FORD MONDEO 2,2 TDCi .
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD
-
"-- skrytý --" 13.12.06 15:02
« Kalibrace
... už jsem zase tady!!! >:D
Vzhledem k náročnosti výroby se nechá vyrobit co vstřik to originál a na speciálním zařízení se změří jeho individuální charakteristika - tomu se pak říká kalibrace.
Přišlo s tím Delphi, říká se tomu C2I kód. Potom to převzali všichni (Denso QR kód - Toyota) až na Siemense (vyrábí vstřikovače ve dvou třídách přesnosti, tzv. class 4 a class 5), ten tvrdí, že nákladům se nedá vyhnout, buď se udělá nepřesný vstřikovač a chytrá jednotka ECU (dražší), nebo se udělá přesný nákladnější vstřikovač a normální levnější ECU.
Po výměně vstřikovačů se MUSÍ zadat individuální charakteristiky do ECU, jinak může nastat řada problémů. Dokonce se dají kalibrace i ztratit v průběhu provozování vozidla, potom je třeba je tam znovu nahrát.
A to není vše: u dnešních aut jsou chytré systémy zpětné vazby, které dávají ECU data o kvalitě vstřikování a spalovacího procesu - na té bázi se průběžně MĚNÍ kalibrace vstřikovačů. Když se jim dává záhul, špatná nafta atd., vstřikovače zestárnou a kalibrace vyletí mimo zkousnutelné hodnoty. Tehdy je třeba vyměnit trysku a provést novou kalibraci.
A ještě něco, obvykle je na 3 válci (Mondeo) senzor APC (senzor klepání), ten dává informaci ECU o hlučnosti spalovacího procesu, nato ECU upravuje velikost pilotního vstřiku a jeho postavení oproti hlavnímu vstřiku paliva. ECU se učí a neustále upravuje vstřikování tak, aby byl motor ve všech režimech co nejtišší. Toto má Delphi spolu s filtem paliva skutečně vymakané (se systémy Delphi Vám nemůže zamrznout nafta!!!). Totiž okamžitě po startu jde přebytek již ohřátého paliva z vysokotlakého zásobníku a čerpadla malým okruhem zpět do filtru a okamžitě jej ohřívá. Po ohřátí filtru se palivo přepne a jde do nádrže. -
"-- skrytý --" 13.12.06 14:25
« Re: Re: kalibrace 2,2 TDCi
V AutoDiesel jsem se docetl, ze nove moderni generace vstrikovacich systemu - zminovali to v souvislosti s TOYOTOU - maji prave nutnost kalibrace jednotlivych vstriku (treba i po vymene) k danemu motoru v zavislosti na vyrobnich tolerancich. Ridici jednotka ma na zaklade jedinecnych seriovych cislech prehled o jednotlivych kusech vstriku ktere ovlada a vi, ze treba vstrik c.1 je na spodni tlakove toleranci a vic do ni proste nepusti. -
Vasik1 13.12.06 12:30
« Nafta+benzin
Kuciii, omlouvám se že vám přetrhávám vlákno, ale musím se stím svěřit. Díval se včera někdo na zprávy?Konkrétně na Nově?Možná to bylo i někde jinde nebo v novinách. Pojednávalo to o tom jak omylem smíchali naftu s benzínem, prej vlivem nedovření ventilu. No a pak tam ukazovali kde se všude tenhle benzín dostal, a to mě dostalo >:D , cisterna to rozvážela pěkně postupně po benzinkách. Přitom to vzala přes Agip, Schell, i makrovskou benzinu, tak si tak říkám jestli to nemám jedno kde budu tankovat, a kde budu a nebudu lít aditiva :shock: to já jen tak že mě to zaujalo -
martin.z 13.12.06 12:07
« Re: Re: Re: vibrace pri volnobehu
to Jatypc:
me to menili vcera! mel jsem sice syndrom jen a jen pri volnobehu, kazdopadne, ale zamrzi ty penize(pokud to na rozdil ode me nemas v zaruce)
Taky doufam, ze mi tam nezkurvili neco jineho, protoze se mi ted subjektivne zdalo, ze je to hlucnejsi za jizdy a vic to kouri -
martin.z 13.12.06 11:21
« Bez nadpisu
to Fangio:
nemuzes to kolecko vyfotit? Hrozne by me zajimalo :-)
to DIM:
zkusim to, dik za snahu, mimochodem taky je to urcita ukazka kultury servisu, kdyz ti to vratej takhle nefunkci a starej se...
radio bylo samozrejme zakodovane a rekli mi, ze pro ne je to moc prace shanet ten kod ntakze jsme domu jel s radiem ktere chtelo kod a trcelo z nej vysunute cd ktere neslo zasunout-ale takove nuance asi clovek od servisu chtit nemuze -
« Re: stírače
Kolečko fakt žádné nemám a jsem s tím senzorem teď už víceméně spokojený, mám to zapnuté a ani o tom v deštivém počasí nevím...... V minulém autě to bylo horší. Takže je to možná kus od kusu.
OKNA : Zapni klíček, dojeď a ž nahoru, pusť tlačítko, pak to ještě jednou znovu podrž - ono se to ještě o kousek posune, a pak vypni klíček.a zapni......snad to mám ještě v hlavě dobře. -
martin.z 13.12.06 09:39
« stírače
to Fangio, Eda Nezbeda:
ja kolecko nemam a mam ghiu 2004. Vcera jsem to na tu automatiku zkousel zapnout v garazi a tam to pravda nestira vubec-mysleno v dobrem, neprsi-nestira.
Ale venku za realneho deste-zvlast mirneho to dela docela paseku(bud to stira moc rychle a smrdla to temer nasucho, pak to zase ma chvili kdy to nesetre dlouho, ze uz skoro neni videt...) Nejlip to funguje ve vetsim desti ale to cyklovac taky :-)
Citlivost tomu nejde nastavit-nebo nevim jak a v navodu o tom neni zminka -
martin.z 13.12.06 09:36
« vymena kladky
to DIM, Petr T:
Po te vymene to uz nedrnci nicmene motor ma stejne pri volnobehu takovy dunivy syndrom, asi tech 750jsou nejake rezonancni otacky.
Zda se mi ale, ze to nejak vic kouri-zkousel jsem to tedy jen z a studena a navic v garazi takze to asi nebude moc objektivni.
Jen doufam, ze mi tam neco nevymenili-napr. vstriky :-)
Jedině vytahnout vstřikovače z motoru a změřit kalibrace na mašině. Ale čím méně se zasahuje do motoru, tím lépe...