superkutil 10.11.09 16:42
« Re: Chip a spojka
cja: Fakt nevím, jen vím, že kamarád má 3.0dCi s automatem a má snížený moment motoru (křivka je plošší). Takže bych se velkého momentu bát, ale pokud by čipař jen zvýšil moment ve vyšších otáčkách, tak by to mohlo jít. Taky jde o to, co máš za auotmat. Zda DSG nebo s měničem momentu nebo variátor.
ke: Pokud máš spojku dělanou na 380Nm tak musí vydržet víc jak dalších 40Nm. A navíc, kdy přenášíš maximální moment? Kolikrát za den? Maximální moment by jsi použil, když bys byl na otáčkách maximálního momentu, stál na podlaze a auto by přesto nezrychlovalo. A to se ti nestává často. Já tedy na podlaze nestál ani nepamatuju. Většinou je problém jen při přenosu výkonu při prokluzující spojce. Jakmile spojka sepne, je to v pohodě. -
"-- skrytý --" 10.11.09 14:18
« Re: Chip a spojka
Kutil: kdyz ma motor udavanych 320 Nm, bonus vyrobce je dnes nejakych nejmin +20-30 Nm kvuli reklamacim v zaruce, spojka je spocitana, vyrobena na 380, prida se nejakych dalsich 40, tak proste nema dlouhodobe sanci a muze byt treba zanovni.
Chip s ucinnosti motoru neudela prakticky nic, reguluje/zvysuje v ramci moznosti preplnovani a s tim souvisejici vyssi davkovani paliva. Pripadne umele udrzuje vyssi tlak v rampe, tim padem je reakce na plyn bezprostrednejsi(coz zase zvysuje ale spotrebu(odpor cerpadla) a teplotu nafty ve vratce-nezadouci). Ale za stejne litry vic koni nedostanes. Spis te to laka slapat, takze pumpa casteji. -
cja 10.11.09 14:17
« Re: Chip a spojka
DIM: ... a není už to jedno, nebo budeš měnit věci za hliníkové :-)
Kutil: zajímalo by mě chipování, ale co to děla s automatem? máš nějaké echo? , jinak jezdil jsem teď s chiplým S-Maxem se stejným motorem a též automatem - a nevěřil jsem,že je tam stejný motor chovalo se to lépe než stará 2,2 a o hodně rychleji to řadilo. Neoficiálně se mluví o tom, že pokud nejezdíš jako p.... , a zvýšení KM a výkonu používáš s rozumem a chipař udělá rozumné navýšení, tak by to hardware mtoru měl přežít, ale nevím jak automat.? Jsem v tomto skeptik, ale ten S-Max mě dostal. -
WinDiesel 10.11.09 14:07
« Re: Chip a spojka
DIM: ...jsem byl mimo... >:D 2,2 HDI je dělán ve 3 generacích, 1. byla jen v PSA, Ty máš druhou €uro 4 (PSA má biturbo a Ty máš monoturbo), 3. generace je ten hliník se 140 kW €uro 5...
Ale máš pravdu, než se vychytají mouchy, bude to 2 roky trvat, na Tvém autě by měly být mouchy dost vychytány. -
DIM 10.11.09 13:50
« Re: Chip a spojka
No, když mluvíš o tom elektrickém dochlazování, tak já když zastavím a vypnu motor , tak ještě dobrých 5 minut se z motoru v nějakých intervalech ozve zabzučení tak 2 sek. a cvaknutí, několikrát ....dokud asi nezhasne ta televize v palubce.
WINE, tak jaký mám teda ten motor ?? Jem z toho volajako zmatený.... -
superkutil 10.11.09 13:24
« Re: Chip a spojka
Ty už ale mluvíš o situaci, když už je spojka v háji, to znamená, že ji někdo oddělal. Ty turba je klasický problém a je jedno, zda ti lidé mají čip nebo ne. Prostě nastartovat diesel a pod plným plynem vyrazit a po rychlé jízdě nenechat turbo dotočit a vychladnout je prasárna a s tím nic nenaděláš. I když znám člověka, technický antitalent, co má Mazdu 6 s 2.0D a ten se k autu přesně takto chová a má najeto 200tis.km bez problému. Jediné co mu měnili byl filtr částic, protože zpočátku motor šetřil a netočil a filtr se nevypaloval a zanesl. Tak teď to točí jak divej a vše je v pořádku. Zajímavou má spotřebu, někde kolem 6,5litru a přitom mi v pohodě ujede.
Nikdo koho znám a má v autě čip neměnil ani turbo ani spojku. Je to o chování k autu.
Jinak na to nedochladnuté turbo jsem už viděl řešení, turbo má svůj olejový okruh a po vypnutí motoru se turbem honí olej elektrickým čerpadlem dokud turbo nevychladne. Bylo to popsané někde na netu.
Dobrý čip nedělá nic jiného, než že zvýší účinnost motoru a občas zhorší emise, případně dříve roztáčí turbo. Na rozdíl od něho powerbox v podstatě jen zvýší množství paliva do motoru. Vždyť nejjednodušší powerbox u TDI je jen náhrada čidla teploty odporem, aby si pořád ŘJ myslela, že je motor studený a dávala více paliva. >:D -
"-- skrytý --" 10.11.09 12:37
« Re: Chip a spojka
... nenechavat prokluzovat ;-)
To jako vyradis, kdyz ti na chvili klouzne na petku pri predjizdeni, kdyz otacky prebihaji kolem vylepseneho momentoveho maximuma? >:D Klouzne/chytne se 50x, pak to silne zasmrdi a muzes jen doufat, ze nemas zrovna vybity mobil...... Spojka odesla vsem co znam a turbo nejvetsim prasakum. I kdyz spis odchod turba(lozisek) chipem jen urychlili, protoze nejake chladnuti turbodmychadla je nechava chladnym ;-) -
superkutil 10.11.09 10:47
« Re: Chip a spojka
Některé motory se čipují lépe jiné hůře. Třeba TDI i dCi se čipují dobře a nárůst je znát. U HDI a TDCI je to už horší a nárůst není takový. Zažil jsem čipování na hodně TDI a žádný z těch motorů neodešel. Po čipování auta lítala. Trochu ze zvýraznil jejich hluk. Taky jsem jezdil s jedním Megane 1.9 dCi čiplým ze 72kW na 96kW a ten byl brutální. Do poloviny plynu v pohodě, jako před čipem, ale při přišlápnutí hrabal i na 3ku. Nejzajímavější bylo čipování Fabie 1.9TDI 77kW, která měla už z výroby výkon 88kW a po čipu nějakých 125kW. A má najeto přes 100tis.km a bez problémů. :-)
Musí se ale člověk k tomu slušně chovat, spojku nenechávat prokluzovat. Také se musí počítat, že při jízdě brzda-plyn dochází k nadměrnému ohřívání motoru (voda a olej) a převodovky. -
"-- skrytý --" 10.11.09 06:52
« Chip a spojka
Chip: kvalitne udelanou upravu motor pri standartnim zachazeni pobere, slaby clanek je spojka, jiz pro seriovou porci Nm je na hrane. S tovarni spojkou mi po par desitek tisic km zacala pri prislapnuti na vyssi kvalt spojka klouzat jak ve 406 2,0 HDI 110, tak manzelce sveho casu i v 206 1,4 Hdi...... Takze jsem z cipovani jaksi vyrostl a pokud, tak bych pripadne dnes pockal az se odporouci seriova spojka, v ramci moznosti daneho typu sehnal "silnejsi" (treba u Oktavek tahle moznost je) a nechal to chipnout.
Ty auta jely ale rozhodne lepe, na brzde teda nebyly, spotreba +- zustala a zvlast ta 206 byla pak az neslusne vztekla a tociva. ;-) -
superkutil 09.11.09 20:04
« Re: Inovovaný 2,2 TDCi (HDi) 140 kW
štíreček1: Ty úpravy čipováním ber s rezervou, většinou čipaři nedosahují uváděných hodnot. Mluvil jsem s pár lidma, co auto po čipu dali na brzdu a hodnoty byly nižší. Té životnosti bych se nebál, pokud bys to nehonil jak prase, tak bude v případě čiptuningu auto v pohodě. Ovšem powerbox i racingbox je prasárna, jedná se vlastně jen o oblbnutí ŘJ (box upravuje údaje od čidel).
S denním svícením jsem zatím v pauze, jsem rád že to tak hezky funguje a že to bylo tak jednoduché a funkční. Takže více neřeším. :-) -
štíreček1 09.11.09 19:52
« Re: Inovovaný 2,2 TDCi (HDi) 140 kW
Ty jedna šestky jsou čím dál výkonnější, ta moje prý by se dala upravit jen zapojením powerboxu nebo racinboxu na nějakých 96kw a 310Nm, čipem ještě víc, je ale otázka, co na to životnost. Ono dnes se všude hledí na úspory materiálu při výrobě a nákladech na materiál a taky co nejlehčí hmotnost. Je fakt, že o motoru v maxovi ani nevím, focus mě tahal ze zatáčky neustále a těžký motor byl znát i na nerovnostech.
Kutile pak napiš, co Tě napadlo, já vyzkouším nějaký ten drátek ještě z pojistkovky v kabině ať netahám ampéry hned od motoru. Škoda, že nemám schéma toho zapojení...
WinDiesel 09.11.09 19:10
« Re: Inovovaný 2,2 TDCi (HDi) 140 kW
kutil: Max. výkon kolem 90 kW, dával to vedle na vláknu jeden znalý kolega - což je dnes prakticky norma:
1,8 TDCi - 92 kW
1,7 CDTi - 93 kW
1,6 CRDi - přes 90 kW
1,5 dCi - 81 kW (chystá se 1,6 dCi se 100 kW, má snad jezdit i v užitkových aplikacích, ale 1,5 dCi zůstane zachována)
1,6 TDi - s 92 kW myslím vyrukují v Ženevě
Objem 1,9 je mrtvola, v Renaultu bude nahrazen 1,6 dCi, takže žádné jedna-devítky nezbydou... Kus historie je pryč, časy se mění... -
superkutil 09.11.09 18:12
« Re: Inovovaný 2,2 TDCi (HDi) 140 kW
No ono u toho dieselu je otázka, zda 16 ventilů je k něčemu. Já osobně měl benzíny 8 i 16 ventilů a rozdíl nebyl znát. Ale 8mi ventil byl VW a 16ti ventily byly Ford. Ale měl jsem 8mi ventil VW 1.3 55kW a teď mám ford 16ti ventil 1.25 55kW a ten VW táhnul mnohem lépe a spotřeba stejná. I otáčky maximálního výkonu byly stejné.
Tak k čemu 16 ventilů, navíc u turbo dieselu. Máš nějaké informace o tom novém 1.6TDCI? -
WinDiesel 09.11.09 16:49
« Re: Inovovaný 2,2 TDCi (HDi) 140 kW
DIM: já jsem si to taky myslel... :no: Je to motor zcela nový !!! Shock !!!
Ale ještě větší SHOCK !!! je že 1,6 HDI opouští 16 ventilovou techniku a vrací se na 8 ventilovou a také opouští Bosch a bude používat piezo Continental.
Že 2,0 HDI je předělán, a to důkladně, neteba hovořit... Tam kde bylo 100 kW, je nyní 120 kW...

Ale dá se přečipovat za padesát haléřů jak psal kutil s tím odporem, už jsem o tom taky slyšel, akorát to víc žere:-)