Moik 10.01.10 08:40
« Re: Mondeo a sníh ?!
Win: Forester je manželky a manželka vyjela ároveň semnou, takže jsme si na parkovišti jen vyměnili auta, ona to po městě s Mondeem v pohodě zvládla.
Ostatní: Myslím že Win tou větou, že 4x4 potřebuje už asi 10 den vystihl podstatu (pokud jsem to neodhadl tak se omlouvám. Zužovat využtí AWD na využití na zasněžené silnici může jen někdo, kdo se stálým 4x4 nikdy nejel. AWD, alespoň u Subaru je perfektní pomocník na suchém asfaltu. Na sněhu mi nejde o to, že něco vyjedu, ale o to, že je auto jednoduše stabilnější, zabírají všechna kola stejně - proto symetrical AWD, Subaru jako jediné má stejně dlouhé poloosy všech 4 kol, což má údajně příznivý účinnek (nejsem ing. nevím). A že kombiace diesel a 4x4 je ta nejlepší taky nepovažuju za správný výrok. Ten diesel využijete při sjezdech, že není potřeba brzdit brzdou, ale jsou situace a tvrdím, že je jich většina, kdy je mohutný TM disel motoru na škodu a nechá prokloznot všechna 4 kola. Toto je má zkušenost až po tom, co jezdím celkem slabý 2.0 boxer benzínový motor ve Foresteru. Auto je tak neuvěřitelně klidné a poslušné, že není obdoby. Valím lyžovat, rodina už se peče v bundách :-) -
štíreček1 09.01.10 22:19
« Re: Mondeo a sníh ?!
Tak dnes jsem musel posledních sto metrů dojít do práce pěšky. Silničáři to projeli rovně, ale nechali sníh v odbočce a já ko... jsem tam najel a nepomohlo ani esp či co to tam všechno je a zadek už mě zpátky nevytáhl >:D >:D >:D Tak jsem to řešil lopatou :-O
WIN: ESP mě ještě neudusilo i když jsem se o to pokoušel, omezovač stáhl otáčky někam až nad jeden tis, ale víc už ne. Spíš se ani nesnažím to nějak trápit, když vidím, že bliká, tak se přispůsobuju, v opačném případě už to dost "drhne". Na suchém sněhu problém žádný, ale dnes toho bylo moc a mokrý, pod tím ujetý, to je ta nejhorší kombinace.
Jinak čtyřkolku bych využil dnes poprvní jen na pár metrů, takže nepotřebuju. Spíš by se mi hodila ještě před léty, když jsem jezdil s nákladákem >:D nebo dodávkama. Milion km, letní gumy, povinná výbava lopata a opatrnost, to mi muselo stačit na to, abych vždy dojel. -
WinDiesel 09.01.10 21:52
« Re: Mondeo a sníh ?!
cja: s tím letadlem si děláš srandu???? Nekoukáš na televizi???
Co myslíš těmi žloutky? jsem natvrdlý a nerozumím. >:D
Ztrapní se jen ti, kteří se vytahují, to není můj šálek kávy. A Tuareg je pravý falešný offroad.
Takže každému co jeho jest...
Nechám Tě žít a jdu pokořit 5 putnové tokajské ročník 2001. >:D -
cja 09.01.10 20:02
« Re: Mondeo a sníh ?!
Win: ale já nechci tu nesmyslnou diskuzi alá benzín vs. nafta, ani nechci zrovna tebe nějak napadat - to bych si nedovolil, ale taky žiju aktivní život, pohybuji se i po EU, ale zkrátka těch situací, kdy bych tu 4kolku potřeboval je málo,
Nechci jít bod po bodě a snášet argumenty proti, i já jsem si mohl dopřát něco s náhonem na 4 kola, a i by se mi to líbilo, ale zkrátka nepotřebuji to. Navíc není nikdy tolik spěchu, abych musel jet někam, když vím, že to nebude prohrnuté. Ztrapněné majitele Tuaregů, při zahrabání auta jsem viděl na Pitztalu loni několikrát, Mondo projelo, oni by mě zase nandali pokud by bylo víc sněhu, ale kvůli tomu si auto s 4x4 kupovat nepotřebuji. Kdyby to bylo tak potřeba, vyráběly by se jenom 4 kolky.
A já sníh mám velmi rád, ale za posledních 10 let byly ty zimy až na vyjímky(statistická chyba ;-) ) hodně suché.
Osobně si myslím, že ať si každý pořídí na co má chuť a kapsu, ale zkrátka mě pozlobil ten názor o žloutcích >:D >:D
Ono lidi co jsou zvyklý jezdit i za podmínek, které teď nastaly, tak se s tím poperou - nakonec jsme z Vysočiny.
No a auto do lesa nepotřebuji, tam jezdím na biku.
Nevím jak tak sleduji zprávy, nebude lepší do té Anglie letět?? >:-[] Jinak přeji pěkný večer, jdu pokořit červenou Rulandu od Botora ročnku 2002 - ;-) -
superkutil 09.01.10 18:03
« Re: Mondeo a sníh ?!
Zvýšené kombi 4x4 v dieselu je to optimální pro průchodnost v jakémkoliv terénu. A Subaru to ví. >:D
A koneckonců Škodovka s Yeti taky.
A není 4x4 jako 4x4. Kdysi byl v Německu test na sněhu těch nejběžnějších 4x4 (Nisan X-trail, BMW, Land Rover, Tuareg, SantaFe apod). A pro srandu ještě přidali Fiat Pandu 4x4. A výsledek? Elektronika pomáhala do určité doby a pak totálně zklamala. Vítězem byla Panda! A to nebyla klasická 4x4, ale předokolka, která měla na převodovce a zadních kolech spojky a když se potřebovala vyhrabat, tak tyto spojky uzavřela a natvrdo připojila zadní kola.
Dnes se začínají ve studiích objevovat předokolky s elektromotorem na zadních kolech.
O víkendech jezdím hodně ven a často jezdím i po loukách nebo tahám plachetnici z vody na vozík. A věřte, že 4x4 bych potřeboval více jak 100 dnů v roce. Ono to sice jde i s předokolkou, ale není tam ta jistota. Jinak 4x4 se dá využívat i na suchu. ;-)
Jednou jsem se na horách hrabal s Mondeem v hlubokém sněhu a nedařilo se. Pok kolem profrčelo Subaru Justy, jako by se nic nedělo a udělalo koleje. Tak jsem dojel. Ale to tahání zadních kol za sebou není dobré. Míval jsem Passat 4x4 a při jednom šíleném sněžení jsem bez řetězů dojel, zatímco předokolky neprojely ani s řetězy.
A přitom kdysi byly Siery, Escorty, Mondea i Galaxy se 4x4. Kamarád měl Mondeo 4x4 2.0 benzín a bylo to úžasné auto. :yes:
Druhý kamarád měl Renault Nevada 4x4. a taky dobrý ale problém chybějících dílů. -
"-- skrytý --" 09.01.10 17:16
« Re: Mondeo a sníh ?!
ja myslim,ze kombinace osobniho auta a 4x4 je to nejlepsi.Dostanes to nejlepsi z osobaku a jeste nemas problem v zime na horach.SUV jsou tak trosku lakadlo na lidi.Moc toho neumi a jezdit,jako osobaky taky ne.
Co se deje v Britanii to je pro smich.Ziju tady skoro 5 roku,tolik snehu nepamatuji,ale oni nepouzivaji vubec zimni pneu.A cestari uz nemaji sul,ikdyz na ceste jsem jich moc nevidel ;-)4x4 melo hodne lidi uz davno pred snehem a fordy tady milujou.Focus nejprodavanejsi auto!!!!Top Gear chvali mondeo,focus i fiestu. -
WinDiesel 09.01.10 17:10
« Re: Mondeo a sníh ?!
cja: tak já začnu jako první:
- momentálně už potřebuji 4x4 asi desátý den, nebo tak nějak
- v terénu jsem již byl a nebyl problém, ovšem těžký terén to nebyl
- je samozřejmé, že Tě může 4x4 vytáhnout z bryndy, samozřejmě ne přes hranu fyzikálních zákonů
- platí jako vždy, spoustu lidí co prostě neumějí jezdit, to denně zachraňuje z malérů - hlavně v alpských zemích
- zůstaň stát někde kde je pod sněhem led a jsi v koncích, 4kolka Tě vyhrabe
- v mém případě, protože hodně najezdím ve velice různých podmínkách, jsem chtěl mít POCIT, že mám nepřehlédnutelné, bezpečné auto s automatem a 4 kolkou - a to mám. A věř mi že jsem byl kolikrát již hodně unavený a takhle je tu menší prostor pro udělání chyby
A pak, je to zábavné.
Co se týče jízdy na sněhu, věř že urvat tohle auto není jednoduché, zkoušel jsem to s a bez ESP a měl jsem velice dobrý pocit. Přesně jak říkáš, chtěl jsem urvat zadek ale to je i bez ESP skoro nemožné.
Tady myslím budou stát 2 názory - jedna skupina nemající 4x4 bude argumentovat proč 4x4 nepotřebuje a druhá skupina mající 4x4 bude snášet argumenty proč je 4x4 zapotřebí. Jisté je jedno, až napadne ještě víc sněhu a Mondeo půjde břichem do sněhu, budou velké problémy. Potom se min 20 cm světlé výšky a 4x4 bude hodit. -
cja 09.01.10 14:52
« Re: Mondeo a sníh ?!
WIN: ruku na srdce Petře, kolikrát doopravdy to 4x4 člověk POTŘEBUJE?? 90% SUV se nikdy do terénu nepodívá, sníh je tady 2 dny v roce ;-) a to žiju jako ty dříve na Vysočině. Já bych se taky 4x4 nebránil, ale myslím, že to s tím " žloutkem" je trochu ... Mám 4. Mondeo a kromě svých počátečních chyb na sněhu a neumětelství mech. TCS, tak jsem neměl na sněhu problém, je to otázka pneu, citu a rozumu. Myslím, že vím o čem píší, nejsem žádný rally jezdec , ale jízda na sněhu mě přináší potěšení.
Ono totiž i takové 4x4 když klouzne, tak má haldu problémů, takže bych to zase tak nezbožťoval. Mám pocit, že 4x4 je kromě jiného hlavně o image značky, majitele... , smysl to má na horách a v terénu ... ale jinak??? V rodině je 2letý Land Cruiser a když nás začal na sněhu předbíhat zadek, tak jsem úplné nadšení ze 4x4 neměl. Těžký předek v zatáčce tě vytáhne do protisměru a pak čekáš jak to dopadne.
Ať si každý koupí co chce, ale vadí mi poloha " Já mám 4x4 a co je víc" - myšleno obecně, nevztahovat na sebe.
Jezdím i teď v těch přívalech s koly 235/45/17 a žádně divy se nekonají. Pod sjezdovku jsem vždy dojel a po svahu jezdím zásadně na lyžích.
A co se děje v UK, jak jsi níže zmiňoval - že by Britové zatoužili po 4x4, když jim tam po 50 letech napadl sníh? >:D
A teď do mně múžete ,4x4kolkáři, začít bušit ... >:-[] >:-[] -
WinDiesel 09.01.10 11:35
« Re: Mondeo a sníh ?!
Moik: to mi tedy prozraď proč jsi vyjížděl s Mondeem když máš Subaru. Logiku Tvého počínání trošku nechápu, ale možná že byla Sobota ráno, to mi to taky moc nemyslí... ;-)
Já si myslím že Forester je ještě furt uraženej... Takový podmínky jemu šitý na míru a Ty bereš Mondeo...
Možná že letošní zima přinutí k zamyšlení pár lidí a možná i pár automobilek (např. Ford, to co se dějě v UK, kde je značka Ford oblíbená, nemá obdoby). -
Moik 08.01.10 22:46
« Re: Mondeo a sníh ?!
Dnes jsem musel jet ráno Jihlava-Kolín a odpoledne zpět. Vyrazil jsem Mondeem, ale hned na druhým kruháči jsemto otočil a doklouzal se domů pro Forestera, tím jsem pak zvládl cestu tam i zpět bez jedniného zaváhání - a že jsem jich pár kolem silnice viděl.. Taková je moje zkušenost s 1,5t těžkým autem na 215/55/16. -
WinDiesel 08.01.10 22:30
« Re: Mondeo a sníh ?!
kastv9: zíral jsem, jak si to dnes mazali taxikáři a zadokolkáři - ti si pěkně rozbijou hubu. A ještě jsem zapomněl na Passatisty - ti mají ryché ježdění v popisu práce. Jinak mi GLK poskytuje výborné služby, veliká spokojenost. Dnes jsem se pokoušel trochu podriftovat ale urvat kombinaci 4x4/ESP/ABS není jednoduché. Vypnul jsem ESP a potom se to dalo ale zase se to hrozně rychle chytalo. -
kastv9 08.01.10 20:22
« Re: Mondeo a sníh ?!
To štíreček: jel jsi vůbec někdy čtyřkolkou? Vyměnil jsem mondeo za Ravku, na sněhu je rozdíl obrovský. Jinak mondeo nebylo vůbec špatný. Jsem z Vysočiny, teď jsem přijel domů, silničáři to celkem zvládají v pohodě, to se ale bohužel nedá říci o některých řidičích. -
štíreček1 08.01.10 17:59
« Re: Mondeo a sníh ?!
Zdar chlapi, jak se máte v novém roce? Taky je u vás kalamita? U nás hrůza, kolaps, silničáře jsem ještě neviděl, pravděpodobně nemají na naftu nebo sůl. ESP naštěstí funguje, skoro jako čtyřkolka >:D Akorát mám nízké auto, do toho sněhu by se hodilo vyšší. Zdravím všechny ;-) -
WinDiesel 08.01.10 16:30
« Re: Mondeo a sníh ?!
DIM: jo jo, navlevo už jsem si zvykl. Jednou jsem si půjčil Vauxhal Astra s mrtvolnou 1,8 benzín s jejich řízením a to jsem tedy trpěl.
Radši svoje auto s našim řízením.
Na ten diamant budume potřebovat víc tlaku, 2000 bar nestačí... >:D
No jo, DIAMAND... Vždyť Volkswagenu tam říkají Volkswagon !!!!!! >:D

Konečně důkaz výhodnosti 4x4...