"-- skrytý --" 20.02.09 13:03
« Re: ojetiny
Vasik1: Už jsem o tom na jiném foru četl, že se ta elektronika turba ráda podělá. Problém je jak naznačuješ, že se to nedá koupit bez samotného turba jako náhradní díl. Teda aspoň nedalo, možná je už teď změna.
Našel jsem tu diskuzi, mrkni na to,v podstatě ty samé příznaky co popisuješ [odkaz]
Vasik1 20.02.09 12:27
« Re: ojetiny
To martin.z : Než se k tomu vyjadří Petr, tak já jsem po včerejšku opět chytřejší, díky diagnostice jsme odhalili, že opravdu nejde o vstřiky ale o turbo. Po pozdějším zkoumání jsme dospěli k závěru, že je vadná pouze jeho elektro část, která má za ukol naklápět lopatky turba,a která jako jediná je schopna říct řídící jednotce, že je nějaký problém. Diagnostika odhalila, tlaky v turbu, rovnající se atmosferickému tlaku, při sešlápnutí plynu, pak tlak ještě klesal. A míra natočení lopatek 0%. Takže v této chvíli je místo turba jen kotouč neschopný vyvíjet jakýkoliv tlak. Co se týče vstřikovačů, jsme je přesto že nebyl problém nechaly u pana Velendorfa otestovat . Byli jsme přítomni u jejich testů. To že je motor na volnoběh hlučnější a jsou v něm kovové rázy, je způsobeno pozdním otvíráním trysky, která při malých tlacích (při volnoběhu) není schopna ještě vstřikovat palivo. Otevře se až při relativně velkém impulsu a vyflustne velké množství nafty, to zbůsobí silnější výbuch. Nejsou to žádná moudra, takhle jsem to včera při celodení návštěvy v rodinné atmosféře Velendorfů pochopil. Petr kdyžtak upřesní. Testem se prokázalo že naše vstřikovače jsou v pořádku, ukázalo se na nich ale velké zakarbonování, to může mít za následek nefukčnost turba, nebo věc jíná, kterou zatím ventilovat nebudu. Nebyli to tedy vstřiky jak jsem si myslel a musím se tímto omluvit čerpací stanici avanti, na kterou jsem poslal českou obchodní inspekci >:-[] V garáži mám v této chvíli v bečce od slivovice 55L nafty, tak kdyb měl někdo zájem do traktoru, tak je k mání. Teď mě tedy čeká výměna turba, popřípadě pouze výměna elektro části, bude li to možné. Budu vás následně informovat -
superkutil 20.02.09 11:29
« Re: Koupě a stáří vozu
cja: V bazarech nekupuju, vždy jsem bral auta od lidí co jsem znal. A po těch 3 letech se dalo sehnat dobré auto po odpisu. A třeba Passat nebylo potřeba dalších 6let opravovat. Samozřejmě jsem dělal výměnu leje a dstiček, ale to bylo vše. U nového Mondea MKII jsem za 6let dělal mnoho oprav:
- profukující a zatékající LP dveře (již při prodeji)
- vadný zámek u LP dveří (již při prodeji)
- odpadlá lišta na předním okně
- špatné řazení 2, 3 a 5 rychlosti (již při prodeji)
- zatékání do vozu podlahou (již při prodeji)
- zatékání zadními dveřmi (již při prodeji)
- nefunkční ventilace (již při prodeji) (rozebrání celé palubky)
- kmitání př. nápravy (již při prodeji)
- motor nemá tah a jeho výkon je závislý na počasí (již při prodeji)
- vysoká spotřeba mimo město (souvisí s předchozí závadou)
- odpadávající vnitřní polstrování (již při prodeji)
- uvolněná sedačka (2x oprava)
- vrzající mechanizmy stahování oken (opravováno 4x)
- vadný motorek PP světla
- tekoucí čerpadlo posilovače řízení
- vrzající zadní dveře (oprava 2x)
- problémy se startem motoru (motor naskočil, ale na cca 400ot)
- chrastění a vrzání v palubní desce
- nespolehlivé dálkové ovládání (někdy nelze otevřít ani z 0,5metrové vzdálenosti)
- křivá sedačka řidiče
- vadný ovladač stěračů
- zatékání do pravé části u spolujezdce
- prohnilý chladič klimatizace
- zničené čerpadlo klimatizace díky neschopnosti servisu (při opravě chladiče)
- vadný termostat
- tekoucí domeček termostatu
- tekoucí čidlo teploty
S novým Escortem to bylo podobné. Z tohoto pohledu je moje poslední Mondeo úžasné, protože zatím nemělo až na vadný EGR, zasekávající se rádio a výměnu cca 5ti žárovek, žádnou závadu. :yes: -
cja 20.02.09 11:01
« Re: ojetiny
Ingister2: omlouvám se , ale tady vedeme diskuzi o MK3-MK4, no a ty máš novou verzi, což je fajn, ale tam budíky zatím neznám, ještě jsem se přes leasing k nové verzi nedopracoval, takže se omlouvám za chybnou nápovědu - New Mondeo má jinou palubku, a ač jsem s ním pár km nakroutil, tak kontrolku žhavení zmapovat neumím -
cja 20.02.09 10:57
« Re: ojetiny
martin.z: >:D klikař, taky bych to někdy chtěl zažít,
kolega měl Fábii - chválený koncern - už ji dal pryč- sice se nic nesypalo, jako žeby průšvih, ale servisní prohlídky začaly být okolo 10t kš a to už bylo moc, on přistupoval k opravám poctivě a pokud byl problém tak jej řešil, zkrátka držák auto, ale náročný na servis - vím, že ty jsi ji měl taky a neměl jsi problémy - jenom na okraj byla to 1,4 s tuším 55kW
ale uznávám, že u dieselového Monda mám taky více obav než jsem měl u benzínového Monda - zase problémy s motorem(obecně) vynahrazuje Mondo jistou mechanickou odolností podvozku v dieselových verzí - třeba Passat trpěl na přední nápravu v diesel verzi mnohem víc - je to celkem dost složité a nevím po čem šáhnou , aby člověk nebyl těmto problémům vystaven ... - možná po prémii, ale tam to vrátíš na servise...?
... a ještě jak jsem psal - záleží co od auta očekáváš - někomu nevadí, že mu něco tluče, cvaká ... a někomu zkrátka vadí kdejaký nezařaditelný zvuk - no a naftové motory oproti tichému benzínu těch zvuků vydávají až moc :-) -
WinDiesel 20.02.09 10:35
martin.z.:
NĚKDY SE DÁ PROBLÉM VYŘEŠIT PŘEKALIBRACÍ VSTŘIKOVAČE, vyndat, vyčistit, překalibrovat, vrátit do motoru, zavést novou kalibraci do ŘJ.
Jinak typicky - toto je věc, kdy pomáhají aditiva. Nejlepší je ale použít aditiva bez spalování, mimo motor, na speciální jednoúčelové mašince, kdy jeden vstřikovač týráš třeba 3 hodiny - vstřikovač nepřetržitě vystřikuje naftu a čistí se testovací kapalinou s obsahem inhibičních a antikorozivních látek (jsou obsahem aditiv) - takto se dokonale uvolní vše, co ve vstřikovači nemá být, a ten je potom úplně schopen vstřikovat i malé pilotní dávky paliva - načež nedochází k detonačnímu spalování (klepání).
Jinak v zimě, do té doby, než se motor více zahřeje, je detonační klepání normální věc, a potom vždy ustoupí. -
martin.z 20.02.09 10:04
« ojetiny
tak s tim nemuzu souhlasit, ja mel predtim passata 1,8T, kupoval sem ho kdyz byl starej 4 roky a "najeto dle tachace" 120kkm.
Ja stim jezdil 3 roky bez problemu, moc sem teda nenajel ale jedinej problem nebyl. Prodal sem to kdyz tomu bylo 7 let a najeto 150kkm presne z duvodu jak pisete, uz sem se trochu bal investic, zdala se mi nacata spojka a predni napravy uz trochu cinkaly, treba na dlazbe.
Nicmene chlapikovi co to ode me koupil sem presne po roce volal co auto a on mi rekl, ze vsechno v pohode a zadnej problem takze to v tomhle pripade bylo taky o senzitivite.
Zatimco mondeo, to je neustale nejakej problem, ja za tu chvili uz menil trojkombinaci a termostat. A kdyz zrovna neni nic akutniho tak muzu obdivovat ten nestabilni a hlucnej volnobeh za studena, "detonacni spalovani" kdy uplne slysim jak je jeden valec hlucnejsi (coz mi i potvrdila diagnostika) a jakoby dela kovovej zvuk - popisoval to tu Petr T.. Petre co to vlastne presne je a da se to nejak odstranit?? -
cja 19.02.09 17:26
« Re: Vstřiky?Nevím...
Kutil: firmy se aut zbavují buď po leasu nebo po určitém počtu km, tam by se dalo uvažovat, že pokud to sedlal jeden slušný řidič, že to auto bude v slušným stavu, ale teď jsou leasy na 60 měsíců, tak nevím - i když i toto se dá obejít ...
no a do bazaru se ve většině případů dávají auta, do kterých už majitel nechce dávat peníze a tím je myslím řečeno vše...
pokud ojetina , tak rok stará, s jasnou historií a vědět po kom to auto je, potom jsou ty rizika snad v rozumných mantinelech, měl jsem auta 12leté, 5leté, 2 leté a 1 leté a čím bylo starší(myslím tím v době koupě), tím byl provoz dražší,...záleží taky kolik člověk najezdí a co očekává -
cja 19.02.09 17:17
« Re: Žhavení
Tam musíš mít vlevo vedle otáčkoměru kontrolky na výstrahu námrazy a mrazu - tj. oranžová a červená vločka a pod tím je taková oranžová spirála o 2 závitech a ta se po nažhavení zhasne - mě na 2,2 svítí asi 2 vteřiny a potom zhasne, pokud máš jiný motor může být to žhavení , tak rychlé, že to ani nepostřehneš >:D no a nebo je to benzín >:-[] -
Ingister2 19.02.09 10:41
« Žhavení
Viete mi prosim niekto povedat ako to spravne nastartovat?
Na inych autach sa rozsvieti kontrpolka zhavenia, ak zhasne motor je pripravený naštartovať.
Ale tu?
Žiadna kontrolka sa nerozsvieti (teda okrem baterie) ale keď sa potom pokusam nastartovat, tak jednoznacne citit, ze to nie je ono...
Viete niekto, kde je chyba? -
superkutil 18.02.09 23:02
« Re: Vstřiky?Nevím...
Dříve jsem kupoval ojetiny tak 4-5let staré a prodával když měli 10-12let. Opravy dělaly tak do 10000Kč ročně. Nakoupil jsem za 140tis a prodal za 80tis.
Pak jsem koupil nový Escort a kvůli závadám jsem ho prodal po 2,5 roce a 70tis.km. Pořizovací cena 390tis. prodej 250tis. To je 4600Kč/měsíc a 2Kč/km.
Pak jsem koupil Mondeo, to jsem měl 6let a 150tis.km, kupoval jsem za 590tis a prodával za 120tis. Náklady byly 6500,-Kč/měs. a 3Kč/km. A to nepočítám opravu klimatizace v posledním roce za 60tis.Kč.
Takže příště kupuje auto 3roky a doufám, že bez poruchy vydrží další 3-5let. Ale Ford to zřejmě nebude. ;-)