FORD MONDEO 2,2 TDCi .
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD
-
sybokcz 22.01.08 15:53
« Re: Budou zážehové (benzínové) motory potřebovat filtry pevných částic?
Ono moc zpusobu jak se zbavit NOx neni. Hodne lze dostahnout ERG ventilem, tedy recirkulaci vyfukovych plynu, touhle cestou jde u nakladaku Scania, ktera nabizi Euro 5 bez adblue. U osobaku je na tom dobre VW group, jmenovite audi (2.0 TDi 105kW a 3.0 TDi 176kW), ktere nabizi Euro 5 tez bez dodatecneho vstrikovani adblue. Bohuzel ani euro 5 neni moc kompatibilni s US normami (temi prisnejsimi), ktere nerozlisuji mezi naftou a benzinem (pro by taky meli, to jenom evropa je trhla :-) ). Zrejme jakykoliv dalsi posun, tedy Euro 6 a amerika, jiz bude nasledne cisteni spalin zrejme vyzadovat. -
Dong1 22.01.08 15:40
« Re: automatické zamykání
cja, oleowr1: Presne tak mam Focuse a navod byl urcen pro 1. gen Focuse. Ale na Mondeu to jde a na mem Focusu nic...no nekde asi udelali soudruzi z NDR chybu :-) (a nebo sem levej)
...jeste mam navod na diagnosticky mod pal. desky, jestli ma nekdo zajem (stejny zdroj jako to samozamykani) -
sybokcz 22.01.08 13:15
DPF se samocisti bud vstriknutim davky paliva navic (typicky VW group) nebo vstrinknutim aditiva (PSA, jestli i Ford, to nevim). Nicmene pro spravnou funkcnost systemu je treba opravdu vyssich teplot (dalince, okreska). Diesel jezdici po meste nema dostatecnou teplotu na regeneraci filtru, tedy se nespali castecky, filtr se ucpe a sup do servisu. Nove audi, skody, VW na to maji myslim uz kotrolky, kdy pri rozsviceni je treba jet asi 5 minut stalou rychlosti kolem 90km/h, coz znamena vylet za mesto :).
Mocovina (AdBlue) se vstrikuje kvuli NOx, CO2 se redukovat neda, pouze vysi spotreby.
Z oboru nejsem, je to jenom souhrn z toho co jsem vycetl :). -
oleowr1 22.01.08 13:12
to cja: vstřikování močoviny do výfukového potrubí se používá pro odbourání NOx. Používá se hlavně v tahačích a autobusech, nádrž na močovinu mívá okolo 60l a stačí na 6000km. Roztok močoviny se jmenuje Ad Blue, je na ni zatím málo stanic a problé=my jsou se zamrzáním. Používají LIAZ (Motory Deutz), Iveco (i autobusy Karosa), AVIA (motory Cummins s CR od Bosche). Dá se o tom dočíst na příslušných firemních stránkách... -
cja 22.01.08 12:42
Kutil: nevím přesně jak to je ,ale k samočištění filtru jsou třeba vysoké teploty a potom dochází ke spálení zachycených částic(tak to má tuším Audi) , no a pokud motor netočil, tak ty vysoké teploty ...
MB používá močovinu na vstřikování do systému a tam to funguje jinak, možná je to jenom NOx co redukuje a né CO2, ale jak píši jsem laik, takže to nemusí být správně. Spíš by se měl vyjádřit někdo z oboru. -
-
superkutil 22.01.08 12:00
Jak je to se zanášením DPF. Kolega má Mazdu 6 a po 50tis.km mu řekli, že motor málo točil a že se mu zanesl DPF a oprava ho stála 7000,-Kč. Dělali si z něj legraci nebo je tomu fakt tak? -
cja 22.01.08 09:03
PetrT: z toho plyne, že další argument pro ekologii bude brzy pasé
akorát ty odlučovače DPF na naftových motorech moc účinné nejsou, a vzhledem k tomu ,že doporučovali maloobjemový benzín jako ekologickou variantu(v jiném článku)....
jsem zvědavej , jak zareaguje pan guvernér v Kalifornii, když nafta se mu zdála špatná...
... a co teprve u nás Škody řady 100-130 ... tam je lépe žádná měření nedělat - smůla jen, že jich jezdí tolik ... -
RADEK1 21.01.08 19:11
« Re: Re: Špinění oken
Také bych řekl ,že u mého předchozího mondea 2001 se zrcátka a boční okna špinila méně. Ta zrcátka měla opravdu jinší tvar a byla menší. U 2005 po faceliftu jsou větší a samotná zrcátka jsou jako by méně utopená v krytech . prostě víc trčí ven. Já na zrcátka a boční okna dávám nějaký ten sajrajt co odpuzuje vodu. Kapky lépe stékají a nezůstávají na oknech a nešpiní se tak. ;-) Mažu s tím i přední reflektory. -
superkutil 21.01.08 13:06
« Re: to cja
M1 bylo podobné N1. Akorát N1 bylo jako nákladní auto, původně mělo žlutou značku. M1 bylo servisní a montážní vozidlo, mělo také přepážku, ale mohlo tam, kam náklaďáky nemohly a mělo bílou značku. :-)
Jak na N1 tak na M1 byl odpočet DPH a přepážka. -
cja 21.01.08 11:59
« Re: to cja
Oleowr1: tak ,to je ideální koupě, ale té nevyplněné servisní knížky je škoda, podle těch kotoučů , pokud byly s origo podložkami se dá hodně odvodit... Moje předchozí Mondo měnilo kotouče až ve 150t km +- , ale předchozí majitel(byl to 2,0i r.v.2001) byl hrozně opatrný, ten ani v dešti nejezdil >:D , byl to takový laboratorní jezdec, i spotřebu měl tam kde já jsem se nikdy nedostal. Akorát mi přijde , že naftový auta ty kotouče i obložení požírají o něco rychleji, aspoň podle osobní zkušenosti :-) Ty tyčky stabilizatoru - to je to lupnutí při propružení a cuknutí za kolo? Myslím ,že to tady( ty?) někdo zmiňoval, stabilizační tyčky jsem nikdy neměnil, max ta plastová pouzdra. -
oleowr1 21.01.08 10:15
« to cja
Auto bylo při koupi fakt ve vzorném stavu, ujeto po 3 letech 107tkm. Měl ho pravděpodobně jeden manažér, který podle opotřebení rohožek a sedadel jezdil většinou sám a ani do kufru moc často nelez, kotouče jsem měnil ve 126tkm, takže s tím určitě jezdil slušně.
Nebyla tam ani namontovaná přepážka, dosud ji mám v garáži, na STK mi totiž řekli, že mám nesmyslně vypsaný velký techničák, kde mám auto v kategorii M1 (jako osobní) a v poznámce je uvedena přepážka a zatmavená zadní skla jako neoddělitelná součást vozidla. Dokonce mi řekli, že namontovaná přepážka by mohla vadit silniční kontrole, protože v OTP mám "osobní automobil"
Jinak jsem (až na již vyřešenou přístrojovku) spokojený. Před Vánoci mě trochu postrašila spojka, pískala při sešlápnutí, ale po delší cestě, kdy jsem na ni dával pozor, poctivě ji vyšlapával až na podlahu, řadil pomalu a držel ji trochu déle než je obvykle si ložisko sedlo a je naprosto tiché. Teď se chystám na tyčky stabilizátoru vepředu a vzadu a laboruji, jestli se do toho pouštět sám. Nejde o ušetření peněz, u známého mechanika mě to vyjde (bez faktury) na stejno, ale bohužel přes týden nemám čas odvézt auto do servisu a hlavně se ze servisu dostat bez auta do práce a z práce zpátky pro auto.