:37

« Re: Obutí na léto

jelínek4: taky jsem měl obavy, a konzultoval s Lordem, pokud vybereš dobrý obchod , tak bych se nebál, na skladě točí tolik gum, že to , aby brali nějakou horší sortu pneu - nehrozí. Řekl bych , že inernet obchody mají ty ceny normální, spíš mě přijde , že v těch pneuservisech jsou to hrozný rány, kamarád jezdil pro gumy do Drážďan a pořád se mu to oproti českým pneuservisům vyplatilo-i když už je to 4 roky. A navíc vůbec bych se nedivil kdyby ty pneuservisy kamenné nakupovali v těch internetových obchodech. Takže doporučil bych si do toho net obchodu zavolat vyptat se na rok výroby, zemi původu a cenové podmínky , pak bych objednal, při převzetí udělal kontrolu - no a pokud by to nebylo ok, tak bych to nepřevzal a poslal s tím PPL zpět.

foto lordmystic

lordmystic 14.03.09  12:03

« Re: Obutí na léto

jelinek4: neumím si představit že si přes e-shop koupím např. značkové kvalitní goodyear či michelin a dostanu nějaké neznačkové šmejdy :). to si fakt dnes těžko někdo dovolí. a pokud kupuješ neznačkové noname pneu jestli se to vůbec dnes dá a to na mondeo, tak jsi šílenec, protože těch pár ušetřených korun tě může stát jednou mnohem víc (jen hypoteticky že bys nad extra levnou gumou uvažoval). jinak já jsem vždy kupoval přes e-shopy a nejen gumy a kola a když vím co kupuji tak jsem to i dostal.

"-- skrytý --" 14.03.09  11:01

« Re: Obutí na léto

Kde kupujete pneumatiky. Kupujete cez internet alebo v obchode. V pneuservise mi povedali, ze tie z internetovych obchodov su sice o dost lacnejsie ale je to vraj 2., 3. trieda. Neviete o tom niekto nieco blizsie alebo nejake skusenosti

foto Janerad

Janerad 13.03.09  15:35

Dobrá otázka,
    už 3. léto budu obouvat z výroby Michelin Sport Contact 2... najeto s autem celkem 100 tis, tak 40 tis na letních, nevím, jak dlouho vytrží, ale 10 tkm by snad ještě mohly, jak jsem koukal na podzim... Je pravda, že na mokru už to bylo slabší, ale holt budu muset pomaleji...
    Netuším, co budu kupovat jako další letní gumy, ale možná ty samé, celkem byla spokojenost...
    jinak zimní už mám druhé, musím chválit Dunlop SP 3D Sport, vynikající, lepší než GY UG7, co jsem měl předtím....

cja 13.03.09  15:02

« Re: Obutí na léto

kutil: no já na Mondu jezdil CSC2(dle těch nefungujících odkazů), a naprostá spokojenost, hlavně na vodě ta pneu dovolila moc, a navíc byla to guma na které jsem najel já 15 a kolega dalších 10t km, takže i celkem držák - na naše poměry ;-)

foto superkutil

superkutil 13.03.09  14:10

« Re: Obutí na léto

cja: Tu pilku dělá jen určitý typ náprav a právě Mondea a třeba Oktávka jsou na to citlivé. Ten technik od Pirelli mi říkal, že dnes jsou pro tyto auta vhodnější právě modernější pneu s podélnými gumovými pruhy jako je třeba [odkaz] a [odkaz] a [odkaz]

Odkazy nejdou, protože obsahují slovo p-i-c! Zastřelte administrátora tohoto webu a nebo si v odkazu místo * dejte výše uvedené slovo. Slovo má znamenat picture a ne žádnou sprostárnu. Ach ty ajťáci. >:D

cja 13.03.09  12:33

« Re: obutí na léto

Radek1: tak aspoň někdo je bez problémů, jenom tiše závidím :-) , hlavně ať to dlouho jezdí bez potíží, dík za info

"-- skrytý --" 13.03.09  11:08

« Re: obutí na léto

Radek1: Takže samé dobré zprávy, to je dobře!

WinDiesel: Dnes mi přišlo poštou aditivum Delphi Diesel+. Mohl bych dostat odbornou radu, jak ho co nejlépe použít? Předem děkuji.

RADEK1 13.03.09  10:12

« Re: obutí na léto

Ne už to máme za sebou. Dle WinDiesela je to v pořádku jen jeden vstřikovač dával malinko více nafty. (více by asi sdelil WD. a klidně může) doporučil mě aditivum já ho tam leji a za 14 dnů mám zase cestu do Prahy tak to proměříme a porovnáme výsledky.

cja 13.03.09  08:55

« Re: obutí na léto

Radek1: že jsem tak zvědavý, co diagnostika nebo se teprve chystáš?

cja 13.03.09  08:50

« Re: obutí na léto

Impaler: byl bych v klidu,u letních se doporučuje pokud máš gumu na autě a ne někde uskladněnou(vhodně uskladněné pneu je považováno za nové 3 roky) max jezdit 8-10 let dle stavu(steřelá guma), jinak tam není problém jako u zimní , že by ti ztvrdla směs

ten kilometrový proběh je pro mě neskutečný, ale pokud jsi dálniční jezdec, tak to chápu

"-- skrytý --" 13.03.09  08:38

« vzduchový filtr

Zdravím chlapi!Chtěl jsem se zeptat.Musí se olejovat nový vzduchový filtr?Mám na mysli origo. Ford. Díky moc

RADEK1 13.03.09  08:27

« Re: obutí na léto

Já jezdím od loňského dubna ty zmiňované Hankook-y je na nich najeto tak 15 až 17 tis km. Hloubka vzorku předek 7mm zadek 8mm. letos ještě vydrží. Nejezdím příliš agresivně ikdyž čas od času si zablbnu(takový dálniční sjezd či nájezd) Jsou tiché a na vodě také drží . Já jsem docela spokojený ;-)

foto impaler

impaler 13.03.09  00:26

« Re: obutí na léto

No, takže mně je jako často nejbližší vidění DIMovo. :-)

Zajímavá je ta informace Krkovičkova, že nafouklý žabožrout má vydržet hodně - neb já mám z výroby Michelin Premacy 205/55/16 91V (doufám, že to nepletu, tím 91 si nejsem jistý) a to je auto výroba 11/2004, jezdí od 7/2005. Z celkových 78 tisíc najely ty letní víc než polovinu, ale asi ne o moc. Většinou teda dálnice nebo pomalé město bez blbnutí, okresky moje auto skoro nezná.

No a mám je tam pořád. Až na to, že jsem jednu píchnul a musel vyměnit pár, podle DIMova přístupu jsem na testy mrknul jenom kvůli prevenci nežádoucí boty a koupil levné Bridgestone asi Turanza, ty obyč za 80 euro kus...měl jsem je teda jednu letní sezónu vpředu a zdálo se mi, že jaksi nemůžu po městě dobrzdit mokré křižovatky (ABS, který jsem nečekal při tak nevinném brždění, neřítím se na stopku jak *), jak sem zvyklý. Ovšem následovala výměna zadních destiček při nejbližší garanci v prosinci, tak to možná souvisís spíš s tím.

Dotaz zní - stárnou letní gumy taky tak významně, jako zimní? Tzn. mám vyhodit i ten druhý pár i s větším vzorkem po 4-5 letech? Letošek je pátý rok od výroby gumy...

foto impaler

impaler 13.03.09  00:26

sorry, dvojitý příspěvek

cja 12.03.09  19:10

« Re: Obutí na léto

Kutil: no vzpomněl jsem si, že ke konci životnosti měly ty P6000 na sobě taky pilku - měl jsem tehdá strach jestli nejsou v háji zrovna vyměněné tlumiče(kdyby jsi to nepsal , tak bych ani nevzpomněl), přičítal jsem to tehdy tomu, že jsem tahal vlek, ale vida ono je to asi jinak -- akorát mi není jasný to vyjádření toho technika z Pirelli, proboha já je měl v roce 2001/02 a ve 14" 195/60(kdybych šel do účetnictví i přesnou cenu bych našel - tuším 3,8t za kus - což byla v té době celkem rána) a na autě, které bych řekl, že bylo z Mondeí nejměkčí a ty máš stejný problém po 8 letech na zcela jiném autě i když se jmenuje Mondeo - není spíš podle toho problém na straně výrobce pneu, já do letních Pirellek nejdu ani náhodou(i když ve tvém případě je ta životnost hodně vysoká, já 14t km po přehození předek zadek)
    v rodině jezdil Passat 1,9TDI 96 kW - ten byl takový referenční vůz na trvanlivost pneu - všechno odcházelo +-20t km, zkusil Pirelli v 17" P Zero Asymetrico - svělé lepidlo na asfalt, ale výdrž byla na předku 10t km a šly.
    Chápu , že když měkká směs malá výdrž, lepivé vlastnosti, bezpečnost, ale zavání to trochu i potřebou prodat těch gumových obručí co nejvíce

foto superkutil

superkutil 12.03.09  16:03

« Re: Obutí na léto

cja: U těch P6000 mě překvapilo, že se na Mondea dávali už od roku 2001, to znamená, že jsou na trhu už 8 let. To se za tu dobu nezměnila konstrukce pneu? Hlavně mě pobavilo, že technik od Pirelli ty P6000 na Mondeo nedoporučoval. Vyjádření FMC jsem nedostal, respektive se nechtěli vyjádřit dokud nedodám vyjádření Pirelli. No a na to jsem neměl nervy. :-!

foto DIM

DIM 12.03.09  15:41

« Re: Obutí na léto

..tak zase nekoupím si nějakou vyloženou exotiku nebo kuriozitu !! Ale pokud mám cenu na polovině, tak mi případný nějaký menší průběh zas tolik nevadí. Nakonec lepší nová vyšší než starší na minimu.......

foto DIM

DIM 12.03.09  15:39

« Re: Obutí na léto

Nemám s tím problém, jezdím pořád do jednoho, zatím mi nikdy nic špatného neporadili.....a nakonec ono to jde vždy proti sobě : tvrdá směs menší odpor, hluk, menší přilnavost a naopak. Člověk má zkusit všechno :-)

cja 12.03.09  14:18

« Re: Obutí na léto

Krkovička: Ten Hankook Ventus - mám ho jako originál rezervu od Forda, že ty jezdíš na rezervách?? ;-) Tohle jsem napsal ještě než jsi vložil další příspěvek >:D Dík za info o Bibendu.

"-- skrytý --" 12.03.09  14:12

« Re: Obutí na léto

cja: Hankook jsou korejske gumy nikoli cinske. Uz jsem o nich slysel par pochvalnych slov a ted jsem shledl i par testu. Vubec bych se toho nebal, akorat jsem ted zjistil, ze v me velikosti je nedelaji.
    Co se tyce Michelinu - je obecne znamy fakt, ze vydrzi dlouho a taky si za to nechavaji dobre zaplatit. Mam zkusenost se dvema typy (koupil jsem je na aute) a fakt neubyvaly..Na soucasnem aute mam letnaky taky Micheliny a na mokru klouzou.

DIM: Myslim, ze zrovna u gum bych na tip prodejce moc nedal (aneb motor neni to, co vas drzi na silnici) Navic gumy v pneuservisech mivaji ukrutne predrazene.