FORD MONDEO 2,2 TDCi .
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD
-
"-- skrytý --" 16.08.06 18:00
« Re: Re: Nove Mondeo 2,2 TDCI
to janerad
Teď trochu nerozumím. Chceš hezky jezdit zatáčky a přitom jsi líný citlivě pracovat s plynem a spojkou? Jak měkkou spojku by sis pro 400Nm představoval? Turboefekt se dá bez potíží citlivě zvládnout, není to zdaleka problém. Pokud chceš prima auťáček na kroucení zákrut, citlivou práci s plynem a ev. drifty jdi do Caterhamu, ale chtít po 2.2 turbodieselu lehký motor na předku mi přijde jako chtít aby bylo v noci dobře vidět. Přeci kupuju auto vždycky jako kompromis, jinak to ani nejde, pokud nemáš cca na 5-6 aut a 3 motorky( to je tak ideál pro všechny druhy užití).
Jistě, i můj starej Favorit měl měkčí spojku a dal se víc řídit plynem v zatáčce, ale na výjezdu ze zatáčky a následující rovině mohl závodit tak se šněkama na louce-totéž platí o Tvém veteránu:než se vyhrabe z apexu, krouťák pošle diesel na konec následující rovinky než stačíš benzina pořádně vytočit . Nezastávám se dieslů, sám bych radši točil bavoráka k omezovači, ale turboropák Ti prostě za poloviční spotřebu poskytne dynamiku objemově většího benzínu. Samozřejmě je tu spoustu ale, ale to tu asi nevyřešíme. -
« Re: Nove Mondeo 2,2 TDCI
Všechno je jen otázkou zvyku, pracovat s plynem se taky dá citlivě. Rozsah otáček ale není takový jako u benzinu a hlavně benzin se vzrůstajícími otáčkami ještě dlouho ožíval, tady máš hned všechno a pak už to spíš klesá. Že je spektrum využitelných otáček menší, je všeobecně jasné. Na druhou stranu něco jiného je auto testovat když ho máš nové a pak s ním normálně jezdit, až ho "zažiješ". Můžu ti říct, že v každém benzinu mám teď pocit, že auto vůbec netáhne, a nadávám, jak se to musí pořád vytáčet :-))
Vypni ESP :-)) -
« Nove Mondeo 2,2 TDCI
čau diskutéři, tak jsem pořídil nový kousek, 2,2 TDCI červenec 2006 kombi...
co mě zklamalo, byla kvalita zpracování a materiálu (plechy, interier, narazniky, sedadla), ktere u meho veterana z roku 1993 bylo podle meho lepsi.
další věc:
oproti 4 dvéři 1,6 je kombi 2,2 TDCI neohrabaná těžká mrcha... 150 kg navíc na každém předním kole, to už je v zatáčce pořádně znát... brzdy sice dobrý, ale než ten kolos zastavím, tak to trvá déle...
Sice výkon tam je, ale ta nafta... práce s plynem (na 2, 3, nebo 4) zase problém při průjezdu zatáček (turboefekt) radost ze zatáček a brždění je ta tam, musím velice rozvážně a opatrně...
Taky se nemůžu trefit do kvaltu při průjezdu zatáčkou - ten 6tikvalt je poskládaný tak, že v zatáčkách mi to vychází podle možností adheze vždycky mezi 3-4... Řadit v zatáčce je děs běs... S veteránem s přehledem na 3, široký rozsah otáček umožní citlivě akcelerovat při průjezdu a přidávat na výjezdu... Zkuste to udělat s naftou... Pořád mi tam bliká ESP, o klidné jízdě se nedá hovořit... Taky mi přijde dost tvrdá spojka, zatím si noha nezvykla na větší ovládací sílu...
Sice v rychlostech nad 160 a do kopců ten výkon u veterána chybí, ale buďme upřímní, kdo ten výkon využije v době bodového systému? Jinak nastavení konstantní světlé výšky OK, tempomat je tak akorát na hraní - ještě jsem nejel na prázdné dálnici, abych ho reálně využil... A spotřeba? zatím první tisíc kilometrů, bez klimy za 7,1, s klimou 7,5
Prosím poraďte, jak s tím jezdit rychle a elegantně zatáčky?
Další auto už bude určitě benzín, nebo spíš hybrid... Nafta skutečně není na požitek z jízdy... -
"-- skrytý --" 15.08.06 17:18
« Bez nadpisu
No...kdyz jedu jak ja rikam na krev,v zatacce, kde neni uplne rovny povrh(povetsinou se to stava na asfaltovych vlnach), tak volant prirozene vibruje a ke kazde vibraci se prida takovy.......pazvuk >:D ...neco jako lupnuti,tuknuti.Jenze je taky pravda,ze dejme tomu za poslednich 10 dni jsem mel pocit, ze ve volantu tuklo pri seslapnuti plynu a akceleraci.To by mohlo byt jak rika DIM =>NAMAZAT!!!! -
« Re: Re: Re:
To je něco jiného !! :-)) Tyč volantu je tísicihran který se může v axiálním směru v objímce pohybovat, no a je z výroby mazaný vazelinou, která kromě toho, že maže , taky tlumí "dorazy" v radiálním směru......zkrátka a dobře, aby se ta tč mohla v tom uložení pohybovat nahoru dolů, tak musíá mít nějakou vůli v uložení, a když to tam vyschne - aletošní vedra k tomu mohla napomoci, tak to při točení a nebo i při sunutí občas klepne...........je třeba žádat namazání, pak je vše na pár měsíců O.K. -
"-- skrytý --" 15.08.06 14:35
« Bez nadpisu
to jarda.suchy1: jiste cvaknuti slysim asi vzdy pri couvani a vymacknuti spojky.Laicky si to predstavuji jako nejake ozubene kolo s retezem,ktere vykona jeste nejaky setrvacny pohyb, nez se o neco zarazi a vyda...CVAK!
Pri razeni to vyzkousim -
"-- skrytý --" 15.08.06 14:00
« Re: Re: neprijemny kovovy zvuk pri razeni
to: maverick .... to cvaknuti je pouze kdyz zaradim opravdu "zavodne" okamzite dolu z trojky na ctyrku. Pokud zaradim tak cca v case 0,5sec s s mezipolohou v neutralu, tak je to krasne tise. Zkusim to take obracene ze 4 na 3 - dam vedet. -
"-- skrytý --" 15.08.06 09:59
« Re: neprijemny kovovy zvuk pri razeni
Hi,
to jarda.suchy1: potvrzuji stejny neprijemny kovovy zvuk (cvak?) hlavne zvenku pri razeni. nemam to jen shora dolu, ale i naopak. slysim ho jen pri otevrenem okne, myslim ze ho vydava spojka. jinak mam podobne zkusenosti s ostatnimi vlastnostmi (zvuky pred zahratim, atp.). pouze lupani pri otaceni volanem nemam. ted mam najeto 70k, auto rok a pul. tankuji pouze shell. -
"-- skrytý --" 14.08.06 22:05
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: že by u 2002 vše nyní OK
K tem aditivum - kazdy chemik z rafinerky vam potvrdi, ze michat jednotliva aditiva mezi sebou, muze byt naopak k neprospech veci !!! Verim tomu ze u bezne rafinovane ropy (ta mimo jine, jiz ma z rafinerie zakladni aditiva potrebna a splnujici prislusne normy a specifikace daneho paliva) muze aditivum pomoc. Ovsem rozhodne nevite jaka aditiva pouziva jaky vyrobce, prodejce - (Shell, OMV, Benzina, Agip...) a jake jsou interakce mezi nimi. To je hlavni duvod, proc vyrobci agregatu !!! NEMAJI !!! v navodech doporuceno pouzivani aditiv!!! -
"-- skrytý --" 14.08.06 21:45
« dalsi postrehy z pouzivani 2,2 TDCi Euro 4 + porovnani
- jiz jsem si zvykl, ze starty u tohoto motoru i pri letnich teplotach, jsou obcas rozporuplne, rozhodne nejsou svym zvukovym projevem hodny motoru o takovem objemu a se systemem Common Rail
- po zahrati motoru na provozni teplotu, (upozornuji, ze to neni jen o tom kdy se vysplha rucicka teploty chladici kapaliny na cca polovinu cejchovani teplomeru - je to spis tak po 6-10min. jizdy - podle stylu rozjezdu - rychleji, pomalu, dalnice, okresky) se motor chova uz velice sporadane a i jeho hlucnost v interieru je velice prijemna - pouze pri hodne seslapnutem plynu je citit i slyset jeho hlucnost. Pak take pri stani a nastartovanem motoru a zavrenych oknech je tlukot srdce Mondea trosku zvlastni.
- pak take to razeni: ac je venku teplo, jde vzdy u vychladleho motoru razeni trosku ztuha a take pokud rychle zaradim pri otevrenem oknu z trojky na ctyrku (seslapnuti spojky a frk z trojky dolu na ctyrku bez kratkeho pockani v mezipoloze) ozve se takovy neprijemny kovovy zvuk (cvak?) hlavne zvenku. ZKUSTE TO PROSIM TAKY, JESTLI TO NENI JEN PROBLEM MEHO KUSU?
- lupani pri otaceni volantu - nekdo z vas tu pred casem psal, ze mu to lupalo taky a ze staci pouze pod tlakem doplnit nejake mazani v rizeni? Je to tak?
- porovnani: jezdil jsem cca tyden v Honde Accord 2.2 CTDi (motor roku 200X?) - spotreba u hondy je jeste nadnesenejsi nez u Mondea a v podstate stejna, pokud na to clovek slape, tak je bez problemu na 8-10litrech, ac palubni pocitac ukazuje 6,5l - potvrzeno i majitelem. Jinak co se tyka dynamiky, tak se Accordu muze o podobne dynamice s Mondeem jenom zdat! Hlavne od ctyrky nahoru. Honda uz byla sestikvalt r.v. 2006. Presne naopak je to v kultivovanosti i studeneho motoru, tam je na tom Honda daleko lepe! Jinak celkove na 17" kolech, je to strasne tvrde auto. Na mem Mondeu mam take 17"ky a to je oproti Accordu "plujici korab". Pokud porovnam komfort a prostor, tak je na tom Mondeo urcite lepe. Za volantem se clovek citi spis jak ve sportovnim aute, nez jako v "manazerskem". Veskere ovladani je takove, no proste jine - to je ale urcite jen otazka zvyku.
No a na zaver. Opet jsem videl par Mondei a dnes dalsi, to me mimo jine primelo k napsani tohoto prispevku, ktera neuveritelne pri rozjezdu a razeni kourila. Opravdu oblak tmaveho dymu. Docela by me zajimalo co to je za verze TDCi a roky vyroby? Sam jsem jel za manzelkou, ktera jela v mem aute prede mnou a mela za ukol na to hamtat co to da. Dym se ukazal jen pri opravdu dukladnem pohledu na vyfuk a to jen kratce. Asi v nizsich otackach pred tim, nez se motor dostane do idealnich otacek. -
"-- skrytý --" 10.08.06 02:11
« že by u 2002 vše nyní OK
Od cca 90.000km do dnešních 140.000 km mně upadl jen výfuk (ale to jsem čekal,náhrada za 2.500,- snad vydrží víc).Auto jezdí bez problémů.Po zavedení bodového systému je spotřeba mezi 6-7(nejezdim na spotřebu).Jezdím z 90% na AGIP.Při Shell to má výrazně "cukavější" akceleraci.Problémy se vstřiky od cca 40.000,- po výměně žádné
Pro ostatní s ročníkem 2001-2003-prohlédně te si pořádně spodní rohy dveří z vnitřní strany+ kufr, u znamého s ročníkem 2003 (6-ti kvalt)byl rez taky.Do 2002 ho mají všíchni-vadný tmel (týké se to i FOCUS).
Jo, to taky slysim, je to jak kdyz radeji rychlosti v Krychle a svesile... :)) Doufam, ze to ale neni nakej problem...
Obcas za sebou pri plnem seslapnuti kour vidim, jindy ne, nevim od ceho se to odviji...
Jinak mam ted auto v servisu, pry to rahtani asi fakt bude remenice... tak uvidime.