FORD MONDEO 2,2 TDCi .
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD
-
"-- skrytý --" 12.10.06 09:29
« radici paka
Mam dotaz pruzkumneho charakteru - kdyz mate zarazenou 1ku ci 2ku, jak velka je vule paky ve smeru kolmem na rychlostni stupne (= i.e. jak moc se s pakou pri zarazene rychlosti necha kvedlat do strany). Ja jsem ted po navratu ze servisu zjistil, ze na 1ku a 2ku je "manipulacni prostor" par cm, coz nevim, jestli predtim bylo. 3 az 6 drzej uplne pevne, ale tyhle 2 jsou nejake divne. Chapu, ze u 15 let stareho Formana jsou rychlosti vykvrdlane, ale u rok a neco stareho auta me to prijde divne... -
"-- skrytý --" 11.10.06 21:45
« problem s naftou a vodou v ni
Dnes jsem bavil s jednim zkusenym clovekem z branze ohledne paliv a jejich skladovani a vubec. Nebudu tady rozvadet uplne podrobnosti, ale vysledek a nove informace aspon pro me, jsou takove.
Rozhovor zacal na zaklada zacinajiciho podzimu a mlhy ktera dnes byla po ranu na velke casti uzemi CR. Pokud napr. v 50l nadrzi mate pouze 10l paliva a nechate stat auto vychladle pres noc. Muze se na stenach te poloprazdne nadrze vysrazet pekne "mnozstvi" vody, ktera je nasledne pri rozjezdu-pohybu chladneho auta splachnuta do nadrze. Muze se opravdu jednat o mnozstvi vody, ktera je bez problemu schopna moderni vstrikovaci systemy doslova odrovnat. Zalezi samozrejme na spouste faktoru, ale jednoznacne doporuceni je nenechavat v zimnim obdobi nadrz prazdnou ale naopak plnou, kdy jsou velke rozdily vlhkosti (mraz - daleko vetsi sucho nezli v letnich mesicich) nebo (teploty okolo nuly a lehce nad nulou, kdy je vlhkost na vysokych hodnotach).
Napr. veskere letecke provozy, tankuji palivo okamzite po pristani a ne az pred odletem.
To jak je chranen motor pred separaci paliva a pripadne vody z nadrze si nedelam iluze. Technicky to neni urcite problem - ovsem v dnesni dobe setreni jakekoli drobnosti pri vyrobe v to pochybuji.
Take jsem videl sopis vzorku testovanych paliv z defektnich motoru od ruznych znacek osobnich automobilu az po motory z nakladnich tahacu a pokud nevyhovovala nafta norme byla to spis vyjimka. A pokud predepsane hodnoty byly pod normou, byly to maximalne jednotky procent! Jinak receno - normy a specifikace pro paliva jsou celkem benevolentni prave kvuli rafineriim, ktere nejsou schopny neustale vyrabet naprosto shodnou kvalitu nafty ac se jedna o stejny prvotni produkt. -
lordmystic 11.10.06 20:16
« Re: Re:
Jo jo to musím potvrdit, auto mi občas škube při cca. 1700 ot/min., také se mi samo přepínalo do nouzáku a hodně po startu kouřilo. A bylo to špatné dvě svíčky, čidlo vačky a po testu vstřikovačů prý výsledky jak u nových! Takže neházejte naději do žita, ale je lepší být připraven na nejhorší tak jako já - pak máte jen radosti když odjíždíte ze servisu :). -
"-- skrytý --" 11.10.06 18:24
« Re:
Nešiř bludy. Je tu čerstvě příklad. Auto mělo podobné problémy a hned se našla řada chytrých, co křičeli o vstřikovačích. Prdlačku, čidlo polohy vačky (že, Vaše Lordstvo?)
V tomhle vláknu je asi nejkompletnější sbírka informací o tématu fordí TDCi, kvalita nafty, vstřikovací čerpadla a vstřikovače. Pokud tě tenhle problém zajímá, stojí to za přečtení. -
Davido07 11.10.06 17:01
« Bez nadpisu
Veskere (vetsina) cukani naftoveho motoru, rozsviceni kontrolky zhaveni, poklesu vykonu a kourivosti u Vasich Mondeii TDCi maji za nasledek spatne ci odchazejici vstrikovace Common-railu. A z te nejvetsi casti za to muze nekvalitni nafta. Vstrikovace se postupne ucpavaji, klesa vykon, prestane fungovat EGR ventil a auto se jednoho dne prepne do nouzoveho rezimu a nejede... -
Moik 10.10.06 08:26
« Re: Re: Škubání
S tím ESP, jak si psal, aby to nezačalo řešit... mám příhodu :P
Jezdili jsme po Orlických horách...serpentýny a sem tam v levotočivé prostě se ozval ten typickej zvuk, přibržďovalo vnější kolo a blikala kontrolka ESP - ne chybou motoru, prostě bylo v činnosti...říkám si fíha... ale nic ne nestalo, auto nevyjelo ze směru, jen dost přibrzdilo, prostě jak ESP... no nechám Vás hádat, jestli přijdete na to, čím to bylo...chyba elektroniky to nebyla, byl to ten nejbanálnější důvod...
-
-
-
-
-
-
pravá přední měla 1,2 :) -
« Škubání
U novějších motorů při brzdění motorem dochází k úplnému zastavení dodávky paliva. Zjistěte si někde, při jakých otáčkách je dodávka paliva zpětně obnovena. Těch 1500-1600 min-1 a jízda téměř bez plynu by tomu mohla odpovídat. Mohl by to být potom nedodělaný software pro tento režim jízdy.
Poloha plynu "ani ryba ani rak" nedělá dobře ani jiným autům. -
"-- skrytý --" 09.10.06 15:16
« škubání..
No já beru naftu výhradne shell...mam najeto 158 tkm(koupil jsem to pri stavu tach 88tkm). To skubani tam mam taky a dela to jen na 5-tý rzchl. stupen, asi tak pri 1500-1600 otačkach. Děla to jen nekdy, moc se tim nezatezuju, protoze to dela od te doby, co to auto mam.. -
"-- skrytý --" 09.10.06 14:12
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Chyba elektroniky?
A co obráceně? Chyba je v ESP (to přece umí omezovat otáčky motoru). ESP něco špatně vyhodnotí, omezí otáčky až moc, na to reaguje motor škubnutím a probliknutím kontrolky žhavení, ESP se nějak dozví, že je chyba, a proto se vypne. -
« Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Chyba elektroniky?
Na kontrolku žhavení jsou navedeny všechny chybové signály............nechápu, na co je tam ta další kontrolka chyby motoru . Občas nějaký záškub zřejmě souvisí s příliš chudou spalovací směsí v určitých režimech motoru, je to kompromis mezí spotřebou a emisemi a nástupem kroutícího momentu 400 Nm..........si myslím já :-) -
« Re: Re: Re: Re: Re: Chyba elektroniky?
Překvapuje mě to, že 2,2 škube. Mě to fakt nedělá , a to vím, co myslíš, s tím 2,0 jsme si to užil, hlavně v zimě, kdy to někdy při takové té skorobezplynové jízdě začalo chladnout, a pak jako by nevědělo, jestli pustit " sytič " a nebo ne.Nepomohlo tomu nic, i když jsem měl pocit, že po výměně napínacích kladek se to zlepšilo. Začal jsem uvažovat o tom, jest¨li se něktreá nepřidírala a nerozhodila tak motor v otáčkách nízkých a rovnoměrných............. -
"-- skrytý --" 09.10.06 13:30
« Re: Re: Re: Chyba elektroniky?
Asi by bylo zajímavé zjistit, jestli to je jenom rozsvícená kontrolka, nebo to ESP skutečně nefunguje. Ale nikdy na to nebyla vhodná příležitost, vždycky se spíš snažím najít místo, kde můžu v klidu znovu nastartovat. Co kdyby to ESP bylo potřeba...
Vždycky je to ale při nižších otáčkách - 90 km/h na pětku, skoro bez plynu - třeba z kopce.