FORD MONDEO 2,2 TDCi .
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD
-
"-- skrytý --" 16.08.06 22:02
« Re: dalsi postrehy z pouzivani 2,2 TDCi Euro 4 + porovnani
ZKUSTE TO PROSIM TAKY, JESTLI TO NENI JEN PROBLEM MEHO KUSU?
- lupani pri otaceni volantu - nekdo z vas tu pred casem psal, ze mu to lupalo taky a ze staci pouze pod tlakem doplnit nejake mazani v rizeni? Je to tak?
Jo, to taky slysim, je to jak kdyz radeji rychlosti v Krychle a svesile... :)) Doufam, ze to ale neni nakej problem...
No a na zaver. Opet jsem videl par Mondei a dnes dalsi, to me mimo jine primelo k napsani tohoto prispevku, ktera neuveritelne pri rozjezdu a razeni kourila. Opravdu oblak tmaveho dymu. Docela by me zajimalo co to je za verze TDCi a roky vyroby? Sam jsem jel za manzelkou, ktera jela v mem aute prede mnou a mela za ukol na to hamtat co to da. Dym se ukazal jen pri opravdu dukladnem pohledu na vyfuk a to jen kratce. Asi v nizsich otackach pred tim, nez se motor dostane do idealnich otacek.
Obcas za sebou pri plnem seslapnuti kour vidim, jindy ne, nevim od ceho se to odviji...
Jinak mam ted auto v servisu, pry to rahtani asi fakt bude remenice... tak uvidime. -
"-- skrytý --" 16.08.06 18:00
« Re: Re: Nove Mondeo 2,2 TDCI
to janerad
Teď trochu nerozumím. Chceš hezky jezdit zatáčky a přitom jsi líný citlivě pracovat s plynem a spojkou? Jak měkkou spojku by sis pro 400Nm představoval? Turboefekt se dá bez potíží citlivě zvládnout, není to zdaleka problém. Pokud chceš prima auťáček na kroucení zákrut, citlivou práci s plynem a ev. drifty jdi do Caterhamu, ale chtít po 2.2 turbodieselu lehký motor na předku mi přijde jako chtít aby bylo v noci dobře vidět. Přeci kupuju auto vždycky jako kompromis, jinak to ani nejde, pokud nemáš cca na 5-6 aut a 3 motorky( to je tak ideál pro všechny druhy užití).
Jistě, i můj starej Favorit měl měkčí spojku a dal se víc řídit plynem v zatáčce, ale na výjezdu ze zatáčky a následující rovině mohl závodit tak se šněkama na louce-totéž platí o Tvém veteránu:než se vyhrabe z apexu, krouťák pošle diesel na konec následující rovinky než stačíš benzina pořádně vytočit . Nezastávám se dieslů, sám bych radši točil bavoráka k omezovači, ale turboropák Ti prostě za poloviční spotřebu poskytne dynamiku objemově většího benzínu. Samozřejmě je tu spoustu ale, ale to tu asi nevyřešíme. -
« Re: Nove Mondeo 2,2 TDCI
Všechno je jen otázkou zvyku, pracovat s plynem se taky dá citlivě. Rozsah otáček ale není takový jako u benzinu a hlavně benzin se vzrůstajícími otáčkami ještě dlouho ožíval, tady máš hned všechno a pak už to spíš klesá. Že je spektrum využitelných otáček menší, je všeobecně jasné. Na druhou stranu něco jiného je auto testovat když ho máš nové a pak s ním normálně jezdit, až ho "zažiješ". Můžu ti říct, že v každém benzinu mám teď pocit, že auto vůbec netáhne, a nadávám, jak se to musí pořád vytáčet :-))
Vypni ESP :-)) -
« Nove Mondeo 2,2 TDCI
čau diskutéři, tak jsem pořídil nový kousek, 2,2 TDCI červenec 2006 kombi...
co mě zklamalo, byla kvalita zpracování a materiálu (plechy, interier, narazniky, sedadla), ktere u meho veterana z roku 1993 bylo podle meho lepsi.
další věc:
oproti 4 dvéři 1,6 je kombi 2,2 TDCI neohrabaná těžká mrcha... 150 kg navíc na každém předním kole, to už je v zatáčce pořádně znát... brzdy sice dobrý, ale než ten kolos zastavím, tak to trvá déle...
Sice výkon tam je, ale ta nafta... práce s plynem (na 2, 3, nebo 4) zase problém při průjezdu zatáček (turboefekt) radost ze zatáček a brždění je ta tam, musím velice rozvážně a opatrně...
Taky se nemůžu trefit do kvaltu při průjezdu zatáčkou - ten 6tikvalt je poskládaný tak, že v zatáčkách mi to vychází podle možností adheze vždycky mezi 3-4... Řadit v zatáčce je děs běs... S veteránem s přehledem na 3, široký rozsah otáček umožní citlivě akcelerovat při průjezdu a přidávat na výjezdu... Zkuste to udělat s naftou... Pořád mi tam bliká ESP, o klidné jízdě se nedá hovořit... Taky mi přijde dost tvrdá spojka, zatím si noha nezvykla na větší ovládací sílu...
Sice v rychlostech nad 160 a do kopců ten výkon u veterána chybí, ale buďme upřímní, kdo ten výkon využije v době bodového systému? Jinak nastavení konstantní světlé výšky OK, tempomat je tak akorát na hraní - ještě jsem nejel na prázdné dálnici, abych ho reálně využil... A spotřeba? zatím první tisíc kilometrů, bez klimy za 7,1, s klimou 7,5
Prosím poraďte, jak s tím jezdit rychle a elegantně zatáčky?
Další auto už bude určitě benzín, nebo spíš hybrid... Nafta skutečně není na požitek z jízdy... -
"-- skrytý --" 15.08.06 17:18
« Bez nadpisu
No...kdyz jedu jak ja rikam na krev,v zatacce, kde neni uplne rovny povrh(povetsinou se to stava na asfaltovych vlnach), tak volant prirozene vibruje a ke kazde vibraci se prida takovy.......pazvuk >:D ...neco jako lupnuti,tuknuti.Jenze je taky pravda,ze dejme tomu za poslednich 10 dni jsem mel pocit, ze ve volantu tuklo pri seslapnuti plynu a akceleraci.To by mohlo byt jak rika DIM =>NAMAZAT!!!! -
« Re: Re: Re:
To je něco jiného !! :-)) Tyč volantu je tísicihran který se může v axiálním směru v objímce pohybovat, no a je z výroby mazaný vazelinou, která kromě toho, že maže , taky tlumí "dorazy" v radiálním směru......zkrátka a dobře, aby se ta tč mohla v tom uložení pohybovat nahoru dolů, tak musíá mít nějakou vůli v uložení, a když to tam vyschne - aletošní vedra k tomu mohla napomoci, tak to při točení a nebo i při sunutí občas klepne...........je třeba žádat namazání, pak je vše na pár měsíců O.K. -
"-- skrytý --" 15.08.06 14:35
« Bez nadpisu
to jarda.suchy1: jiste cvaknuti slysim asi vzdy pri couvani a vymacknuti spojky.Laicky si to predstavuji jako nejake ozubene kolo s retezem,ktere vykona jeste nejaky setrvacny pohyb, nez se o neco zarazi a vyda...CVAK!
Pri razeni to vyzkousim -
"-- skrytý --" 15.08.06 14:00
« Re: Re: neprijemny kovovy zvuk pri razeni
to: maverick .... to cvaknuti je pouze kdyz zaradim opravdu "zavodne" okamzite dolu z trojky na ctyrku. Pokud zaradim tak cca v case 0,5sec s s mezipolohou v neutralu, tak je to krasne tise. Zkusim to take obracene ze 4 na 3 - dam vedet. -
"-- skrytý --" 15.08.06 09:59
« Re: neprijemny kovovy zvuk pri razeni
Hi,
to jarda.suchy1: potvrzuji stejny neprijemny kovovy zvuk (cvak?) hlavne zvenku pri razeni. nemam to jen shora dolu, ale i naopak. slysim ho jen pri otevrenem okne, myslim ze ho vydava spojka. jinak mam podobne zkusenosti s ostatnimi vlastnostmi (zvuky pred zahratim, atp.). pouze lupani pri otaceni volanem nemam. ted mam najeto 70k, auto rok a pul. tankuji pouze shell. -
"-- skrytý --" 14.08.06 22:05
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: že by u 2002 vše nyní OK
K tem aditivum - kazdy chemik z rafinerky vam potvrdi, ze michat jednotliva aditiva mezi sebou, muze byt naopak k neprospech veci !!! Verim tomu ze u bezne rafinovane ropy (ta mimo jine, jiz ma z rafinerie zakladni aditiva potrebna a splnujici prislusne normy a specifikace daneho paliva) muze aditivum pomoc. Ovsem rozhodne nevite jaka aditiva pouziva jaky vyrobce, prodejce - (Shell, OMV, Benzina, Agip...) a jake jsou interakce mezi nimi. To je hlavni duvod, proc vyrobci agregatu !!! NEMAJI !!! v navodech doporuceno pouzivani aditiv!!! -
"-- skrytý --" 14.08.06 21:45
« dalsi postrehy z pouzivani 2,2 TDCi Euro 4 + porovnani
- jiz jsem si zvykl, ze starty u tohoto motoru i pri letnich teplotach, jsou obcas rozporuplne, rozhodne nejsou svym zvukovym projevem hodny motoru o takovem objemu a se systemem Common Rail
- po zahrati motoru na provozni teplotu, (upozornuji, ze to neni jen o tom kdy se vysplha rucicka teploty chladici kapaliny na cca polovinu cejchovani teplomeru - je to spis tak po 6-10min. jizdy - podle stylu rozjezdu - rychleji, pomalu, dalnice, okresky) se motor chova uz velice sporadane a i jeho hlucnost v interieru je velice prijemna - pouze pri hodne seslapnutem plynu je citit i slyset jeho hlucnost. Pak take pri stani a nastartovanem motoru a zavrenych oknech je tlukot srdce Mondea trosku zvlastni.
- pak take to razeni: ac je venku teplo, jde vzdy u vychladleho motoru razeni trosku ztuha a take pokud rychle zaradim pri otevrenem oknu z trojky na ctyrku (seslapnuti spojky a frk z trojky dolu na ctyrku bez kratkeho pockani v mezipoloze) ozve se takovy neprijemny kovovy zvuk (cvak?) hlavne zvenku. ZKUSTE TO PROSIM TAKY, JESTLI TO NENI JEN PROBLEM MEHO KUSU?
- lupani pri otaceni volantu - nekdo z vas tu pred casem psal, ze mu to lupalo taky a ze staci pouze pod tlakem doplnit nejake mazani v rizeni? Je to tak?
- porovnani: jezdil jsem cca tyden v Honde Accord 2.2 CTDi (motor roku 200X?) - spotreba u hondy je jeste nadnesenejsi nez u Mondea a v podstate stejna, pokud na to clovek slape, tak je bez problemu na 8-10litrech, ac palubni pocitac ukazuje 6,5l - potvrzeno i majitelem. Jinak co se tyka dynamiky, tak se Accordu muze o podobne dynamice s Mondeem jenom zdat! Hlavne od ctyrky nahoru. Honda uz byla sestikvalt r.v. 2006. Presne naopak je to v kultivovanosti i studeneho motoru, tam je na tom Honda daleko lepe! Jinak celkove na 17" kolech, je to strasne tvrde auto. Na mem Mondeu mam take 17"ky a to je oproti Accordu "plujici korab". Pokud porovnam komfort a prostor, tak je na tom Mondeo urcite lepe. Za volantem se clovek citi spis jak ve sportovnim aute, nez jako v "manazerskem". Veskere ovladani je takove, no proste jine - to je ale urcite jen otazka zvyku.
No a na zaver. Opet jsem videl par Mondei a dnes dalsi, to me mimo jine primelo k napsani tohoto prispevku, ktera neuveritelne pri rozjezdu a razeni kourila. Opravdu oblak tmaveho dymu. Docela by me zajimalo co to je za verze TDCi a roky vyroby? Sam jsem jel za manzelkou, ktera jela v mem aute prede mnou a mela za ukol na to hamtat co to da. Dym se ukazal jen pri opravdu dukladnem pohledu na vyfuk a to jen kratce. Asi v nizsich otackach pred tim, nez se motor dostane do idealnich otacek.
to Janerad: z meho prvniho svezeni v nafte jsem mel podobne pocity, ponevadz jsem predtim vsechna auta mel jen na benzin. Ale po 70k v mondeu jsem zjistil, ze to byla moje chyba. Neumel jsem jednoduse s naftou a timto autem jezdit. Jaky je to opravdu rozdil jsem si zkusil pred asi mesicem v testovacim FocusuST, ktereho mi prodejce pujcil na vyblbnuti. Chvilku mi trvalo, nez jsem presedlal z "rezimu" nafta na rezim benzin. To siroke spektrum vyuzitelnych otacek ve F-ST je famozni, do zatacek jedes jak po kolejich, auto neuhne ani o kousek, proste parada. Provedl jsem si male srovnanicko cca 2 km trasy, kde jsou same zatacky, malo aut, dobry povrch. Vysledek nebyl pro Mondeo s 2.2naftou zahanbujici, ponevadz bylo asi o 10s pomalejsi. Je pravdou, ze F-ST jsem nemel jeste v ruce, ale subjektivne to motoricky jelo "skoro" podobne:-), s polovicni spotrebou....To vystreleni mondea z praku tam, kde musis ve F-ST drzet otacky nebo podradit, je fakt parada...
Souhlasim s reakci DIMa na tvuj nazor, zkus napsat "opravu":-) po par mesicich.... (pamatuji si na nazory DIMa kdyz mel jeste Octavii s 1.8T a psal, ze TDCi nikdy...boze to uz je davno....)