FORD MONDEO 2,2 TDCi .
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD
-
DIM 13.01.09 10:55
« Re: Vstřiky
Nouzový režim mně v prvním případě naskočil a už nezmizel, naopka podruhé u 2,2 nenaskočil. Byl tam " jen " strašně hustý dým , bílý, který se objevil především když jsem nastartoval a nechal chvíli běžet volnoběh bez toho, že bych se rozjel...... To bylo několikrát opravdu dramatický pohled, jako bych stál na dýmovnici. Stačilo se ale rozjet a za chvilinku nic, auto jelo normálně, žádná kontrolka. Jen pomalé přidávání od volnoběhu na 1500 otáček bylo téměř nemožné, když se to prokuckávalo k těm 1500 ot/min, tak se to najednou rozběhlo tak na 2000, aby se to uklidnilo zpět na 1500 a pak už to šlapalo jako hodinky......:-) Že něco opravdu skřípe v orloji odhalil až sobek ve Frýdku Místku, u Fordů diagnostika hlásila že je auto - jak jinak - v pořádku...... -
superkutil 13.01.09 10:09
« Proměnlivý zátah a ESP
Ahoj, mám ESP a teď v zimních měsících ho často používám. Většinou při jízdě do kopce reguluje prokluz a stabilitu vozu. Ale stalo se mi, že najednou i když byla silnice v pořádku motor vůbec nereagoval na plyn a svítila kontrolka ESP. Musel jsem vyřadit a znovu zařadit a pak už motor na plyn reagoval.
Na suchu mi někdy auto zrychluje pomaleji než jindy. Myslel jsme, že je to ESP, tak jsem ho vypnul, ale nepomohlo to. Prostě někdy zrychluje normálně a někdy pomaleji o cca 1/3. Vidím to podle pohybu ručičky rychloměru. Je to při stejné zařazené rychlosti. Může to být snahou dodržet emise pro EURO 4?
U Charouze ve Štěrboholech mi odmítli auto opravit s tím, že mají plno až do 1/2 února. Nevíte o nějakém značkovém servisu Ford v Praze 4, 9, 10 ? -
"-- skrytý --" 13.01.09 06:57
« Re: 2.2 TDCI EURO 4 - vstřiky, trojkombinace, dvouhmoťák, ...stěrače :-)
Taky mě to kouří, ale jak již jsem psal je to normál, vypařuje se vodní kondenzát sražený na vnitřních stěnách výfuku.Pokud je to dým, který se rozpouští do metru za výfukem a není cítit je to naprosto normální. Samozřejmě pokud je to hustý mléčný štiplavý, dusivý dým něco v pořádku nebude, ale o něčem takovém v příspěvku zmínka nebyla. Můj start probíhá prakticky navlas stejně jak píše jada.suchý, otáčky vyběhnou nad volnoběh, zhoupnutí a pak drží, někdy se to zhoupnutí zopakuje. -
superkutil 12.01.09 23:13
Jsem rád, že tady uvádíte u 2.2TDCI spotřebu 7-7,5litru. Prodejce mě sliboval spotřebu 6litrů a ta se dá opravdu dosáhnout jen při velmi ekonomické jízdě.
Jo, aby řeč nestála, tak mi dneska jeden mlíčňák nacouval do auta a tak mám odepsané PP dveře. A přitom tam měl takového místa. Škoda, že nemám to OT64. >:D -
"-- skrytý --" 12.01.09 21:46
To Jenerad: spotreba sedi taky mezi 7,0-7,5l/100km pokud to hodne setrim jsem schopen jet neco kolem 6l, ale to neni jizda :-)
To cja: no me to ted pri razantnejsim pridani a zrychleni kouri i po ujeti 100km a zahratem motoru po dalnici - je to tim mrazem.
Dnes rano v 5:30h jsem startoval po celovikendovem stani na PP bylo -17stupnu. Motor naskocil hned, zhoupl, vybehl cca na 1200ot/min a hned spadl na bezny volnobeh. Nechal jsem hned pote rozmrazovat predni okno a cca po 10ti minutach odjel. Koukal jsem na vyfuk pri nakladani do kufru a za autem se udelal po cca minute taky bily kour, ale spis jako para, ktera se rychle odparovala.
taky 2.2 TDCI EURO 4 najeto cca 98tk -
cja 12.01.09 19:14
« Vstřiky
Jen se zeptám: kdo jste již měnil vstřiky , padalo vám auto do nouzového režimu nebo se to stát nemusí a stejně musí být proveden servisní zásah - otázka asi nejspíš na DIMa a WinDiesela - proč se ptám? - auto kouří bíle i po 10km jízdy -
-8°C což je i dost ale přesto po 10 km ... , výrazné vibrace při pomalém přidávání plynu na volnoběh, hrozí nějaký problém pro motor nebo si to řídící jednotka pohlídá?, co na to 2-hmotový setrvák? Dík za odpověď
WinDiesel: akorát se bojím u toho JAGA co imič v rukou YNDYÁnů? -
oleowr1 12.01.09 11:18
« Re: Zimní starty a nafta.
superkutil: Getz a Mondeo jsou auta o více než třídu jinde...
Mondeo je fajn na dlouhé štreky, Getz vzhledem k tomu, že máme nejslabší motor 1,1/48,5kW je určený hlavně do města. Na dálnici se umí rozpohybovat na 160km/h tachometrových, ale nejvíce mu svědčí rychlosti do 120km/h. Žádný trhač asfaltu to není, zvlášť když se zapne klima :-) Jízdní vlastnosti má Getz v podstatě bez výhrad, relativně tvrdý podvozek, nenaklání se, brzdy dostatečné... V interiéru jsou sice "levné" plasty, ale kupodivu nic nevrže. Přední sedačky mohly mít delší sedák, lepší vedení a mohly by jít šoupnou o jeden zoubek víc dozadu, ale to je dáno tím, že je to malé auto, žena má 160cm a jí to vyhovuje.
Co se týká nákladů, váhal jsem mezi novou fabií, puntem, chevroletem aveo. Podmínkou byl blízko servis, cena, u fabie mi dost vadil 3 válec... Getz jsem dostal s klimou, ABS, bohužel jen 1x airbag, rádio se 4 repro, koberečky, přední el. okna, zadní dělené 1:3+ dělený sedák 1:3 (to je celkem fajn vychytávka) za 234000,- Fábie za tuto cenu neměla klimu, Fiat totéž, v Chevroletu byl hloupý neochotný prodavač, který se mi vysmál, že chci 1,2 a ne 1,4 která jezdí lépe!
Auto bylo předváděčka se 170km na tachometru, má teď za sebou 1. garančku za pouhých 2272Kč, nemá sice ujeto ještě 15000km, ale na garančku se jelo dříve - po roce od uvedení do provozu (předváděčka byl od 11/2007), závadu - klepání vzadu při průjezdu levotočivou zatáčkou odstranili, občas se nechytne imobilizér, mám domluveno, že se vymění "přijímač" při příští garančce (pokud nezačne blbnout víc). Průměrná spotřeba od dubna je 5,9l/100km, u Mondea je to za 3 roky 6,27l/100km (vloni 5,98). Náklady zatím (mimo zimní gumy a garančku) žádné,
náklady na benzín 1,89Kč/km (mondeo 1,98Kč/km), tankuju do toho většinou Shell V-Power.
Getz jako auto pro manželku do města nám 100% vyhovuje, jezdí s ním denně do práce 30 km jedním směrem, na nákupy. občas výlet do Beskyd vzdálených vzdálených 45-50km. Jel jsem i delší štreku, cca 500km, dalo se to přežít, ale chtělo by to lepší přední sedačky. Nejnižší dosažená spotřeba 5,2l/100km, nejvyšší 6,78l/100km (teď v zimě). -
Janerad 12.01.09 10:33
Ještě pro informaci přidám spotřebu:
- vzhledem k dlouhodobé spotřebě na úrovni 7,5 l/100 km jsem si pro jistotu ověřil, že jsem schopen jezdit za 5,8 l/100 km. Raději ale jezdím za 7,5 :-)
Z výše uvedeného usuzuji, že vstřiky jsou OK. -
-
oleowr1 10.01.09 18:22
Krkovička: Já taky jezdím furt, ale jak na potworu mám teď služební auto a nejezdím vlastním, Getz od manželky má při cenách benzínu a spotřebě okolo 6l/100km výrazně nižší náklady než Mondeo, takže ho hlavně teď v zimě na krátké trati proháním ostošest. Nahouby je, že potřebujeme dvě auta, každý pracujeme úplně jinde, žena jezdí do práce na 6:30, doma je v 16:00, já jezdím na 8:00 a doma jsem nejdříve v 17:00, já vozím děti ráno do školy, žena odpoledne domů a do kroužků. Bez babiček je to pakárna. Dohromady na dvou autech hravě najezdíme 30-40tkm, Mondeo mělo vloni bohužel slabší rok, na dovču jsme letěli érem (Mondeo neumí plavat).... -
Janerad 09.01.09 17:05
« 2.2 TDCI EURO 4 - vstřiky, trojkombinace, dvouhmoťák, ...stěrače :-)
Tak se také letos přidám.
90 000 km za sebou, 2 a půl roku.
Pozorované otravnosti:
1. občas písknutí řemenu při startu (kolem 10 - 20 tkm) - odeznělo samo, žádný servisní zásah. Nyní bez pozorovatelného problému.
2. při studeném startu nepravidelný chod motoru, výrazné vibrace při pohynu okolo 1200 ot/min.(postupně se výrazně zlepšilo) bílý dýmek (od 40 tkm víceméně stále, snaha reklamovat na servisce 60 tkm) po zahřátí tyto projevy zmizí. Dle dlouhodobého pozorování výrazně závisí na palivu, s želvím powerem to dělá hodně, při natankování jiné nafty tyto problémy nejsou. Neřeším.
3. trhnutí při přidání nebo ubrání plynu (dvouhmoťák) - od 5 tkm stále, nezhoršuje se, zatím neřeším.
4. Okamžitě po servisce 60 tkm vždy po dlouhém zahrátí při max. nasazení (vysoká rychlost, trvalejší velké zatížení motoru (180 km/h do kopce na dálnici s akcelerací)se motor přepínal do nouzáku. (měl jsem plnou od OMV). Docela mě to znervoznilo. Po natankování želví power problém mávnutím proutku zmizel a nikdy už se neobjevil. Měl jsem ještě delší dobu nejistý pocit, ale nyní po 10 TKM už táhne spolehlivě. Rád točím i přes 3750 ot/min. A je to radost. Jede moc pěkně...
Stěrače: Radši používám klasiku, sice můžou zamrznout, ale jinak stírají perfektně, NEVRžou a neskáčou! Měním tak jednou za rok. Letos jsem zapomněl, a začínalo se to projevovat na funkci, tak jsem urychleně vyměnil...
Žárovky:
už jsem měnil jak parkovačky tak tlumené v obou předních světlech. V jednom minulou zimu, v jednom letošní. Umývám při tankování, svítí dostatečně. S xenony mám problémy - nosím brýle s antireflexem nebo UV filtrem nebo čímsi, subjektivně vidím mnohem méně odraženého světla než s klasickými světly. Pro dynamickou jízdu v noci bych uvítal natáčecí nebo přídavná světla pro zatáčení. Klasika se ale kromě žárovky neporouchá... -
"-- skrytý --" 09.01.09 15:01
Tak jo, ja jezdim furt, toz mi to jenom prislo divny.
Kdybych najezdil do 20tis rocne, tak o TDCi vubec neuvazuju.
Ukradena Olina je ted v reseni u pojistovny a jestli to zaplati, tak na vymenu sezenu ST220 nebo 9-5Aero popr. 2.5T od Volva, protoze svara (ktery po me Olinu zdedil) toho taky moc nenajezdi a tech 10-12litru spotreby se da tolerovat. Sledujete nekdo ceny ojetin? Je to docela narez:) -
"-- skrytý --" 09.01.09 14:49
Krkovička: Mám taky dieselové Mondeo a tankoval jsem naposledy v listopadu. Přes zimu jezdím málo, nechce se mi auto tahat do toho marastu co teď na silnicích je. Samo, že jsem ho nekupoval nové, ale minimálně jeté s výbavou a cenou z říše snů, tak proč ne. Navíc po letech s benzínovou Fabií jede Mondeo úžasně...
Nikdy jsem vyloženě netrval na dieselovém motoru, ale když byl tak jsem ho koupil. -
superkutil 09.01.09 14:04
cja: Třeba konečně uvolní alternativní zdroje pohonu a začneme jezdit s elektromobily a hybridy. Ono s tou velikostí a dojezdem auto je to problém. Někdy člověk potřebuje jen odvoz seba a na to by stačil Smart a někdy i Mondeo je malé. Řešením je malé auto s přívěsem, ale s tím se zase nedá jezdit tak rychle. Mě by se líbil elektromobil do města a hybrid mimo město. Jen kdyby za to nechtěli tak moc. V Norsku rozjeli výrobu elektromobilů [odkaz] a státy kam je dodávají jejich nákup dotují. Možná by se TPCA mělo přeorientovat na hybridy nebo elektromobily. :-)

Ještě chvíli vyčkám , potom bych asi využil služby diagnostické od PetraT. , neboť diagnostika Fordí je prý lepší než VW ??? , ale to je mi jedno, pokud se mi auto klepe a jejich počítač to nedokáže diagnostikovat
takové příznaky jako DIM zatím ve všem stejné nemám, ale mám obavu abych nebyl zaskočen nouzovým režimem v nějaké vzdálené vísce od domova a nejel domů 60-kou nebo na plošině :-)
VIF dávám, někdy lepší jindy horší, dnes ráno potom co jsem nechal auto přes noc úmyslně venku , aby to vymrzlo(moje lenost) a ráno v -8°C jsem jel 30 km , vše v pohodě i při zpáteční cestě asi po 1 hodině stání
den předtím dým, ne štiplavý , ale zahalil celou záď vozu a opět neklid při pomalém přidání - asi ho budu nechávat venku - evidentně mu to prospívá -ale abych nedopadl jak Krkovička