kastv9 09.07.06 20:12
Díky, vypadatá to, že do toho půjdu, měl jsem již několik mondeí s manuálem, automat ještě ne, ale kolega v Německu je s automatem max. spokojený, manuál by už nechtěl, ten mě o tom neustále přesvědčuje. Teď jezdím s mondeem 6-ti kvaltem, docela mě to unavuje, než tam všechny rychlosti nasázím, to nepočítám popojíždění v kolonách ve městě a na dálnicích. Mám jen obavu o spolehlivost, spotřeba vyšší o 1 litr za to pohodlí stojí, najedu ročně cca. 50.000 km, tak uvidím, jinak na mondeo v kombíku nedám dopustit - jizdní vlastosti, prostornost, bezpečnost, cena servisu, to jsem vystřídal již několik jiných aut, ( passat, vectra,... ) ale nakonec jsem skončil opět u mondea. -
"-- skrytý --" 08.07.06 23:51
Přesně tohle mám. Proti manuálu je to těžká pohoda. Řadí to dostatečně rychle. Řazení se dá ovládat i plynem (šlápneš rychleji - podřadí, pomaleji - nechá původní rychlost). Brzdí to motorem. Má to i manuání řazení, to má smysl jen když skutečně potřebuješ předjet na pětníku, pak si podřadíš předem. Nějakou ztrátu výkonu jsem nepocítil, TDCi má koníků dost.
Spotřeba je asi o litr vyšší než u manálu (i když po 1.7. jezdím za nějak divně málo..). Olej v převodovce je oficiálně natrvalo, neoficiálně se ale dozvíš, že tak po 80 000 bys to měl dát na výměnu do specializovaného servisu, nikdy ne k Fordu. Značkové servisy tyhle převodovky neznají a spíš je zprasí. Těžce mi chází tempomat, hledám jak ho dodělat.
Než jsem to koupil, hledal jsem někoho se zkušenostmi a nenašel. V Německu jich je dost, u nás abys je hledal lupou. Teď mám najeto něco přes 20 000 a říkám - manuál never more! -
"-- skrytý --" 08.07.06 21:47
Asi nejsem idealni vzorek, ale mel jsem tohle auto (2004, Ghia, 2.0 96 kw automat) v automatu cca 2 tydny a 2000 km, jel jsem s tim jak dlouhou cestu po dalnici (Cachy) tak po Praze a apod, za celou dobu jsem mel prumernou okolo spotrebu 8.5 (cca o 1 l vice, nez jsem mel se stejnou motorizaci v manualu) Jinak me prislo ze oproti manualu se s tim hure predjizdi (bez pouziti manualniho podrazeni to skoro nejde :-) ale to mam pocit, ze po 1.7. uz nevadi :-) Celkove jsem s tim byl spokojen, bohuzel to auto nemelo tempomat, coz je u automatu docela opruz, tak jsem se nakonec rozhodl pro manual. -
"-- skrytý --" 08.07.06 11:33
« Re: Presnost tachometru
to DIM: tak jsem udelal mereni - GPS vs. PP na Mondeu - presnost tachometru:
pri 50km/h - GPS 50km/h - tachometr cca 52-3km/h
pri 130km/h - GPS 130km/h - tachometr cca 138km/h
Co se tyka prumerne rychlosti - ta vynulovana na dalnici pri zapnutem tempomatu - jak na GPS tak PP Mondea - odstraneni chyby pri nestejne rychlosti. Tady se ukazal PP Mondea celkem presny - odchylky byly v radech desetin km/h oproti GPS - ta ukazovala cca o 0,5 mene nez PP Mondea. Pozor prumerna rychlost u PP Mondea neni pouze prumerna rychlost pri pohybu, ale je zahrnut i cas stani - (parkovani, stani na krizovatce atd.) -
"-- skrytý --" 06.07.06 10:44
Změřil jsem si tacho pomocí GPS. Při 150 na tachometru jedu 146. Chyba začíná být rozpoznatelná až u tachometrových 130, kdy jedu 128. Při nižších rychlostech rozdíl nepoznám spolehlivě, je v řádu jednoho - dvou kilometrů, kdy už může hrát roli i zpoždění GPS atd. Mondeo je z z roku 2004.
Bacha na to, tachometr proměřovat moc nemusí. -
Když jedete na dálnici tacho 140kmh, jedete opravdu 134 a 3% jsou 4kmh. Takže na radaru se ukáže 130kmh.
To je jen castecne spravna uvaha - kdyz jedu 140, tak diky promerovani tachometru jedu skutecnych 134-135. Kdyz vas radarem zmeri - a radar udela malou chybu - tak opravdu ukaze tech cca 130. Muze ale vlivem okolnosti udelat velkou kladnou chybu - pak ukaze treba tech 134, nebo velkou zapornou chybu - a pak ukaze treba 127. -
Moik 04.07.06 21:14
« PP
Jatypc: vyčet jsem tu na fóru a přišlo mi to celkem logický, že PP měří podle délky vstřiku a je fakt, že když jsou ty vstřiky extrémně krátký, je větší šance na chybu.
T70: Motor ti jako cukne? Mně dělá to, že se v určitých itáčkách jakoby nadechne a pak se do toho zase opře, ale to ani manželka nepozná... -
Moik 04.07.06 21:11
« Radary
Ty 4-5% chyby na tachometru jsou tak pravda...
A ty radary...stál jsem teď u poliajta, co měřil. Opravdu do 100kmh odečítají 3kmh, policajt to vidí bez těch 3kmh. Nad 100kmh jsou to 3% rychlosti.
Mám to od policajta, co seděl u radaru, jsou vděční za rozptýlení a mluvil dost rozumně... -
« Re: Re: 3.000 ot. u 2.0 TDCi
Např. dobrzdím TIR na dálnici podřadím např. na 4 (dělá to i u 3ky nebo 5ky), pak TIR konečně uhne a šlápnu na to - v té chvíli mám cca 2.000 otáček. Do těch necelých 3.000 to běží pěkně nahoru, no a pak najednou se na tu cca 1 sekundu zastaví (motor se asi zadýchá a odpočívá...) v těch 3.000 otáčkách a pak opět pokračuje nahoru. -
« 3.000 ot. u 2.0 TDCi
Může někdo poradit? Mám 2.0 TDCi, 96 kW, konec 2003, najeto cca 70.000 a posl. měsíc když se mu řádně šlápne na krk tak od cca 2 do necelých 3.000 ot. motor v pohodě, ale pak okolo 3.000 se cca 1 sekundu zamyslí-zasekne a pak teprve pokračuje dál vzhůru. Někdy se zasekl i 3x. V servisu nahrán nový SW - už se zasekává jen jednou okolo těch 3000 otáček. Když se zrychluje plynule tak to nedělá. -
Ja jsem si primitivne = orientacne meril, co tachometr ukazuje tak, ze jsem drzel delsi dobu stejnou rychlost a koukal na ujetou vzdalenost / prumernou rychlost. Celkem konzistentne mi vychazelo (mezi cca 60-140 km/h), ze tacho mondea ukazuje o cca 4% vic.
To ovsem nema na predpisy a jejich dodrzovani vliv, protoze kazdy tachometr musi ukazovat vic nez kolik je skutecna rychlost.