DIM 07.01.10 13:30
« Re: Mondeo a sníh ?!
No já jsem to opravdu registroval jako dunivější zvuk , před domem jsem ještě chvíli nechal běžet volnoběh a otevřel dveře abych to lépe slyšel , tak po minutě to najednou skončilo, jako když utne :-) A takový jiný smrad byl cítit. Je fakt , že já tomu moho " přitnout" až na dálnici a to je tak pět minut před tím, než jsem doma, takže než to asi vyhodnotí že " teď je nejlépe to vypálit", tak už jsem před garáží !! :-) -
cja 07.01.10 12:43
« Re: Mondeo a sníh ?!
... co myslíš >:-[] A udusit se to podle Kutila dá. Ale je to asi stejné jako když zadupneš brzdu a nevymačkneš spojku, chcípne to ... Jen to ověřím co na to automat ;-) Mě se filtr vypaluje i když mu nenaložím, zaznamenal jsem pouze pach, drnčení (dunění) se nekonalo. Možná by byla dobrá nějaká kontrolka - jakože nezastavovat vypaluji DPF >:D >:D
... na volnoběh se snad regenerace nekoná - bo ti klepají přepážky v těch dvouch laufech - asi nějaká disharmóónie - to víš my co máme jen jeden ... >:-[]
... a černou sjezdovku zásadně dolu - i když na kole se trochu už bojím, lyže furt jak v dětství :*) >:D -
DIM 07.01.10 10:40
« Re: Mondeo a sníh ?!
A já po černé sjezdovce nahoru jedu málokdy, a tak mi můj jeden neodpojitelný diferenciál úplně stačí !!! Musím ale zkusit, jestli ESP fakt dokáže motor při rozjezdu úplně zadusit. To mi připadá trochu nepoplatné dnešní digitální době ! :-) Jak to vlastně dusí ? Mám pocit, že to nějak rozhodí časování ventilů či co, není to pro ten motor trochu nezdravé ? Nevyvalí se dým díky disharmonizaci zaplaování ? Co na to filtr pevných částic ?
Mimochodem zjišťuji, že když tomu autu jednou za čas ( řekněme za týden ) úmyslně ukážu jaké to je se otáčkami přiblížit až k červenému poli , tak se opravdu spustí asi nějaká ta regenerace filtru , protože je i v kabině na volnoběhu slyšitelný dunivý zvuk ( ako bych "zrobil štyri diery na výfuk, ať to dává kuurva riadny zvuk " ) a trvá to tak pět minut, kdy ještě stojící auto voní spálenou gumou a po vypnutí z výfuku kovově praská ...
Je to ten filtr a nebo hořím ??? -
superkutil 07.01.10 08:52
« Re: Mondeo a sníh ?!
Jo, jo, skloubení 4x4 a ESP je oříšek pro všechny konstruktéry. Kdysi jsem zažil testování prvních ABS na Tatrách v Makově a dokud nebyly uzamknuté diferenciály, tak to ještě nějak fungovalo, ale po zamčení to šlo do háje. Problém je v tom, že ABS i ESP a všechny tyhle systémky fungují na porovnávání otáček jednotlivých kol a případném přibržďování či odbržďování těch co se točí jinak jak ostatní. U ESP je to ještě složitější. Problém permanent 4x4 je v tom, že díky propojení přes 3 diferenciály jsou už kola nějak svázaná a přibržodvání kol dává zabrat celému rozvodu. Proto se vymyslel HALDEX, který funguje jen při záběru, ale při brždění kola odpojuje, aby fungovalo ABS a ESP.
Chvilkové zamykání diferenciálu u GLK vypadá jako rozumná cesta, jak vyřešit 4x4 a neuvařit kotouče. Ve své podstatě je to velmi starý systém, který se používal ve spojení s viskózní spojkou. Ta ale na rozdíl od elektronické uzávěrky dokázala auto zahrabat.
Kdysi jsem měl Passat, který měl permanentně zapojené 3 diferenciály a ručně bylo možné prostřední a nebo i zadní zamknout. A byla to fakt paráda. Sice po zamčení diferenciálů chtělo jezdit auto jen rovně, ale na vyhrabání to bylo super! Jenže to bylo v době, kdy ještě nebylo ABS nebo ESP.
Moc hezké řešení je s elektromotory v kolech, dieselelektrickým agregátem a případně baterkami pod podlahou. To je 4x4 jak víno. Ale zatím je to jen v prototypech aut a do sériové výroby se s tím nikomu nechce. [odkaz] nebo [odkaz]
A Mondeu by permanentní 4x4 pomohla i na suchu. Akorát by nesměl být nejsilnější diesel 129kW, ale alespoň 160kW. S těmi výkony je Ford např oproti Audi nebo BMW hodně pozadu. -
woody-alien 06.01.10 23:04
« Re: Mondeo a sníh ?!
windiesel: rozdíl u GLK oproti ostatním 4-matic je v tom, že má možnost pevně zavřít centrální diferenciál. Při mírným prokluzu elektronika reaguje přibržďováním jednotlivých kol, jakmile ale dojde vlivem hodně kluzkého povrchu k rozdílu víc jak 50Nm mezi nápravami, vícelamelová spojka zamkne centrální diferenciál a natvrdo rozdělí krouťák mezi obě nápravy. Tohle běžná SUV neumí, vyjímkou je Suzuki Grand Vitara, tam máš navíc možnost redukce a automaticky se vypíná ESP.
cja: Kuga je zrovna úkazkovou čtyřkolkou, která ti pomůže na silnici, ale třeba v hlubším sněhu a na svazích má problém z důvodů o kterých jste psali. ESP tě nenechá vyhrabat, protože přibrzdí kola a zdusí motor a když ho vypneš, kola se budou protáčet protože nemůžeš zavřít diferenciál. -
WinDiesel 06.01.10 22:24
« Re: Mondeo a sníh ?!
cja: budeš se divit, ale i auta s 4x4 mohou mít částečně stejné problémy. U GLK je systém, které ostatní Mercedesy nemají, a to je antiprokluz-antiprokluz >:D Při vyjíždění svahu také zapracuje antiprokluz, takže aby ostatní kola lépe zabrala, jsou s výjimkou GLK ostatní 4-matic přibržďovány dokud se ostatní kola nechytí... U GLK je to nějak jinak. Tam se nepřbržďuje ale na neprokluzujících kolech se přidá výkon, je to komplikované. Někde jsem to četl aleš už to nenajdu. -
cja 06.01.10 19:41
« Re: Mondeo a sníh ?!
WIN: kdyby Mondeo mělo 4x4, tak by bylo dokonalé, a asi by to byla moje volba - muselo by to být ale 4x4 pernament, žádný Haldex a spol. Sice 4 kolku bych využil 2x do roka, ale v Mondeu bych ji dal - řešil jsem i Kugu, ale je pro moje potřeby malá.
Kutil: tos mě nepotěšil - tajně jsem doufal, že elektronika udušení motoru nedovolí - možná u AT to medovolí, ale to zjistím, až se to bude hodit nejméně. Navíc jak jsem zjistil loni na Pitztalu, tak ten prokluz přibržďuje kola a červené kotouče nejsou nic neobvyklého. Očekával bych omezení KM motoru a pak teprve mechanickým bržděním protáčejících se kol. Ono to tak možná i je , ale já viděl hlavně ty rudé kotouče. A pak v servise rudě >:-[] -
superkutil 06.01.10 17:33
« Re: Mondeo a sníh ?!
DIM: Může. Vloni se mi to povedlo, jek jsem sice na 2ku aby nebyl takový moment, ale ESP ubíralo a ubíralo až to zdechlo. Jiný kopec jsem jel na 1ku a ESP sice motor nechcíplo, ale taky jsem nedojel, ESP nebylo schopné ubrzdit protáčející se kolo a nakonec rozkmitalo řízení a auto už dál nejelo. Nakonec jsem odcouval a pořádně to rozjel, zařadil 2ku a kopec vyjel. -
WinDiesel 06.01.10 15:49
« Re: Mondeo a sníh ?!
cja: je načase, aby Ford dal do Mondea 4x4. Nemusí si to všichni koupit ale mělo by to být v nabídce. Nedivím se, že se Prassatů prodá víc.
Proč to říkám. Jak říká DIM, krásně nasněžilo, tak jsem vzal GLK na nejprudší kopec, kterým je tady k mání což byl profil solidně prudké sjezdovky a GLK nezaváhal. Uprostřed svahu jsem zastavil a kliďánko jsem to rozjel.
Myslím že už si hlavu s řetězy lámat nemusím. Skutečně si nedovedu představit prudší zasněženou cestu než tu, co jsem zkoušel. -
cja 06.01.10 15:10
« Re: Mondeo a sníh ?!
Může,.... aspoň na Mondeu 1995 mě to udusilo motor. Nestihl jsem to vypnout, ale tam to bylo jenom TCS . ;-) Doufám, v skrytu duše , že tohle auto už nemá mechanické TCS, ale elektronické pomocníky a stejný problém už nezažiji. Musel jsem tehdy nasadit řetězy, což v kopci je fajn záležitost.
Jinak řádění na parkovišti a velké + pro Mondo. Dobře se ovládá a překvapivě jede tam kam chci já. Staré auto tohle nezvládalo tak dobře, ale přičítal bych to i pneu. -
DIM 06.01.10 14:58
« Mondeo a sníh ?!
Tak nám krásně nasněžilo, tak jen pro zpestření : Mondeo II + ESP je pro mě balzám na stabilitu, nic moc se nehlídám, občas zablikají blesky, a sedí to a sedí .... Jen když jsem na lyžích vyjížděl prudší nájezd tak ESP ubíralo plyn až jsem měl strach, že se to snad udusí.....Může to i úplně zdechnout ? Zatím se mi to nestalo, ale abych byl připraven to rychle vypnout !! -
impaler 30.12.09 01:49
« Zámek kapoty
Pánové, řešil už někdo nefunkční otevírání kapoty? Četl jsem si po internetu a vypadá to, že budeme vrtat nejdřív mřížku pod oválem Ford a potom uchycení zámku.
Příznaky: točím snadno doleva i doprava, neklapou západky. Známý problém u Focusu a Mondea 2001-2007, nějaký plastový * se buď zlomí, nebo vyvlíkne. Prodělal jsem i mezifázi problematické polohy dvě (po směru hod. ručiček), neřešil, teď nemůžu doplnit ostřikovač. :-)
Na netu toho anglicky je dost a česky trochu taky, tak jen pro pořádek se ptám, řešit budu zítra s otcem. Dám pak vědět. -
lordmystic 25.12.09 12:52
« Re: pozdrav od audi
díky za pochvalu. audi jsem kupoval jen kvůli jedné věci - quattro. chtěl jsem původně zadokolku kvůli její hravosti, jenže bmw se solidním výkonem, výbavou, kombi a stářím jsou relativně drahé a jsou s nima technické problém. audi je německá nejvyšší preciznost, ať si pan vaculík říká co chce, asi to pořádně nevyzkoušel. sám bych si audi jen fwd dřív nikdy nekoupil, dnes už se mi ani ve srandě nechce vracet do škody či vw. už jen kvůli všem detailům a maličkostem, prostě dotažené a částečně i předražené auto, ale když ho máte, špatně se vám pak odvyká.
no a quattro - s tím se nechá vyřádit, není to nic těžkého, zvládnul by to každý, to ovládání na sněhu je prostě famózní, navíc když jsem na to letos hodil nové dunlop wintersport 3D - jedna z nejlepších zimních gum.
ale abych se zastal také trochu mondea - hlavní potíž audi je jeho necitlivé řízení - ano je přesné, podvozek snese víc než mi snesl u mondeo (ty 235 široké gumy a quattro jsou znát), ALE u mondea jsem věděl v ostrých zatáčkách kde je hrana, jak daleko mám ještě na hranu, poznal jsem jestli jedu už po štěrku či po hrubém asfaltu na kraji vozovky - to u audi ne - sice snese víc, ale zase nevím kde jsem, nevím jak daleko je ta hrana a často to poznám až dle zásahu esp. navíc díky podélně uloženému motoru má audi horší rozložení hmotnosti a je dost nedotáčivá. na sněhu není problém tam se to vyřeší rozhoupnutím před zatáčkou a trochu plynu, na suchu je to ale horší. takže jestli na mondeo v něčem nezapomenu - bude to podvozek a odezva od řízení na kterou audi nemá.
jinak všem také pohodové svátky a do droku 2010 mnoho km bez problémů! -
WinDiesel 25.12.09 11:19
« Re: pozdrav od audi
cja: opožděně děkuji za přání... >:D No asi to dělají řidiči velkého množství Audin, kteří se na silnici chovají dokonce hůř než řidiči Passatů a Superbů (o Oktáviích tedy nemluvě...)
S tím videem to bude horší, není kameraman a sníh už taky ne... :'-( Jinak se měj blaze a taky si něco naděl... :-)

Při jízdě do kopce a prokluzu ESP přibrzdí protáčející se kolo a současně ubírá plyn a mění časování vstřiků tak, aby se kola co nejmíň protáčela, pokud se chytnou, tak zase přidá.
Ale jak píšu, na 2ku to chcíplo (možná nestačil moment v nízkých otáčkách), na 1ku to hrabalo až se auto zastavilo, ale motor pořád táhnul.
Kamarád takhle pohořel u VW, kde je protiprokluzový systém při brždění motorem z kopce. Když kola začnou klouzat, tak motor na chvíli přidá a jak se to chytne, tak to ubere. No a jemu se to nechytlo, motor pořád přidával a vlít do závěje. 8-s