cja 06.06.07 21:18
« Re: Spotřeba skutečná vs. spotřeba dle VTP
To kutil: rozdíl mezi 1,8 a 2,0 je ve spotřebě asi výraznější - já měl Duratec 2,0i 16V r.v.2001, nevím jakou ty jsi měl 1,8 , ale obecně platí, že u benzínových agregátů s rostoucím objemem a potažmo počtem válců roste spotřeba hlavně podle způsobu jízdy - kapišto? A jestli jsi jel po autobahnu 180 a žralo ti to 9,3 l na 100, tak je to super motor, ale já tomu moc nevěřím - benzínový 2,0l jsem měl 7 let - 2 auta - a myslím , že o spotřebě těch aut jsem si za tu dobu obrázek udělat dokázal. Bral jsem si diesel jednak proto , že jsem chtěl změnu a jednak proto, že se ty spotřeby dle zatížení tolik neprojevují ;-)
A dneska, když přesednu do benzínu, tak mám pocit, že to nejede - hlavně odspodu nahoře je to fajn, ale už mě nebaví točit auto na 6000ot.min -1 - asi jsem zlenivěl :-| -
superkutil 06.06.07 20:16
« Re: Spotřeba skutečná vs. spotřeba dle VTP
To cja: Měl jsem benzín 1.8 kombi z roku 2000 MKII a bylo úplně jedno jak jsem jel. Spotřeba byla mezi 8,8 až 9,3 litru. Nepovedlo se mi dostat pod 8litrů a taky ne nad 10. U TDCI jezdím od 5,5 do 8,5. Pokud jedu jako s benzínem, tak jedu za 7,4.
K těm testům spotřeby: sám FMC přiznal, že jsou to laboratorní výsledky z motorárny kde se simulují různé režimy. Podle FMC je skutečná spotřeba minimálně o litr vyšší. Údaje uváděné u vozidel jsou nejnižší dosažitelné spotřeby. Spotřeba 5,1 mimo město snad není dosažitelná ani při 90km/h. Průměrná spotřeba u Mondea 2.2TDCI je 6,3litru a S-MAX 1.8TDCI je 6,2 a s tím S-MAXEM není problém jezdit za 6,5litru. S Mondeem za 6,3 se mi teda nedaří. Asi na to jak je motor veliký, tak je výkon a moment malý. Snad pomůže chip, pak by mohla jít i spotřeba dolů. -
cja 06.06.07 12:25
« Spotřeba skutečná vs. spotřeba dle VTP
2,2 TDCI uvádí spotřebu 6,3 l/100km ve verzi kombi - nafty, dle ruzných periodik je skutečná spotřeba asi o 20% vyšší.
zkoušky podle kterých se uvádí spotřeba jsou de fakto laboratorní podmínky, které zajištují nějaký konstantní postup, aby mohla metodika běžet napříč automobilkami a mělo to nějakou srovnávací hodnotu - před nějakým časem jsem v jednom z periodik zachytil jakým způsobem se měření provádí a byl jsem docela překvapen - akcelerace 0 - 50 km/h trvala asi 29 s , jezdilo se omezenými rychlostmi dálnice tuším 120km/h atd. Nepamatuji si konkrétní čísla, abych nebyl vámi popotahován, ale nabyl jsem z toho tenkrát dojmu, že se tímto asi nelze řídit :-) :-) :-) Myslím si, že asi řešit pořád dokola spotřebu v hodnotách odchylky 1 l je asi věc zbytečná. ;-) -
cja 06.06.07 12:10
« Re: Rozdíl ve spotřebě 2.TDCI a 2.2TDCI
To kutil: benzín , že není citlivý na styl jízdy? a od kdy? měl jsem ho a záleželo především na stylu jízdy , u dieselu bych řekl , že je to rozpětí mezi spotřebami daleko menší(myslím tím když mu naložíš a když jedeš eko rally)
benzín jsem uměl za 8,2l/100 km ,ale taky 14l/100km - rozdíl téměř 6 l 16 kola ( ve 180 tam vyskakovalo i o něco víc) - 2 l Duratec
diesel za 6,5 vs 8,4 - rozdíl ... (po D dálnice 200km/h byla spotřeba 10l/ 100km) - 16 vs 18 kola - 2,2 Duratorq -
superkutil 06.06.07 11:56
« Re: Rozdíl ve spotřebě 2.TDCI a 2.2TDCI
To Petr T.: Díky za info, když už se ptáš, tak podle čeho se nastavují ty rozvodové lopatky turba (podle jaké situace) a zda má 2.2TDCI obtokový ventil turba. A taky co vlastně plynem reguluješ. Zda jsou to pouze otáčky motoru nebo je to schopné reagovat i na zatížení. Mám pořád pocit, že i při jemném stisku plynu se motor snaží co nejdříve dosáhnout vyšších otáček (viz vysoká citlivost při malém sešlápnutí a pak už nereaguje). Jel jsem nedávno s Lagunou 2.2dCi a plyn reaguje ale úplně jinak, nejdřív je jakoby málo citlivý a při větším sešlápnutí pak pořádně zabere. Pokud se tedy na to nešlape, tak má malou spotřebu. Ale jinak při celkovém porovnání je Mondeo jasně lepší. U toho motoru 1.8TDCI jsem se bál výkonu tak malého motoru, ale ve své podstatě má ten motor jen o 40Nm menší moment a možná ho dříve ztrácí, ale jinak je to zázrak a do Mondea bude úplně stačit. Dá se nějak vyzkoušet overboost? Někde jsem četl, že funguje jen 10sec a pak přestane. Zkusil jsem se tedy rozjet do prudkého a dlouhého kopce stále ale žádnou ztrátu tahu po 10sec jsem neviděl. Čím se overboost aktivuje?
To Hope: [odkaz]
To lordmystic: PP podle mne vezme ujeté km a spotřebované palivo a to podělí. Čím delší dobu měříš, tím jsou odchylky větší.
"-- skrytý --" 06.06.07 10:11
« Dobrovolné sado-maso !
Tak, přátelé, rozhodl jsem o naprosto dobrovolné sado-maso koupeli ve výrobcích Ford a půjdu do Focuse Combi 1,6 16V , samozřejmě ve voňavoučkém benzínovém provedení .......a né že ne !! :-)
Uvažoval jsem i o jiných autíčcích, ale mě by se po vás tak stýskalo !!
Mám tam, Petře, lít nějakého benzínového staníka ?? -
lordmystic 06.06.07 08:58
« Re: Rozdíl ve spotřebě 2.TDCI a 2.2TDCI
Jinak rekordní spotřebu jsem měl s předchozím autem Passat 1.9TDi 81kW při cestě ze šumavi k nám do Strakonic. To byla spotřeba při extrémně úsporné jízdě kolem tří litrů, ze začátku dlouho těsně pod tři litry :).
Ale stejně si myslím že ten PP ukazuje nepřesně a také je pravda, že např. z těch ČB jedu za 3.8 průměr, ale stačí na posledních dvou km na to trochu šlápnout a v cuku letu tam je 5 l/100km! -
oleowr1 06.06.07 08:57
« Problémy s elektrikou
Jak jsem už psal níže, blbne mi palubovka, hlavně když je auto vyhřáté. Po téměř 14 dnech v servisu stejně na nic nepřišli, prostě moc teplo nebylo. Včera jsem mluvil s mechanikem, objevil akorát, že blbne plovák v nádrži (asi 900,-), nová palubka stojí okolo 6000,-Kč (čekal jsem víc), takže si ji asi nechám vyměnit s vírou, že to není v kabeláži. Za měsíc jedu na dovolenou a mám po náladě, na odtahovce jsem už v roce 1999 přijel z Itálie se Sierrou - prasklý šroub v šálce na ojnici a doslova rozpůlený motor v místě 3. válce, odtah 20000,-, propadlá dovolená, 50000 výměna bloku za blok z Mondea 1,8TD a prakticky do loňského roku jsem téměř nevěděl o tom, že se na autě může něco zkazit, Sierra začla rezavět (do dneška jezdí O.K.) tak jsem jí střelil, měla celkem ujeto téměř 350.000km a vyměnil za Mondeo o 250.000km novější ... -
"-- skrytý --" 06.06.07 08:21
superkutil:
vstřikování probíhá dle palivové mapy nahrané do řídící jednotky. Tato mapa zohledňuje požadavky na zatížení motoru, styl jízdy (vyhodnocuje, zda jedeš do kopce či z kopce, s nohou na plynu či bez plynu atd.)
Vstřikování probíhá při tlacích od cca 200 bar (start) do max. 1600 bar. Těchto 1600 bar se dosahuje asi v 1600 otáčkách a potom už tlak neroste. Naopak, asi v 2600 barech maximální vstřikovací tlak klesá ještě prudčeji, než před tím narůstal. To je dáno konstrukcí vysokotlakého čerpadla. Toto ovšem platí pro 2,0TDCi, u 2,2TDCi to může být mírně jinak.
Zlaté pravidlo o spotřebě říká: větší objem = větší výkon = větší spotřeba. Takže se nedivím že 1,8TDCi má nižší spotřebu. Navíc S-Max má vstřikování SiemensVDO, které je o 1/2 generace napřed před vstřikováním Delphi, takže je o něco výkonnější a úspornější.
Všechny nové motory Mondea používají Siemens (spolehlivost a výdrž), nicméně výkonnostně je to pouze průměr.
Ještě něco by jsi si přál vědět??? :*) -
"-- skrytý --" 05.06.07 22:47
« Re: Rozdíl ve spotřebě 2.TDCI a 2.2TDCI
A proč má S-MAX 2.0 TDCi větší spotřebu než S-MAX 1.8 TDCi, když jsou stejně těžké (1.8 dokonce o kousíček těžší) divné není?
Spotřeba na volnoběh, to jako myslíš jednotku l/100km? To by potom záleželo, jak rychle na ten volnoběh jedeš >:D
Nemohl by jsi prosím svoje auto vyfotit a poslat fotky? Pořád nemůžu věřit, že máme stejné auto. Když jenom nejelo dobrá, závada motoru, ale když už ani nesedí na silnici ... -
superkutil 05.06.07 21:42
« Re: Rozdíl ve spotřebě 2.TDCI a 2.2TDCI
Když jedu z Vyžlovky do Prahy, tak jsem schopný jet za 4,5 ale to je proto, že pořád jedu z kopce a mám vyřazeno. Kdybych jel s vypnutým motorem, bude to ještě míň. ;-)
Nevíte někdo, co se děje když se přidá plyn? U starýho TD se přenastavil vstřik a do motoru šlo hodně nafty, motor začal kouřit a když se roztočilo turbo a stoupl tlak na vstupu, tak to ještě přidalo množství nafty. Když se turbo točilo moc, začal fungovat obtokový ventil. Aby se motor nepřetočil, tak tam byl odstředivý regulátor. Ale u TDCI je jednak natáčení lopatek rozvodového věnce tuba elektricky a také dávkování nafty je vícebodové. Mám pocit, že stačí hrozně málo šplápnout na plyn a motor reaguje, ale když šlápnu víc, tak už se nic neděje. Je rozumné jezdit v rozsahu 1200-1500ot. Je lepší jezdit ve vyšších otáčkách s menší zátěží nebo to držet na 1500ot s větší zátěží? Sorry za blbý otázky, ale učím se jezdit s dieselem. S benzínem jsem měl spotřebu stále stejnou, styl jízdy na ní neměl vliv. U TDCI zjišťuju, že se s plynem musí hodně šetrně. Nevíte kolik si 2.2TDCI bere na volnoběh? Pořád ale nechápu proč má Mondeo 2.2TDCI větší spotřebu jak S-MAX 1.8TDCI, když je těžší a větší. 8-s -
jack007 05.06.07 20:59
« Re: Rozdíl ve spotřebě 2.TDCI a 2.2TDCI
o 3.9 se mi muze jen zdat, ale asi by to slo. jednou sem to zkousel z litvajzu do mostu (rovinka). Vynuloval sem na PP zaradil 6ku rychlost 90km/h a bylo to tam 3.9l. Bohuzel pak staci dve krizovatky a hned tam byla 5ka :-) Muj rekord je Most - Kralupy 75km za 5.4 po dalnici max 120kou. -
"-- skrytý --" 05.06.07 16:53
« Re: Zvýšená spotřeba a pocit menšího vykonu
Takže chyba se zdá býti v prasklém intercooleru.Pry je malinká a dala jim velkou práci nez ji našli.Jo a pokud jste videli Mondeo kombi šedé barvy ze kterého se valil hustý černý dým, tak jsem to byl asi ja :*)
Před cca rokem jsem měl prasklinu na přívodu paliva,dnes mezichladič.Co to bylo za diletanta co montoval me auto >:D
Stanadyne samozřejmě nabízí i benzinová aditiva, viz www.stanadyne.com
>:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D
Jejda, 1,6ka, to bude strašný lenochod, brzy budeš velice litovat. :no: