FORD MONDEO 2,2 TDCi .
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD
-
superkutil 21.01.09 10:15
« Re: Založím si vlastní příspěvek - Óda na vstřiky
cja: A co kdyby nebyla chyba ve vstřikovačích ale třeba v čerpadle. A to že odchází vstřikovače bylo jen druhotným efektem. Třeba kdyby čerpadlo dávalo moc vysoký tlak nebo něco, co vstřikovače oddělává. Diagnostika není všemocná. -
cja 21.01.09 09:32
« Založím si vlastní příspěvek - Óda na vstřiky
>:D Hlavně pro DIMa: takže stejně jako ty - Ford diagnostika s kontrolou žhavic - nic zjištěno cena asi 1400,- , kontrola v Delphi servisu, test vstřikovačů -- a co bys řekl? byl tam... no , ale bohužel ne jeden , ale hned 4 a to mě hlava pořád ještě nebere. Když jsem auto kupoval, tak byla dvojice vstřiků dělána v 60t km a druhá než jsem to bral v asi 98t km, vše na záruku!!, žil jsem v domnění, že při relativně na české podmínky kvalitní aditivované naftě bez dodatečné aditivace musí vstřiky opět vydžet aspoň 80tkm. Jaksi se nezadařilo, auto jezdilo kromě dvou nádrží na palivo OMV( jedna nádrž želví power a jedna nádrž v Rakousku od Esso) za tu dobu jsem najel 40t km -2 roky . Názor odborníka z Delphi byl takový, že vstřiky na 2,0TDCI Euro3 jsou méně odolné než ve 2,0TDCI, což mě teda nepotěšilo. Jedna sada vstřiků vydržela tedy +- 80tkm (tu jezdil ještě předchozí majitel a on jezdil min polovinu km do naftově civilizovanějších zemí) , druhý pár vstřiků a tu jsem jezdil já už byla ježděna u nás a vydžela 40t km. Tak ať jde česká rafinérská i OMV k šípku, potažmo i Ford, protože tohle jsou hodnoty, které jsou k smíchu. Jako uživateli mi bylo doporučeno změnit naftu, asi spíše dávat TOP Q a přidávat aditivum. Mě totiž pořád hlava nebere, že má auto najeto 137 tkm a jede už třetí kompletní sadu vstřikovačů??????????? Cena za diagnostiku, práci, 4 ks nových vstřikovačů, nové palivové vedení od railu ke vstřiku vč. DPH bylo milosrdných 27t Kč, což akceptuji bez podivení, ale s pousmáním bych to bral kdyby to byla 2. sada a nikoliv 3.sada. Jednání c servisu, skvělé, auto přistaveno ráno a večer byla celá záležitost vyřízena, což mě potěšilo. Auto jako by nabralo pocitově na výkonu a podle PP šla dolů během cesty zpět kupodivu i spotřeba. Nectnosti kolísání otáček a dýmovnice z výfuku zatím zmizely. Takže sláva diagnostice FORD a čest práci servisu Delphi - trocha patosu na závěr >:D -
cja 21.01.09 09:04
« Re: Osvětlení SPZ
oleowr: osvětlení SPZ ? - to jsem měnil snad 3x - vždy shnilé a nebylo možné jej zachránit, jen je s podivem, že asi před 3mi roky jsem platil za jedno světýlko 1100,- a teď asi před měsícem 150,- za úplně stejný zn. Ford, dokonce i v záruce - prodloužené, to odmítli na záruku vyměnit, že to podléhá opotřebení???, po chvíli dohadů mi nezbylo , než to zaplatit, ... uznaly však, že to utěsnění je problém . uhnilo to na 2,5 roku starém autě, takže bych se tomu nedivil ;-\ :'-( -
superkutil 20.01.09 11:14
« Re: ESP, TCS, ABS, EBA a jiné systémy
lordmystic: Díky že píšeš, alespoň máme správný nadpis. :-) Problém je v tom, že pod ESP Ford zahrnuje všechny systémy a ani v návodu k autu není jasné, co vše v autě je. Přitom ESP je opravdu jen pro dorovnání smyku a pro vše ostatní (prokluz, brždění motorem, brždění atd řeší ostatní systémy - ABS, TCS, EBA atd). Jinak je pravda, že všechny systémy vycházejí z údajů čidel otáčení kol, polohy plynu, někdy polohy volantu, tlaku na brzdu a někdy rychlosti stisku brzdy. Plnohodnotné systémy ESP mají i čidla zrychlení v podélném a příčném směru a rotace kolem vlastní osy. Nevím zda je to případ Fordu.
Máš pravdu, že současná elektronika v autech je hlavně pro nezkušené řidiče, aby dokázali zvládnout nečekané a neznámé situace. Problém je v tom, že se potom takoví nezkušení řidiči na elektroniku spoléhají a s auty jezdí dravěji a rychleji než je zdrávo. Ale zákony fyziky nelze obejít. :-! -
lordmystic 20.01.09 10:43
« esp
no koukám že tu máte zajímavou diskusi nad esp a mondeem na sněhu. ohledně toho prvního, je to dobrá věc. kolega min. týden otočil auto na střechu. je to velice opatrný řidič, jezdí pomalu, ale dostal na sněhu a mokré vozovce menší smyk a jak není na podobné situace zvyklý, rozhoupal auto ze strany na stranu a pak to poslal do škarpy. přesně v takovýhle situacích je esp k nezaplacení hlavně pro takovéto opatrné řidiče co jim to jednou uklouzne. esp dokáže srovnat rozesmykované auto, pokud neletí opravdu přímo vzduchem do škarpy :).
jinak mondeo není moc dobré auto na sníh, má ukrutně těžkej předek a ten ani s dobrejma gumama není moc dobrej. přecházel jsem z P405 a mondeo bylo o třídu horší v jízdních vlastnostech. ale abych byl objektivní, např. passat není o moc lepší. -
DIM 20.01.09 10:39
« Re: Vyhřívání sedaček - pojistky, relé?
CJA : No tak jo , myslel jsem rozjíždění na volnoběh, v tom smyslu že se to s benzínem praktikuje hůře :-) Na neutrál jsme to ráno zkoušel a nejede to. Jen se mi strašně zvýšily otáčky .... a ESP je neomezilo...asi to bude tím, že ho nemám :-) -
superkutil 20.01.09 09:37
Vasik1: Souhlasím, název moc neodpovídá. Ale vzhledem k tomu, že mám 2.2TDCI, tak se do tohoto fóra hodím. Možná je spíše otázkou, zda se tu mají řešit i záležitosti jiných Mondeí. Ale jsem pro toleranci a tak já osobně jsem rád za jakýkoliv příspěvek. >:D -
Vasik1 20.01.09 08:17
hil: No mě se ta krabička válí na zemi pod sedákem, u spolujezdce je připevněná dop sedákem jak říkáš, myslím že už si stím předemnou někdo hrál a neměl nervy jí tam nazpět připevnit, je to blbé, protože když někdo zezadu zajede hluboko nohama pod sedačku, tak do ní šteluje, v létě se na to mrknu jestli nejde připevnit, porozpojoval sem a pogeglal sem se vším co tam bylo, ani vlastně nevím kolik tam toho bylu, už bylo šero a neměl sem baterku:O)
All: Panové nechci si hrát na tatu a mamu, zajímalo by mě ale co má Vyhřívání sedaček společného s ESP či já vím o čem tu zase mlátíte prázdnou slámu, že kutile, dime a spol, založte si vlastní příspěvek o ESP prosím -
oleowr1 19.01.09 21:02
« Osvětlení SPZ
Dneska jsem si chtěl vyměnit žárovku v osvětlení SPZ, po odšroubování sklíčka jsem zjistil, že žárovka je dobrá, jen se ulomil (uhnil) plíšek co ji drží. Tak jsem si zahrál na kutila a plíšek vyrobil z kousku kontaktu ze starého relátka. Je to smutné, podobnou závadu jsem řešil na Sieřře, ale tam vydržel plíšek cca. 10let, na mondeu jen 6let.... -
Moik 19.01.09 20:30
Tak to já jezdím zásadně tak, aby mě to na palubce blikalo o 106 :-)
Po okreskách u nás na Vysočině jezdím málo, ale když, tak mě to nutí pořád zkoušet a testovat, jakej smyk to ještě nechá a jakej už to koriguje...
ESP osobně beru jako pomocníka v poslední chvilce - zvlášť na Fordech - takže doufám, že doopravdy ho nikdy neuplatním... no a taky ho beru jako technicky moc zajímavou věcičku, která se musí ozkoušet... jako jsme kdysi vyndávali pojistku od ABS, abysme zjistitli, co je fakt lepší.. :-! -
superkutil 19.01.09 18:43
Co jsem našel v dokumentaci, tak součástí ESP i TCS nebo BTCS což je protiprokluz, který by měl brát data z čidel ABS a hlídat přední kola, a když se jedno točí víc jak druhé, tak ho přibrzdit. Také má porovnávat otáčky předních a zadních kol a když se přední točí více jak zadní, tak omezit moment nebo ubrat otáčky. Teorie ESP není složitá, ale každý výrobce ho řeší po svém a některé systémy jsou lepší a některé horší. Mám známeho, který dodává komponenty pro ESP do Mercedesu, ale Ford to bude mít udělané jinak. Bylo by dobré, kdyby to tu vysvětlil někdo lépe znalý systémů Ford. Hledal jsem informace na fóru Fordclubs.org ale nepochodil jsem.
V poslední době narážím na to, že výrobci a prodejci přiřazují výrobkům vlastnosti které nemají a pokud se na ně spoléháš, tak můžeš blbě dopadnout. Závady na systémech většinou zjistí diagnostika, problém je funkčnost systému jako takového.
Příkladem může být vadný MAF u VW TDI, kde diagnostika ukazovala MAF v pořádku, ale přitom ukazoval chybně. Kamarád takto vyměnil 4ks, než našel funkční. -
cja 19.01.09 14:50
to přece nenahrazuje diferenciál s omezenou svorností, nevím jestli ESP umí přibrzdit kolo nebo jenom omezit otáčky motoru, je jasné , že pokud bude rozdíl v adhezi předních kol, tak to s menší adhezí bude diferenciálem odpojeno a točí se jenom to které má adhezi - a je potom na protíprokluzu, aby to pomohl vyřešit, jsem informovaný laik a né odborník na ESP, zítra jedu do Prahy budu ráno v Říčanech , dej vědět a porovnáme to, až mi to zdiagnostikují -
superkutil 19.01.09 14:42
cja: Taky si myslím, že to má pomoct při rozjezdu, proto mě překvapuje, že i při malém přidání se mi jedno hnané kolo protáčí a druhé stojí. To znamená, že mám závadu na ESP nebo to ESP není schopné přibrzdit kolo tak aby se druhé roztočilo. Nebo jinak, když jedno kolo bude na ledu a druhé na suchém asfaltu, auto se rozjede? Nebo ESP nedokáže to kolo na ledu dostečně přibrzdit? :-)
DIM: Chtěl bych aby se obě kola protáčela. >:D -
cja 19.01.09 14:07
DIM: jen nerozumím tomu rozjezdu na neutrál ... něco mi uniklo nebo jsem někde chyběl >:D ? Já bych zase naopak ESP dal do každýho auta a dal povinně školu smyku s autoškolou. Já ESP nevyužívám, ale když mě něco překvapí, tak jsem rád , že tam ten elektronický SLUHA je a pomůže, jinak fyzikální zákony nijak nikdo neošidí. A u toho ESP to při rozjezdu klouže taky , ale ono ti pomůže se rozjet - poze dementi nepochopí co se děje, a to se nás doufám netýká, i když na silnici je jich nepočítaně.