FORD MONDEO 2,2 TDCi .
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD
-
"-- skrytý --" 25.10.06 15:44
« Re: Re: Problémy po několika dnech stání
To jatypc... : tak o tom vsem se prave doctes v tom auto diesel. Opravdu me prekvapilo, jak moc se v tomto casopisu clovek docte odbornych a praktickych informaci - narozdil od jinych AUTO platku podobnym spis Blesku a jemu podobnym - spousta nesmyslnych fotek a informace zadne.
Chvalim tak tvurce tohoto casopisu - viz. test dieselovych motoru spojeny s realnym vystupem informaci z mototrove brzdy (Mondeo papirove 114kW, 400N.m - z motorove brzdy 120kW, 389N.m) -
« Re: Problémy po několika dnech stání
K tomu zavzdusneni: chapu, ze kdyz auto dele stoji, tak se tam muze neco zavzdusnit (i kdyz pri spravne konstrukci by to snad tak moc nemelo). Co to zavzdusneni muze zpusobit nebo cemu hlavne skodi a jak moc? A da se nejak omezit (temi "normalnimi spojkami" misto rychlospojek atp.)? Diky. -
« Re: Re: Re: Re: Kondenzace vlhkosti v nádrži
¨Zkondenzovaná voda z vnějšku nádrže taky vadí ???
Já jenom, že po ránu jsem ještě nikdy neměl auto zarosené ZEVNITŘ !! Teda pokud jsem v něm zrovna ne to ........:-))
Auto se orosí při "prudkém" oteplení, když se celou noc pomalu vychlazuje a pak vysvitne slunce a okolí se poměrně rychle oteplí. To auto ještě zůstane chvíli studené ( tak jako tráva nebo cokoliv jiného ) a na něm se srazí vzdušná vlhkost.
Přece jen ale případ opačný je poměrně těžko představitelný. Jedině prudké ochlazení okolí ( kaluž, myčka ?? ), a nebo natankování teplého paliva za mrazu ?? Z toho přepadu toho asi zase tolik horkého do nádrže neteče, ale to nevím...... -
"-- skrytý --" 25.10.06 14:53
« Re: Re: Re: Re: Kondenzace vlhkosti v nádrži
hmmm... rozvadet tu co vsechno zpusobi tech nekolik ml nakondenzovane vody v palivovem systemu je na knihy!!! Nemluve o tom - zeptejte se chemiku v rafinerce, jak bojuji s chemickou vazbou vody na paliva a jak se to v prakticky resi!!!
Mimo jine opravdu doporucuji si precist technickou cast (od stranky 128) Auto diesel c.4 - je to zajimave. A pro neverici je tam i prave clanek s pridavnymi aditivy a jejich vzajemne negativni pusobeni, normami na naftu a jeji mazivosti atd. ... Oprvdu si to prectete !!! -
"-- skrytý --" 25.10.06 08:45
« Re: Re: Re: Kondenzace vlhkosti v nádrži
Spirit: Zcela a zásadně nesouhlasím.
Dle Tvého názoru jsem tedy dnes ráno nemohl přijít k autu, které bylo pokryto zkondenzovanou vzdušnou vlhkostí!!!!
Jak říkáš, teplotní rozdíl mezi autem a vzduchem je zcela minimální (auto má celou noc na to, aby se vytemperovalo, tudíž k žádné kondenzaci nemůže dojít...)
A přece bylo auto celé mokré.
Zkušenosti hovoří jasně. Ke kondenzaci dochází jak v nádržích na čerpacích stanicích, tak v přepravních cisternách, tak v nádržích jednotlivých automobilů.
PROTO SE CISTERNY A NÁDRŽE ODKALUJÍ.
PROTO MÁ VĚTŠINA FILTRŮ PALIVA MOŽNOST ODPUSTIT NASBÍRANOU VODU. I Mondeo má na spodku filtru odkalovací zátku, vyplatí se čas od času vypustit trochu paliva a zbavit se vody...
Nejdůležitější na závěr: i malé množství vody může poškodit palivový systém. Zvlášť tehdy, když:
1/ Majitel je šetřílek a neustále jezdí s poloprázdnou nádrží
2/ Majitel málo najezdí, ta troška vody má více času nahlodat součástky korozí
3/ Problém hrozí zvláště na podzim a na jaře, kdy jsou extrémní rozdíly mezi nočními a denními teplotami a auto stojí a nejezdí -
"-- skrytý --" 25.10.06 08:33
« Problémy po několika dnech stání
jatypc: To je typicky problém zavzdušněného systému. Čím déle auto stojí, tím více vzduchu do systému vnikne.
Poznalo by se to dvojím způsobem:
Nahradí se hadicí přímo z kanystru s naftou normální přívod paliva. Pokud nezlobí přímo z kanystru, systém je zavzdušněn.
Nebo se včlení do přívodu paliva průhledná hadice a sledují se bubliny.
Nebo se odpojí přepady ze vstřikovačů a sleduje se, zda nafta nepění.
U Fordu byly hodně problémy s rychlospojkami, v HALE je zaměňují za normální spojky. Systém je poměrně komplikovaný a snadno nasaje vzduch jak před čerpadlem tak za čerpadlem (přepad ze vstřikovačů je nasáván Venturiho trubicí na čerpadle a vracen do nádrže, kromě toho je tu ještě dvojitý okruh filtrace, kdy za studena jde všechna ohřátá nafta přes filtr aby se nezalepil parafinem, a po ohřátí jde nafta z přepadů čerpadla i vstřikovačů zpět do nádrže. -
lordmystic 25.10.06 07:49
« Re: Re: Re: Kondenzace vlhkosti v nádrži
Je jistě pravdou že nějaká voda tam kondenzovat může, ale zdá se mi to také málo pravděpodobné, že by se tam kondenzovalo tolik, aby to poškodilo motor. Znám spousty lidí co mají nová auta a jejich nádrže jsou po většinu času prázdné či poloprázdné a žádné problémy nikdy neměli... Ale v tomto období určite pokud to jen půjde, budu se snažit mít nádrž plnou - raději neriskovat. -
« Re: Re: Kondenzace vlhkosti v nádrži
To by asi chtělo trochu podrobněji vysvětlit, než jenom takhle heslovitě. Pozdě v noci už se mi nechce přemýšlet. Ale když nafta ani benzín nejsou voda (souhlasím), tak jediná voda se může do nádrže dostat ve vzduchu (vzdušná vlhkost) a v tom případě se bavíme o objemu 5-65 litrů (plná-prázdná nádrž) v prakticky hermeticky uzavřeném prostoru. V plné nádrži, kde má kapalina velkou tepelnou setrvačnost (protože je jí tam hodně), takže může nastat vyšší rozdíl teploty mezi okolním vzduchem (ovšem vzduchem mimo nádrž, vzduch v nádrži prochází neustálou tepelnou výměnou mezi hladinou paliva a stěnami nádrže, tzn. jeho teplota je někde mezi teplotou paliva a okolního vzduchu) a palivem v nádrži - ale je tam jenom málo vzduchu, takže prakticky nemá co kondenzovat. A v prádzné nádrži, kde je vzduchu hodně, je zase málo paliva - které tudíž mnohem rychleji převezme teplotu okolního prostředí a tak zase nevznikne tak výrazný teplotní rozdíl potřebný pro pořádnou kondenzaci. Netvrdím, že v nádrži nic kondenzovat nemůže. Ale jen málokdy k tomu vzniknou vhodné podmínky.
Jinak bavíme se konkrétně o naftě, to není nijak extrémně těkavá kapalina. -
"-- skrytý --" 24.10.06 22:04
« Re: Kondenzace vlhkosti v nádrži
To Spirit_: Moc pekna teorie, ovsem praxe je diametralne odlisna. Neberes vubec v uvahu, ze nafta ani benzin neni voda !!! Teplotni rozdily vramci 2 - 3hodin 10 a vice stupnu - teplotni dobeh tekave kapaliny - provoz auta pred a po zastaveni - zmena teplot vlhkosti, tlaku atd.... -
« Kondenzace vlhkosti v nádrži
Byla tady nedávno debata o litrech vody zkondenzované během dlouhého stání v nádrži. Nebál bych se toho. Vzdušná vlhkost kondenzuje jenom na předmětu chladnějším, než je teplota toho vzduchu - zkuste si vedle sebe postavit pivo z ledničky a pivo s pokojovou tepolotou. Plech nádrže má obvykle zhruba stejpou teplotu (nebo vyšší, může se ohřát od motoru, i když je to dost daleko, ochladit se nemá jak), jako okolní vzduch a nafta v nádrži. Takže nemůže nic kondenzovat, rozhodně ne v nějakých větší objemech o pár kapkách nemá smyls diskutovat. V podzemních nádržích by mělo mít palivo celý rok zhruba stejnou teplotu, takže v zimě bude teplejší a v létě naopak chadnější, než teplota vzduchu, jedině v takových případech by krátkodobě mohly - ale nemusely - vzniknout podmínky pro kondenzaci. -
« Re: Re: Re: Re: Neklidny chod
No prognoza na vadne vstrikovace me moc netesi. Vzhledem k tomu, ze jsem v holandsku, tak asi do Hale snadno nezajedu...
Jinak palivove filtry mi menili snad pri kazde servisni prohlidce (pri prvni jeste v Cechach urcite, pri druhe taky, treti nepamatuju, asi ne).
Zaruku mam - asi tak pul roku jeste... -
"-- skrytý --" 24.10.06 15:54
« Re: Re: Re: Neklidny chod
Jestli to máš v garanci, asi ano...
Zajeď s tím k dealerovi, nejlépe ale do Ford/Delphi servisu Hale.
Působí to na mne jako jeden dva vstřikovače které mají nadměrný přepad (jsou nadměrně opotřebené), při nízkém tlaku v railu pak tryska z jednoho/dvou vbstřikovačů vůbec nevstřikuje naftu a rozhodí se motor. Když na to šlápneš, pumpa dodává více a i když vstřikovač "krade", je dostatek paliva pro vstřik a zlepší se to.
Dále, jsou velké problémy se vnikáním vzduchu do palivového okruhu, v Hale si našli způsob a všechny rychlospojky přetěsňují, dávají spojky pevné aby zabránili vnikání vzduchu...
Doufám že už Ti vyměnili palivový filtr, jestli ne, je nejvyšší čas. Myslím že je tam psáno 50 nebo 60 tisíc, v ČR je ale třeba zkrátit interval výměny o 1/3. Svinstvo v naftě. Voda, nečistoty apod. -
lordmystic 24.10.06 15:45
« Opravený vstřik
Tak jsem přijel teť s autem ze servisu. Opravdu byl vadný vstřik na druhém válci plus nějaké drobnosti jako nějaké tesnící kroužky (8x), atp. Už zase skáču přes kaluže, ovšem stálo mě to cca. 13 tis. Kč :(. A ze servisu velké varování, další vstřiky budou následovat, to mě ubespečili :?