lulipin 10.04.09 11:59
« Re: Není nad benzín
maverick220: souhlasím, souhlasím, já ani další auto nebudu kupovat nové a riziko ojetého diesela je daleko vyšší. Navíc ty nové benzíny už taky nežerou co ty staré, mají šestistupňovou převodovku a tichý chod. Rozpočítávat náklady na kmi až tolik moc nedá, stejně ta investice je nárazová, neplatím to průběžně a především já většinou najedu až tu druhou porci kilometrů, tu problémovější. No když na nové nemám a šrotovné ve výši 30 tis. není určena pro nás. -
"-- skrytý --" 10.04.09 11:24
Hi chlapi,
mala poznamka kolemjdouciho.
Kdysi jsem sledoval urputne tohle tema, zalozene DIMem (mel jsem 2.2TDCi, najel jsem na nem lehce pod 90k), pak si koupil ST220 a manzelce 2.5V6. V praci jsem pojezdil i nejake nafty a benziny (2.0+2.2TDci, 1.8SCi, atp.).
Kdyz vas tady tak ctu, jak casto resite vstriky a kvalitu nafty, nechcete vyzkouset V6? Spotreba bude cca o 2l/100 km vyssi, ale budete bez starosti. Dostanete sametovy projev motoru, dostatek vykonu, linearni prubeh zatahu, bezproblemovy motor. Budete do nej jen lit olej a kochat se tichem pod 2.000ot/min, nebo o nekolik stupnu podradite a vystrelite.
Ja na 2.2TDCi taky menil vstriky, taky hlidal zpravy z ČOI o inspekcich na cerpackach, taky cetl recenze aditiv:-)
A ted - klid. Jen jezdim.
oleowr1 10.04.09 10:56
« Re: Není nad benzín
Já jsem s TDCi spokojený, snažím se jezdit slušně, vlézt se do rychlostních limitů +/- 20km ;-), spotřebu 6,28l/100km bych při tomhle výkonu a velikosti auta s benzínem nedosáhl. Před 14 dny mě potkaly podle očekávání vstřiky a výměna žhaviček, což je pro první "dieselová" porucha. Koupil jsem tříleté auto, najeto 107tkm, teď má 151tkm a vstřiky byly původní. Při ceně repase mi vychází na 150tkm navýšení provozních nákladů o necelých 10hal/km (smůlu mám, že jako druhý majitel jsem to zacáloval sám), ale není to až taková katastrofa. Jistěže pro objektivitu je třeba připočítat častější výměnu palivového filtru, více dražšího oleje, namáhanější přední náprava...
Osobně by mi na moje ježdění stačilo i TDCi s řekněme 74kW, smůla je, že kvůli přepravě dětí a drobného zvířectva potřebuju velké auto... -
lulipin 10.04.09 10:41
« Re: Není nad benzín
pava1: no máš pravdu, já taky jezdím delší trasy a diesel se více vyplatí, ale když umíš jezdit úsporně s benzínem tak to vždy nemusí být tak obrovský rozdíl ve spotřebě, navíc si stále myslím, že servis benzíňáku vyjde levněji a nemusíš se navíc tolik bát o palivo jako u diesela. Je mi to líto, ale s příštím autem už opustím vaše řady, budu volit určitě němce nebo japonce, kteří se pro naše podnební podmínky a hlavně palivové podmíny hodí více. Vím, že vstřiky se mohou pokazit na každém autě, ale nějak to u těch Fordů slyším suveréně nejčastěji. A jak se říká: statistika nuda je, má však cenné údaje. -
"-- skrytý --" 10.04.09 10:37
« Re: Není nad benzín
kutil: ja mám pocit, že si natrafil naozaj na nevydarený kus. Máš pravdu, že za hranicou 3500ot/min motoru už dochádza dych, ale v nízkych otáčkach reaguje okamžite bez žiadnej turbodiery a v záťahu sa mu nevyrovna žiadny atmosferický benzín v porovnatelnej kubatúre. Ja som problém s vädnutím motora vo vysokých otáčkach už vyriešil, ako som už písal a som nadmieru spokojný. Moderné benzíny majú taktiež už 6-stupnové prevodovky, takže tam sa nakvaltuješ taktisto. Ja som mal benzín 1.8Turbo passat a tam som musel stále podradovať aby to išlo, teraz len stlačím plyn. pedál a nestarám sa o podradovanie. A do budúcna by som to riešil skôr s nejakým V6 diesel ako benzínom, lebo môj ročný nájazd je cca 50.000km. -
sybokcz 10.04.09 09:49
« Re: Není nad benzín
cja: Dekuji ze jsi nam to vyjasnil, kapitane zrejmy :).
Jinak sef shani velky auto, chvili se probiral netem a pak prohlasil, ze chce Mondeo. Tak jsem mu vysvetlil uskali TDCi a stale je rozhodnut ho koupit. Ten balik penez navic za co by koupil srovnatelnyho Passata proste vyvazuje i notoricke chyby TDCi. S tim, ze TDI rozhodne nejsou bez chyb. Takze se asi v utery na jedno podivame (ja jako "odborna" pomoc :-) ).
Ja uvazoval podobne, kdyz jsem shanel velky auto pro rodice. Chtel jsem nejaky rozumny motor a ten Ford krom TDCi nenabizel (jednu V6 uz mame, takze tahle volba padla rovnou). S autem jezdime vetsinou na dlouhe vzdalenosti nebo do zahranici a zatim (tuk, tuk) dobry. Trojkombinaci jsem nechal vymenit, pac uz se nedala poslouchat, jinak nic. Vstriky ocekavam, ale nebudu se zlobit, kdyz neprijdou :). -
"-- skrytý --" 10.04.09 07:35
« Re: Není nad benzín
lulipin: Máš pravdu do města ten diesel moc není, ale vjedeš na dálnici a je to přesně naopak. Nízké otáčky, výborná pružnost a nízká spotřeba. Já najezdím taky málo a mám Mondeo s Tdci. Chtěl jsem to vyzkoušet, dobrá výbava za dobrou cenu. Zatím spokojenost, vše funguje, s motoru mám jen dobrý pocit. Chápu, že když se "vyserou" vstřiky, naštve to, ale to se ti může stát na jakémkoliv dieselu a oprava vyjde mnohem dráž než u Mondea. Dokonce i u benzínu, tátovi nedávno odešly dva vstřikovače na benzínové fabii. Jedn stojí kolem pěti tisíc, takže taky nepotěší. Jednoduše každý motor má svoje a s poruchou se musí počítat. Kvůli stále snižujícím se emisím bude hůř, elektronika složitější, technologie s vyšší přesností na výrobu a opravy dražší. -
lulipin 09.04.09 21:29
« Re: Není nad benzín
superkutil: z toho co píšeš, si nejsem zcela jistý, čemu fandíš. Ale já po svých zkušenostech se s příštím autem zcela jistě vrátím k benzínu. Čert vem větší spotřebu u benzínu, ale čekat než se to u diesela zahřeje a pojíždění po městě s nízkými otáčkami a hučícím motorem, kdy to na trojku jede jak kostrbaté saně a na čtverku se to dusí to mě fakt ser... A taky ta problémová česká nafta. Chápu, že vstřiky můžou být smůla, ale na tuhle loterii já už nechci hrát, někdy jsem z toho svého auta z nervů spocenej jak želva v bandasce. Diesel a ford mi moc nejdou dohromady, slyšel jsem toho na tohle téma dost i ze zahraničí. V Polsku mají na fordy dost kruté fóry a v Řecku prý ani forda nemusí jeho majitel zamykat, tyhle auta nechce nikdo krást. To je smutný, to je smutný, to je smutný -
superkutil 09.04.09 14:46
« Není nad benzín
Včera jsem trochu víc spěchal a musím říct, že TDCI je pěkné, ale jen na pohodovou jízdu. Na pořádnou jízdu se zrychlením to chce benzín nebo turbobenzín. Turbodiesel hezky zabere kolem 2000ot, ale pak zvadne. A navíc mu hrozně dlouho trvá, než se rozjede (turboefekt) a k tom musí člověk pořád řadit. A to jsem to točil nad 4000ot. :-) Ale na pohodovou jízdu nedám na TDCI dopustit. Pohodová jízda, žádné šílené točení motoru, úžasný zátah ve 2000ot. -
lulipin 05.04.09 19:59
« Re: Nouzový režim
oleowr1: můžu se zeptat, kolik ta repase vstřiků stála? Jsem z Krnova, tak to do Bohumína nemám tak daleko. Na netu jsem našel na toho Walicu jen telefon, nemáš náhodou jeho emailovou adresu?
WinDiesel: díky za doporučení těch dvou servisů, nabídku jsem od nich dostal, chci to řešit tento měsíc. Tady jsem se dočetl, že je snad spolehlivý pan Walica z Bohumína, dělá i vstřiky Bosch co mám já na Focusovi? -
superkutil 01.04.09 23:51
« Re: Nové vstrekovače
stnoro: Klidně to natočím, ale zkus změřit na 4ku ze 70-120km/h. Bude to trvat déle a hodnota bude objektivnější. V těch 60km/h mám 1750ot a to to nechce ještě moc zrychlovat (maximální moment mám v 2440ot). Zkusím to na rovné dálnici. ;-) -
"-- skrytý --" 01.04.09 22:04
« Re: Nové vstrekovače
kutil: pokial máš sériový motor, tak tento Tvoj príspevok považujem za jeden veľký výmysel. Natoč si to a hod sem odkaz, potom Ti uverím. Ale dávaj pozor, aby to nebolo dole kopcom, to by bolo potom podvádzanie. >:D Len na okraj, moj kamoš z fora fordclub.sk(kysko) má ST TDCi EURO4 (ziadne úpravy)a dnes sme to porovnávali a on má zrýchlenie na 4-ke z 60-100 za 5,6s. Tu je odkaz na forum ST drivers s tabulkou hodnôt zrýchlenia- 1míla je 1.6km [odkaz] Podla týchto meraní má sériová 2.2 TDCi hatchback,sedan(nie kombi!) zrýchlenie z 65-95 na 4-ke za 4,4s. Takže zo 60-100 to vychádza teoreticky 5,5s! Ako môžeš mať Ty so sériovým motorom a ešte k tomu kombi za 4,5??? -
oleowr1 01.04.09 18:54
« Re: Nouzový režim
WinDiesel: Auto je od včerejška opravené, pan Walica si našel čas, přestože jsme byli domluveni na čtvrtek 2.4.09. Repase vstřiků+nové žhaviče - byly upálené. Vstřiky původní, 150600km odpovídá skutečnosti. Protože jsme si dobře pokecali a porozuměli dostal jsem i dobrou cenu. Ještě jednou díky moc za tip. :yes: -
superkutil 01.04.09 09:59
« Re: Nové vstrekovače
stnoro: Tak jsem to zkoušel a z 60-100 na 4ku mám 4,5s. Ale 60km/h na 4ku je málo a čas je moc krátký. Zkus to na 4ku ze 70-130km/h, to by mohlo hodit lepší časy a eliminovat chybu měření. Těch 230km/h mi 2.2TDCI bez čipu teď jede taky. Problém byl do té doby, dokud nevyměnili EGR, to to jelo jen 205km/h, protože motor ztrácel tah nad 3000ot. -
"-- skrytý --" 31.03.09 20:41
« Re: dotaz
cja: tak to Ti moc nezávidím :-). Ja som najazdil od kúpy auta 50tis km, samozrejme už na našu naftu, takže dúfam, že po dalších 50tkm mi neodídu, lebo to by bol prúser meniť každý rok vstrekovače. ;-\ Teraz si budem už dávať väčší pozor na naftu, lebo pred tým som tankoval na hocakej pumpe. U nás mi vychádza najlepšie Shell diesel extra. Ak som v CR, tak beriem len Benzina a OMW. -
"-- skrytý --" 31.03.09 19:50
« Re: Nové vstrekovače
kutil: no, neviem ako to presne funguje, ale môžem potvrdiť, že u mna naozaj doslo k poklesu spotreby, zvýšil sa mi dojazd na plnú nádrž a pritom štýl jazdy som určite nezmenil, to nezmeníš len tak zo dna na den. Zýchlenie z 50-100 na 3-ke mám teraz za 4s, môžeš si to pozrieť a odmerať na videu, ktoré som natočil, odkaz na video je nižšie. Na 4-ku mám odmerané len zo 60-100 a to za 4,5s. Maximálna rýchlosť na rovine 230km/h podla tachometru. Pri dialničnom klesaní 240km/h -
superkutil 31.03.09 12:33
« Re: Nové vstrekovače
stnoro: Neporovnávám. :-) Jen jsem psal o rozdílech čipování TDI a TDCI. TDI je hrozný traktor, dnes jsem jel vedle Superba a to byl strašný zvuk. Oproti tomu je TDCI tichounké. Vždyť má 2.2TDCI je tišší jak předchozí benzínové Mondeo. Graf jen potvrdí hodnoty které čipař garantuje.
A maximální výkon motoru na konkrétních otáčkách používáš dost často. Je to vždy, když plynový pedál trochu víc přišlápneš. Tento výkon ale nesouvisí s maximálním výkonem motoru. A třeba při jízdě po dálnici se k maximálnímu zatížení motoru můžeš dostat často.
Chtěl jsem tím jen říct, že uváděné spotřeby není možné dosáhnout při normální jízdě. A je sporné čipovat motor a přitom chtít nižší spotřebu. Čipaři to většinou zdůvodňují tím, že se po čipů nemusí motor tolik točit a tím že klesá spotřeba. Je ale otázkou, zda je spotřeba až tak moc závislá na otáčkách.
Ony totiž fyzikální zákony nelze obcházet a tak jedinný způsob snížení spotřeby je vyšší účinnost motoru a to ve všech režimech.
Ono všude se uvádí maximální moment a maximální výkon, ale tyto hodnoty platí jen při danných otáčkách a v těch se pohybuje opravdu jen občas. Ale motor má maximální moment i výkon pro každé otáčky a proto je dobré znát momentovou křiku. Protože auto žene moment na kolech, který je dán momentem motoru a převodovým stupněm. Chceš-li jinak výkonem motoru.
Zda používáš maximální schopnosti motoru poznáš podle polohy plynu. Tak zvaž jak moc a jak často ho sešlapáváš. >:D
Dej vědět, jaké máš zrychlení z 50-100km/h na 3ku i když je to krátký interval a bude docházet k chybě odečtu. Zkus to raději na 4ku. Kolik ti to jede maximálně na rovině?
Mám rozdělaný program na měření zrychlení přes GPS a přes OBD-II. Tak až bude, tak ho dám k použití. -
"-- skrytý --" 31.03.09 09:53
« Nové vstrekovače
kutil: neporovnávaj TDI s TDCi. Je to úplne iný systém a zabudol si napísať, že 1.9 a 2.0 TDI má v porovnaní s TDCi značnú turbodieru, výrazne väčšiu dymivosť a absolútne nelineárny nárast výkonu, kde TDI v 4000ot doslova umrie. Co sa týka grafov, načo Ti to je? Reálne porovnanie v premávke má vyššiu vypovedaciu hodnotu ako nejaký graf, nemyslíš? Mna nezaujímajú nejaké grafy, ale ako sa zmení chovanie auta. Samozrejme doloženie deklarovaných hodnôt grafom je len plus. Co sa týka spotreby, že pri využívaní max. výkonu stúpne spotreba 2-3násobne??? Predsa max. výkon v reálnej premávke využívaš len krátkodobo. To s tým plynovým pedálom: u Bluefinu sa nič také nedeje, práveže naopak, do 1/2 reaguje motor takmer ako predtým, ale až po zošliapnutí do 2/3 a viac ukáže svoju silu. -
cja 30.03.09 19:22
« Re: dotaz
altman: E3 je myslím začátek 2005, po půli roku už bylo E4 - je to ve velkém TP - už se to tady řešilo, dobrá cena? mrkni na mobile.de a uvidíš, jinak těžko soudit bez konkrétního auta
stnoro: na mém autě již jedu 3. sadu vstřiků - je vidět , že tvé auto jezdilo venku, kde tenhle problém s naftou nemají, hlavně ať slouží - a s p. Velendorfem taky dobrá zkušenost i spolupráce -
superkutil 30.03.09 16:12
« Re: Nové vstrekovače
jelinek4: Výrobce se nesnaží z motoru dostat maximum, ale volí kompromis mezi výkonem a zivotností při dodržení emisních norem. To znamená, že většinou má motor výkon uměle upravený pomocí ŘJ.
Třeba v USA je to běžný postup pro dodržení emisních norem.
Pokud totiž každý motor má jiné parametry, tak jedině ŘJ dokáže dát všem motorům požadované vlastnosti.
Naopak čipař nehledí na emisní normy ani na životnost. Snaží se z motoru dostat maximum, ale většinou ne zrovna korektním způsobem. Každý motor totiž má jiné parametry a tak by se ladění motoru mělo dělat na motorové brzdě.
Jenže to by se čipaři nevyplatilo (moc práce za málo peněz) a tak jen upraví mapy v ŘJ tak, že zvýší plnící tlak, zvýší tlak v commonrailu a zvýší množství paliva ve vysokých otáčkách, aby motor vydržel táhnout i když tím nedodrží emisní normy. Další úpravou je většinou zvýšení citlivosti plynu, můžeš si to představit tak, že po čipu když sešlápneš plyn na 1/4, tak si motor myslí, že js sešlápl na 1/2. Motor je pružnější, lépe reaguje, ale většinou na úkor spotřeby.
Ale i někteří výrobci nabízi jako originál příslušenství ŘJ se zvýšeným výkonem.
A hlavně pozor na jeden základní klam. Výrobce ti uvádí minimální možnou spotřebu a maximální moment a výkon. Ale to nemá nic společného. Pokud budeš využívat maximální výkon, tak bude spotřeba 2-3 násobná než uvádí výrobce. Pokud by jsi chtěl dosahovat uváděných spotřeb, musel by jsi s autem jezdit jak s lemrou, žádné zrychlování, maximálku držet na 110km/h.
To co tebe zajímá je účinnost motoru, ale ta se velmi těžko zjišťuje, protože záleží na režimu v kterém motor zrovna běží. Vždy je motor v určité oblasti nejúčinnější (otáčky a zatížení) a tam by jsi měl jezdit. Účinnost může čipař zlepšit, ale určitě to neudělá za 30minut. Musel by do auta dát jinou ŘJ s jiným softwarem. Vyladit sání a výfuk a musel by jsi mít variabilní časování ventilů a připadně i variabilní kompresi, úprava by se netýkala jen ŘJ, ale i motoru. -
"-- skrytý --" 30.03.09 12:40
« Re: Nové vstrekovače
altman: Bluefin deklaruje priemerný nárast výkonu o 25koní a 43 Nm. To znamená, že pri každom upravenom aute sa to môže trošku líšiť. Bluefin je vymakaný v tom, že úplne odstranuje vädnutie motora po 3.000 ot/min, takže motor plynule zrýchluje až do 4.500ot. Je to krásne vidieť na videu, ktoré som natočil. Bluefin taktiež deklaruje zníženie spotreby, čo môžem skutočne potvrdiť a ten pokles mi vychádza reálne o 0,4-0,7 l/100km. -
"-- skrytý --" 30.03.09 12:19
« Re: Nové vstrekovače
superkutil: Ja som z tohto dôvodu, ktorý uvádzaš zvolil dlhoročnú overenú kvalitu a to Bluefin od Superchips. Ponúkajú 3 stupne úpravy V1,V2,V3. V2 a V3 sú vlastne upgrady V1 a odporúča sa tam meniť intercooler za väčší, aby sa tepelne nenamáhali piesty. Ja mám V1 a zrýchlenie z 0-100 sa zlepšilo o 1 sekundu a to nehovorím o pružnom zrýchlení. Aby som nehovoril len do vetru, tak som si aj natočil nejaké to video [odkaz]
Porovnaj si to so svojím mondeom a daj vedieť
;-) -
superkutil 29.03.09 22:50
« Re: Nové vstrekovače
altman: Věř jen čipařům, kteří ti před čipem a po čipu udělají graf motoru. Pokud se podíváš na stránky čipařů (např. BitPower), tak u TD nabízejí většinou 30% nárůst momentu. Jenže jde o to, že většina aut má skutečný moment a výkon vyšší než je výrobcem uváděný. Třeba moje auto má mít moment 360Nm/1800ot (krátkodobý 400Nm) a výkon 114kW/3500ot. Skutečný maximální moment je 390Nm/2400ot a výkon 117kW/3720ot. To znamená, že pak čipaři stačí zvýšit moment mnohem míň. Pokud seženeš někoho, kdo má navýšení výkonu doložené grafy, tak mi dej vědět, taky by mě to zajímalo. Osobním pocitům už moc nevěřím. :-) Mám totiž zkušenost s pár TDCI a při změření zrychlení před a po čipu na stejném úseku nebyl 30% nárůst výkonu vidět a to ani v oblasti maximálního momentu. :-O -
superkutil 29.03.09 21:29
« Re: Nové vstrekovače
altman: TDCI bych nečipoval. Viděl jsem pár aut s TDI a s dCi s čipem a bylo to hodně znát. Pak jsem viděl pár TDCI s čipem a nic moc. Ono i na fórech píšou, že TDCI se blbě čipuje. Vetšinou se to dělá akorát zvýšením tlaku v commonrailu a větší citlivostí plynu, protože TDCI je už tak složitý systém, že to moc přenastavit nejde. -
"-- skrytý --" 29.03.09 21:12
« Re: Nové vstrekovače
cja: moje mondeo je dovoz z Belgicka od prvého majitela so servisnou knižkou a záznamy sú tam len z Fordu Garage Deck. Auto bolo v skvelom stave, tak som tú historiu dopodrobna nezisťoval. Windiesel mi robil diagnostiku na Slovensku cez Delphi diamant a podla jeho vyjadrenia mali vstrekovače velmi vysoký počet zdvihov, čomu môže zodpovedať fakt, že tie trysky boli pôvodné od výroby. Potvrdil mi to aj p. Velendorf. Najazdené mám teraz 142tis km.

Nu což, počkám ...
Ještě ohledně toho řazení - dnes při přezutí mi půjčili 2,0TDCI Individual ..., s automatem a mám v hlavě brouka - něco do sebe ten automat má ... uvidíme.