Devil666 16.12.10 20:18
« Stabilizační elektronika v Mondeu.
Pokud je elektronika zapnutá tak to někdy to přibržďuje do kopce až moc, vadí to někdy hlavně při rozjezdu. Zdá se mi, že pokud to člověk vypne a koriguje sám lehkou prací s plynem tak se dá někdy vyjet na sněhu líp. Ale zase to nemá při vypnutý elektronice takovou směrovou stabilitu. Když je to zapnutý tak je znát, že to drží aby to nešlo do smyku. Ale vždycky je to hlavně o jemný práci řidiče. To prostě žádná elektronika nenahradí. :-! A někdy nepomůže nic - jen lopata. ;-) -
Devil666 16.12.10 20:07
« Jízda na sněhu a elektronika.
Žádný elektronický systém není tak dokonalý aby dokázal eliminovat to, že někdo nemá cit pro řízení. Pokud někdo dělá fatální chyby nepomůže mu nic. Hlavní je pořád cit pro auto a přesné dávkování plynu. Pokud na to někdo hamstá absolutně bez citu tak mu nepomůže ani elektronika. A pak jsou taky situace kdy jsou podmínky tak špatný, že se prostě zahrabeš a neuděláš nic. Zbývá jen lopata. A nemá cenu nad tím meditovat. Líp to prostě nešlo. Mondeo není offroad a v hlubokým sněhu má prostě problémy, protože je těžký na předek. Ale i tak se dá vyjet leccos. Já loni jednou vyjel jako skoro jedinej bez řetězů v hlubokým sněhu na Horní Mísečky. Ale bylo to na srdce. Jediná možnost je rozjet to a jet. Nezpomalovat a furt to drtit co to jde. Zatáčka sem smyk tam prostě pořád na krev. Jak ubereš máš smůlu. Ale na takovou jízdu musíš prostě mít. :-! -
superkutil 16.12.10 18:30
« Re: Málo svítící xenony.
Zeptám se tedy ještě jednou: Má ESP/TCS zabránit protáčení jednoho kola přibržděním aby zabralo nebo ne? Chtěl bych vás vidět, kopec byl tak prudký, že ani ty řetězy nedokázaly auto utáhnout a podklad byl tak měkký, že se prohrabaly. Jezdím už 26 let a bylo to poprvé co, mě tahala fréza. Mondeo je moje první auto s ESP, všechny předchozí měli jen ASP nebo nic a nikdy jsem se nezahrabal. Ale s tímto Mondeem je na sněhu trochu problém.
A pokud jde o řidiče frézy, tak je to majitel místního hotelového komplexu a s autama má celkem slušné zkušenosti. To není žádný lojza. Frézu má proto, že se nechce spoléhat na správu komunikací a tak si uklízí silnice v okolí hotelu sám. No a taky funguje jako záchrana pro lidi v okolí. >:D
Ale koukám, že to tady není fórum o radě, ale jen o urážení, v kterém jsou pepek nebo Devil666 velcí odborníci. :-!
RADEK1: Samozřejmě že by odstavení auta bylo nejlepší, ale když není kam, tak je to dost problém. Sice obec provozuje obecní placené parkoviště, ale to bylo úplně zapadané a navíc není možné parkoviště používat přes noc. A věř, že sněžnice v kufru mám. ;-) -
superkutil 16.12.10 16:50
« Re: Málo svítící xenony.
V kopci se začalo jedno kolo s řetězem protáčet, druhé se zastavilo a auto lehlo na břicho. Můj dotaz je snad jasný. Má ESP zabránit protáčení jednoho kola nebo ne? Do dnes jsem myslel, že ano. Když mě vytahoval s frézou, tak mi tvrdil, že se mi netočí levé kolo. Tak jsem mu říkal, že se levé netočí, protože že se pravé protáčí a ukazoval jsem mu díru co kolo vytvořilo. Tvrdil, že by se tak auto s ESP chovat nemělo. Mě se to taky nezdá, ale asi tomu vůbec nerozumím. -
Devil666 16.12.10 16:33
« Re: Málo svítící xenony.
Pokud někdo postrádá absolutně cit pro řízení nepomůže mu ani ESP/TCS/ABS...... prostě nic. ;-) Ano Mondeo 2.2 TDCI není rozhodně super auto do sněhu, ale pokud někdo umí řídit s citem dá se to i s ním celkem zvládnout. Pokud je někdo trotl tak to prostě nezvládá.... -
Devil666 16.12.10 16:24
« PROBLÉM SUPERKUTILOVA AUTA
Největší problém je jasně v totálně nemožné řídící jednotce. Té co je mezi sedadlem, volantem a pedálama. ;-) Problém spočívá jasně v totální absenci citu a talentu pro řízení a dále v neustálém vymýšlení nesmyslů a zabýváním se totálníma kravinama. Bohužel možnost, že by se přeprogramovala se jeví absolutně nepravděpodobná. :'-( -
superkutil 16.12.10 16:11
« Re: Málo svítící xenony.
20-25cm rozježděného sněhu se projet nedá, odpor je tak velký, že přední kola hrabou a táhnou zadní za sebou. Pokud je sníh uježděný, tak může mít i víc jak 20cm. Prašan se dá taky v pohodě projet. Samozřejmě že když fouká a jsou závěje tak pluh nepomůže. Také je rozdíl 20cm nového napadaného sněhu a 20cm rozježděného. Taky jde o to zda je čerstvý nebo přemrzlý nebo prošlý oblevou. Ale nechme toho, je to o pohledu. Prostě na něčem to auto jede, na něčem už nezvládá. A myslím, že se všichni shodneme, že je to hodně o pneu, a to platí i u 4 kolek.
A pokud jde o moje auto, tak to je v pořádku. >:D Světla jsem opravil, to byl dost velký problém, tak teď je klid. Ještě dořešit ten rychlejší ohřev kabiny. Někde na webu jsem našel přídavné elektrické horkovzdušné topení 160W. Nemáte s tím někdo zkušenost? Pomůže to nebo je výkon malý?
Jen ještě jedna otázečka. Funguje ESP/TCS i s řetězy? To znamená má přibržďovat protáčející se kolo, aby mohlo zabrat to druhé? -
"-- skrytý --" 15.12.10 22:42
« Re: Málo svítící xenony.
Ale právě že na 20-25 cm se jezdit dá i s dvoukolkou. Pamatuju to eště z dob, kdy jsem sedlal Seat Cordoba TDI.
Problém je právě v tom, když je sněhu málo a čemu se všichni smějou - když je např. v Praze kalamita kvůli 3 centimetrům čerstvě napadlého sněhu. Když je sněhu málo, tak se ta pneumatika nemá do čeho zakousnout a akorát generuje extrémně hladký povrch tím, že zatlačuje sníh do pórů asfaltu. Jenomže tohle drtivá většina lidí prostě není schopna pochopit. -
superkutil 15.12.10 20:06
« Re: Málo svítící xenony.
DIM: Souhlasím, všichni jezdí jako by nebyl sníh. A pak se válí v příkopech a bourají. Když jsem psal, že silničáři nefungují, tak jsem měl na mysli 20-25cm rozježděného sněhu. Na tom už se s dvoukolkou moc jezdit nedá. Přitom by stačilo to protáhnout dokud je to měkký a dá se. Když je z toho ledová plocha, tak už se to plužit nedá. Ale už mlčím, abych nebyl za stěžovatele. >:D