Janerad 16.08.07 21:34
« Re: Zápach z klimatizace - teorie a poznatky z praxe
Moje zkušenosti se zápachem z klimatizace:
- dle obecné teorie se uvnitř potrubí kondenzuje voda, někdy se udělá i dost ledu. Po vypnutí klimatizace se v nashromážděné vodě a usazeném prachu postupně rozmnoží bakterie, houby, plísně a řasy, které způsobují zápach.
Moje nové Mondeo taky začalo po pár týdnech vloni smrdět, desinfekce klimatizace sprejem v servisu FORD v únoru nic moc nevyřešila. Letos však klima nesmrdí.
Moje osobní teorie je ta, že zdrojem "infekce" klimatizace a následně zápachu jsou vlastní pěstěné mikroby z těla řidiče a nebo pasažérů. Po dvou pobytech letos na jaře a v létě jsem se zbavil vleklé mykózy nohou, tím i alergických reakcí a zápach z klimy je taky fuč!!!
Rada na závěr zní, "V jakém stavu jsi, v takovém stavu je Tvá klima."
Máte alternativní teorie? -
"-- skrytý --" 16.08.07 21:12
« Re: Zkušenosti s 2.2 TDCI po 40 tkm
Jesefe, jesefe, když při jakékoli rychlosti X podřadím tak, abych měl otáčky motoru níž, než 3500 ot/min.
Tak v této rychlosti X jsem díky vyšším otáčkám motoru schopen dodat vyšší výkon, a tedy maximální možný moment na kolech bude vždy vyšší na tento nižší převodový stupeň.
Že moment s otáčkami roste i klesá je stejně jasné jako že ho převodovka mění, tobě už ale evidentně není jasné, že moment na kolech se odvíjí od otáček kola a otáčky kola jsou ve stejné rychlosti stejné ať mám zařazeno jakkoli.
Na to žádnou tabulku nepotřebuju, a pokud máš nějakou, která to vyvrací tak je špatně. Teď mě to donutilo se na ní opravdu podívat a hodnota krouťáku 260Nm v 3300ot/min je rozhodně špatně. Stejně jako 290Nm v 3100ot/min a 240Nm v 3700 ot/min.
Je krásné jak tyto špatné hodnoty zaslepeně vědecky obhajuješ, jenom aby ti vyšlo, že ten benzín s nižším výkonem je lepší.
Janerad 16.08.07 21:12
« Re: Zkušenosti s 2.2 TDCI po 40 tkm
To jsem ale napsal hov*dinu - holt jsem už měl v sobě moc Plzní... :-) Už ráno, když sem sedl do auta a kouknul na otáčkoměr jsem si to uvědomil, a až teď jsem se dostal k tomu, že mohu vše uvést na pravou míru:
Při svižné jízdě točím do 3750ot/min., ve vyjímečných případech jdu přes 4000 ot/min. Víc než 4200 už je opravdu nesmyslné. Všem se omlouvám za mystifikaci... Na svoji omluvu mohu uvést, že při svižné jízdě opravdu nestíhám koukat na otáčkoměr... -
Janerad 16.08.07 21:11
g_m 16.08.07 20:39
Deadlift:
Nezlob se, ale já čekal spíše připomínky, nápady nebo opravení mých možná mylných domněnek a ne ceny z Fordu.
Navíc, moje auto je ještě více než rok v záruce a pokud bych se rozhodl pro řešení zápachu z klimy cestou servisu, tak bych uplatnil záruku a neplatil bych to.
Navíc, jak bylo napsáno v dnešních příspěvcích, tento problémek se netýká pouze mě samotného, mám tudíž nárok se domnívat, že není co opravovat či odstraňovat.
A ten link nepoužiju, já to fórum nemám rád, ale dík za snahu. -
Deadlift 16.08.07 20:02
« Re: Zápach z klimatizace
U Fordu dezinfekce klimi se ma dělat každý rok před sezonou na jaře.
Dale kompletni kontrola těstnosti a udržba ob rok asi stačí/můj odhad, presně bude vědet Vaš servisní technik u Fordu.
Z servisni jarni akce Fordu:
Dezinfekce klimatizace
Dezinfekce klimatizace jen za 590 Kč s DPH. Pociťujete při zapnutí klimatizace zápach? Provozem klimatizace se ventilační systém zanáší mikroorganismy, které mohou být zdraví škodlivé. Dezinfekce odstraní nežádoucí látky z ventilačního okruhu a z povrchu výparníku. Cena zahrnuje funkční kontrolu, aplikaci dezinfekčního spreje, práci a DPH
Údržba klimatizace
Údržba klimatizace jen za 1690 Kč s DPH. Připravte se na léto. Kompletní údržba klimatizace Vám zajistí její optimální funkci a ochrání Vás před nežádoucími vlivy. Cena zahrnuje funkční kontrolu, odsátí a vyčištění chladiva, kontrolu těsnosti systému vakuovým testem, doplnění chladiva a maziva na předepsané meze, práci a DPH.
Pylové filtry Ford
Pylové filtry Ford jen za 692 Kč s DPH. Víte, jaký vzduch ve voze dýcháte? Od slzení očí, dýchacích potíží a zamlžených skel Vás ochrání pylový filtr. Jeho výměnu je potřeba provést při každé údržbě či dezinfekci klimatizace.
Podobné téma na forum.fordclubs.org [odkaz] -
g_m 16.08.07 16:39
Pánové,
předně díky všem zůčastněným za (po delší době) konstruktivní debatu. :-)
Můj názor je, že plíseň ani mikroby ani ostatní broučky v potrubí nemám, protože opravdu od koupi po každém vypnutí klimy ještě pustím větrák na ECO a to tak, že naplno.
Ten zápach asi alergenní nebude, protože i já i moje žena jsme alergici, bereme na to ZODAC a jsme oba alergičtí na prach, pyly a spóry plísní. A oči mě při vdechování toho odéru nepálí, nos mě nesvědí a ani nekýchám - a jsem fakt citlivý, takže bych to poznal. Ani ženuška nic nepozoruje.
Navíc - nános plísně by smrděl nejen po vypnutí A/C, ale smrděl by vždy, když by jela ventilace - tedy i na ECO. Prostě pokud je na trubkách nános, tak to musí smrdět vždy, když přes to ženu vzduch směrem k sobě do interiéru. Ale puch je jen po režimu A/C na ECO a to ještě tak 3 minuty a nijak intenzivní.
Není to tak, že ten filtr (pylový nebo prachový nebo jak se to jmenuje) se zvlhčí kvůli tomu, že přes něj jde studený vzduch (režim A/C) ? A pak ta mokrá hadra při sušení (režim ECO) tím vysýcháním páchne?
Klimatizace doma v obýváku zasmrděla při dojezdu na ECO taky a taky nepomohlo ani vyprání filtru.
Můj názor tedy je, že těm, komu nám to smrdí od novoty, tak že nemáme vadné kusy, ale třeba máme novější filtry z jiného materiálu, který prostě páchne při vysoušení.
Jinak to auto je koupeno v srpnu 2006 a v servisu říkali, že klima se čistí co 2 roky.
Na spreje nevěřím, nedokážu pochopit, jak může suspenze vstříknutá někam do trubky očistit potenciální nános uchycené plísně. Sprej pouze zamezí zápachu, ale neřeší příčinu.
Jako když na WC po sobě stříknete Brise... mísu to taky nevyčistí a po čase ten, kdo jde po Vás, tak je chudák :o)
Nechci investovat do spreje a ještě se bát, co obsahuje jeho vonná složka... aby to nebylo spíše zdravotně na závadu...
Rád si přečtu Vaše další názory, předem díky za ně! -
"-- skrytý --" 16.08.07 16:03
« Re: Zápach z klimatizace
každá klima bude smrdět, když se o ní nepostaráte. Na výparníku kondenzuje vlhkost, ve které se množí bakterie, mikroby a další svinstva, který pak smrděj a způsobujou vaše alergie.
je potřeba to čas od času, cca 1-2x za rok klimu vydezinfikovat.
Sprejů je na to spousta, ne všechny ale fungujou, z mojí zkušenosti je dobrej Wurth, ale nikomu nic nenutim. Dobrý je si to nechat udělat v servisu, protože většinou vědí, kam šáhnout -
impaler 16.08.07 13:52
« Re: Zápach z klimatizace
Pánové, já vás chválím! :-)
Párkrát jsem klimu před dojetím vypnul, nikdy žádný zápach, taky nos v pořádku, auto mám od novoty, teď dva roky a 56 tkm, už to nevypínám, protože si málokdy vzpomenu. Jenom když vjíždím do myčky.
edit: možná ještě porovnejme datum výroby, třeba to je nějaká závadná série něčeho? moje mondeo 2.0 TDCi 96kW je vyrobeno 11/2004. Ghia, takže automatická klima, jednozónová. -
martin.z 16.08.07 13:34
« Re: Zápach z klimatizace
ja nevim co zatim presne je, urcite za to castecne muze vlhkost ktera je v tom nakumulovana, pri pustene klime to ten vzduch co jde do kabiny vysusuje,ale jakmile se klima vypne tak ten vzduch naopak tu nahromadenou vlhkost nabira. Nevim proste to smrdi nekdy dokonce jak chcanky :-) ale vzdy jen chvili.
Jinak nekdy mi to dela i klima v obyvaku byt v mnohem mensi mire, ale ta zatuchlost je tam chvili citit taky -
"-- skrytý --" 16.08.07 12:08
« Re: Zápach z klimatizace
TomanGHIA: nemusim to ani skusat, ako som pisal klimu sem tam vypinam, hlavne ked mi do auta pristupuju deti, tak to hned pocujem od mnzelky :-) vypni to! :-) ten rezim mam odskusany a keby som nieco take take citil tak to ver ze hned by som klopkal servisu na dvere, lebo takyto smrad nie je vobec normalny a to nehovorim o tom ze je to nezdrave /ten smrad/ -
Nech si udělat tu údržbu.
Mimochodem spray sice asi povlak plísně neodstranění. Ale mikroby a mikroorganismy, pokud je to dobrý spray, zabije. No a plíseň jsou mikroorganismy.
To by si se divil, co například udělá SAVO PEREX s plísní na zdi. (POZOR, to neznamená, že je vhodné do klimatizace, ale budou jiné.)