FORD MONDEO 2,2 TDCi .

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD

• « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 11.11.09  10:38

« Re: Chip a spojka + Nm

ke: Já mám problém v tom, že rozsah otáček, kdy je moment použitelný je hrozně malý (1800-2800ot) a že musím pořád řadit. Měl jsem možnost se svézt s Mercedesem GLK 2.0D s automatem a to je jiná jízda. Ten 2litrový diesel se choval líp jak ta moje 2.2 a hlavně i když GLK je větší jak Mondeo a asi i těžší, tak s tím autem cvičil mnohem líp a motor měl zátah do vyšších otáček. Vadí mi, že moje 2.2TDCI má maximální výkon už v 3500ot zatímco konkurence v 4000ot a někdy i výš a že můj motor od 3000ot vadne.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 11.11.09  10:33

« Re: Inovovaný 2,2 TDCi (HDi) 140 kW

Nevíte jak je to se spotřebama u těch nových motorů? Zda je nižší než u větších objemů nebo stejná?
  • 00 Reagovat !

foto panther

panther 11.11.09  09:34

« Doplnění kapaliny posilovače řízení

Potřebuji doplnit do nádržky kapalinu -je tam "MIN" a mám doma zbytek Castrol TQ DEXRON III. Co mám v Mondeu nevím a jsem rozhodnut to touto kapalinou doplnit. Myslíte že to bude OK ? dík
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.11.09  08:30

« Re: Chip a spojka

Cja: kdyz ja mam jednu streku do prace 65 km a nejake semafory pouze ve vychozim bode a 3-4 v cily....... ;-) Mezi jsou hory doly. Proc by 2,2 (2,0)naftu do mesta...... ?

Plochou Mk mas jiz z vyroby kvuli automatu, pripadny narust(kopec) by byl zrejme likvidacni. Kdyz chci automat na pohodu, tak mi prijde trochu divne resit nejake cipovani. Vis co vlastne chces?
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 11.11.09  08:13

kutil: omlouvám se nějak mi to nedošlo, plošší křivku bych samozřejě rád, ale v nižší spotřebu nevěřím

Ke: taky jsem takhle občas využíval předchozí 2,2, ale po čase jsem zjistil, že to stejně rychleji nejde, že na světlech se sejdu s těma co jsem je předjel, v cíli jsem byl nakonec o pět minut dřive, ale ... Takže 2,0 s automatem je jistý druh katarze, abych neměl roupy. ;-\
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.11.09  07:05

« Re: Chip a spojka + Nm

Nm neni nikdy dost(pk37, ke, stirecek?), nekdo je pouziva jen na brzde :-). Ja je tady v tech tahlych kopcich, na nasich 100 m rovinkach a pri preskakovani pretizenych krabic vyuzivam denne. Ale chipovat jiz nikdy nic nebudu, MOJE spojky to dlouhodobe (50t. +) nedaji. Fordka pujde stejne za 2 roky z domu a tou dobou bude mit doufam PSA neco rozumneho ropneho s 500 Nm. Pripadne to same najdu za ovalem - suma turb od PSA minus jedno >:D
    Kutil: vykonove bonusy + cca 10% maji dnes vsechny D motory. ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 10.11.09  22:11

cja: vždyť jsem psal, že s automatem to není dobré, že se i u sériových motorů pro automat dělá momentová křivka plošší.

Čipování bych se nebál, znám dost TDI a dCi co ho mají a opravdu spotřeba dolů, lepší chování motoru, lepší reakce na plyn a když je potřeba, tak lepší zátah. S TDCI nikoho s čipem neznám. Je otázkou, zda to má u TDCI smysl, prý se špatně čipuje.

štíreček: Ten nárůst momentu zase není takový a hlavně je krátkodobý. A nevěř, že se powerbox nedá poznat. Lepší ŘJ ti ukáže chyby v logu, protože powerbox krmí ŘJ zkreslenými údaji. Kamarád dal powerbox do Oktávie a na moravě skončil, motor hlásil závadu ŘJ. Tak powerbox oddělal, odpojil baterku a to pomohlo. Ale v servisu se ho na to ptali. :-)

pk37: No, jak kdy. Někdy předjíždím a někdy jezdím na spotřebu. Ale že bych musel stát na podlaze, to už se mi dlouho nestalo. Já totiž než dám nohu na podlahu, tak už musím řadit. Mám to dost živý, mám totiž z továrny moment o 35Nm vyšší, mám 395Nm/2440ot. >:D

A někdy mám pocit, že to na 2/3 plyn jede lépe jak na plný. Ono totiž u dieselů je ten elektronický plyn ošidný. Jednak řídí otáčky motoru, jednak natočení rozvodových lopatek turba (mám elektrické ovládání) a jednak množství paliva. A někdy si nejsem jistý, že ŘJ ví co dělá. Mám totiž vyzkoušeno, že v dost velkém rozsahu nedělá nic. Prostě jedu a začnu ubírat plyn. A hrozně dlouho se nic neděje a auto jede stále stejně rychle (akorát spotřeba klesá). A teprve až když skoro sundám nohu z plynu, tak začne zpomalovat. Ten rozsah plynu, kdy jede auto stále stejně rychle je dost veliký.
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 10.11.09  20:23

pk37: ono to bude asi i rádiem a repro bude holt chudší, ale zatím jsem fakt neměl potřebu řešit kuchání dveří a výměnu reprosestavy. Ale je fakt , že uchošťoury asi použiji, a pak dám vědět ... Nevím co je v Densu za rádio, ale nastavení lze udělat celkem dost. Ale nepřu se jestli to je lepší nebo horší, muzikanty zatím nevozím, tak mě za to nikdo nenadal - zatím. ;-)

Chipování mě sice zaujalo, ale stále jsem skeptik, rovnítku chip=nižší spotřeba rozhodně nevěřím. Ale lehké zvednutí hodnot v řádu 15 - 20% by mohlo být rozumné, ale to jsem si asi měl rovnou koupit 2,2 ,sice bez automatu, ale výkonnou a motorově nadimenzovanou na ten přenos sil.
    Ale pořád mě zajímá co to může udělat s automatem, na to nikdo zatím nereagoval.
  • « 00 Reagovat !

foto stirecek1

štíreček1 10.11.09  19:25

pk: při plném plynu, momentu jsou tam obrovské síly, tedy netrpí jen spojka, pokud je seplá, tak to přenese, je to námaha, jasné, ale ta hrozná síla na malé páce (ojnice, čepy) a obrovské tlaky na písty...něco zákonitě musí dřív nebo pozděj povolit. Teplo a roztahování materiálu udělá taky své, takže olej se dere ven kudy může a hliníkovému motoru bych věřil méně než litině ;-\
    Pro běžnou jízdu a i na předjíždění mi stačí bohatě plyn napůl, plný plyn v 1,6 i když jedu první vůbec není třeba, jede to jaksi samo. Samozřejmě, že to někdy protáhnu >:-[] ale na našich silnicích zase tolik prostoru není a člověk aby se bál jestli někde neměří...
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 10.11.09  18:14

Cja: radio tam mám uplně to samé jake KE, standart v "S".

Chipovaní: nejsem fyzik ani strojař, ale ta spojka přenáší právě nejvíc momentu, resp. dostává nejvíc zabrat při plném plynu(pocitově - ono si to třeba aktuální euro 4 zase pohlídá) na nejvyšší kvalty, kola se neprotočí, zuby nepřeskočí, takže je to holt na spojce. Bratr toto právě řeší na své čiplé Oct. I, takže to znám, někdo to tu dobře popsal, motor se protočí, rafika se zhoupne... :no:

kutil: ty nepředjízdíš, nejezdíš? Nebo jezdíš na spotřebu? Ja tedy ty Nm používám často a v dnešním provozu to ani nijak nejde. A těch 420 nebo kolik jich tam ve 2,2 je bych rád rozmnožil, ale to chipování není holt černobílé. Něco za něco. Zkušenosti v okolí spíš negativní.
  • « 00 Reagovat !

foto stirecek1

štíreček1 10.11.09  18:10

U toho power nebo racingboxu je výhoda, že se dá jednoduše odpojit a nikdo vám v servise nepřehraje data zpět, pak to jsou vyhozené prachy. Zatím přesně jsem nezjistil na jakém principu to pracuje, ale dá se použít i na auta vzáruce protože nezanechává v řídící jednotce stopy. Hlavní výhoda je především v tom, že se síla motoru přesune o nějakých 150otáček níž, takže motor dříve táhne a podle toho tedy i méně žere-míň otáček. Ve vysokých otáčkách je to zhruba stejné, jde o lepší pružnost motoru. Jestli trpí nebo netrpí je jasné podle stylu jízdy, i když ten zvýšený moment se musí přenést tak jak tak, takže spojka musí trpět více či méně. O klice, čepech atd se nebavím, z motoru se stává časem olejnička. Každého koho znám a investoval do čipu jezdí s autem jako magor, neviděl jsem někoho, kdo by jezdil jak beránek :-O
    Ale dá se přečipovat za padesát haléřů jak psal kutil s tím odporem, už jsem o tom taky slyšel, akorát to víc žere:-)
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 10.11.09  16:42

cja: Fakt nevím, jen vím, že kamarád má 3.0dCi s automatem a má snížený moment motoru (křivka je plošší). Takže bych se velkého momentu bát, ale pokud by čipař jen zvýšil moment ve vyšších otáčkách, tak by to mohlo jít. Taky jde o to, co máš za auotmat. Zda DSG nebo s měničem momentu nebo variátor.

ke: Pokud máš spojku dělanou na 380Nm tak musí vydržet víc jak dalších 40Nm. A navíc, kdy přenášíš maximální moment? Kolikrát za den? Maximální moment by jsi použil, když bys byl na otáčkách maximálního momentu, stál na podlaze a auto by přesto nezrychlovalo. A to se ti nestává často. Já tedy na podlaze nestál ani nepamatuju. Většinou je problém jen při přenosu výkonu při prokluzující spojce. Jakmile spojka sepne, je to v pohodě.
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 10.11.09  16:29

DIM: Máš takvaný BI EXHAUST >:D >:D >:D A to se vyplatí !!! >:D >:D >:D
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 10.11.09  14:23

No tak mám alespoň dva výfuky vzadu, zřejmě kdybych si tam ještě nějaké to turbo chtěl dopasovat :-)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 10.11.09  14:18

Kutil: kdyz ma motor udavanych 320 Nm, bonus vyrobce je dnes nejakych nejmin +20-30 Nm kvuli reklamacim v zaruce, spojka je spocitana, vyrobena na 380, prida se nejakych dalsich 40, tak proste nema dlouhodobe sanci a muze byt treba zanovni.

Chip s ucinnosti motoru neudela prakticky nic, reguluje/zvysuje v ramci moznosti preplnovani a s tim souvisejici vyssi davkovani paliva. Pripadne umele udrzuje vyssi tlak v rampe, tim padem je reakce na plyn bezprostrednejsi(coz zase zvysuje ale spotrebu(odpor cerpadla) a teplotu nafty ve vratce-nezadouci). Ale za stejne litry vic koni nedostanes. Spis te to laka slapat, takze pumpa casteji.
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 10.11.09  14:17

DIM: ... a není už to jedno, nebo budeš měnit věci za hliníkové :-)

Kutil: zajímalo by mě chipování, ale co to děla s automatem? máš nějaké echo? , jinak jezdil jsem teď s chiplým S-Maxem se stejným motorem a též automatem - a nevěřil jsem,že je tam stejný motor chovalo se to lépe než stará 2,2 a o hodně rychleji to řadilo. Neoficiálně se mluví o tom, že pokud nejezdíš jako p.... , a zvýšení KM a výkonu používáš s rozumem a chipař udělá rozumné navýšení, tak by to hardware mtoru měl přežít, ale nevím jak automat.? Jsem v tomto skeptik, ale ten S-Max mě dostal.
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 10.11.09  14:07

DIM: ...jsem byl mimo... >:D 2,2 HDI je dělán ve 3 generacích, 1. byla jen v PSA, Ty máš druhou €uro 4 (PSA má biturbo a Ty máš monoturbo), 3. generace je ten hliník se 140 kW €uro 5...
    Ale máš pravdu, než se vychytají mouchy, bude to 2 roky trvat, na Tvém autě by měly být mouchy dost vychytány.
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 10.11.09  13:50

No, když mluvíš o tom elektrickém dochlazování, tak já když zastavím a vypnu motor , tak ještě dobrých 5 minut se z motoru v nějakých intervalech ozve zabzučení tak 2 sek. a cvaknutí, několikrát ....dokud asi nezhasne ta televize v palubce.

WINE, tak jaký mám teda ten motor ?? Jem z toho volajako zmatený....
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 10.11.09  13:24

Ty už ale mluvíš o situaci, když už je spojka v háji, to znamená, že ji někdo oddělal. Ty turba je klasický problém a je jedno, zda ti lidé mají čip nebo ne. Prostě nastartovat diesel a pod plným plynem vyrazit a po rychlé jízdě nenechat turbo dotočit a vychladnout je prasárna a s tím nic nenaděláš. I když znám člověka, technický antitalent, co má Mazdu 6 s 2.0D a ten se k autu přesně takto chová a má najeto 200tis.km bez problému. Jediné co mu měnili byl filtr částic, protože zpočátku motor šetřil a netočil a filtr se nevypaloval a zanesl. Tak teď to točí jak divej a vše je v pořádku. Zajímavou má spotřebu, někde kolem 6,5litru a přitom mi v pohodě ujede.

Nikdo koho znám a má v autě čip neměnil ani turbo ani spojku. Je to o chování k autu.

Jinak na to nedochladnuté turbo jsem už viděl řešení, turbo má svůj olejový okruh a po vypnutí motoru se turbem honí olej elektrickým čerpadlem dokud turbo nevychladne. Bylo to popsané někde na netu.

Dobrý čip nedělá nic jiného, než že zvýší účinnost motoru a občas zhorší emise, případně dříve roztáčí turbo. Na rozdíl od něho powerbox v podstatě jen zvýší množství paliva do motoru. Vždyť nejjednodušší powerbox u TDI je jen náhrada čidla teploty odporem, aby si pořád ŘJ myslela, že je motor studený a dávala více paliva. >:D
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 10.11.09  12:37

... nenechavat prokluzovat ;-)
    To jako vyradis, kdyz ti na chvili klouzne na petku pri predjizdeni, kdyz otacky prebihaji kolem vylepseneho momentoveho maximuma? >:D Klouzne/chytne se 50x, pak to silne zasmrdi a muzes jen doufat, ze nemas zrovna vybity mobil...... Spojka odesla vsem co znam a turbo nejvetsim prasakum. I kdyz spis odchod turba(lozisek) chipem jen urychlili, protoze nejake chladnuti turbodmychadla je nechava chladnym ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 10.11.09  10:47

Některé motory se čipují lépe jiné hůře. Třeba TDI i dCi se čipují dobře a nárůst je znát. U HDI a TDCI je to už horší a nárůst není takový. Zažil jsem čipování na hodně TDI a žádný z těch motorů neodešel. Po čipování auta lítala. Trochu ze zvýraznil jejich hluk. Taky jsem jezdil s jedním Megane 1.9 dCi čiplým ze 72kW na 96kW a ten byl brutální. Do poloviny plynu v pohodě, jako před čipem, ale při přišlápnutí hrabal i na 3ku. Nejzajímavější bylo čipování Fabie 1.9TDI 77kW, která měla už z výroby výkon 88kW a po čipu nějakých 125kW. A má najeto přes 100tis.km a bez problémů. :-)

Musí se ale člověk k tomu slušně chovat, spojku nenechávat prokluzovat. Také se musí počítat, že při jízdě brzda-plyn dochází k nadměrnému ohřívání motoru (voda a olej) a převodovky.
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 10.11.09  09:58

Dobré ráno , Windiesele , tak a teď mi to, prosím, ještě jednou zrekapituluj : který motor je úplně nový a mám nebo nemám hliníkový blok, hlavu........ a nebo klikový hřídel ...:-)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 10.11.09  06:52

« Chip a spojka

Chip: kvalitne udelanou upravu motor pri standartnim zachazeni pobere, slaby clanek je spojka, jiz pro seriovou porci Nm je na hrane. S tovarni spojkou mi po par desitek tisic km zacala pri prislapnuti na vyssi kvalt spojka klouzat jak ve 406 2,0 HDI 110, tak manzelce sveho casu i v 206 1,4 Hdi...... Takze jsem z cipovani jaksi vyrostl a pokud, tak bych pripadne dnes pockal az se odporouci seriova spojka, v ramci moznosti daneho typu sehnal "silnejsi" (treba u Oktavek tahle moznost je) a nechal to chipnout.

Ty auta jely ale rozhodne lepe, na brzde teda nebyly, spotreba +- zustala a zvlast ta 206 byla pak az neslusne vztekla a tociva. ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 09.11.09  20:04

štíreček1: Ty úpravy čipováním ber s rezervou, většinou čipaři nedosahují uváděných hodnot. Mluvil jsem s pár lidma, co auto po čipu dali na brzdu a hodnoty byly nižší. Té životnosti bych se nebál, pokud bys to nehonil jak prase, tak bude v případě čiptuningu auto v pohodě. Ovšem powerbox i racingbox je prasárna, jedná se vlastně jen o oblbnutí ŘJ (box upravuje údaje od čidel).

S denním svícením jsem zatím v pauze, jsem rád že to tak hezky funguje a že to bylo tak jednoduché a funkční. Takže více neřeším. :-)
  • « 00 Reagovat !

foto stirecek1

štíreček1 09.11.09  19:52

Ty jedna šestky jsou čím dál výkonnější, ta moje prý by se dala upravit jen zapojením powerboxu nebo racinboxu na nějakých 96kw a 310Nm, čipem ještě víc, je ale otázka, co na to životnost. Ono dnes se všude hledí na úspory materiálu při výrobě a nákladech na materiál a taky co nejlehčí hmotnost. Je fakt, že o motoru v maxovi ani nevím, focus mě tahal ze zatáčky neustále a těžký motor byl znát i na nerovnostech.

Kutile pak napiš, co Tě napadlo, já vyzkouším nějaký ten drátek ještě z pojistkovky v kabině ať netahám ampéry hned od motoru. Škoda, že nemám schéma toho zapojení...
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 09.11.09  19:10

kutil: Max. výkon kolem 90 kW, dával to vedle na vláknu jeden znalý kolega - což je dnes prakticky norma:
    1,8 TDCi - 92 kW
    1,7 CDTi - 93 kW
    1,6 CRDi - přes 90 kW
    1,5 dCi - 81 kW (chystá se 1,6 dCi se 100 kW, má snad jezdit i v užitkových aplikacích, ale 1,5 dCi zůstane zachována)
    1,6 TDi - s 92 kW myslím vyrukují v Ženevě
    Objem 1,9 je mrtvola, v Renaultu bude nahrazen 1,6 dCi, takže žádné jedna-devítky nezbydou... Kus historie je pryč, časy se mění...
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 09.11.09  18:12

No ono u toho dieselu je otázka, zda 16 ventilů je k něčemu. Já osobně měl benzíny 8 i 16 ventilů a rozdíl nebyl znát. Ale 8mi ventil byl VW a 16ti ventily byly Ford. Ale měl jsem 8mi ventil VW 1.3 55kW a teď mám ford 16ti ventil 1.25 55kW a ten VW táhnul mnohem lépe a spotřeba stejná. I otáčky maximálního výkonu byly stejné.

Tak k čemu 16 ventilů, navíc u turbo dieselu. Máš nějaké informace o tom novém 1.6TDCI?
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 09.11.09  16:49

DIM: já jsem si to taky myslel... :no: Je to motor zcela nový !!! Shock !!!
    Ale ještě větší SHOCK !!! je že 1,6 HDI opouští 16 ventilovou techniku a vrací se na 8 ventilovou a také opouští Bosch a bude používat piezo Continental.
    Že 2,0 HDI je předělán, a to důkladně, neteba hovořit... Tam kde bylo 100 kW, je nyní 120 kW...
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 09.11.09  15:38

Hlavu mas svoji. Blok neni hlava. Neres to, at to jezdi a hraje ;-)
    At muze Henry v klidu spat. Kdyby vedel, co stejne dneska resime za prkotiny...... :-)
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 09.11.09  15:32

WINDIESEL ale píše , že hliníkovou hlavu má mít ten nový model !!! :-) To aby se v tom sám Henry vyznal. JAKOU MÁM HLAVU ????? :-)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 09.11.09  15:26

Dime, tu tam mas uz ted ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 09.11.09  15:20

Jo..... a hliníkovou hlavu .
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 09.11.09  15:18

Turbo? >:D
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 09.11.09  15:14

Kdybych to věděl, tak bych si koupil ještě jedno !!! :-)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 09.11.09  14:58

Dime, Dime. A kdyby jsi to vedel? ;-)

Ten hlinik v te nove si nechaji ale zaplatit. Tak snad Ford v ramci uspor neubere zase turbo, to uz by byla atmosfera >:D >:D Ale nesmrtelna.
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 09.11.09  14:52

WINDIESEL : Ten motor Euro IV ( současný 2,2 TDCi) je něco úplně jiného, než ten předchozí ?? Já bláhový jsem měl za to, že je to jenom vylepšená stará 2,2 se vstřiky BOSCH....
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 09.11.09  14:34

ke: hlavně vedoucím vývoje je PSA, takže rozhoduje o použití a využití. Takže o něco lepší motor jde do PSA.
    Stejný princip platí u Jaguáru (býval ve skupině PAG - Ford) (3,0 V6) - dohoda je taková že PSA mají 3,0 HDI s podstatně horšími parametry.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 09.11.09  14:23

« Re: New 2,2 Tdci

.. a mne ten motor od PSA :-)

Biturbo: kdyz jsem loni resil auto, mel jsem na vikend pujcenou 407 biturbo, dole cca stejne, ale nohore to tahlo dele a ochotneji se to vytacelo. Cenu udelali(rijen 2008) hluboko od 700 t., jenze pak prisla nabidka Mondea z Rakouska(kde si na rozdil od CZ Fordu tou dobou jiz lecos uvedomovali) za cenu lepsi Oktavky a bylo. Sebevrazedny(podle mne) protiutok od Peugetu nasledoval jiz ale po slozeni zalohy v A. Takze dnes nejake to turbo sem, turbo tam. Nastala doba, kdy prodejci radi prodaji i za tu carku. Ale uplne prvni auto u prodejce s inovovanym motorem take mit nemusim, jak jiz podotkl DIM. :-)

DIM: jake mas v 2009 teda radio Sony? Co teda vsechno "umi"?
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 09.11.09  13:56

Tak právě to, že to už vlastně není Mondeo, mě přesvědčilo k jeho koupi !!!!!!!! :-)
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 09.11.09  13:49

DIM: Tak to fakt nechápu. To nedělají u Forda věci systematicky? Mondeo MKII zhasínají světla při startování. Mondeo MKIV taky zhasínají světla při startování. Ale Mondeo MKIII světla při startování nezhasíná. 8-s

Já teda při přechodu z MKII na MKIII zjistil, že u MKIII vypustili dost dobrých věcí z MKII. A MKIV mě neoslovilo vůbec. To už není Mondeo. Ono vlastně poslední americký Ford Mondeo bylo MKII. Už MKIII bylo hodně něměcké a hlavně okopírované z VW (prý přetáhli konstruktéry a designéry). Z nových Fordů se mi líbí S-MAX a bral bych Maverick s TDCI.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…