FORD MONDEO 2,2 TDCi .
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD
-
g_m 23.08.07 11:46
« Re: Pneutest
Krkovicka:
Díky za vysvětlení, koupím si je. Protože pokud se na těžším BMW 5er sjíždějí pomaleji než gumy na Tvojí krásné černé Olině ST, která má těžký čumáček (2.2 TDCi, Ty za volantem a Tvoje okouzlující dlouhonohá žena /fotka v Krkovičkově doplněné recenzi, koukněte se! :-) / s Tebou vepředu), tak pak mi zřejmě vydrží ještě déle než by držely na tom BMW.
Takže ještě jednou díky pane!
DR:
Souhlas, gumy jsou určitě o kompromisu, pokud to nejsou nějaké speciály.
Já od gum chci výdrž aspoň 50k Km a aby mě na cestě neobtěžovaly hlukem, jak se to děje ted' u těch Pirellek, které mají být prý tiché a výkonné (jejich název Powergy je prý power and energy...).
Ty ale nevydrží více než 30k Km a to budu pouštět rádio nahlas, ... abych spíš já pak neměl nával energy and power a nevyhodil je.
A dík za odkaz, podíval jsem se, ale mírná obava tam byla... :o))) -
"-- skrytý --" 23.08.07 11:12
Krkovicka: Adheze na mokru není jenom o směsi, ale taky o tvaru dezénu, jak stíhá vodu odvádět. Tvar dezénu zase úzce souvisí s hlučností a ovlivňuje samozřejmě i jízdu za sucha. K tomu přidej valivý odpor (zavisí na konstrukci, směsi, dezénu) a odolnost proti opotřebení. Fakt to těm pneumatikářům nezávidím.
-
"-- skrytý --" 23.08.07 10:52
TomanGHIA: já používám testy tady [odkaz] (neboj, na tenhle odkaz kliknout můžeš ;-)).
Testy staré 1-2 roky jsou už historie. Výrobci pneu pořád vylepšují a i když se nemění název, tak letošní guma je lepší než ta loňská. Hezký příklad jsou Bridgestone Turanza 300. Před pár roky nic moc, pak najednou špička.
Rozdíly v testech bych ale zase tak neprožíval, u sousedicích pořadí (1-2, 2-3, 3-4, ...) často jde o jednotky procent, což normální člověk nemůže poznat.
Záleží, jak kdo jezdí. Já jsem třeba mnohýmni zatracované bravurisy měl na několika autech včetně 2.5V6 a na jízdní vlastnosti jsem si rozhodně nemohl stěžovat. Byly hlučnější, ale na suchu v pohodě a na mokru i ojeté hodně dobré, hlavně se mi líbila vysoká odolnost proti aquaplaningu, s tím mají problémy i dražší gumy. Teď na STčku mám Pirelli PZeroNERO, což v době nákupu byla špičková guma, znalci doporučovaná pro řádění na okruzích :-).
Obecně jsou vlastnosti konkrétní penumatiky vždycky nějaký kompromis. Protože některé požadavky jsou protichůdné, třeba vysoká přilnavost, dlouhá životnost a nízká cena. Výrobci se snaží mít ty vlastnosti vyvážené. Ale protože nabízejí víc typů pneu, můžou je různě "ladit" - někdy prodlouží životnost na úkor jízdních vlastností, jindy upřednostní chování na mokru na úkor hlučnosti nebo valivého odporu. Ale žádná guma nemůže být špičková ve všem, takže je potřeba si stanovit priority a pak podle toho vybírat. I když běžný člověk, který njezdí zatáčky po dvou kolech ty rozdíly nemusí vůbec poznat.
U nás má diskuze o pneumatikách 52 stránek a je to nekonečný příběh. -
"-- skrytý --" 23.08.07 10:48
Ja jsem je totiz hodnotil (doporucil) na zaklade vysledku toho testu:)
Stejne tak jsem si koupil ty co to vyhraly a tam to opotrebeni muzu potvrdit:/
Ty R050 ma kolega na BMW a nedavno jsem se ho ptal jestli za mokra nedelaji neplechu. Bylo mi receno, ze jsou OK, ale ten rozdil se asi projevi az v extremu. V kazdem pripade se mu sjizdi pomaleji nez ty moje a to ma jeste tezsi auto.
Obecne plati, ze dobra prilnavost za mokra je podminena mekci smesi, ktera se logicky drive ojede.
Me uz gumy jednou zachranily pred nechtenym opustenim dalnicniho sjezdu a tak se drzim rceni "Motor neni to, co vas drzi na silnici" a kupuju gumy co drzi:)
-
Janerad 23.08.07 10:36
Přihřeju si polívčičku, testy gum koukejte na
[odkaz]
Jinak na léto mám Conti Sport Contact 2 a na zimu nejaky Bridgestone, ale musel bych se kouknout...
Ani jedno nic extra, ale na zimu mi pekne hluci zvoni kola - koupil jsem zimaky i s diskama, nejaky alu Rial, jsou lehky, ale desne hlucny. S origo Fordama alu 17" se nedaji srovnavat... -
g_m 23.08.07 09:35
Krkovicka:
Dik moc za ten test, dival jsem se na to a ty R050, co prohrály, tak mají hodnocení přesně jako jsi je hodnotil Ty ve včerejším příspěvku - výdrž perfektní, na suchu gut, ale na mokru nic moc.
Máš s nimi osobní zkušenost? Fakt jsou na tom mokru tak špatné, že kvůli tomu je v testu hodnotili jako nejhorší?
Nebo neměl je někdo z Vás? Protože ty gumy vycházejí moc dobře na poměr cena/výdrž a mohl by to být "tajný" tip pro více lidí.
Jsou to Bridgestone Potenza R050.
Jinak na zimu mám Sava Eskimo S3, 205/55 R16, bylo to spíše rozhodnutí s ohledem na jejich cenu, ale jsem příjemně překvapen, gumy nehučí, na mokru drží, sníh jsem potkal za tu poslední zimu asi 2x, ale nezklamaly. Vzorek ani neubyl, mají asi 7k Km.
Pouze když už je teplo kolem 10-ti stupňů, tak trochu kloužou.
Takže kupodivu můžu doporučit tyhle levnější gumy.
-
impaler 23.08.07 08:32
« Ojeté pneu
Pánové,
když už je řeč o ojetosti pneumatik - sleduju své první dvě sady, za které zodpovídám sám, a zajímalo by mě, při jaké výšce dezénu měníte? Čekáte až na doraz na ty plošky v drážce? Nebo už při 2 mm, jak doporučuje např. Michelin na svých stránkách?
Střídám letní (Michelin Premacy) a zimní (Conti TS810) a nemám pocit, že by se blížil čas na výměnu. Mají najeto odhadem 40 a 17 tisíc, možná trochu míň a víc. :)
Měl někdo origo taky Micheliny? Jak dlouho vydržely?
-
lordmystic 23.08.07 08:28
« Re: co vadí a co prospívá...
Krkovicka: nebo mi to pošli na mail lordmystic@centrum.cz a já to hodím k sobě na web a pak to zde nalinkuju aby si to mohl sosnout každej.
PetrT: říkáš že děláš diagnostiku i vstřikovačů? no by mě také časem docela zajímalo jak si vedou ty mé nové vstřikovače po té, co jsem to nechal přečipovat a co tam leju VIF. a bohužel už se začal zase hlásit i poslední čtvrtý nevyměněný vstřikovač ke slovu, auto zase občas nechce startovat, je rovnou v nouzovém režimu. teď už jen čekám co nevidět že začne padat do nouzáku při větším zátahu a jedu i na poslední vstřik :(. a s tím že to mám chiplé to bude asi brzo :). -
"-- skrytý --" 22.08.07 23:23
TomanGHIA: muzu ti poslat velice kvalitni test na pneu, akorat nevim jak ho sem umistit. Jedna se o pdf. o velikosti do 1Mb.
pokud nekdo z vas ma tip jak to sem hodit, tak dejte vedet, myslim, ze by se to mohlo hodit vsem Mondearum.
Klidne poslu na osobni e-mailove adresy, ktere ovsem nemam..
-
g_m 22.08.07 22:41
Pánové díky za tipy na pneu, koukal jsem na ty Bridžstounky :-) a asi pak do nich půjdu.
Kua ale v té jejich ceně je asi fest promítnutá i reklama z F1.
Si člověk kupuje asi i závodnický feeling. Ale za kvalitu se platí.
martin.z:
Ty Bravurisy oddělal kámoš na Octavii RS (samo že s čipem woe :-) ) po 10-ti k Km... si myslel, že ušetří... je ale pravda, že on je spíše pilot, než řidič...
Ten příměr k socce mezi zasvěcenými, ...mazec... :-)
Krkovicka:
Tééeeda - řezník Krkovička chce platit Petrovi T. místo uzeninami vínem... kam ten svět spěje?!?!
:-) -
"-- skrytý --" 22.08.07 22:21
Petr T:mohl bych se přidat k Tvé nabídce diagnostiky (přijedu kamkoli a kdykoli).Máme mondeo r.04 96kw, při prudkým přidání plynu jdou z výfuku saze a při určitých otáčkách trochu cuká.
Jsem objednaný do HALE,ale čekačka je min.10 dnu a auto musí jezdit(bojím se, abych něco nezvoral).Samozřejmě zaplatim. -
"-- skrytý --" 22.08.07 21:47
Petr T.: Do Prahy prilis nejezdim, ale do konce srpna se tam chystam za rodinou. Velmi pravdepodobne v patek. Jinak ziju ve Vidni, tak kdybys mel cestu...:)Muzes tu zustat i pres vikend-mam bejvak s vyhledem na Franz-Josefovu rezidenci a pres vikendy jezdim na Moravu.
Dam zavcasu vedet. Diky.
-
WinDiesel 22.08.07 21:37
Krkovička: no spíš navrhni Ty a já řeknu jestli můžu. Bydlím v Praze a může to být i v sobotu, neděli, když se mi dostavíš před barák... Pokud to bude něco jiného, i tak máme slušnou šanci to zjistit. :*) Ale v každém případě není věc ztracená, ale musíme vědět !!! -
martin.z 22.08.07 21:23
« Re: Ložiska
to tlustoch:
mozny to je, spis jedno tedy, obe to by bylo celkem velka nahoda. Kdyz je to lozisko tak se to da poznat ze to meni zvuk v zavislosti i na brzdeni, akceleraci - proste jak je to kolo zatizene a jestli si to dobre pamatuji tak to snad vetsinou dela jen v zatacce do jednoho smeru
Teraz som kúpil auto s Pirelli P6000 a je to katastrofa. Od nova hučia ako keby som mal pásy. Aspoň dúfam že je to gumami a nie sú to ložiská lebo hučia odnova. Čo z toho že už mám na nich 50 tis. km a do zimy ešte vydržia keď sú také hlučné. Zimné mám tiež Pirelli Wintersport tuším a takisto sú hlučné. Len dúfam že to je gumami a nie autom. Na jar kúpim najtichšie gumy podľa testov. Som zvedavý či konečne zažijem tichú jazdu. Mal som teraz na skúšku Roomster 1,4 a to auto bolo od podvozka o poznanie tichšie ako moje Mondeo. Ale vynahradzoval to motor. Nebol som si istý či sa nepomýlili a nedali mi namiesto benzínu diesel.