"-- skrytý --" 04.02.10 15:53
« Re: Zimní VIF - test
používám několikátou zimu CRC diesel additive. jde o hmotu s přísadou kerosinu, vylepšuje cetanové číslo a posouvá to bod tuhnutí parafinu v naftě. s ohledem na to, že se jedná v podstatě o velmi silné okysličovadlo, starty po mrazivém ránu bez chyby, nafta nezamrzá ( váže to vodu bo součástí je petrolej ) .DPF podle technického listu nepředstavuje riziko. Jinak lze používat myslím bez rizika obyčejný technický lih. -
cja 04.02.10 14:35
« Re: Zimní VIF - test
jurkoboss: ty ale jezdíš na naftu v Německu a tam není důvod, v CZ důvod je - mám DPF, přidávám VIF ob jednu nádrž, ale míň než diktuje výrobce - ona Verva už aditivovaná je- a zatím hláška o výměně oleje kvůli regeneraci DPF nepřišla, tak doufám, že to tak zůstane - co na to WINDIESEL??? -
jurkoboss 04.02.10 12:52
Nazdar,
niekde na fórach som čítal, že tie VIF zase nie sú moc dobré v kombinácií s DPF. Tie filtre sa vraj rýchlejšie zanášajú a nevypaľujú sa. Viete o niečom takom?
Len sa pýtam, ja som zatiaľ VIF nemusel pridávať do nafty a zatiaľ som nemal veľké problémy so štartovaním v zime. -
Pavell_KR5 02.02.10 21:40
« Re: ukonceni 2.2HDI a TDCi (?)
hmm, je v te terminologii preplnovani t.c. trochu zmatek. ja mel na mysli pod pojmem biturbo 2 turba, z nichz jedno prqacuje v nizsich otackach a druhe se spousti pri vyssich. u PSA byly tusim obe stejne velikosti, u BMW a Fiatu je prvni mensi a druhe vetsi, u MB nevim :-) funkcne je to alternativa VTG turba, IMHO na vyssi technicke urovni. u bmw dava dloulitr s bi 150 kW ... -
WinDiesel 02.02.10 20:16
« Re: ukonceni 2.2HDI a TDCi (?)
Efiness: možná že si nerozumíme ale Mercedes má všechny verze nového motoru (4 válce OM651) vybavené twinturbem, s výjimkou nejnižší verze 100 kW pro osobní vozy a 70 kW verze pro vany. Všechno ostatní je vybaveno twinturbem. 6 válce mají asi 2 turba, každé pro jednu řadu válců, tak jsi to asi myslel.
Takže ještě jednou: 90 kW a 120 kw Sprinter-Vito-Vaneo - twinturbo, 125 kW a 147 kW C/E/E-coupe, GLK a další mají také twinturbo a vysoký kroutící moment začínající někde na 1300 ot/min. Tak zdar, přečti si materiály mercedesu, možná ještě vězíš v Euro 4 motorech. Nebo si myslíš že se z 2,1 litru jen tak udělá 200 k a 500 Nm? -
EfineSS 02.02.10 18:28
« Re: ukonceni 2.2HDI a TDCi (?)
2 WinDiesel: Nechci rypat, ale za prve je nutne si uvedomit rozdil mezi biturbem a twinturbem. A za dalsi, Mercedes v soucasne dobe vyrabi do osobnich vozu pouze jeden typ naftoveho motoru s twinturbem, s biturbem je naftovy V8 a benzinovy V12. -
DIM 02.02.10 14:47
« Re: je to odyssea, uff :)
S novým Mondeem už odešly staré problémy !! :-) A hlavně je to druhé nejprodávanější auto v té třídě ( za Superbem ) společně s Passatem a to znamená, že se servisem a díly by neměl být ještě dloho do budoucna problém.....U Cromy s i tím fakt jistžý nejsem...a od toho se bude odvíjet i případná cena při dalším prodeji... -
"-- skrytý --" 02.02.10 14:32
« Re: ukonceni 2.2HDI a TDCi (?)
KR5:407 SW 2,0 Hdi 100 kW FAP Dynamic(2005)jezdila a jezdila, v pohode a relativne za malo. Velice slusny podvozek, sklenena strecha, slusne audio....... Jen ta spojka: 2x menena za 100t. km. "Samostel" to udajne neusteloval(dle servisu konstr. vada) a po case zacala na vyssi kvalty pri prislapnuti prokluzovat. Ale treba to jiz vychytali ;-) Jinak :yes:
Soucasne Mondeo 2,2 Tdci(Hdi) 129 kW combi, Tit. S, najeto 63 000 km, zatim nic, bez ztraty kyticky, nejake to vrzani a prkotina jako obcasne mizeni conversu ... Jinak tez :yes: :yes: -
Pavell_KR5 02.02.10 14:06
« je to odyssea, uff :)
Je to tentokrate fakt makacka, vybrat "novy" auto :-) Chci neco do 350 tKc, max 2-3 roky stare.
Kdyz jsem vybiral v r.2001 nastupce Tempry, tak byla Marea jasna. Obzvlaste pote, co stare komurkove TD motory nahradily primosvstrikove JTD. A dokonkce do auta nizsi stredni tridy pustili taliani i petivalec 2.4JTD. Proste pohadka a jasne volba. Bylo sice tezke na ni v ceskych bazarech narazit, ale kdyz uz se jedna za 320 tKc v CB objevila, tak cekala poslusne na mne :-) Vsak taky ktery germanofilni Cech by dal tolik penez za ojety Fiat :-)))
Btw, ted na Maree najeto 160 tkm a celkem pohoda. Kupoval jsem to s 20.000 km coby rok a pul stary lehce bourany dovoz ze Svycarska, r.v.2000. Na motoru dodnes zadna porucha, jen na zacatku jsem vymenil vahu vzduchu a nekdy pred 5 lety termostat. Lehce jsem to chipnul z 96 na 110kw a 385 Nm - s 1430 kg poh. hmostosti to jezdi jako drak. Kdybych na podzim nezjistil korozi spodku a nasledne si nespocital, ze do tohodle 10-letyho auta zacnu brzo sypat penize (ma porad orig. vyfuk, spojku, tlumice ...), tak bych rozhodne nemenil.
Ale vyber dalsiho auta je fakt porod. Pred Mondeem jsem si pohraval s myslenkou na AR159 2.4JTD (200 nebo 210hp :-), ev. s 4x4 a la Torsen. Ale ma to maly kufr, podvozek je slozity a drahy na opravy, s Q4 je to tezke, spatne reference od majitelu atd. Takze fakt jen sneni v dobe, kdy jsem "nove" auto nepotreboval :-)
Pak mi prislo do hledacku Mondeo kombi posle generace. Krasny design, prostorne, vitezstvi ve vsech testech. Ale jak se zda, spolehlivost auta a dieselu zvlast nic moc. Abych koupil 3-lete 2.2TDCi/129kW za 400 tKc, v zime se trapil zda mi do nadrze krome aditiv vleze i nejaka nafta ... a pak do toho sypal dalsi penize za opravy, to bych dosel k podobne mizernemu pomeru cena/uzitek jako u te AR159. Ale fakt, ze Mondeo 2.2TDCi ma nejlepsi diskusni forum ze vsech :-)))
Pote jsem chvili premyslel o P407 nebo C5 Break s 2.2HDI/125kW Biturbo. Moc zajimavy motor. Nakonec jsem to ale vzdal - viz predchozi prispevek.
Dalsi kandidat byl ted nedavno VW Passat 2.0TDI/103kW (ev. s 4motion). Dokonce jsem si nechal jednoho v bazaru pred tydnem nastartovat. Ten traktoroidni zvuk pumpe-duse bych mu mozna odpustil. Ale kamos je ma v praci a rikal meli 4 kusy r.v.2006 a z nich u 3 odeslo vstrikovani s opravou za bratru 100 tKc u kazdeho. Mein Gott !-)
Tak jsem si rekl, ze z ne-premiovy znacek ma nej diesely dost mozna Fiat ;-) a zacal jsem zvazovat auto, ktere se mi nikdy moc nelibilo - Fiat Croma. Ma JTD a zda se, ze je celkem spolehlive a komfortni. Nejvic se mi pozdava verze 1.9JTD/110kW (2.4JTD/147kW ma bohuzel aut. prevodovku). Na poruchy vstriku a potize se zimnimi starty jsem u JTD v diskusnich forech prakticky nenarazil. Fiat common-railove diesely vymyslel, tak je dost mozna umi. Moje 2.4JTD je toho malym dukazem.
Narazil jsem na to, ze u nekterych 1.9JTD 16V 110kW zazlobi nekdy retezec DPF - EGR - klapka v sani, ale to neni tak drahe jako poruchy vstrikovani (a EGR zlobi prakticky u vsech aut). Btw, tahle 2. generace JTD ma max. vstrikovaci tlaky "jen" 160 MPa (muj motor mel 135 MPa), takze to neni tak vysponovany jako nektere motory jinych znacek s 200 MPa.
Sice se mi Croma libi zhruba 100x min nez Mondeo, ale fungovat by mohla slusne. No, uvidime, jeste nekupuji, jen se pripravuji.
Pavell_KR5 02.02.10 13:24
« ukonceni 2.2HDI a TDCi (?)
to Windiesel: Taky jsem na to - ukonceni vyvoje a vyroby 2.2HDI - narazil u novych Citroenu a koukal na to jako puk.
Zrovna tady v tomto foru mne nekdo na PSA (P407 SW) navedl, ze je to drzak. A ten motor - u s PSA s biturbem - se mi hodne libil a chvili jsem o ojete P407 nebo C5 Break premyslel. P407 ma ale maly kuft a C5 Break je kolibavy kocar a palubka kvuli nespolehlive elektronice svivi jako vanocni stromecek :-) A hlavne ojeta C5 break s 2.2HDI/125kW se vubec neda sehnat.
Ale ten motor se mi zdal bozi a jeho potencial je videt i na nabidce tuningu, kde ho zvedaji ze 125 az nekam na 155 kW.
No nic, biturba tim padem dela dnes poradne jen BMW a trochu s tim laskuje Fiat-GM-Powertrains. -
Pavell_KR5 02.02.10 13:01
« Re: Prodej Mondeo
to Dim: Kdyz jsi nucen nalit aditivum do plne nadrze, tak jako nouzove promichani muze poslouzit hadice se vzduchem. Strcis ji tam cca 3/4 metru a nechas chvili probublavat. Pred 15 lety jsem 1-2x pouzil :-)
Ony problemy s naftou, ze clovek nastartuje, ale pak to zvladne jen male otacky, jsem tenkrat zazil se svou Temprou 1.9TD. Pricinou je obvykle je vylouceni parafinu na filtru a jeho castecne ucpani. Filt pak pusti jen omezeny prutok nafty. Jel jsem tenkrat pri -24 C takhle padesatkou na petku z Moravy az do Jiznich Cech. Obcas jsem zastavil uplne, nacez se to trochu prohralo od motoru a zase to jelo. Spotreba nafty mala, spotreba vanocniho likeru znacna (manzelka :-) -
superkutil 02.02.10 12:14
« Re: Prodej Mondeo
DIM: Několik let jsem vyvíjel elektroniku a to i do aut a i do letadel. Takže bych zrovna v té elektronice dnes viděl lepší možnosti diagnostiky, protože můžeš do ŘJ aplikovat mnoho kontrolních bodů, které jdou dokonce testovat autodiagnostikou. Dělal jsem třeba na ŘJ pro automatickou převodovku pro motoráky a tam se kontroloval odpor vinutí ovládacích elektromagnetů, které často odcházely a převodovka pak blbě řadila.
Ano, auta jsou složitější, ale integrovaná elektronika umí zase mnohem víc. Je to jen o přístupu konstruktéra a finančních prostředcích. Třeba zrovna CAN sběrnice by měla vyřešit ty věčné problémy s kilometry kabelů v autě.
Ale pokud reklamuji problémy s proměnlivým výkonem a servis není ani schopen auto dát na brzdu, to že teda dám auto na brzdu sám a zaplatím to a donesu grafy do servisu a oni opět nejsou schopni s autem něco udělat, to už hraničí s blbostí a leností. Dnešní mechanici jsou opravdu měniči dílů a mnoho garážistů a machrů je schopno mimo elektroniku najít závadu a udělat opravu lépe než značkový servis. A to je velká ostuda pro automobilky, že nedokáží vychovat a vyškolit odborníky a že nedokážou zajistit zákazníkovi kvalitní servis. Hele, prostě jsou odborníci co auta dělají s láskou a mají znalosti a potom ti, co se ve škole neučili a tak šli na automechanika. >:D
Dělám kolem IT a tak mi taky občas pošlou z externí firmy nějakého technika např. na připojení na internet. Ten ale umí jen propojovat kabely a tak se mu to nepovede. Druhý den přijde technik, co už něco ví, ale nevyřeší to a tak 3tí den přijdou pro jistotu dva a to už jeden z nich alespoň něco zná. Nakonec je pošlu do háje a čtvrtý den to zprovozním sám. Ale původně jsem samozřejmě chtěl ušetřit čas a nezabývat se tím.
Asi jsem hodně náročný, ale chtěl bych aby i ostatní odváděli kvalitní práci. Alespoň lidi kolem mne to dělají. -
DIM 02.02.10 09:42
« Re: Prodej Mondeo
Kutile, machři nejsou protože už není na čem machrovat. To je zkrátka generační záležitost, naší předkové zase potřebovali pro jízdu palubního tesaře a autorizovaného kováře. Pokud chceš auto, kde se dá na všechno kouknout a hned víš o co jde, tak si kup např. ŠKODU 1000 MB . To máš jako s elektronikou : dříve se dalo mrknout pod kryt a hned jsi viděl, které relátko je sepnuté a které ne, na některé se dalo poklepat, některé zkušebně rozpojit......a dnes do tranzistoru nevlezeš , do integrovaných milionů tranzistorů taky ne ......Marné, pokrok nezastavíš....