superkutil 06.10.07 00:57
« Re: TSI a OBJEM
VW asi udělal s TSI dobrou zkšenost, protože ukončuje výrobu FSI motorů a bude dávat jen TSI. Dříve jsem jezdil s motory 3.0TD a byly v pohodě, žraly kolem 5ti litrů, ale u té 2.2TDCI mám velké problémy s velkou spotřebou na volnoběh (motor potřebuje hodně velkej výkon, aby udržel sám sebe v chodu.
Proto bych spíše viděl řešení ve zmenšování objemu a zvýšení plnění (např 1.8TDCI 92kW). Otázkou je samozřejmě životnost. Další faktor je cena ojetin, která u turbo motorů půjde rychle dolů.
Pořád vidím budoucnost v diesel elektrickém řešení, protože mohou být motory v kolech a moment elektromotoru je v nízkých otáčkách mnohem větší jak u spalovacího motoru. Odpadne tak převodovka i rozvody a auto může být 4x4. -
"-- skrytý --" 05.10.07 23:19
« Re: re 136 kw
RADEK1: to jsi můj člověk, taky bych bral v mondeu 2.7 V6 TDCi - jako základní motorizaci >:D
GOES: 1.8T od VW nebyl nijak nabušený. Bez turba ten motor dával 92kW, s turbem o 20% víc (110kW = litrový výkon 61kW). Má atmosferická (=bez turba) 2.5 V6 Ford má litrový výkon 60kW - a s životností nemá problém (200000km na tachometru, v reálu o něco víc, běžná věc). Jo, verze 1.8T 132kW, nebo 165kW, to už bylo trochu o něčem jiném - ale za příklad dlouhé životnosti "nadupaných" motorů" bych je raději nedával. -
"-- skrytý --" 05.10.07 19:15
« TSI a OBJEM
Mno těžko říci zda budou s TSI problémy.1,8T byla taky našlapaná a problémy zásadní nebyli.Když už tak, tak ty 1,4, tam bych si jistej nebyl, ale imho to bude hlavně o tom , jak se k tomu bude člověk chovat.Na druhou stranu, pokud budou problémy, tak až v druhém kole.T.j až si to koupí někdo v bazaru.Ale uvidíme.VW zatím v benzínech měl minimum problemů, narozdíl od ostatních.Pravdou ale je, že to bylo hlavně tím, že jeho benzíny byly předimenzované a byl opatrný v novotách.Holt až na vyjimky pokulhával v technice.Přesto byl ale úspěšný.
Jinak je pravdou, že objem ničím nenahradíš a je lepší mít menší výkon + rozumný krouťák v co možná nejširším spektru otáček viz BMW, HONDA než se honit za nesmyslným výkonem a řešit problémy s motorem či převodovkou.Dále je také problém dostat ten výkon na silnici že...takže vocamcaď.. pocamacaď. ;-) IMHO je mnohem lepší neřešit parametry papírové, ale sednout si a řešit jak se mi s autem jede.Tak nějak pocitově... :-) -
Jozef0351 05.10.07 14:49
« Re: 136kW
Čas ukáže ako sa osvedčí TSI. Predpokladám že konštruktéri VW sa trošku do motorov vyznajú a nevyrobili motor s tým, že bude mať obrovské problémy.
Ak bude spoľahlivosť na prijateľnej úrovni a cena oproti TDI ostane o 50 tis. Sk nižšia aj naďalej, tak TDI si kúpi len masochista. Obávam sa ale, že tá nízka cena je len dočasná. -
Vasik1 05.10.07 12:55
« Radio 6000+RW hrajeeee
Tak sem vypalil songy a zašel to vyzkoušet, šoup sem ho tam, relativně dlouho loadoval, pak nějaká hláška, říkám tak to je v pytli, no ale když jsem zmáčk play, tak začal orchestr hrát :-) to je super, od poslední návštěvy mi mondíček dělá samou radost. Tak mu dneska za odměnu dopřeju plnou nádrž naftičky u shelu a dvojtou dávku standy, preci jen je pred náma zima, navíc sem mi ted nejak daří jezdit samé krátke štreky spíše po městě ;-\. Jooo, a taky sem včera parkoval, vedle uplně stejného monďasa, pan majitel se zrovna blížil a prohlížel si mého. Moc tomu nerozuměl, pravil že má motor 2.0 tdi >:-[] tak sem ho musel opravit, má v tom tedy 2.0 96kw no má najetých 40000km, že zatím spokojenost a žádnej problém, no ale když to nakopl, tak uplně stejnej zvuk jako z mojí 85kw chudinky, ten volnoběh je prostě hrncovitej, vykládal jsem mu o tom jak chci jít v létě na repas, tak namě koukal jak z nebe :-) a jen stále opakoval: ty první mondea měly velké problémy s motory >:D tož tak -
WinDiesel 05.10.07 08:57
« Re: 136kW
V tomto se mýlíš, kutile.
Niřší objem motoru znamená vyšší zatížení součástek a problémy s životností.
Věř mi, VW bude mít velké problémy s motory TSI (těmi, co jsou 2x přeplňované).
Např. v PSA měli dieselovou 1,4HDI 16 v vyhnanou na 66 kW 205 Nm již v roce 2003. Potom po určitých zkušenostech tuto cestu zavrhli a rozhodli se přejít na 1,6HDI 16 v, kde mají dodnes 66 kW ale 24O Nm a klidné spaní. Samozřejmě mají i výkonnnější verzi 1,6HDI, potom dvoulitr 100 kW 320Nm, připravuje se 110 kW 350 Nm, mají 2,2 HDi 118 a 125 kW max. 400 Nm a mají i 2,7 HDi.
Je nesmysl myslet si, že vše nahrneš do 1 motoru o velikosti 1,4 TSI... -
superkutil 05.10.07 08:12
« Re: 136kW
Mít větší výkon neznamená automaticky jezdit rychleji. Je to spíše o bezpečném předjíždění. Třeba pro jízdu podle předpisů stačí Mondeo 2.0TDCI 85kW ale pro rychlé a bezpečné předjíždění nestačí ani Mondeo 2.2TDCI 114kW. Jako nejvhodnější řešení proto vypadá hybrid, kdy v sérii se spalovacím motorem je elektromotor napájený z nějakého kondenzátoru, který pouze pro účely předjetí zvýší krátkodobě moment.
U své 2.2TDCI mám problém se spotřebou na volnoběh a proto bych bral menší motor, ale zase pro předjetí by byl u menšího motoru výkon nedostatečný. V tomto směru je zajímavý motor 1.8TDCI 92kW. Škoda, že u tohoto motoru není overboost třeba 30-40%.
Už se to tu probíralo ale motory velikosti 2.2 opravdu už nejsou to pravé, spíše by byl vhodný menší objem s biturbo. Ukázkou toho jsou motory TSI od VW. Požadavek je plochá momentová křivka v maximálním rozsahu a to i jinak pohodový 2.2TDCI také nemá. Chybí mi u něj moment ve 1500ot (např Renault Megane má max moment už v 1500ot.) a výdrž momentu až do 4000ot.
Měl jsem možnost jezdit s M6 s motorem 2.0 105kW. Oproti2.2TDCI má ve městě spotřebu skoro o litr menší a přitom max moment má stejný. Zrychlení má sice o 0,3sec horší ale v reálu je živější.
A třeba motor 2.0TDI 125kW s max momentem 350Nm/1750ot je také výkonnější jak 2.2TDCI a přitom má spotřebu nižší. -
cja 05.10.07 07:26
« Re: 136kW
No , tam je výkon vyšší, ale využitelné spektrum otáček je malé, takže se s tím hůř zachází. Ten slabší(velmi relativní pojem) motor má příjemnější projev a lépe se s ním pracuje - je to o kultivovanosti. To brečení po vyšších výkonech mi přijde zbytečné, neříkám, že výkon není třeba, ale hodnoty výkonu pro české silnice a limity ztrácejí význam. V Británii, jak jsem se dočetl, mají nějakou úvahu u rychlosti služebních aut - něco jako inteligentní omezovač rychlosti - to omezení je někde na 70km/h , někdo spočítal, že to zachrání asi 30% životů( nehody způsobené rychlostí a ničící lidský život se podílejí asi 8% - dle statistiky) - no a chtějí to zavéct i do normálních aut :-O , takže v budoucnu se obávám, že hon na výkon bude komická záležitost :-) -
"-- skrytý --" 04.10.07 21:04
« 136kW
No nevím, ale 136 kW brát jako nášup mi přijde jako neopodstatněné.Taková TOYOTA má 130 kw již dávno a že by to byl nějakej nášup nebo perla se říci nedá.Jede to dobře to jo, ale kupodivu ty slabší diesely od Toyoty jsou mnohem lepší.Krom výkonu, pochopitelně...
1.8 TSI (Octavia) = 1.8 T FSI (A3) - Pouze turbodmychadlo
Pokud se bavíme o nové, praxí neprověřené technologii, kdy se z 1.4l ždímá 125kW, myslí se tím 1.4TSI, která má málo společného s 1.8TSI, jak ji pojmenovala Škoda.
Octavia 1.8 TSI je o turbodmychadlo doplněná 1.8FSI, tedy to FSI, které se dle superkutila přestává vyrábět.