oleowr1 19.01.08 20:44
« Re: Re: Špinění oken
to cja: záruka se hodí, ale když jsem auto koupil, zjistil jsem rezavé spodky všech bočních dveří. Zajel jsem do autorizovaného servisu, technik to prohlídnul a chtěl vidět servisní knížku. Pak mi řek, že je to sice 3-leté auto, ale není na něm předcházejícím majitelem splněna povinnost každý rok kontrola laku. Kdyby prý auto koupil první majitel u nich, dalo by se to možná odpustit, ale korozi a poškození laku je podle záručních podmínek potřeba hlásit do 7 dnů a tahle koroze je evidentně starší... Pokud bych si to nechal opravit, vyšly by každé dveře na 1500,- a jedny by mi udělali zdarma. Poděkoval jsem se slovy: "Za 1500,- si opravím dveře u pěti mondeí", on oponovoval: "My máme na to ale technologii!!!", já se mu vysmál: "Tu technologii vidím na dveřích svého auta". Odjel jsem ke známému karosáři a podle jeho rady strhl špatně nanesenou housenku tmelu, obrousil spodní lemy dveří, prolil celý falc párkrát odrezovačem a nechal pořádně vyschnout, následovalo přetření antikorozním základem, zatmelení pružným karosářským tmelem a přelakování namíchaným lakem. Celkové náklady asi 500,- a materiál co mi zbyl by stačil na deset Fordů s odstínem COLORADO. Jediným nedostatkem je, že od výroby nanesený tmel byl hezčí a pravidelnější, ale na spodku dveří to vidět není. -
jack007 19.01.08 16:58
« Re: Automatika zamykání
Tak me to zamykani ani moc nelaka, lekat se po kazdem nasednuti do auta opravdu nemusim. :-) Uz davno sem si ale vypnul pasy, to pipani me rozcilovalo.
Jinak oprava topeni (vymena vodniho cerpadla, termostatu a serva) me vysla na 21litru. Usporadani motoru sem u fordu opravdu nepochopil, pry to tak ma i focus a transit. -
cja 19.01.08 11:16
« Automatika zamykání
Tak jsem na podruhé též naprogramoval automatické zamykání dle postupu od OLEOWR1 , všechna pípnutí proběhla, jak měla. Akorát jsem to nevyzkoušel v praxi, auto jsem zrovna vytahovat nemusel, takže to překvapení nechám až na další. Prší, tak neskutečně , že bys ani auto nevyhnal. :-)
A co by šlo dál naprogramovat na Mondu - dvouzónová klima by nebyla? >:D -
superkutil 18.01.08 21:10
« Re: Re: Špinění oken
oleowr1: Taky dělám v IT a v poslední době mám práce tolik, že nevím kam skočit. Už není ani čas auto umýt a vyluxovat. Odjíždím ráno v 6 a návrat po 22hod není vyjímka. Největsí problém jsou zácpy v Praze, stáhá se toho stále míň. Dělám outsoucing a speciální aplikace pro sběr dat a potřeboval bych se rozdvojit. Ale je pravda že do HW a outsourcingu se cpe kdejakej všeuměl a samouk a podle toho to vypadá.
Vždycky jsem měl ojetiny, ale od té doby co jsem začal podnikat v IT, tak kupuju nová auta, protože nemám čas se o ojetiny starat. :-) -
DIM 18.01.08 16:09
« Dveře.
U Fabky jsem zamykání sám programoval, protože to neuměli ani u Hellera . dveře se zamkly buď po 20 sekundách od nastartování a nebo po rozjetí na více než 20 km/h. Napřed jsem tam neměl připojený ten signál o rychlosti z řídící jednotky, takže jsem to dal na těch 20 sekund..... a při škrábání námrazy po nastartování bylo najednou zamčeno :-) Ten druhý způsob na rychlost byl bez problémů, jen se člověk trochu lekl toho zvuku z ničeho nic :-) Otevíralo se to až při vypnutí motoru klíčkem.
Skla se mi špiní ale nic jsem zatím nezkoušel.....
cja 18.01.08 15:57
« Re: Re: Špinění oken
oleowr1: sic auto z 2. ruky , ale záruka proti prorezivění se hodí - na Mondu před tímhle ,Mon 2001 jsem na záruku nechak vyměnit 3 dveře - cena by byla bývale min. 80tKč, což se hodilo - nejsem tak zručný co se týče oprav na autě a nepřináší mi to žádnou radost - takže raději svěřuji servisu a navíc ty dveře kvetly docela dost, jo a čelní sklo jsem jen loni dělal 2x, na Vysočině nějak moc těma štípanýma kamýnkama nešetří >:D , možná kdyby je trochu omleli, tak nebudou mít tak ostré hrany a pak by to tolik nebolelo, před dvěna možná 3 rokama tady byl problém, že použili silničáři nějakou jinou šarži kamínků a prořezávalo to gumy, šetření prokázalo., že vše je v normě, takže kdo měl havar. pojištění , tak uplatnil na pojistce -spoluúčast a kdo né tak si to lepil ze svého
a dík za ten návod na aut. zamčení vozu -
oleowr1 18.01.08 15:37
« Re: Re: Špinění oken
to superkutil: Ten plastový štítek je hezký, ale na mondeu by se mi určitě nelíbil, navíc by byl asi cílem nenechavců, kteří by ho z kapoty vytrhli i se šroubama. Skla mám pojištěná a na autě z druhé ruky záruku neřeším, po zimě malé šrámy zakápnu barvou, přebrousím a přeleštím, větší přetmelím, přebrousím, zabarvím a přeleštím.... Letos toho zatím moc není, akorát zadní nárazník budu muset svařit nebo zalepit a do toho se mi moc nechce.... Drobné opravy na autě, jsou to právé, čím si odpočinu od celodenního civění do monitoru. Nějak mě přestává bavit práce v IT, chybí mi ty staré dobré časy, kdy jsem rozbalil pár kartónů z Taiwanu, sešrouboval a za půl hodiny jsem do toho tlačil diskety s Win3.1.... -
superkutil 18.01.08 14:52
« Re: Re: Špinění oken
Je tu ještě jedno řešení. Používají ho v USA. Takový průhledný plastový štít chycený nad předním nárazníkem. Brání kamínkům letícím od auta před tebou aby narazily na přední sklo a posílá je nad střechu auta. ale naše legislativa by to asi nestrávila.
superkutil 18.01.08 14:27
« Re: Re: Špinění oken
cja: Kapota dobrá, horší je přední okno. Odneslo to sklo i drátky pro ohřev skla. A co se týče kapoty, odpověděl jsi si sám. >:D Je to jedinné řešení. Ale pokud je to skutečně problém, mohli by jí dávat automaticky. Já jsem tu fólii lepil na mlhovky. -
oleowr1 18.01.08 14:20
« Re: Zamykání
Zamykání se koukám vyřešilo samo - zamyká se při rozjezdu, při zastavení se neodemkne - účelem je právě to, aby auto zůstalo zamčené při stání na křižovatce, kdy nenechaví chodci mají chuť občas něco sebrat ze sedadla. Nejsem si na 100% jist, ale zamyká se jen 1.poloha (jde otevřít zevnitř), takže při nehodě se z auta dostanou všichni kdo mají ruce a nohy (pokud se nezkříží dveře). Amatérští zachránci mohou vybít okénko a dveře otevřít zevnitř, hasiče s hydraulickými kleštěmi zámek na dveřích moc nezdrží. Daleko větší zážitek musí být spadnout s autem se všema oknama otevíranýma elektricky do rybníka, když vypadne elektrika...
Prahu na otočku jsem včera zvládl bez ztráty bodů, tam za 3:50, zpátky za 4:15, ale to jsem tankoval (Shell za Prahou) a večeřel na Devíti křížích. Z Devíti křížů domů přes Fulnek za 2:10, průměr 106km. Jel jsem sice SDi-čkem, mondeem bych to rychleji nezajel, možná o 10minut, ale nemusel bych se trápit dnes v práci se zablokovanýma plotýnkama. :-) -
cja 18.01.08 14:17
« Re: Re: Špinění oken
Kutile a co kamínky na víku motoru, nemáš to otřískaný, tak jako já?, jednou za čas musím nechat víko olakovat, nebo by mi neuznali záruku na lak a prorezivění, jak to řešíš ty? Nějaký špinavý okna, čert je vem , ale kdyby dokázali v tunelu nastavit aerodynamiku tak , že by šutry lítaly jinak to by byla věc >:D Jo a nechytejte mě hned za slova - tu blánu z průhledné fólie už jsem taky řešil. K ničemu a za 1700,- mohla být i lepší lahev něčeho ostřejšího. -
superkutil 18.01.08 13:28
« Re: Re: Špinění oken
Kdyby to vydrželo den, tak je to v pohodě, ale já každých 100km stavím u benzínky protože přes ně není vidět. ;-\ Ty otevřená okna jsou sice řešení, ale to snad raději ty okna otírat.
Kdysi jsem se dostal do vzduchového tunelu kde se měří obtok vzduchu kolem auta a tam je jasně vidět kudy to na okna jde. Co se týče špinění zboku, tak při dobře udělaném tvaru boku a boční liště může být auto na úrovni kliky dveří čisté. A to co si dělá DR legraci s tím špiněním aut, tak se tomu opravdu dá konstrukcí zabránit. Nepsal jsem, že se MKII nešpiní, jen že se u MKIII špiní okna víc.

Naopak u MKIII jsou blatníky úzké a kryt kola vystupuje mimo blatník a bahno z kola špiní celý bok, zrcátko a okna. Takže řešení je buď nalepit na blatník stejnou lištu jako mělo MKII nebo nepoužívat kryty kol (poklice). Akorát moc nechápu proč u MKII ta lišta byla a u MKIII není. Že by úspora výrobních nákladů asi tak 400,-Kč/auto?
A teď něco mimo: Zúčastnil jsem se průzkumu trhu ohledně nové Oktávky a zaujala mě otázka moderátora: Jaké vybavení považujete v autě za základ (bez čeho by jste auto nekoupili) a co vše má v nové Oktávce být, aby byla prodejná? Odpovědi byly opravdu zajímavé a hodně rozdílné. :-)
Vždy bych očekával, že v každém novém modelu bude vše dobré z předchozího a to špatné ze starého modelu se nahradí něčím jiným (pravděpodobně lepším). ;-)