FORD MONDEO 2,2 TDCi .

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD

• « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 01.12.09  18:03

« Re: Autonavigace

DIM: Ty dráty mě taky děsně štvou. >:D Mám turistického Garmina a vystačí mi plně do terénu i do auta. Ale vždycky někde dostanu nebo vyhraju navigaci do auta, chvíli jí zkouším, ale pak mě naštve její neobratnost a nepraktičnost a zbavím se jí. Nějak mám pořád pocit, že to není ono. A ty vestavěné navigace jsou šíleně drahé, většinou nejsou aktualizace, není česká lokalizace a když zblbnou, tak jsou na nic. Kamarádovi uhořel nějaký kablík přes který navigace snímá rychlost vozu a navigace mu nejde. 8-s

Někteří výrobci se rozhodli konkurovat vestavěným, třeba TomTom [odkaz]

Nevím, proč nedělají navigace v podobě autorádií třeba do Forda. Vždyť dvojnásobná výška Ford rádií k tomu přímo vybízí.

Tohle vypadá hodně dobře! Nemáte s tím někdo zkušenost? [odkaz]
  • « 00 Reagovat !

foto jurkoboss

jurkoboss 01.12.09  15:13

Ahoj,

na predošlom aute som používal externú navigáciu, naposledy soft iGO 8, teraz mám v novom Mondeu vstavanú navigáciu, takže môžem porovnať.

Externá navigácia má výhodu, že je flexibilnejšia, ľahšie zohnať a čo je najviac dôležité tak cez net zadarmo aktualizácie, môže sa premiestňovať z auta do auta, možno použiť ako vreckovú navigáciu v meste, možnosť nastavenia trasy v dome, nemusím sedieť v aute, atď.
    Ako nevýhody vidím hlavne že zaberá miesto na palubnej doske, občasné vypadávanie GPS signálu. Nemal som príjem TMC, čo však moderné navigácie majú, bez toho by som už navigáciu nekupoval.

Vstavaná navigácia má výhody: zabudovaná priamo v palubnej doske, príjem signálu je omnoho lepší. perfektne pracuje so zvukom: hlasová navigácia - hudba. Taktiež veľa ľudí nadáva napr. na palubné dosky nových Mondeí, mne to s tou navigáciou pasuje, je to také rovnovážne, tlačítka nie sú rôznorodé ako napr. keď je len rádio SONY.

Mapové podklady všeobecne sú lepšie pre externé navigácie. Myslím tým viac detailov, častejšie aktualizácie.
    Pri vstavanej navigácií je západná Európa podrobná, Slovensko, alebo Česko sú na tom podstatne horšie. Menšie mestečká sú zmapované len možno na hlavnú ulicu a to je všetko. Malé dedinky ani nie sú. iGO je omnoho podrobnejšie.

Samotné ovládanie je v podstate rovnaké, riešiť, ktorý soft je viac intuitívny a podobne je od veci, na všetko sa dá zvyknúť a hlavne v podstate je to rovnaké. Najlepší by bol kompromis, pretože z každého systému by som niečo vybral a vložil do druhého, ale toto sú veci subjektívneho pohľadu, čo ktorý človek chce.

Ohľadom aktualizácie máp zabudovaných navigácií.
    V nemeckom servise mi ponúkli update DVD, ktoré mi objednali a aj na počkanie urobili update. Inak podľa návodu by to zvládol každý. Trvá to asi 20 min. Mne to urobili v servise, ale celý čas som bol pri tom. Ešte dodám, že to bolo ZADARMO. Neviem, či len preto, že auto je ešte v záruke, alebo či tento servis je zadarmo stále, kedže som si ako zákazník kúpil navigáciu a týmto som si vlastne predplatil túto službu. Takže nedajte sa skásnuť na Slovensku alebo v Čechách.

Na záver dodám, že najlepšie riešenie by bolo, keby bola vstavaná navigácia s daným hardware, ktorý pracuje perfektne /prijímač GPS, kombinácia navigácie a rádia/, ale software by si užívateľ dal taký, aký chce on sám.
    Mne osobne nevadí, že to na mňa nehovorí po slovensky alebo po česky, to že mi to funguje napr. v angličtine ma neznervózňuje.
    Len mi chýbajú niektoré vychytávky z externej navigácie.

Jaaaaj, ešte jeden postreh medzi systémami TomTom a iGO.
    TomTom je možno viac priateľskejší pri ovládaní, ale vadí mi na ňom to, že mapy sa dajú vkladať iba ako celé skupiny niektorých štátov, ktoré medzi sebou nekomunikujú. Napr. boli skupiny DE-AT-IT a k tomu som si pridal napr. CZ-SK-PL, a tieto dve skupiny medzi sebou sa nespárovali.
    Nemohol som zadať trasu napr. Trenčín - Mníchov.
    Preto som TomTom zamietol a používal som iGO.
    Toto bolo asi 3-4 roky dozadu, neviem ako je to teraz, ale toto mi veľmi vadilo.

Troška viac som sa rozpísal, tak sorry.
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 01.12.09  14:48

V Ostravě je tak velký divadlo??? U nás není žádný(malinkatý), tak sebou navi nenosím. Žena mě trápí s koupí turistické navi na tzv "geokashing"(??) - hledat poklady by chtěla a pořád jí nemůžu vysvětlit, že už doma ten největší má ... >:-[]
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 01.12.09  14:11

Dráty od externí navigace mě štvou , to jo, zvláště teď když adaptér nabíječky vadí při řazení dopředu . Ale zase si to můžu vzít s sebou, v klidu naprogramovat a vyzkoušet různé trasy, můžu si to vzít na kolo, do kapsy ve městě.....do divadla... a tak :-) Taky je jednodušší aktualizace, změna softwearu,dostupnost různých map.....

jinak s tou češtinou to taky nechápu, a už vůbec ne v základním menu na obrazovce : je tam překládání na asi tak 7 minut i s kontrolou. .....
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 01.12.09  13:38

Kutil: děláš soc. průzkum >:D Mám tam teď v novém Denso, sice dobrý už jsem se s tím popral a funguje dobře, ale jako hlavní "-" vidím jazyk v navigaci - když obyčejná přenosná navi za pár tisíc může česky hovořit, tak proč to neumí navi od výrobce za 5ti násobek?
    Ale je "+" , že ji máš vždy po ruce a je slušně fungující, bojím se pouze ceny aktualizačních map. (Ono ta cena je sice jinde, ale je na té navigační obrazovce ovládáno vše, takže nemáš další displeje, kromě Convers). Navíc pokud je v autě antireflex sklo, tak musíš k přenosné navi mít externí anténu.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 01.12.09  11:35

Ptal jsem se proto, že jsem měl možnost vyzkoušet TT, Garmin, iGo, Navigon a pořád mi připadá, že to není ono. Ale je pravda, že ten TT byl asi nejpřívětější. Sice žádné grafické efekty, ale zobrazoval nejvíc informací a nejlépe se ovládal. Za nejhorší bych prohlásil Gamin, který má sice špičkové provedení navigace, držáku i kabelu, ale SW nestojí za moc. Používám ještě od Garmina turistickou navigaci eTrex, která se provizorně dá použít i jako autonavigace a ta není špatná. Starou verzi TT mám i v mobilu a projel jsem s ní celou Skandinávii a plná spokojenost. :yes:

TT má taky jako jediný v navigaci gyroskop pro jízdu v místě bez signálu. Akorát mu chybí propojení s rychloměrem aby byl schopný určit i rychlost vozu.

A jaké máte zkušenosti s vestavěnými navigacemi. Jsou o tolik lepší jak nevestavěné?
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 01.12.09  11:12

Jo, chování polských řidičů je šílené u nás, ale ještě šílenější u nich. Co s těmi autíčky na těch cestách dokáží je hneuvěřitelné.....

Jinak já mám MIO , firmware byl strašný, musel jsem stáhnout nový z netu, teď už jsem si zvykl, ale tom tom mi připadá přátelštější....
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 01.12.09  10:13

No oni to mají jako Boží vnuknutí, stačí se podívat co předváděj Poláci na českých silnicích.

Jinak navigaci jsem měl Blaupunkt TravelPilot Lucca MP3 a celkem spokojenost, akorát neukazovala jízdní pruhy. Zkušenost jsem udělal s MIO a TomTom a osobně mi nejvíce připadal uživatelsky nejpřátelštější ten TT. Ale je to zpět asi 3 roky.
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 01.12.09  09:27

V Polsku mi ani ta navigace nepomohla, tvrdohlavě se zásadně neshodovala s cedulemi , především ve městech..... A pak už nebyly ani cedule, ani cesty...:-) Něch jim pápěž požegna ! :-)
  • « 00 Reagovat !

foto stirecek1

štíreček1 30.11.09  22:18

Ano...nosím ji pořád sebou a zatím je splehlivá a nepotřebuje aktualizace - hlavu ;-) Akorát v Polsku to mají špatně značené, ale dojel jsem tam i zpátky :*)
  • 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 30.11.09  21:33

« Autonavigace

Ahoj, používáte někdo nevestavěnou navigaci? A pokud ano, jakou? Značku a nejlépe i model. Jaké máte zkušenosti?
  • « 00 Reagovat !

foto stirecek1

štíreček1 30.11.09  21:27

« Re: Turbokonference

teď jsem se taky dočetl, že to někteří navrtávají, ale tak drastické řešení je až to poslední, co bych realizoval, problém byl u prvních fordů s filtrem, nyní mají nový software a prý je problémům konec. Ono je to trochu závislé na stylu jízdy, takže se studeným motorem se musí trochu víc opatrně, víc se zanáší. Když jedu někde dál, tak nemám strach, že by se nevypálil, ono to je těžké jet podle předpisů v podstatě na volnoběh, takže mu šlapu na krk víc, ale plný plyn pořád nevím co to je >:-[]
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 30.11.09  21:07

ono tam je jedno čidlo na vstupu druhé na výstupu a měl by se tam dát nějaký člen, který simuluje tlak na obouch koncích, ... neznám přesně , jak to tam je, ale takhle mi to vysvětloval technik ve Fordu, do ŘJ se musí měnit parametry, nebo ho nějak " ohloupit ", aby si myslela, že tam je a je funkční - dokonce ho prý někteří navrtávají ... , ale fakt o tom moc nevím, jenom to zmiňovali, tak vím, že to lze řešit
  • « 00 Reagovat !

foto stirecek1

štíreček1 30.11.09  20:05

akorát mi nejde do hlavy, proč upravují řídící jednotku, přece když filtr nehlásí podtlak, tak by si měla myslet, že je vše ok.
    jinak známý si koupil focuse v německu ze cca 120tis km a ten už měl filtr vyměněný a vše kolem taky. Když se narazí na poctivý a servisovaný kousek, tak se to hodí.
  • « 00 Reagovat !

foto cja

cja 30.11.09  19:31

štíreček1: no sami technici ve Fordu mluvili o podobném řešení, nikdo kdo si koupí 5 leté auto tam asi nový filtr za asi 30t Kč dávat nebude, takže to "vykuchá" , no a emise s tím nemají nic společného, to by musela regenerace začít při měření emisí a to nejde už z principu. Sám jsem uvažoval, že to půjde z auta ven - pokud budou problémy a budu nucen jezdit na regeneraci v servise - ono totiž s tím je spojená výměna oleje a filtrů, a tu platím já - i když je auto v záruce ;-\ A vím o čem mluvím, jeden Mondeista s advokátní praxí jezdil co 8t km, takže :-)
  • « 00 Reagovat !

foto stirecek1

štíreček1 30.11.09  18:42

Tady [odkaz] jsem se dočetl, že ucpaný filtr normálně vyčistí dočista načisto a na věčné časy:-) Připadá mi to dost drastické :-O Kdoví, co na to emise
  • « 00 Reagovat !

foto stirecek1

štíreček1 30.11.09  18:33

Win: Já vím, že 1,6tdci ford je hdi psa, graf výkonu mám ve fotkách, porovnával jsem ho s focusem II s 1,8tdci pouze na dynamiku jízdy a zdálo se mi, že ten osmiventil jde hůř do otáček. Ta jednaosmička filtr ještě nemá.
    Já zatím o filtru nevím, teď jezdím jen město a zatím bez problémů, olej je taky tam, kde má být. Je ale fakt, že jednou za měsíc jedu delší trasu, takže na dalších cca plus mínus 1000km to stačí, v létě jezdím pořád někde...
    posílám mail a dík. ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto jurkoboss

jurkoboss 30.11.09  17:23

K tej regenerácií DPF:

Mne to prvý krát zasvietilo presne po najazdení 15 000 km, tak som bol s tým v servise.
    Na záruku mi spravili statickú regeneráciu filtra a nanovo nahrali celý software. Vraveli, že od výroby bol dosť citlivý na hodnoty a preto veľmi skoro vypisoval chyby s filtrom, Od vtedy mám s tým pokoj.

Raz začas to na nemeckej diaľnici nechám poriadne vyvenčiť, párkrát už som nechal pri dlhom klesaní zaradenú trojku, otáčky cca na 5000 ot/min., nech sa to tam pekne vypečie.
  • « 00 Reagovat !

foto jurkoboss

jurkoboss 30.11.09  17:18

Nazdar,

to je OK, normálne jazdi ďalej, tá ikonka po čase zase zhasne. >:D
  • « 00 Reagovat !

foto DIM

DIM 30.11.09  12:24

No taky mi to připadá brzo....ale co, je to v záruce :-)
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…