štíreček1 10.12.09 20:33
« Re: SPDS
H7 žárovky do focuse jsem kupoval různé, ty dražší po měsíci přestaly obvykle svítit, ale vždy se mi je podařilo v obchodě reklamovat, i když na peníze jsem čekal měsíc. Pak jsem natrefil v peny na sadu dvou ks h7 za 89Kč a od té doby klid - svítili pořád a stejně jako ty dražší. Nyní se mi vypálila h7 v maxovi, ale na záruku to nejspíš nebude nebo reklamoval někdo žárovku u auta v záruce? Našel jsem na netu h7 s modrýma baňkama, ale nevím, jestli můžou být v autě, ale asi jo, když svítí bíle, co myslíte?
SPDS - je fakt, že diodové spds jsou přes den víc vidět než xenony. Diody jsem měl na focusovi hlavně z důvodu, že jsem měl ještě původní (6let) baterii a při krátkých cestách do práce (v zimě) jsem ji musel každý týden nabíjet, protože několik studených startů za den při popojíždkách po městě nestačilo baterii dobít. Při zapojení diod mi stačilo nabít jednou za měsíc. Samo jen když byly mrazy, přes léto jsem o baterii nevěděl.
Max má z výroby zapojené denní svícení do potkávaček a svítí na 70procent, jenže já mám auto z Říma a nemám to zapojené a ani osazené piny :-(. Nevím jestli to neni tím, pro jakou zemi je auto vyrobené, protože v IT se svítit nemusí.
DIM: stékání vody se řešilo zde [odkaz]
někteří si na spodek kufru nalepily takovou tu samolepící chrom lištu.
V autě mi zatím nic nehučí, ani servo ani přídavné topení. Jen když vypnu motor a mám otevřenou kapotu, je tam slyšet takové slabé pískání, které se samo vypne, myslím, že je to slyšet i se zapnutým klíčkem, nějaká elektronika či co :-O Při zavřené kapotě to není skoro slyšet, jen trochu pokud se na to zaměřím. -
Dong1 10.12.09 18:46
« Re: SPDS
No zarovka Philips Premium v H7 stoji 200 a me vydrzi asi pul roku (teda krome tech origo z vyroby, ty vydrzely skoro 2) a xenony by mely mit asi 4-5x delsi zivotnost - u zarovek se bezne udava 400h a u xenonu 2000, takze pokud stoji 1000kc, bych rekl ze je to cena plne obhajitelna
(mam najeto 70tkm a uz mam paty H7 :-( - pocitam i pokusy s Osram Nightbreaker a Silvestar - vydrzely mesic) -
cja 10.12.09 18:29
« Re: SPDS
Kutil: chápu, ale mě se při nájezdu 150t km nezměnilo pocitově nic, tak někde je chyba
Já chápu, že nechce nikdo dávat zbytečné peníze do auta, ale Mondeo jsem si koupil i kvůli tomu jak jezdí, a pokud se na auto dívám jen jako na přibližovadlo a skrz ekonomiku, tak nekoupím Mondeo , ale něco méně náročného - po všech stránkách - pokud mě auta aspoň trochu baví, tak neřeším cenu výbojky a zkrátka ji vyměním, tohle není o penězích, ale o prioritách.
Uznávám, že denní svícení pomocí LED by bylo příjemné, pokud by ho Ford vyřešil jinak než ho má Audi - tam mi to připadá velmi kýčovité.
superkutil 10.12.09 12:37
« Re: SPDS
cja: Jak píšu, to není o tom, že bych chtěl šetřit na Xenonech, ale když je vypálím přes den, tak pak v noci budou slabé. Proto SPDS. Navíc ty SPDS s LED čipy svítí víc jak tlumená s xenony.
Moje xenony už svítí tak málo, že když jedu třeba po dálnici vedle jiného auta, tak moje světla nejsou vůbec vidět, ani na zemi ani ve předu, zatímco jeho krásně osvětlují vozovku i situaci před autem. Nechal jsem světla seřídit v servisu, tak prý mi svítila moc nahoru. Tak teď už nevidím vůbec nic. Pomůže když rozsvítím mlhovky, to vidím 2x líp.
Co se týče ceny halogenky v mlhovce a ceny xenonu, tak halogenka vyjde na cca 100Kč a slušná xenonka Philips kolem 900-1200Kč + doprava. A odpočítávám sice DPH, ale nevydělávám tolik, abych si mohl dovolit plýtvat. Už zaplatit 14tis.Kč za garančku po 20000.km mi připadá hodně.
Co se týče oprav do dnešní doby, tak to byla výměna trojkombinace, EGR, 2x rádio, 2x žárovka vpředu a jedna vzadu. Od počátku musím v zimě používat VIF, protože jinak při startech pod 0°C nechce motor chytnout, bíle kouří a cuká. Ale proti předchozímu Mondeu je to super, to po 3 letech už mělo za sebou přes 50 závad.
Jsem také odpůrcem montování vlastních doplňků do auta a hlavně do elektroinstalace a tak mám jen navíc HF a ty SPDS. Díky zapojení SPDS jsem zprovoznil automatické rozsvěcování, což je super, přispívá to k vyšší bezpečnosti, za jasného dne svítí SPDS a není nutné aby svítila zadní světla a když je šero nebo špatná viditelnost, tak se rozsvítí hlavní osvětlení.
Nechci šetřit, jen chci aby mi xenony pořádně svítily když potřebuju, to znamená v noci, a ne aby se ničily svícením za jasného dne. :-) -
"-- skrytý --" 10.12.09 11:31
« Re: Aktualni 2,2 Tdci - 50 000 km
DIM: Ta SPDS jsem si na te predchozi 407 dodatecne namontoval(do rohu tlamy, diky jeji sirce to splnovalo i max. vzdalenost od obrysu auta), mela standartne spolu s destovym i svetelny senzor a po navoleni v PP na autorezim svitila pouze ty SPDS a jak se seserilo nebo pri vjeti do tunelu, se auto samo komplet rozsvitilo a SPDS zhasla a naopak. Fungovalo to vyborne, u Fordky bych to bral taky.
Docela casto ted na silnicich vidam auta s dodatecnymi SPDS temer uprostred a pripadne nekomu sviti nadale i s potkavackami....... :no: -
DIM 10.12.09 10:38
« Re: Aktualni 2,2 Tdci - 50 000 km
Tak mně připadá to nezávislé denní svícení jako trendy nesmysl, a navíc to nesvítí vzadu takže abych za šera a pod. ještě myslel na to, abych zapínal světla dozadu.....
Auto polohu naopak zapínám večer často, protože když vypnu zapalování tak , tak zhasne vše i parkovačky, což v poloze 3. nezhasnou a při otevření se rozezní zvony. Velká škoda, že v poloze AUTO nezhasnou přes den jen podsvícené kontrolky a s tmou by se jen připojily - přeplo by se to do modu tma se vším všudy . To bych pak jinou polohu nepoužíval ( tedy co se světel týče.:-).
Cukání nepozoruji , snad jen na tempomat z kopce na trojku je to trochu neplynulé.
Na ten posilovač jsem se ptal proto, že se mi zdá, že se teď s tím menším ochlazením objevil na volnoběhu takový jemňoučce bzučivý tón ( jako by někde venku hodně daleko hučela siréna ) . Nemění se s otáčkami ani s nastavením klimy , ani při točení volantem......není to nakonec to přídavné el. topení, které musí nějaké to čerpadélko asi mít ??
Jinak mě vůbec nic nevrže, mám ale jen asi 5 tis km. Užívám si , to auto je úplně jinde než předchozí. Žádny facelift, úplně nový stroj, ve všech směrech.
Jen zadní víko combi když se za mokra otevře tak z něj crčí voda přímo na záda , když jdu do kufru a to po celé šířce. Budu to muset svést něčím dodatečným alespoň na kraje kufru. Nic není dokonalé !!! :-) -
cja 10.12.09 08:41
« Re: SPDS
Kutil: tobě to auto snad nebylo přáno... - fakt problém s xenonama, jako že by nesvítily ? - auto prodáno a nový majitel, přecházel z halogenu, tak nadšen - já jezdím na dovolenou většinou přes noc a v AT celou dálnici - ať už hory nebo moře - jsem jezdil na potkávačky a to auto mělo 140t km v té době, kdy si to naposledy uvědomuji - nezdálo se mi a ani teď , když to auto potkávám, že by byl problém ve svícení, spíš mě překvapuje, jak to svítí, když to vidím. Ale můžeš mít jinou zkušenost, já u nového připlatil raději 5 letou záruku(i když se nevztahuje na vše) a doufám, že když v těch 5 letech odejdou motorky??? tak to půjde na záruku.
Jak píšeš výměna optiky(celého světla) je drahá, ale při ceně výbojky - dával jsi sem sám odkaz - tak si myslím, že bys musel být lakomý jak Barka z pohádky O lakomé Barce :-) , aby se ti tohle zdálo jako cpaní dalších peněz do auta - navíc kvalitní halogenka byla někde okolo 250,- a dát za výbojku 800 - 900,- je sice 3-4x více, ale ... větší bezpečnost, lepší viditelnost spojená s xenonama mě přijde jako bonus. Navíc nejsem moc příznivcem dodatečných změn na autě, hlavně zásahů do elektroinstalace. A navíc myslím, že jsi plátce DPH, tak mě docela v tomto překvapuješ. Co tě stálo Mondeo , myslím tohle, na provozu? Měl jsi nějaké výdaje mimo běžný servis a naftu, potkali tě vstřiky, 2hmoťák...? Problémy, kromě EGR >:D , maj všichni - někdo menší někdo větší. Jsou i klikaři co nemají žádné... , ale ještě jsem žádného nepotkal.
:*) >:D >:-[] -
"-- skrytý --" 10.12.09 06:57
« Aktualni 2,2 Tdci - 50 000 km
Tak po 13 mesicich provozu titania S kombi male tachometrove kulatiny a male shrnuti:
Zavady: 0 (tzn. ani zarovka), pouze pri garancce ve 20 t. dotahovali cilene nejaky sroub na turbu - udajne vada u vsech 2,2 z vyroby.
Co me stve:
- motor stale nekdy skube kolem 1500 a pri nizkem zatizeni
- convers: cca 1x za 14 dni zmizi nekolik radku, restart ok
- pazvuky: stredovy panel + pravy stredni sloupek postupne odstraneno, praskani v PZ sloupku i nadale a ne obcas, ale uz stale :no:
Prvomontaz pneu 18`Continental vydrzela pouze nejakych 20 t. km. Sjeto rovnomerne, na zadku zustalo jen o 1-1,5 mm vice....
Spotreba je ok: leto kolem 6,5 v zime lehce pod 6, a to pocetne, vliv pneu, PP je optimista. Pravidelne VIF.
Auto ve smyslu "samohyb" bez vyhrad, ale s drobnostmi a nedostatky v detailech. Pro srovnani predchozi P 407 do 50t. absolutne nic, drobne problemy az pozdeji. -
superkutil 10.12.09 01:25
« Re: SPDS
cja: Mám xenony a v 80tis.km svítí už pěkně mizerně, budu je muset vyměnit. Navíc v létě ve dne ve vedru nic moc. Odchází i optika. A hlavně jsem chtěl použít funkci AUTO, abych nemusel myslet, kdy svítím a kdy ne. A rozdíl ceny xenonu a halogenu včetně výměny, případně i optiky je docela dost. Právě proto, že auto bylo tak drahé bych do něj už nechtěl cpát další peníze. A taky čekám, že díky dennímu svícení odejdou motorky v reflektorech.
Čičo: My víme, ale policajti ne. A přeci mě nedonutí, abych světla rozebíral. Navíc mám homologaci, že jsou SPDS v mlhovkách schválená. -
štíreček1 09.12.09 20:00
« Re: SPDS
Moik: Mlhovky mám taky na způsob alá kutil a policajti už mně dvakrát viděli, nezastavili a potřetí zastavili a bylo to za dvěstě, ale ne za mlhovky, nýbrž pás. Takže zatím je to v pohodě, oktávka má taky denní svícení v mlhovkách, ale má to řešené přes dvě paraboly. O žárovkách do mlhovek jsem uvažoval o těchto
ale ta cena....
Jinak teď mi odešla potkávačka H7 a našel jsem nějaké modré
ale prý svítí bíle. Je to vůbec homologované? -
cja 09.12.09 19:22
« Re: SPDS
Pánové vy máte čas za jízdy koukat na TV, vás vozí řidič?. TV by mě zajímala v zácpě(nebo když mám ...), ale za jízdy??? A neřešte drobnosti - vestavná navi má své kouzlo - kdyby uměla ještě navíc česky , tak by byla dokonalá. To, že si doma udělám itinerář a aktualizace... u přenosných - měl jsem přenosnou a vestavba je zkrátka lepší(bohužel dražší) volba.
A řešit cenu halogenu v kontru k ceně výbojky - při ceně auta a celkové svítivosti výbojek - není to nesmysl? Na Mondeu 2005 Tit X najeto 150t a svítí jak nové, nevidím důvod tam něco bastlit.
Teď na novém Mondeu, bixenon a opět není důvod něco dávat, věřím, že to bude svítit stejně dlouho a snižování svítivosti výbojky si myslím bude velmi malé - osobní zkušenost. Spíš si člověk zvykne a pak se mu zdá, že to nesvítí.
Moik: na nula mám denní svícení, kdy jsou podsvíceny jenom některé prvky, potom parkovačky, potom svícení, kdy lze pustit dálková světla a podsvíceno vše - lze regulovat intenzitu, a poslední poloha AUTO - svítí dle světelných podmínek - nepoužívám. Máš xenony nebo natáčecí adaptivní světla? -
superkutil 09.12.09 14:31
« Re: SPDS
Moik: Já jenom přišel na geniální jednoduché řešení, kdy jsem na spínač světel připojil jedno relé a s jeho pomocí používám mlhovky jako SPDS i jako mlhovky. Policajtům jsem vysvětlil, že jde o homologovanou verzi mlhovek kombinovaných se SPDS. Oni jen zkontrolovali, že se rozsvěcí společně se zapnutím zapalování a nesvítí nic jiného a byli spokojení. Mají to tak nové Oktávky. Ale na STK to asi raději odpojím. ;-)
Pořád lepší měnit halogenky než xenony. Přepínač mám na poloze "auto" a funguje to skvěle. -
Moik 09.12.09 13:20
« SPDS
Mám na Mondeu 08 aktivované ty SPDS, ale funguje to opravdu divně, vlastně pořád svítí, když mám světla na 0, tak si je musím zapínat, když se setmí a když na auto, tak zase svítí pořád i palubka jakoby byla noc.
Kutile: ty máš na Mondeu mlhovky coby SPDS? A svítí ti tam ty žárovky mlhovek nebo nějaké přidané? A co policajti, nějaká zkušenosti?

Co se týče xenonů a SPDS, tak jsem stále zastáncem, že je zbytečné, aby se xenony ničily svícením ve dne, když na to stačí SPDS. To není o penězích, to je o principu.
Auto jsem kupoval kvůli velikosti kufru a nic lepšího jsem nenašel. Mondeo nakonec bylo nejlevnější s tak velikým kufrem. A motor 2.2TDCI jsem bral proto, že předchozí Mondeo 1.8 benzín bylo líné a žravé. Tohle je alespoň živé a úsporné. Bral bych i auto s horšími vlastnostmi a hůře vybavené, ale nic jsem nenašel. Možná jedině dovoz z USA. A počítal jsem s tím, že sice dám hodně peněz za pořízení, ale provoz bude levný.
Těď řeším jaké další auto a zda by nebylo lepší koupit levnější auto s dražším provozem nebo třeba nějakou dodávku. A nebo nějaký 4x4 a nákladní přívěs. Většinou toho moc nevozím, ale někdy toho tahám fakt hodně. :-)