FORD MONDEO 2,2 TDCi .

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD

• « 00 Reagovat !

foto stirecek1

štíreček1 11.11.09  17:29

« Re: Chip a spojka

Kutil: tak to mně asi lhali do očí, psal jsem dodavateli toho powerboxu, čistě jen ze zvědavosti, na jakém principu to pracuje. Sice mi to nedokázali rozumově vysvětlit, prý se jen upravuje čas vstřiku, ale prý je to daleko lepší než klasický čip, poněvadž to nejde v servise poznat, takže se to dává i na vozy v záruce, další údajná výhoda je v tom, že to fyzicky máte v autě a kdykoli se dá vyjmout oproti čipu, který může servis přehrát zpět a další čip nikdo nezaplatí. Jen mě to zajímalo, protože nejsem zastáncem čipování, raději už silnější dimenzovaný motor. Kdybych ale auta měnil častěj, třeba bych to zkusil, ale neláká mě to z důvodu životnosti a dalších investic, motor ve formuli je taky stavěný na jeden závod:-)) a ne na pět deset let:-)
    Jěště by mě zajímalo, jak Ti zvedli z továrny krouťák???...to bylo na přání nebo...???

DIM: Mně ta 1,6tka jede jak popisuješ tu novou 2,2jku, žádný kopanec při tom maximu se nekoná, ale plynulý tah až ke čtyřem tis otáček kde je max výkonu, prostě bez vadnutí je pořád cítit zátah a dá se točit až k pěti tisícům, zkoušel jsem to jen jednou, ale jde to:-) Při 4500 už svítí upozornění na přeřazení. Motor se fakt krásně točí a za třemi tisíci není znát žádné vadnutí, spíš bych řekl, že ještě znova přidává, jak se překlápí ty lopatky v turbu. Takže v nějakých technických úsecích se s ním dá slušně pohrát a ani nemusím mít pedál na podlaze. jasné že na rovince bude mít silnější motor výhodu. To převodování mám taky tak, ve městě trojka, čtverka zvládne šedesátku, ale míň už raděj ne, sice ještě zrychlí, ale je to pomalejší. Pětka pod 80 je taky slabá, na 90 má max krouťáku 1750ot, dobře se předjíždí, ale od 80tky už to není ono. Měl jsem slabšího focuse 1,8tddi 66kw a ten v obci klidně za 50 a ochotně zrychloval. To byl proti maxovi automat, slabý motor, ale lehčí převody, ten zvládal nízké otáčky v pohodě, ale po třech tis už vadnul a to jel teprve stotřicet. Ale vytočit se nechal na 210 >:-[]
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 11.11.09  16:07

« Re: Chip a spojka + Nm

Win: ... já myslel PetřeT., že už je objednáno Subaru? A ty takhle hezky zaměřuješ na premii. Že by se ty vstřiky tak moc sypaly ? >:D
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 11.11.09  15:32

Kutile, GLK nemá žádný 2litr. Je to necelých 2150 ccm. Někdo to označuje jako 2,2 CDI, někdo jako 2,1 CDI.
    Jinak mne to ale chytlo u srdce, perfektní 7 kvalt automat, 4x4, myslím že brzy značku Ford opustím.
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 11.11.09  14:51

Ke: ... jo život je pes, uvidíme zítra co budou vykazovat a vysvětlovat

Zvedl jsem telefon a zavolal na FMC a opět budu čekat na vyjádření, ale způsob komunikace, že tam e-mail mají a nereagují, je v lepším případě poněkud nešťastný. Tož počkáme.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 11.11.09  12:32

ke: potřebuju 4x4 a asi zůstanu věrný dieselu. Ale Fuga se mi nelíbí a je malá, takže Maverick s TDCI, ale ten se nedělá. Takže to bude konec mých Fordů. Leda bych sehnal Mavericka za rozumné peníze. :-) Jinak koukám po Foresterovi 2.0D, akorát si nejsem jistý provozními a pořizovacími náklady. :-|
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.11.09  12:20

Dim: tak tyhle zvuky neznam, pouze pri sepnuti spojky slysitelne klepnuti, docvaknuti.... Mozna dvouhmotak na limitu svych tlumicich moznosti, mozna spojka samotna...... Jako kdyz se rozjizdi Scania ;-)

Kutil: si teda treba porid:
    a) fordku s automatem
    b) renaulta 1,9 dci, ten 170 k se toci rad jak blazen
    c) turbobenzin
    d) motorku (mam 217 ps/10100 a 174 Nm/7600 po upravach), muzes jezdit porad treba na 2 cely den
    ;-)

Panther: na infocz@ford.com mi nedavno prekvapive rychle a fundovane odpovedeli na technicky dotaz, pripadne nejblizsi Fordi servis(pokud bude mit technik alespon trochu infonaladu).
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.11.09  11:57

Cja: takze Ford nabizi vybavu, kterou nelze standartne pouzivat, to bych asi uz slusny nebyl....... Byt to treba blba pracka, tak jim to hodim na hlavu, s autem je to holt neporovnatelne slozitejsi. Vypada to na boj s vetrnymi mlyny, nezavidim.
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 11.11.09  11:37

Ke: Já myslím že za ty peníze, co stálo auto, už vím co chci. Myšlenkou chipování se zabývám jenom pro zábavu, trochu mě nakopl ten chipnutý S-Max s automatem a stejným motorem. Jinak jsem si vědom poměrů, proč autombilka zvolila tento kompromis. Osobně jsem měl i období, kdy by mě stačila v autě 1,8TDCI. A Mondeo do města asi nikdo nekupuje, na to máme crossovery. ;-)

Jinak FMC vůbec nereaguje, na servise auto teď trápí a bylo mi vysvětleno, že auto se dobíjí při zapnutých spotřebičích a jízdě až 8 hodin. Takže nez, topení tedy asi používat nebudu, navigaci taky ne, vyhřívání všeho taky ne a ACC asi utrhnu radar, aby mě to nežralo proud. Potud tedy Fordí řešení v autě a dimenzování baterie a dobíjecího procesu. Když budu slušný, tak k pousmání. Zatím je venku kolem nuly, při -20°C budu jezdit s odtahovkou.
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 11.11.09  11:30

duplicita
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 11.11.09  11:19

Já mohu, Kutile, jen říct, že nová 2,2 TDCi 129 Kw má pocitově hladší průběh zátahu, není to rána do zad a pak už jen vadnutí, je t kontinuální zátah až ke 4 tis. ot. Moc dál to ani nezkouším. Je fakt, že zrychlování je plynulé a pak se divím, kde všichni ti vzadu jsou, když jsem žádnou tak výraznou ránu do zad nedostal..... :-) Otázkou je, jestli je to stejně zpřevodované, to už si tak přesně nevybavuji ale zdá se mi, že je to teď tady posunuto , že na čtyřku už se jet město 50-60 nedá ( možná zatím ). Předtím jsem tam čtyřku míval . Ani 80 km/h na pětku ještě není úplně sametové. Připadá mi to posunuté.
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 11.11.09  11:10

« Klepání spojky nebo něčeho.....

Zdar, jediné co mi sice trochu ale přece kalí úplnou radost je to klepání nebo jak to nazvat při vymačkávání a pouštění spojky. Při rozjezdu to je docela dost slyšet, i vibrace trochu člověk vnímá. Je to ale jen když je spojka rozpojena ( spojena ) tak na půl. Když je pedál na podlaze, tak nic, jen v té fázi těsně před plným záběrem. Slyšitelně se zvýrazní traktorový zvuk, který ale po celkovém puštění pedálu okamžitě zmizí. Není to ale slyšet, když je auto studené, naopak čím delší jízda, tím je to výraznější. Připadá mi, že by to mohlo mít spojitost s hustotou oleje . Neřešili jste to někdy někdo ? Nebo je to normální ??
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 11.11.09  10:38

ke: Já mám problém v tom, že rozsah otáček, kdy je moment použitelný je hrozně malý (1800-2800ot) a že musím pořád řadit. Měl jsem možnost se svézt s Mercedesem GLK 2.0D s automatem a to je jiná jízda. Ten 2litrový diesel se choval líp jak ta moje 2.2 a hlavně i když GLK je větší jak Mondeo a asi i těžší, tak s tím autem cvičil mnohem líp a motor měl zátah do vyšších otáček. Vadí mi, že moje 2.2TDCI má maximální výkon už v 3500ot zatímco konkurence v 4000ot a někdy i výš a že můj motor od 3000ot vadne.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 11.11.09  10:33

« Re: Inovovaný 2,2 TDCi (HDi) 140 kW

Nevíte jak je to se spotřebama u těch nových motorů? Zda je nižší než u větších objemů nebo stejná?
  • 00 Reagovat !

foto panther

panther 11.11.09  09:34

« Doplnění kapaliny posilovače řízení

Potřebuji doplnit do nádržky kapalinu -je tam "MIN" a mám doma zbytek Castrol TQ DEXRON III. Co mám v Mondeu nevím a jsem rozhodnut to touto kapalinou doplnit. Myslíte že to bude OK ? dík
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.11.09  08:30

Cja: kdyz ja mam jednu streku do prace 65 km a nejake semafory pouze ve vychozim bode a 3-4 v cily....... ;-) Mezi jsou hory doly. Proc by 2,2 (2,0)naftu do mesta...... ?

Plochou Mk mas jiz z vyroby kvuli automatu, pripadny narust(kopec) by byl zrejme likvidacni. Kdyz chci automat na pohodu, tak mi prijde trochu divne resit nejake cipovani. Vis co vlastne chces?
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 11.11.09  08:13

kutil: omlouvám se nějak mi to nedošlo, plošší křivku bych samozřejě rád, ale v nižší spotřebu nevěřím

Ke: taky jsem takhle občas využíval předchozí 2,2, ale po čase jsem zjistil, že to stejně rychleji nejde, že na světlech se sejdu s těma co jsem je předjel, v cíli jsem byl nakonec o pět minut dřive, ale ... Takže 2,0 s automatem je jistý druh katarze, abych neměl roupy. ;-\
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.11.09  07:05

Nm neni nikdy dost(pk37, ke, stirecek?), nekdo je pouziva jen na brzde :-). Ja je tady v tech tahlych kopcich, na nasich 100 m rovinkach a pri preskakovani pretizenych krabic vyuzivam denne. Ale chipovat jiz nikdy nic nebudu, MOJE spojky to dlouhodobe (50t. +) nedaji. Fordka pujde stejne za 2 roky z domu a tou dobou bude mit doufam PSA neco rozumneho ropneho s 500 Nm. Pripadne to same najdu za ovalem - suma turb od PSA minus jedno >:D
    Kutil: vykonove bonusy + cca 10% maji dnes vsechny D motory. ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 10.11.09  22:11

cja: vždyť jsem psal, že s automatem to není dobré, že se i u sériových motorů pro automat dělá momentová křivka plošší.

Čipování bych se nebál, znám dost TDI a dCi co ho mají a opravdu spotřeba dolů, lepší chování motoru, lepší reakce na plyn a když je potřeba, tak lepší zátah. S TDCI nikoho s čipem neznám. Je otázkou, zda to má u TDCI smysl, prý se špatně čipuje.

štíreček: Ten nárůst momentu zase není takový a hlavně je krátkodobý. A nevěř, že se powerbox nedá poznat. Lepší ŘJ ti ukáže chyby v logu, protože powerbox krmí ŘJ zkreslenými údaji. Kamarád dal powerbox do Oktávie a na moravě skončil, motor hlásil závadu ŘJ. Tak powerbox oddělal, odpojil baterku a to pomohlo. Ale v servisu se ho na to ptali. :-)

pk37: No, jak kdy. Někdy předjíždím a někdy jezdím na spotřebu. Ale že bych musel stát na podlaze, to už se mi dlouho nestalo. Já totiž než dám nohu na podlahu, tak už musím řadit. Mám to dost živý, mám totiž z továrny moment o 35Nm vyšší, mám 395Nm/2440ot. >:D

A někdy mám pocit, že to na 2/3 plyn jede lépe jak na plný. Ono totiž u dieselů je ten elektronický plyn ošidný. Jednak řídí otáčky motoru, jednak natočení rozvodových lopatek turba (mám elektrické ovládání) a jednak množství paliva. A někdy si nejsem jistý, že ŘJ ví co dělá. Mám totiž vyzkoušeno, že v dost velkém rozsahu nedělá nic. Prostě jedu a začnu ubírat plyn. A hrozně dlouho se nic neděje a auto jede stále stejně rychle (akorát spotřeba klesá). A teprve až když skoro sundám nohu z plynu, tak začne zpomalovat. Ten rozsah plynu, kdy jede auto stále stejně rychle je dost veliký.
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 10.11.09  20:23

pk37: ono to bude asi i rádiem a repro bude holt chudší, ale zatím jsem fakt neměl potřebu řešit kuchání dveří a výměnu reprosestavy. Ale je fakt , že uchošťoury asi použiji, a pak dám vědět ... Nevím co je v Densu za rádio, ale nastavení lze udělat celkem dost. Ale nepřu se jestli to je lepší nebo horší, muzikanty zatím nevozím, tak mě za to nikdo nenadal - zatím. ;-)

Chipování mě sice zaujalo, ale stále jsem skeptik, rovnítku chip=nižší spotřeba rozhodně nevěřím. Ale lehké zvednutí hodnot v řádu 15 - 20% by mohlo být rozumné, ale to jsem si asi měl rovnou koupit 2,2 ,sice bez automatu, ale výkonnou a motorově nadimenzovanou na ten přenos sil.
    Ale pořád mě zajímá co to může udělat s automatem, na to nikdo zatím nereagoval.
  • « 00 Reagovat !

foto stirecek1

štíreček1 10.11.09  19:25

pk: při plném plynu, momentu jsou tam obrovské síly, tedy netrpí jen spojka, pokud je seplá, tak to přenese, je to námaha, jasné, ale ta hrozná síla na malé páce (ojnice, čepy) a obrovské tlaky na písty...něco zákonitě musí dřív nebo pozděj povolit. Teplo a roztahování materiálu udělá taky své, takže olej se dere ven kudy může a hliníkovému motoru bych věřil méně než litině ;-\
    Pro běžnou jízdu a i na předjíždění mi stačí bohatě plyn napůl, plný plyn v 1,6 i když jedu první vůbec není třeba, jede to jaksi samo. Samozřejmě, že to někdy protáhnu >:-[] ale na našich silnicích zase tolik prostoru není a člověk aby se bál jestli někde neměří...
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…