woody-alien 13.01.10 11:03
« Re: 4x4
Tohle je přesně výhoda diblíků jako je Panda 4x4, Suzuki Jimny nebo Niva, který vyjedou tam kam se Landcruiser kvůli váze a rozměrům nikdy nedostane. Já si tuhle zimu zase užívám s Transitem MWB předokolkou. ESP, protiprokluz a nevyhrabe se to vůbec odnikud,zimní gumy nebo ne, naložený nebo prázdný, je to fuk. Hrůza. :-(
Tak aspoň že ta čtyřkolka mi spraví náladu. -
superkutil 13.01.10 10:47
« Re: 4x4
DIM: Já dopadl předevčírem podobně. Potřeboval jsem jen najet do té sněhové hmoty, která se v Praze všude válí. Nebyla vysoká, tak 10cm, ale Mondeo nezklamalo, uvízlo hned na prvním metru. Asi blbá kombinace šíře pneu a těžkého motoru. Tak mě soused dostrkal a pak sedl do svého Fiat Panda a bravurně projel celým parkovištěm ve více jak 20cm sněhu a narval to do 30cm sněhu. a ráno v pohodě vyjel. Tak jsem na to koukal a ta Panda jezdí po vršku sněhu a úzké pneu se dobře bočně zakousnou. A to se ta Panda dokonce dělá ve 4x4. Nadchla mě, ale mají slabé motory. Ten soused za ní tahá obytný přívěs a to v ní má motor 1.2 44kW. :yes: -
Slavek-TDM 13.01.10 10:04
« Re: 4x4
Pakarnu si dela kazdy sam. >:D Tak dlouho se reje do 4x4 az se doreje...
My jsme vcera v souvislosti se snehem resili taky zajimavou vec. U sluzebni fabie neslo jet vic jak 70km/h jinak by to cloveku vyrvalo volant z ruky. Pak jsme zjistili, ze predni kola jsou plny snehu - samozrejme zevnitr. Takze za cenu spinavych rukavu jsme vyloupali snih a led a auto zase jelo klidne. A taky se tam dostal pri parkovani. :-) -
DIM 13.01.10 09:43
« 4x4
Táák. A já jsem dneska nemohl vyjet z parkoviště !! :-( A to tam nebyla ani hromada, ani kopec...jen takový trochu rozježděný sníh.....a ono to hrabalo a nejelo, hanbou jsem se propadal a autem taky jsem se propadal....nakonec jsem to vyhoupal, ale dvouhmoťák a spojka a tak ví své.
Nedá se 4x4 domontovat ?? Třeba nějaká starší. Ani bych ji moc nezapínal !! :-)
Ale faktem je, že pokud je sněhu více a je měkčí, tak žádná guma ani vzorek nic moc nezmůžou, když kloužou ty vrstvy sněhu po sobě . -
woody-alien 12.01.10 22:03
« Re: Zámek kapoty 2
DIM: Je to docela sranda, možná nám to fakt leze na mozek. Včera jsem měl pojížďky po Děčíně a volno k zaparkování bylo jedině v těhle haldách. A já vůl jsem z toho měl ještě radost. ;-)
Ve skutečnosti k tomu přistupuju střízlivě, i když mám "plnotučný" 4x4, a když mě to přepadne, tak se jedu vyřádit někam na zasněženou louku nebo kopec a neotravuju předváděním se před Tescem. >:D
Stejně takhle nejvíc blbnou ti, co o svým autě nemaj ani páru a prostě jim v showroomu řekli, že vyjedou zkrátka všude.
WinDiesel 12.01.10 17:02
« Re: Zámek kapoty 2
impaler: přidám si svou triošku do mlýna. Včera jsem se od odborníka dozvěděl, že nejlepší 4x4 má Subaru a Mercedes (landrover ponechávám stranou). Ty všelijaké haldexy totiž pouští na všechna 4 kola stejný moment - všechna kola se točí stejně rychle, což autu při vyšších rychlostech nad 100 km ustřelí zadek - proto to musí být softwarově ošetřeno, což systém komplikuje a stejně to není ono. Subaru a Mercedes posílají na přední kola více, přední a zadní kola dostanou přesně to co potřebují takže ustřelení zadku nehrozí.
Popisuji to uživatelsky, technický popis jde trochu mimo mě.
P.S. Včera jsem se svezl v CX7 a hodně dobrý. -
"-- skrytý --" 12.01.10 15:46
« Re: Mondeo a sníh ?!
musím konstatovat super zkušenost s kombinací aktuální mondeo 2,2tdci a Goodyear UG performance, jmenovitě 215/55R16. přešel jsem na plechové disky, alu 17 čekají na jaro. Pirelli v novotě ok ( P7 ) , ale subjektivně se mi zdá že s postupujícím opotřebením ( cca 6000km ) se zhoršují jízdní vlastnosti na sněhu a ledu, především směrová stabilita a trakce ( ale vyzkoušené to mám na focusu na 205/55 R16, takže v jiném rozměru to může být jiné kafe takříkajíc ) . Mimochodem mě zaskočila země původu, a sice Turecko. -
DIM 12.01.10 15:43
« Re: Zámek kapoty 2
Já mám zase pocit, žekdo má 4x4 a neřku-li ofroud, tak se např. na parkovištích na horách zásadně cpou do závějí na krajích parkovišť i kdyby bylo celé úplně prázdné !! Protože na to ten gazík mají a proto si ho přece koupili aby si pak v hospodě mohli vyměňovat zážitky z čeho všeho se už dostali !!! :-) Někdy je mi jich až líto když vidím, jak daleko od vleku musí parkovat aby si to své těžké místo našli !
Teď jsem viděl, jak podobného BMW X3 tahali dvěmi traktory ven z pole, protože jaksi zapomněl, že němá světlost 40 cm a po břichu se mu kola točila jen tak v luftě....Ale čtyři kola, to zase jo !! :-) -
impaler 12.01.10 14:30
« Zámek kapoty 2
Pánové, slíbil jsem feedback na ten zapadlý zámek. Nechal jsem nakonec udělat u Forda, neb sliboval do osmi stovek a nakonec po vzájemné domluvě trochu mimo moje představy o rozhovoru zákazníka s dodavatelem služby to stálo ty necelé čtyři tisíce. Odvrtání za litr, vložka zámku za dva s daní, seskládání na můj klíč za cca osm set.
Pravda je, že měli čas narychlo bez objednání a že udělali, co asi museli udělat, jenom předem naslibovali nesmysl a pak bylo těžké udržet myšlenku, co je zrovna domluvené a za kolik. Proto tam již příště nepojedu, ale uznávám, že práci odvedli za patrně jinde též obvyklou cenu.
Pravili, že nejhorší to má mondeo, že tam se vůbec jinak než vrtáním nedá, Focus snad jo zespodu po odšroubení plastového krytu pod nárazníkem. Nevím. Doporučuju preventivně wédéčko a při náznaku problému šupem řešit, než bude pozdě. Kór v těchto sajrajtech, kdy pak chybí ostřik na okno a dovnitř se nedá dostat.
Jinak výjezd Olomoucko včera 16.30, příjezd Brusel dnes 10.50, řídím sám a musím tu a tam spát, ale je to mazec. Nechápu, co si lidi dovolí na tom ledu, co byl například na výjezdu z Prahy na Plzeň včera večer. To sem nezažil, že mi auto v šedesáti při normálním polechtání plynu hrábne...ESP nemám, mimochodem, ale jinak myslím, že by se mělo dávat a nemělo by se to těm volům a pipinám za volantem říkat. Oni si pak ještě lebedí, jak to hezky bliká...no nic. Auto jinak krom zámku na jedničku, zas zátěž v kuse, pravda nechal jsem mírně předčasně udělat i garančku po sto tisících, vyplázl moře peněz a doufám, že je zase na čas klid.
No a rodina plná subaristů tlačí, že příště mám volbu jasnou, ne, takže čtu se zájmem i ty debaty kolem AWD. V pátek v noci, kdyby ten kámoš měl imprezu místo fabky, nemusel bych - marně - mávat lopatou po kolena ve sněhu v té fujavici. -
superkutil 11.01.10 17:46
« Re: Mondeo a sníh ?!
sybokcz: Nesrovnávám, ale značka která zklame už pro mne není zajímavá. Ale ty P7 mi technik Pirelli na Mondeo doporučoval, říkal, že jsou mnohem lepší jak P6000, že prý je ostuda, že Ford P6000 ještě používá a naznačil, že to asi budou nějaké skladové ležáky nebo se Ford s Pirelli dohodl na nějaké moc zajímavé ceně. ;-) -
superkutil 11.01.10 16:13
« Re: Mondeo a sníh ?!
sybokcz: Pirelli jsem zavrhl po tom, co jsem koupil Mondeo s Pirelli P6000, které se již vyrábí 6 let a které jsou po mírném sjetí šíleně hlučné. Už jsem se jich chtěl zbavit, ale jak se ojely ještě víc, tak už je to o něco málo lepší. Podle techniků Pirelli nejsou vhodné pro zadní nápravu Mondea, přitom Ford je dával na Mondea už v roce 2001, pak přešel na Continental a v roce 2006 tam zase narval P6000. -
sybokcz 11.01.10 15:39
« Re: Mondeo a sníh ?!
Kutil: tedka jsem dekoval Pirelli Sottozero na omeze, v tomhle marastu nemaji problem, vcera me dokonce dvakrat vytahly, kdyz jsem ji poslal do slusne zaveje (a to jsme jel sam).
Na mondeu mame Snowsport210 a tez jsem nemel nikdy problem. Bohuzel ale nemuzu srovnavat s jinymi, poslednich par let kupuju Pirellky. -
jurkoboss 11.01.10 14:50
« Re: Mondeo a sníh ?!
Chlapi, držím Vám všetkým palce!!!
U nás našťastie tak veľmi nesnežilo, tak nemáme také obrovské problémy. Je to tak, keď začne aj príroda štrajkovať, môžeš mať doma čo chceš, niekedy si nepomôžeš.
U nás sa všetko už roztopilo, na juhu Slovenska sa zase obávajú povodní.
My sa musíme zožierať s protestami autodopravcov, takže občas si postojíme. Celkovo ľudia s nimi súhlasia, tak sa to dá vydržať. -
superkutil 11.01.10 14:45
« Re: Mondeo a sníh ?!
Tak to vypadá, že jsem si couváním nabral sníh pod auto a sednul si na břicho. A tím jak jsem autu kopal cestu pro kola, tak jsem ho posadil ještě víc. Proto to nechtělo jet z kopce ani když to 3 tlačili. :-)
Pneu mám druhou sezónu, vzorek je v pohodě. Bylo cca 4 pod nulou, sníh byl perfektní, ale bylo ho moc. Jinak dálnice D8 ven z Prahy neshrabaná a neposolená. Vypadalo to jako by včera večer došel silničářům dech.
Řeším co místo těch Continentalů, zda Nokian nebo GoodYear. -
... ale kdyz jsem procetl diskusi tady a na fordclubs.org, tak jste mne dokonale vydesili.
Ok, vaha vzduchu a EGR, to asi zlobi u vsech znacek. Ale drahe vymeny vstriku po 60 tkm pripadne vetsi opravy vstrikovani?!? A spatne starty pri mrazech okolo -10 C?!? To je fakt sok. Ja na tyhle veci okolo nafty zapomel uz pred 9 lety, kdy jsem prodal muj posle komurkovy diesel 1.9TD a od te doby jsem zimni starty neresil.
To jsou ty common-raily druhe, treti aj. generace takovy sracky? :-( Nebo je to znackou?
Sorry za kriticka slova, ale sam jsem "nas...ej", protoze Mondeo i S-Max se mi jinak hodne libi a navic co ctu testy v casopisech, tak prakticky vzdycky vyhraji.