FORD MONDEO 2,2 TDCi .
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD
-
RADEK1 13.03.09 08:27
« Re: obutí na léto
Já jezdím od loňského dubna ty zmiňované Hankook-y je na nich najeto tak 15 až 17 tis km. Hloubka vzorku předek 7mm zadek 8mm. letos ještě vydrží. Nejezdím příliš agresivně ikdyž čas od času si zablbnu(takový dálniční sjezd či nájezd) Jsou tiché a na vodě také drží . Já jsem docela spokojený ;-) -
impaler 13.03.09 00:26
« Re: obutí na léto
No, takže mně je jako často nejbližší vidění DIMovo. :-)
Zajímavá je ta informace Krkovičkova, že nafouklý žabožrout má vydržet hodně - neb já mám z výroby Michelin Premacy 205/55/16 91V (doufám, že to nepletu, tím 91 si nejsem jistý) a to je auto výroba 11/2004, jezdí od 7/2005. Z celkových 78 tisíc najely ty letní víc než polovinu, ale asi ne o moc. Většinou teda dálnice nebo pomalé město bez blbnutí, okresky moje auto skoro nezná.
No a mám je tam pořád. Až na to, že jsem jednu píchnul a musel vyměnit pár, podle DIMova přístupu jsem na testy mrknul jenom kvůli prevenci nežádoucí boty a koupil levné Bridgestone asi Turanza, ty obyč za 80 euro kus...měl jsem je teda jednu letní sezónu vpředu a zdálo se mi, že jaksi nemůžu po městě dobrzdit mokré křižovatky (ABS, který jsem nečekal při tak nevinném brždění, neřítím se na stopku jak *), jak sem zvyklý. Ovšem následovala výměna zadních destiček při nejbližší garanci v prosinci, tak to možná souvisís spíš s tím.
Dotaz zní - stárnou letní gumy taky tak významně, jako zimní? Tzn. mám vyhodit i ten druhý pár i s větším vzorkem po 4-5 letech? Letošek je pátý rok od výroby gumy... -
cja 12.03.09 19:10
« Re: Obutí na léto
Kutil: no vzpomněl jsem si, že ke konci životnosti měly ty P6000 na sobě taky pilku - měl jsem tehdá strach jestli nejsou v háji zrovna vyměněné tlumiče(kdyby jsi to nepsal , tak bych ani nevzpomněl), přičítal jsem to tehdy tomu, že jsem tahal vlek, ale vida ono je to asi jinak -- akorát mi není jasný to vyjádření toho technika z Pirelli, proboha já je měl v roce 2001/02 a ve 14" 195/60(kdybych šel do účetnictví i přesnou cenu bych našel - tuším 3,8t za kus - což byla v té době celkem rána) a na autě, které bych řekl, že bylo z Mondeí nejměkčí a ty máš stejný problém po 8 letech na zcela jiném autě i když se jmenuje Mondeo - není spíš podle toho problém na straně výrobce pneu, já do letních Pirellek nejdu ani náhodou(i když ve tvém případě je ta životnost hodně vysoká, já 14t km po přehození předek zadek)
v rodině jezdil Passat 1,9TDI 96 kW - ten byl takový referenční vůz na trvanlivost pneu - všechno odcházelo +-20t km, zkusil Pirelli v 17" P Zero Asymetrico - svělé lepidlo na asfalt, ale výdrž byla na předku 10t km a šly.
Chápu , že když měkká směs malá výdrž, lepivé vlastnosti, bezpečnost, ale zavání to trochu i potřebou prodat těch gumových obručí co nejvíce -
superkutil 12.03.09 16:03
cja: U těch P6000 mě překvapilo, že se na Mondea dávali už od roku 2001, to znamená, že jsou na trhu už 8 let. To se za tu dobu nezměnila konstrukce pneu? Hlavně mě pobavilo, že technik od Pirelli ty P6000 na Mondeo nedoporučoval. Vyjádření FMC jsem nedostal, respektive se nechtěli vyjádřit dokud nedodám vyjádření Pirelli. No a na to jsem neměl nervy. :-! -
"-- skrytý --" 12.03.09 14:12
cja: Hankook jsou korejske gumy nikoli cinske. Uz jsem o nich slysel par pochvalnych slov a ted jsem shledl i par testu. Vubec bych se toho nebal, akorat jsem ted zjistil, ze v me velikosti je nedelaji.
Co se tyce Michelinu - je obecne znamy fakt, ze vydrzi dlouho a taky si za to nechavaji dobre zaplatit. Mam zkusenost se dvema typy (koupil jsem je na aute) a fakt neubyvaly..Na soucasnem aute mam letnaky taky Micheliny a na mokru klouzou.
DIM: Myslim, ze zrovna u gum bych na tip prodejce moc nedal (aneb motor neni to, co vas drzi na silnici) Navic gumy v pneuservisech mivaji ukrutne predrazene.
-
cja 12.03.09 14:10
Kutil: možná dávají do prvovýroby lepší pneu, já zkoušel jednou v 16" CSC2 sundané z nové O2, chtěl jiná kola, tak to nechal u známého a já je vzal, no a vydržely mě +-15t km , pak jsem to předal kolegovi a ten na nich natočil ještě asi +- 10t km - takže celkem 25t km - o tolik víc nevydržely. Asi to bude těma indexama a tvrdostí gumy. Ale ty to uvádíš u P6000 a ty pro mě byly rekord, akorát to bylo v r.2002, že by od té doby inovace.
-
superkutil 12.03.09 13:22
cja: Nevím jak to dělám, ale nejsem žádný sváteční ani pomalý jezdec, zatáčky jezdím hodně ostře a o zrychlovaní a brždění taky není nouze. Ale je pravda, že mi v servisu po 60000km říkaly, že destičky jsou v pohodě, jak prý to dělám. Asi hodně brzdím motorem. ;-) Co se týče rychlosti, tak v ČR do 160km/h (běžně 130-140km/h) ale Německo většinou 180-220km/h.
Na ty ER300 je celkem chvála ze všech stran i když na Mondeo spíše doporučují RE050, ale ty jsou hodně tvrdé.
Jako zimní se mi osvědčily Nokiany, ale jako letní hodně plavaly.
Ty problémy s P6000 byly na zadních, vpředu je to v pohodě, ale zadek se sjíždí do pilky (jak jen brzdí a nezrychluje). -
DIM 12.03.09 13:20
Mě se osvědčil následující recept : protož čím víc jsem gumy různě zkoumal a vyhledával testy, tak to byl v konečném důsledku větší propadák..... Takže teď přijdu do pneuservisu, podívám se co je v akci , poptám se u prodavače co by doporučil on...a beru a jedu. A od té doby jsme spokojen, a ani nevím, co tam teď vlastně mám !! :-) -
cja 12.03.09 13:09
Krkovička: to jsme rád , že to není jenom rukama, že i někdo jiný má takovou zkušenost >:D
Akorát si u tebe teď nejsem jistý jestli si s tím Hankookem neděláš legraci, pokud ne , tak se omlouvám. Četl jsem test na čínské pneu a na suchu jakž takž, ale na vodě tragedie.
No a těch 225/50/R17 - to víš rodinný tuningový model , ty se vždycky prodraží. >:D
Michelin jsem zatím nikdy nejezdil, tak možná na něj někdy dojde, odrazovala mě vždy vysoká cena a to , že vydrží o hodně více - tomu jsem nikdy moc nevěřil . Zkoušel jsi je nebo jen info z druhé ruky?
Jinak kromě těch Pirelli, kde jsem prohazoval, tak ta výdrž okolo 20t km byla vždy na předek, nejsem příznivcem(kromě zimní sady) prohazování pneu předek za zadek, radši koupím nový pár, zadek drží vždy dvojnásob s rezervou(přezouvám při 3 mm). -
Dong1 12.03.09 12:57
Ja sem mel na svem Focusu Michelin E3A a pri cca 30t km maji asi 4,5-5mm, bohuzel mam jednu neopravitelne poskozenou, tak sem predevcirem objednal ER300. Podle referenci co sem cetl, sou na suchu bezkonkurencni, na mokru dobre a pry i tiche, tak sem zvedavy. A nebyly o moc drazsi nez Bravuris.
Jinak rekord ve "vydrzi" u me drzi Kleber, na Fabii to bylo necelych 17t. km. -
"-- skrytý --" 12.03.09 11:53
cja: 2.2TDCi je vylozeny zrout prednich pneu. Myslim, ze vic jak 25tis nevydrzi nic, krome nejakych tvrdych slupek, na kterych to pak na kazdm druhem kruhaci za mokra neudrzi tezky predek.
Preferuju mekci smes, ktera sice prd vydrzi, ale zase podrzi kdyz je to potreba.
Myslim, ze Micheliny maji tohle zvladnute nejlip- na mokru vetsinou horsi nez konkurence, jenze vydrzi dvakrat tolik.
Mel jsem Potenzy RE50A - tiche,lepive,skvele na vode i a suchu, ale vydrzely jen 15tis normalniho jezdeni.
Dobre gumy jsou Hankook Ventus. Ted shanim 225/50/R17 a je to vsecko drahe jak prase!
-
cja 12.03.09 11:34
Kutil: To by mě zajímalo, jak to všichni co najedou na gumách 40-60t km dělají, já na gumě nikdy nenajel víc jak 24t km (Barum Bravuris - hlučné). okresky tak 80%,dálnice tak 10% a zbytek město. Nejezdím agresivně, že by vyšší rychlostní indexy na gumách měli takový vliv na životnost(okolo sebe mám lidi co jsou celkem defenzivní jezdci a na gumě tak okolo 30t km - to bych ještě pochopil,ale dvojnásobek? )

ten kilometrový proběh je pro mě neskutečný, ale pokud jsi dálniční jezdec, tak to chápu