FORD MONDEO 2,2 TDCi .
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD
-
-
WinDiesel 13.01.10 17:46
« Re: spolehlivost common-railu Ford (?)
Kutil: životnost velmi dobrou, po 5 letech se začínají objevovat první poruchy piezovstřikovačů, přičemž Siemens je na tom lépe než Bosch.
Zdvih to má pramalý, takže buď - 1/ použiješ servohydraulický násobič (všichni mimo Delphi), nebo - 2/ vyplníš vstřikovač celý v celé jeho délce piezo článkem a už můžeš přímo ovládat jehlu (pouze Delphi). Denso je jakýmsi hybridem mezi řešením 1/ a 2/.
Jo, zdvih to má pramalý ale má to velkou sílu, je to velmi ryché a neobsahuje to autoindukci, která solenoidové vstřikovače zpomaluje a vůbec komplikuje jejich řízení. -
"-- skrytý --" 13.01.10 16:57
přidám se taky k hodnocení, mám za sebou I. generaci před i po faceliftu ( V6 a TD ) , II.generaci ( 2.0 Tddi ) a momentálně ve firemním fleetu aktuální 2,2 TDci. musím říct, že na svou dobu mě nejvíc brala facelift první generace..... . Na Mondeo se všeobecně v našich krajích nahlíží jako lacinou variantu pašíka, ale myslím že velmi neprávem. Problém s první generací TDCi byl hlavně a především s větším podílem síry v naftě, než je zvykem na západ od rozvadova, pokud se mi dostalo správných informací z několika zdrojů. Musím říct že mě štve úroveň servisní péče značkového Fordu kam jezdím ( nemám moc volbu, ve Zlíně není kam jinam ) , za to ale auto nemůže. jinak po ujetí 110000km mimo nepodstatných mušek pěju jen chválu ( kombi moondust Ghia ) . garanční prohlídky ale realizuju tak, že jen kvůli záruce měním jen oleje a filtry na servisní knížku, zbytek mimo ofic. servis.
Jo k naftě - díky routex kartě jen OMV, Aral, Agip nebo BP a vyplácí se to...... -
cja 13.01.10 16:24
WIN: no Petře, já na svém autě dával vždy kvalitní palivo, pokud takové v ČR je, dodržoval vše, filtry měnil po max 20t km, aditivum jsem v té době nedával(dnes nepravidelně), jezdil jsem krátké i dlouhé trasy ( poměr 70 : 30) a vstřiky vydržely 44t km, bohužel. Nebyly všechny na výměnu, ale když to člověk řeší, tak pro svůj klid většinou z gruntu. A samozřejmě kvituji tvojí pomoc.
No ale i přes tyto i jiné problémy nedám na Mondeo dopustit, nakonec mám 4. a zatím s poslední generací spokojenost.(drobné masařky na záruku odstraněny)
Jsou lepší auta, ale za jiné ceny a myslím, že Mondeo v dnešní době už nějak moc oproti ostatním značkám nevybočuje. Má svá pozitiva i negativa, jako vše.
Někde jsem sice viděl statistiku výjezdů žlutých andělů v Německu, kde zohledňují počet výjezdů a porouchaný díl, no a ve stř. třídě bylo Mondeo bohužel poslední, samozřejmě zvítězila německá auta. Ale statistiku lze nahlížet různými způsoby, takže tomu zas tak nepřikládám význam, mě zatím Mondeo nikde, a hned to zaklepu, nenechalo. -
DIM 13.01.10 13:47
Já to tam mám a myslím že všechny Mondea diesly už přihřívají. Auto se zahřívá skoro jako benzín a rychle topí. Tady už problém taky není. Jak říkám . Mondeo vyzrálo, nové mám pár týdnů a je to solidní svezení....samozřejmě vím, že jsou i lepší auta !! :-) -
superkutil 13.01.10 13:38
Do roku 2006 byly problémy s čerpadly DELPHI a vstřikovači. Ten problém je známý, údajně byl problém v české naftě, která málo maže. Díky tomu se z čerpadla uvolňovaly špony a zanášely vstřikovače. DELPHI u novějších čerpadel používalo odolnější materiály a problémy by neměly být. Otázkou je také automatická kalibrace vstřiků, které nevím zda u Mondeí je.
Mám na 2.2TDCI najeto skoro 90tis.km a plná spokojenost. Snad jen při startování pod 0°C je i při přidávání VIF chod motoru hodně nevyrovnaný, ale do minuty se uklidní. Bohužel se to s najetými km zhoršuje.
Co mi teda ale v autě hodně chybí je přihřívání chladící kapaliny, který slouží k ohřevu chladící kapaliny pro topení v době, kdy motor není schopen chladící kapalinu ohřívat. Letos do Alp jsme v autě cca 20km mrzli, protože venku bylo -18°C a chladící kapalina na dlouhém sjezdu vychladla. Prý je toto přihřívání u Mondeí po roce 2007 v základní výbavě. Do Mondeí před rokem 2006 se dávalo také, ale jen pro některé země. 8-s -
DIM 13.01.10 13:26
..jen bych připomněl, že 60 tis. limit pro filtr je oficiální servisní Ford stanovisko, ale už v servisech alespoň doporučují max 20 tis.km = normální garanční perioda :-)
WINE : Piezo jsem kdysi kupoval v NDR a zapaloval se s tím plyn , nemělo to žádnou baterku, jiskřilo to na konci když se zmáčkl knoflík. A bylo to v šedočerném provedení. Zázrak. :-) -
WinDiesel 13.01.10 13:06
PavelKR5: motory TDCi s dají rozdělit do několika kategorií:
2,0TDCi a 2,2TDCi do roku 2006 choulostivější na kvalitu nafty - ale lidi si to bohužel dělají sami, když naletí na 60 tisícovou výměnnou lhůtu pro filtry paliva.
2,0TDCi 2007 až 2010 - motor je sdílen s PSA, minimum problémů (piezovstřikování). 2,0TDCi 2010 a výše, vyzkoušeno u PSA, bez problémů, vůbec nejodolnější.
2,2TDCi 2007 až 2010 - motor je také sdílen s PSA, nemá piezo ale nevím o žádných větších problémech.
Nenech se vystrašit, spokojení zákazníci se se svým svědectvím nikde nějak moc prezentovat nesnaží, na webech samozřejmě najdeš je ty nespokojené a věř mi, že si za své problémy z velké míry mohou sami.
NICMÉNĚ, musím konstatovat, že došlo k velému zodolnění motorů a vstřikovacích systémů směrem k ideálu českého motoristy: nemyslím, leju do toho všechno ce se kde pokoutně dá sehnat, měním filtry a olej po 60000 km a auto jede a n.e.s.e.r.e se.... :no: -
DIM 13.01.10 12:07
Motory v nové generaci Mondeí už jsou zase jinde, v téhle diskuzi je asi většina lidí vlastníky těch starších modelů. Já mám novou 2,2 TDCi a nemohu si zatím na nic stěžovat. Motor je nakonec "koncernový" TCPA - FORD, takže ho najdeš také v mnoha jiných autech ( že i Jaguár měl něco takového :-) Problémy se vstřiky má kde kdo. Já jsem asi živým důkazem toho, že Mondea opravdu dospívají a teď to nové auto je bez přehánění zase mnohem mnohem dál. Designem, hlučností, vybavením, pohodlím i zpracováním. A když se člověk podívá na statistiky spolehlivosti podle TUV, tak je i to starší Mondeo takový normální průměr.....Passat třeba je na tom myslím hůře.... -
Pavell_KR5 13.01.10 11:50
« spolehlivost common-railu Ford (?)
Ahoj fordaci. Zvazuji, ze se mezi vas zaradim - takove Mondeo nebo S-Max s 2.0 nebo 2.2 TDCi by mohlo byt fajn rodinne auto s trochou sportovniho ducha, jsem si rikal...
... ale kdyz jsem procetl diskusi tady a na fordclubs.org, tak jste mne dokonale vydesili.
Ok, vaha vzduchu a EGR, to asi zlobi u vsech znacek. Ale drahe vymeny vstriku po 60 tkm pripadne vetsi opravy vstrikovani?!? A spatne starty pri mrazech okolo -10 C?!? To je fakt sok. Ja na tyhle veci okolo nafty zapomel uz pred 9 lety, kdy jsem prodal muj posle komurkovy diesel 1.9TD a od te doby jsem zimni starty neresil.
To jsou ty common-raily druhe, treti aj. generace takovy sracky? :-( Nebo je to znackou?
Sorry za kriticka slova, ale sam jsem "nas...ej", protoze Mondeo i S-Max se mi jinak hodne libi a navic co ctu testy v casopisech, tak prakticky vzdycky vyhraji. -
woody-alien 13.01.10 11:03
« Re: 4x4
Tohle je přesně výhoda diblíků jako je Panda 4x4, Suzuki Jimny nebo Niva, který vyjedou tam kam se Landcruiser kvůli váze a rozměrům nikdy nedostane. Já si tuhle zimu zase užívám s Transitem MWB předokolkou. ESP, protiprokluz a nevyhrabe se to vůbec odnikud,zimní gumy nebo ne, naložený nebo prázdný, je to fuk. Hrůza. :-(
Tak aspoň že ta čtyřkolka mi spraví náladu. -
superkutil 13.01.10 10:47
DIM: Já dopadl předevčírem podobně. Potřeboval jsem jen najet do té sněhové hmoty, která se v Praze všude válí. Nebyla vysoká, tak 10cm, ale Mondeo nezklamalo, uvízlo hned na prvním metru. Asi blbá kombinace šíře pneu a těžkého motoru. Tak mě soused dostrkal a pak sedl do svého Fiat Panda a bravurně projel celým parkovištěm ve více jak 20cm sněhu a narval to do 30cm sněhu. a ráno v pohodě vyjel. Tak jsem na to koukal a ta Panda jezdí po vršku sněhu a úzké pneu se dobře bočně zakousnou. A to se ta Panda dokonce dělá ve 4x4. Nadchla mě, ale mají slabé motory. Ten soused za ní tahá obytný přívěs a to v ní má motor 1.2 44kW. :yes: -
Slavek-TDM 13.01.10 10:04
Pakarnu si dela kazdy sam. >:D Tak dlouho se reje do 4x4 az se doreje...
My jsme vcera v souvislosti se snehem resili taky zajimavou vec. U sluzebni fabie neslo jet vic jak 70km/h jinak by to cloveku vyrvalo volant z ruky. Pak jsme zjistili, ze predni kola jsou plny snehu - samozrejme zevnitr. Takze za cenu spinavych rukavu jsme vyloupali snih a led a auto zase jelo klidne. A taky se tam dostal pri parkovani. :-) -
DIM 13.01.10 09:43
« 4x4
Táák. A já jsem dneska nemohl vyjet z parkoviště !! :-( A to tam nebyla ani hromada, ani kopec...jen takový trochu rozježděný sníh.....a ono to hrabalo a nejelo, hanbou jsem se propadal a autem taky jsem se propadal....nakonec jsem to vyhoupal, ale dvouhmoťák a spojka a tak ví své.
Nedá se 4x4 domontovat ?? Třeba nějaká starší. Ani bych ji moc nezapínal !! :-)
Ale faktem je, že pokud je sněhu více a je měkčí, tak žádná guma ani vzorek nic moc nezmůžou, když kloužou ty vrstvy sněhu po sobě . -
woody-alien 12.01.10 22:03
« Re: Zámek kapoty 2
DIM: Je to docela sranda, možná nám to fakt leze na mozek. Včera jsem měl pojížďky po Děčíně a volno k zaparkování bylo jedině v těhle haldách. A já vůl jsem z toho měl ještě radost. ;-)
Ve skutečnosti k tomu přistupuju střízlivě, i když mám "plnotučný" 4x4, a když mě to přepadne, tak se jedu vyřádit někam na zasněženou louku nebo kopec a neotravuju předváděním se před Tescem. >:D
Stejně takhle nejvíc blbnou ti, co o svým autě nemaj ani páru a prostě jim v showroomu řekli, že vyjedou zkrátka všude.
-
WinDiesel 12.01.10 17:02
« Re: Zámek kapoty 2
impaler: přidám si svou triošku do mlýna. Včera jsem se od odborníka dozvěděl, že nejlepší 4x4 má Subaru a Mercedes (landrover ponechávám stranou). Ty všelijaké haldexy totiž pouští na všechna 4 kola stejný moment - všechna kola se točí stejně rychle, což autu při vyšších rychlostech nad 100 km ustřelí zadek - proto to musí být softwarově ošetřeno, což systém komplikuje a stejně to není ono. Subaru a Mercedes posílají na přední kola více, přední a zadní kola dostanou přesně to co potřebují takže ustřelení zadku nehrozí.
Popisuji to uživatelsky, technický popis jde trochu mimo mě.
P.S. Včera jsem se svezl v CX7 a hodně dobrý.