FORD MONDEO 2,2 TDCi .
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD
-
"-- skrytý --" 03.01.08 09:57
« Re: Nižší výkon než je uváděný výrobcem.
V IT mám zkušenosti jiné. Nebo jsi řekl jenom polovinu.
Značkové zboží (servery, zálohovací zařízení, UPS, tiskárny, routery vše v kategorii 100.000 Kč a výše)
- standardní záruka – oprava 2 měsíce bez daného zařízení (jak by se ti to u auta líbilo?)
- možnost dokoupit nadstandardní záruku (bývá v určité míře součástí nového produktu)
- po skončení záruky (nejčastěji 2–5 let) je zařízení neopravitelné. Nebo je oprava jakékoli prkotiny srovnatelná s cenou nového zařízení (i levná značková PC často mají atypickou základní desku, vyráběnou na zakázku)
- nutno prodlužovat záruku. Záruka tebou popisovaná znamená, že po 3 letech standardní záruky, máš možnost si koupit další 3 roky záruky za cenu odpovídající novému zařízení s obdobnými parametry jako má to 3 roky staré. Víceméně to znamená, že za 6 let, to zařízení zaplatíš ještě jednou.
- drahá zařízení, jsou bazarově neprodejná. Teď jsem prodával 5 let starý CISCO router + IOS, pořizovací cena asi 150 tis. Kč prodejní 6 tis. Kč a ruce mi u toho nikdo netrhal.
Takto to v průměru je, nechci a nebudu se hádat nad nějakým konkrétním zařízením, které do tohoto modelu nezapadá.
U auta máš naprosto stejnou možnost. Jmenuje se operativní leasing, resp. další služby k tomu poskytované. Při platbě určité ceny, máš druhý den přistaveno obdobné auto a můžeš jezdit dál.
Tedy porovnávejme porovnatelné.
-
superkutil 03.01.08 08:10
martin.z: Máš pravdu, s ojetinami jsem nikdy neměl takové problémy jako s novými vozy. Jednak proto, že opravdu tolik nezlobily a jednak proto, že člověk u ojetiny akceptuje určité chování které přičítá věku vozu.
Naopak u nového vozu očekávám 100% funkčnost a v případě problémů profesionální přístup a rychlé řešení ke spokojenosti zákazníka. Dělám v oblasti IT a kdyby se lidi z IT chovali jako FMC, tak by nic nefungovalo.
Přístup typu vše se dá opravit a pak se opravy provádějí 3roky by v IT položilo většinu firmem. Pokud v IT něco nefunguje, tak se zákazníkovi okamžitě dá nové zařízení a pak se teprve hledá chyba starého. A přitom se ceny těchto zařízení pohybují ve stovkách tisíc.
Ta nová majitelka opravdu získala moje Mondeo po 6ti letech a skutečných 150tis.km za 20% původní ceny. Ale už se jí 2x vysypalo. Jednou zapalování a jednou nějaký problém na motoru.
jack007: Mě by stačil maximální moment v nejčastěji používaných otáčkách, respektive maximální výkon v maximální rychlosti. Proč se maximální moment u dieselů tlačí dolů (Renault ho má v 1500ot.) když v těchto otáčkách není u 4 válce použitelný (motor se ničí, má vyšší vibrace a duní). Lepší je plochý moment než velká špička a rychlý pokles.
Udělal jsme zajímavou zkušenost u předchozího Mondea. Můj motor točil ve 160km/h na 5ku 4000ot při kterých byl maximální moment a tak i ve 180km/h byl ještě moment dostačující. Kolegovi tocil Renault Laguna 4000ot na 5ku už ve 135km/h a tak bylo sice jeho auto na 5ku živější a mohl ji řadit dřív, ale ve 180km/h už byl motor za maximálním výkonem, moment byl menší a auto nechtělo jet. Nevýhodou byl, že jsem musel u svého vozu i na dálnici občas řadit 4ku, ale výhoda dlouhé 5ky tuto nevýhodu překrývala. -
martin.z 02.01.08 18:34
kutil: Kutile prave Ty sis mel koupit ojetinu..umim si celkem predstavit tve pocity, jak u novyho auta clovek vsechno sleduje, posloucha, resi - mel bys svatej klid, auto by jezdilo mozna i lip protoze predchozi majitel by uz vychytal mouchy a jeste by ti zbyla fura penez na to abys mohl investovat do svy chatky v ricanech nebo kde ji mas..
Jako ta co po tobe koupila za babku to predchozi mondeo, jak ta je ted spokojena..
-
superkutil 02.01.08 14:44
Zajímavé je, že nad 0°C to startuje v pohodě, ale stačí -1 až -3°C a už to kolísá a kouří. Chápal bych to při -25°C ale při -3°C? ;-\
Co se týče maximálky, tak při skutečných 200km/h už motor točí 3700ot a tachometr ukazuje 220km/h. Při skutečných 213km/h točí už 3900ot. a to už zřejmě moment klesne tak, že to není schopné zrychlit. Mezi 3100 až 3900 je pokles momentu o více jak 20%.
Ještě jeden možná blbý dotaz. Proč má 2.2TDCI maximální moment v 1800ot, když na 6ku můžu jezdit až nad 2000ot a nemůžu tedy maximální moment použít. To je proto, že je to 4válec a dostal by motor moc zabrat? -
jack007 02.01.08 14:06
« topeni
Cau, tak sem dnes absolvoval prvni kontrolu, proc mi auto topi jen nad 2 tisice otacek. V pocitaci nic nebylo, takze klapkou to neni. Dokonce je zkusili pres pocitac nastavit a projet to. Takze ted me ceka vymena termostatu a pak se uvidi, dal by bylo na rade cerpadlo. Doufam ze to pomuze, 10ku za topeni se mi opravdu davat nechce. Dnes to stalo, 1500. -
DIM 02.01.08 12:14
No, já mám bílý kouřík i u EURO III. Taky startování po těch celodenních a celonočních mrazech potřebovalo o něco delší dobu, motor naskočil velmi tvrdě ale hned se srovnal. Startuji se spojkou, takže jsem navíc pozoroval, jak motor zakolísal a auto se otřáslo, když jsem spojku po nastartování na neutrálu pustil.....
Subjektivně se mi ale zdá , že i když se podle teploměru auto skoro nikdy nezahřeje, tak jezdí docela potichu.....že by hustší olej ?? -
WinDiesel 01.01.08 22:57
Mno, superkutile, já bych měl pouze tyto poznatky:
- bílý kouř za studena - u Euro 4 se měří emise zcela jiným způsobem než u Euro 3, z toho může vyplývat jiný způsob logiky startování via ECU. To znamená že můžeš porovnávat pouze Euro 4 s Euro 4, rozhodně ne s Euro 3.
- škubání při akceleraci může způsobit částečně vadný IMV ventil na čerpadle, zvláště v režimech, kdy je v minimální pozici - např. akcelerace na 6. kvalt když auto nemá solidní otáčky, momentálně má příliš nízké otáčky. Tak to by mohlo zlobit. Těch 2000 otáček je ok pro 4, 5, ale málo pro 6 tku.
PF2008. -
superkutil 31.12.07 18:42
WinDiesel: OK. Auto je v pohodě, na vše už jsem si zvykl, mám jen 4 nejasnosti:
- Když nastartuju při teplotě pod 0°C, tak auto bíle kouří tak 5sec a chod je nepravidelný. Ale to je snad normální.
- Když prudce přidám v otáčkách okolo 2000ot. tak motor nejdříve zaškube a pak se teprve rozjede.
- Objektivně je motor v nízkých rychlostech velmi živý a jde v pohodě do otáček i přes 3500ot, ale nechce jet více jak 200km/h.
- Kufr jde špatně zavírat, musí se s ním hodně bouchnout (stejný problém byl i MK II), gumové špalky na boku se zadírají, nekloužou na pružince a rozdrbávají se. V servisu se snažili to srovnat, ale je to pořád stejné.
Na brzdu si zajdu a pak se můžeme sejít. Budu rád, když se na to mrkneš. Filr částič nemám i když mám EURO4. Netvrdím, že není chyba ve mě. Viz předchozí Mondeo, mě to připadalo, že to nejede a měl jsem vysokou spotřebu, nová majitelka jezdí se spotřebou o 1,5litru nižší, ale ona nejezdí, ona se plazí (přešla z Favorita). :-) Staré Mondeo nemělo problém jet 160km/h, dalo se přemluvit na 180km/h, ale aby jelo 200km/h chvíli trvalo. Ale dalo se rozjet i na 210km/h. Nové Mondeo není problém jet 180km/h, dá se přemluvit i na 200km/h ale víc se mu nechce. Tak budu rád, když se na to mrkneš. :yes:
Jinak co se týče spotřeby, tak se s 2.2TDCI dá jezdit pod 6litrů, mimo město 6,5, když jedu svižně tak 7 ale ve městě 7,5-8 i když to šetřím a nad 110km/h taky leze spotřeba nahoru. Prostě 2.2TDCI má o litr vyšší spotřebu jak 2.0TDCI 96kW -
WinDiesel 29.12.07 23:28
Kutile, je na čase abychom se viděli. Já mám 2,0 TDCi 6kv se kterým jsem po všech stránkách maximálně spokojen. V Německu jsem se dostal bez problémů přes 200, v reálu tak 210.
Mohl bych Ti nabídnout subjektivní porovnání a mohl bych Ti to přeměřit disgnostikou Delphi. Ta sice nic neřekne o výkonu, ale o motoru hodně (pro kontrolu). Dotaz: nemáš náhodou v autě filtr částic??? Ten způsobuje poměrně značné snížení výkonu.
Pozn.: nedávno jsem potkal chlapíka, který měl problém s výkonem u Kia Carnival (vstřikování Delphi) - jeden válec podfukoval - ztráta komprese. Po vytažení vstřiku bylo zjištěno, že se v továrně nenamontoval tzv. "tepelný štít" - měděná nebo ocelová podložka izolující těleso vstřikovače od trysky, zde unikal tlak z válce a výkon vozu byl mizerný. -
"-- skrytý --" 29.12.07 11:58
« Re: Shell V-Power - a jeho ruzna slozeny v ruznych statech Evropy
hope: spotřeba byla samozřejmě s STčkem. Kdybych chtěl kutila naštvat, tak s vitem jezdím za 9-10 litrů nafty, skoro stejně svižně, jako s STčkem( přece jenom mezi 90kW a 151kW je trochu rozdíl). Kolega jezdí s vitem za 8. To na takovou velkou a těžkou bednu není vůbec špatné. Za víc, než 11 se s tím jet nedá ani s naloženým a "co to dá". To jen tak pro srovnání s TDCi, jak umí CR u mercedesu - IMHO je to prašť, jako uhoď, vstřiky už jsem řešil taky.
Obecně mám pro sebe hranici přijatelné spotřeby okolo 10litrů, do toho se vejdu a tak si nekazím život počítáním decilitrů. -
"-- skrytý --" 29.12.07 08:29
DR: vím, překvapilo mě to. Tlak je v pohodě, doplňuju dusíkem (vím, že je na nic, ale v pneuservisu, do kterého jezdím, ta dusíková bomba vypadá mnohem vědečtěji, než
zaplivaný kompresor v rohu)
Když o tom teď píšu a přemýšlím, tak to možná začnu řešit. Do teď mi to vyhovovalo, vyšší rychlost, nižší spotřeba, žádný velký skok u jízdních vlastností, skoro jako chiptuning.
K tvé spotřebě bych asi dodal, že se nejspíš jednalo o ST200, nebo sis užíval na zadní lavici VITA :*) ? Jinak by to mohlo vypadat, že máš větší spotřebu než náš supersmolař.
-
"-- skrytý --" 29.12.07 00:38
hope: mezi těmi pneu je rozdíl obvodu 0,8%, takže s tím proměřováním bude něco špatně, možná jiný tlak v pneu - přidám zase jeden užitečný [odkaz] .
Zimní spotřebu mám taky nižší, ale u mě je to spíš tím, že zimní gumy mám jenom do 190km/h (dělám si srandu). Zrovna včera jsem jel do prahy a vzalo si to 12 l/100km, ale zase jsem si to užil. Normálně jsem většinou v zimě i v létě mezi 10-11 litrů, podle toho, jak jedu. Vrásky mi to nedělá. -
"-- skrytý --" 28.12.07 20:54
DR: Díky za doplnění, aktuálním obvodem kola jsem myslel ten okamžitý. Nevím, kolik z nás si nechává průběžně, nebo třeba po výměně zimních a letních tuto hodnotu přenastavit.
Hodně mě překvapilo, že po změně 205/50 R17 na 205/55 R16, což by měl být nahraditelný rozměr, začal tachometr přeměřovat proti GPS o hodně více než na letních R17. Tabulky jsem nesestavoval a reklamaci výrobci gum a ráfků jsem zatím neposílal, ale je to cca z 5% na 15% rozdílu rychlosti.
Asi před rokem se tu řešila zimní spotřeba, že je u některých nižší, než letní. Toto by také mohlo být jedno z vysvětlení.
-
"-- skrytý --" 28.12.07 12:29
hope: jen technická, obvod kola se dá v mondeu nastavit přesně (v servisu přes WDS nebo IDS), ŘJ ho zná a při výpočtu rychlosti používá.
kutil: zajeď si na jarov, nech si výkon motoru změřit na válcové zkušebně a ušetříš sobě i čtenárům tohoto tématu spoustu času. Když jsou ty vánoce ... A vzpomeň si, jak dopadlo měření tvého předchozího mondea - taky se ti zdálo, že auto nejde, ale výkon motoru byl vyšší, než udává výrobce. Víc bych to bez grafu ze zkušebny opravdu neřešil, jenom bys mlátil prázdnou slámu. -
superkutil 27.12.07 13:49
« Nižší výkon než je uváděný výrobcem.
hope: Měření se musí dělat na rovné přímé silnici a oběma směry. Tím dostaneš 2 křivky ujeté dráhy v závislosti na čase a ty můžeš zprůměrovat. Celý SW mám hotový, jen hledám použitelné měření rychlosti nebo ujeté dráhy. Teoreticky se odpor vzduchu zahrne do ztrátového výkonu a tak by to mělo být dostatečně přesné.
Můj dotaz směřoval k tomu, zda již po 25000km může být problém se vstřiky a zda nižší výkon motoru může být způsoben právě závadou motoru nebo je problém jinde (pneu, nafta atd).
U svých předchozích 2 Fordů jsem s FMC řešil problém vysoké spotřeby. Nejdříve se FMC vymlouvalo, že nikde není výkon motoru ani spotřeba garantovaná a nejsou důvodem k reklamaci. Poté začaly vysokou spotřebu svalovat na můj styl jízdy, na nevhodné pneumatiky (dodané Fordem) atd. Nakonec přistoupily na to, že na auto namontují měřič spotřeby a s autem pojede technik z FMC a pokud jeho stylem bude spotřeba v normě, tak nebudou reklamaci řešit, pokud i on bude mít vysokou spotřebu, budou se vysokou spotřebou zabývat. Nakonec se vymluvili na to, že jejich měřič spotřeby nejde namontovat na moje auto a metodu s dolitím nádrže po hrdlo před a po měření odmítli. ;-\
Nemáte někdo zkušenost s reklamací výkonu motoru? Je protokol o měření výkonu na brzdě podkladem pro reklamaci vozu? -
"-- skrytý --" 26.12.07 23:03
Měření touto cestou je určitě zajímavé. Zajímavé by bylo porovnání tohoto měření a měření stejného vozu na brzdě, ale prokazatelnost bude minimální. Jak budeš oponovat proti vlivu sklonu trasy a větru. Tohle naměřit potřebuje několik km.
Jestli problém řešit nechceš, neřeš ho ani tady.
Jestli se ti zdá, že ti většina tady nerozumí, založ si vlastní téma, pošli sem link a pak už tu nespamuj.

Prostě většina lidí si rodinné naftové auto kupuje na normální jízdu do 135 km/h a proto jim to vyhovuje.
Lidé, kteří si koupí rodinné naftové auto a myslí, že si koupili monopost, udělali chybu. Někteří si zvyknou, jiní pořád dokola prudí.
Škoda, že prudí zrovna tady 8-s