FORD MONDEO 2,2 TDCi .
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD
-
cja 08.01.10 12:02
« Re: Mondeo a sníh ?!
To by byl technický diamant - a ten takových cen nedosahuje - možná bychom se pak dočkali členění ma diamanty mini, kompakt, střední, vyššší, SUV, MPV, SAV, Hybrid(tam by nevím co vznikalo - asi diamantová voda)..., takže bych se asi poklesu cen na diamantové burze neobával.
A DIMe - doleva ne , ani v Británii ... :yes: -
DIM 08.01.10 11:11
No jo , do Anglie by to mělo táhnout doleva !! mimochodem pustí tě v Anglii s gazíkem do center měst ?? :-)
Uhlík a diamant má k sobě blízko jako zlato s olovem :-) Ale není to krásná vize , že bychom posunuli filtrování nejen na přeměnu škodlivin na neškodliviny, ale ještě bychom občas z výfuku vysypali nějaký ten diamant, magistře Kelly ? .....Ale to by při současném množství aut ztratil na ceně .
Wine : ten tester se jmenuje fakt DiamanD ? -
WinDiesel 08.01.10 09:15
woody-alien: tento názor sdílim. Ostře řezané rysy... To mne oslovilo. 4x4 již jsem vyzkoušel a padá sníh, budu blbnout. Ale chybička se vloudila, musím do servisu. Dostal jsem jen jeden "klíč" a táhne to doprava, mám jet do Anglie tak se s tím musí něco udělat. -
WinDiesel 08.01.10 08:58
cja: uhlík a diamant, jediné 2 formy uhlíku (pro Kutila) CO2 není uhlík.
Jóóó chemie, to je mazlíček. A ty procesy v SCR a deNOx filtrech jsou fascinující. A když tomu jeden trochu rozumí... :-)
Mimochodem, diesel diagnostika Delphi nese název Diamand... Je to všechno jen náhoda??? -
WinDiesel 08.01.10 08:50
Kutil: když nemáš SCR nebo deNOx, jsi v troubě a dosáhneš maximálně na Euro 5. Teď se všichni připravují na Euro 6, ale týká se to jen velkých aut. Např. CX7 už to má pořešené, Toyota s D-CAT to má pořešené již 7 let !!!!!!!!!
Mercedes a Audi to taky mají pořešené, zatím u těch nějvětších oblud (Audi) jako je Q7. -
cja 07.01.10 19:42
WIN: jak jsem koupil, tak jsem prodal, serv. technici byli na školení od FMC a tam to padlo, tak nevím... a o té studi v USA, nedával jsi to sem nebo někdo od tebe z Tadu??
Ono v dnešní době něčemu věřit je problém - informací je tolik a která je relevantní, pokud nejsem vědecký pracovník v daném oboru, je docela potíž zjistit.
Ono celý byznys okolo ekologie a motorů je k pousmání. Auta těžknou, motory mají stále vyšší normy na CO2, spotřeba se zvyšuje, pneumatiky s nižším valivým odporem jdou proti bezpečnosti, biosložky .... :no:
:-) Holt je vidět to chemický vzdělání. Já měl chemii naposledy na střední a ještě jenom 2 roky, tak to člověk už za ty roky vše zapomněl. A navíc ve svém oboru mám rád uhlík jedině v podobě diamantů. >:D -
WinDiesel 07.01.10 17:07
Kutil: uhlík v jiné podobě ????? Třeba diamant ??? Ty zase chlape válíš !!!! Jako že saze nejsou uhlík ??? nebo se saze přemění v neviditelný uhlík ??? Ježišikriste chlapi, používejte mozek. C + O2 = CO2, oxid uhličitý a ten skutečně není vidět. Nebo 2 C + O2 = 2 CO, oxid uhelnatý, ten nechceme ale vidět není taky a vzniká při nedostatku vzduchu. Ale při vypalování filtru jsou nastaveny podmínky ve filtru tak, že je tam vzduchu přebytek a vysoká teplota která zajistí reakci sazí (uhlík) se vzduchem, obsahující kyslík a výsledkem je CO2 a taky trochu NOx (směs oxidů dusíku - oxid dusný, dusnatý, dusitý, dusičitý a dusičný - tato směs se mění v závislosti na teplotě reakční směsi). Samozřejmě NOx nechceme a proto výsledné plyny proháníme EGRem, nebo necháme reagovat s močovinou (NH2)2CO + NOx = N2 + H2O, výsledkem je směs oxidu dusíku a vodních par. V případě Toyoty D-CAT dochází v oxidačním katalyzátoru k oxidaci CO na CO2 při současné redukci oxidů dusíku NOx na N2 (ve speciálním redukčním katalyzátoru za pomoci vodíku H2), kyslík O2 odebraný z NOx se pouští zároveň na CO a zároveň na saze (C) v částicovém filtru. Reakční rovnováhu zajišťuje větší dodatečný vstřik nafty, který dodá teplo a také vodík H2 důležitý k redukci NOx.
Tak takhle to je. Existují ještě další metody ale o těch až příště... :-) -
WinDiesel 07.01.10 16:51
cja: ježišmarja takovým blábolům nějakého pseudomachra od Fordů skutečně věříš??? Filtrace ja založena na zachycování různých velikostí částic dle pórovitosti filtru. Tak jak se filtr postupně zaplňuje karbonem, zlepšuje se filtrace až ke 100%. Potom je již filtr ale plný a je ho třeba uvolnit. Většina zachyceného karbonu shoří a ten zbytek se uvolní ale opravdu se nepřemění na mikrosaze, to opravdu ne..... :-| Potíž s částicovými filtry je ta, že než se filtr naplní a zvýší se filtrační účinnost na maximum, mohou nějaké mikrosaze procházet filtrem.
OVŠEM V PŘÍPADĚ BENZÍNOVÝCH MOTORŮ, ZVLÁŠTĚ S PŘÍMÝM VSTŘIKEM - JSOU GENEROVÁNY POUZE MIKROSAZE A NIKDO SE JIMI NIJAK NEZABÝVÁ - a podle studia jednoho amerického institutu vyprodukují americké velké benzínové motory více takovýchto karbonových částic než diesely s filtry - takže se uvažuje o zavedení částickových filtrů i u benzínových motorů.
MIMOCHODEM EMISNÍ NORMA EURO 5 STANOVUJE LIMIT PEVNÝCH ČÁSTIC PRO BENZÍNOVÉ MOTORY - PROČ ASI??? -
superkutil 07.01.10 16:05
Je to taková pseudoekologie. Někdo kdysi vymyslel u benzíňáků takový pytel do kufru, který se po startu plnil výfukovými plyny a když se motor ohřál, tak se tyto plyny znovu prohnaly motorem a pytel se vyprázdnil a použil zase až při dalším studeném startu.
A u těch DPF je to stejné. Saze jednou za čas někde na dálnici vypálíš. Ale tím že hoří při vyšších teplotách, tak se přemění na uhlík v jiné podobě a auto nekouří.
Já DPF nemám a ani černě nekouřím. Teda jen lehce. >:D Je to vidět v noci, když za mnou jede auto a koukám na jeho světla a přidám. -
cja 07.01.10 15:40
Na DPF mi vadí to že saze, které dříve měly nějakou velikost, se přemění na mikrosaze a ty projdou ven a jsou schopny , pokud jedeš za autem, které zrovna regeneruje, projít přes pylový filtr do auta a dle vyjádření technika z Fordu i přes kůži do těla - o vdechnutí nemluvím, tak takové ekonástroje ... Navíc občas zazlobí a musí se udělat statická regenerace s výměnou oleje ... -
DIM 07.01.10 14:28
Hoří až do filtru ? Záleží na tom, kde ten filtr je ! ( Tedy pokud není v šuplíku v garáži ) . Ale vážně, to by tak nějak odpovídalo tomu zvuku, jako by to bublalo ve výfuku. Jak to ale asi potom vypadá za autem ? Jako že jezdím ekologicky , nevypouštím nějaký čas pevné částice - a pak je vypálím a chrstnu to všchno najednou do vzduchu ? To by odpovídalo tomu, že to začalo po tmě !! Zřejmě je to kvůli greenpeace napojeno na světelné čidlo......
Bez ESP jsem v podstatě normálně nejel. Zkusím to , pořád krásně sněží.... Tak , případně, sbohem.... -
Janerad 07.01.10 14:12
« Asistenti v Mondeu...
1. při "civilní" jízdě neumětela na silnici v běžném provozu jsou asistenti ok, zachytí těžkou nohu na plynu, pomohou zabránit smyku při neopatrné jízdě, občas přibrzdí některé kolo, pomáhají.
Mně osobně při snaze o hravou jízdu, při práci s plynem a volantem, brzdami a ručkou při pozorné, opatrné a citlivé jízdě na klouzačce spíše překážejí, proto tam mám čudlík na vypnutí.
Jak jsem ale rád, že tyto systémy v autě mám!
Nedá se totiž s takovou koncentrací jezdit dlouho a noční dlouhé přesuny v kalamitě a bez asistentů by pak byly ještě více vysilující.

Ak máš TDCI, tak máš maximálne Euro 4, máš starší model Mondea, nové modely majú len Euro 4.
A to len tie ak majú aj DPF, myslím, že len 1,8 TDCI nemusí mať DPF, aby sa vtesnalo do Euro 4.
Zelená plaketka je vystavená už pre Euro 4.