"-- skrytý --" 22.12.06 13:53
« Re: Spotreba dle knihy jizd
To maverick: No v podstate to jen ukazuje, to co me tvrdili v servisu - ac je to Euro4 - tak ma paradoxne vyssi spotrebu!
Jeste k tomu novemu SW + kalibrace. Ja mam od te doby start:
cca 1-2sec - ot. kolem 650 - vypnute vsechny "spotrebice" - svetla, klima., vsechna vyhrivani.
pote se otacky zvysi na 750-800 ot. a pak uz vse "normalne"
To DIM: Ford Charouz na Americky v Kladne. -
"-- skrytý --" 22.12.06 08:58
« Spotreba dle knihy jizd
Hi,
to jarda.suchy1:
dle knihy jizd mi stoupla spotreba za posledni 2 tankovani o 0.56l (5,93->6.49), dival jsem se na minulou zimu, nemam rozdil mezi letem a zimou, zalezi na trase jakou jedu (Brno-Stuttgart tezka noha- 7.1, Brno-Ostrava-Brno-Praha-Chomutov lehka noha - 4.9), dlouhodoby prumer lehce pod 6l dle knihy jizd -
lordmystic 22.12.06 07:55
Stejně je to hlavně o druhu jízdy. Osobně jezdím každý den do práce cca. 10km, takže se motor pořádně nezahřeje. Tuto trasu absolvovuji tam a zpět někdy i dvakrát denně a je to po okresní rozbité cestě. Spotřeba na této krátké cestě navíc teť v zimě je vyšší o cca. půl litru (jezdím hodně jemně), ale celková spotřeba kdy to prokládám cestami 60-120km to stahuje zase dolů. Ono i když na to šlapu jak prase na dálce je spotřeba hodně menší než ten krátkej pojezd se studenym autem i když jedu co nejšetrněji. -
exup 22.12.06 02:20
« Re: Re: spotreba v zime
Udržet optimální teplotu motoru, bez ohledu na roční období, má na starost termostat a chladič. Takže po zahřátí motoru na provozní teplotu není žádná vazba na teploty panující v zimě, ať je taková jako právě teď, nebo z dob malíře Lady. Předpokládám, že tady není řeč o spotřebě během těch prvních 10 km, než se (mně, při těch současných teplotách) motor zahřeje na provozní teplotu. Jistěže se na celkové spotřebě podepíše, je-li v tomto režimu vyšší a opakují-li se tyhle režimy často.
K argumentům martina.z ohledně spotřeby elektriky v zimě není co dodat, stejně jako k širším letním gumám. Oproti létu používám v zimě, a jen chvilku, vyhřívání zadního skla. Větrák mi jde téměř trvale na nejnižší otáčky, aby bylo v autě teplo. Zato v létě klimatizace veškeré zimní el. natápění zrcátek, trysek ostřikovačů a oken, i zvýšené dobíjení více namáhané baterie svým příkonem směle přebíjí. Takže podle mého o nějaké vyšší spotřebě el. v zimě nemůže být moc řeč.
Negativní vliv šířky pneu na spotřebu je taky znám, aniž bych ho zase na druhou stranu chtěl příliš přeceňovat. Stejně tak bych ovšem příliš nepřeceňoval vyšší valivý odpor zimních gum, byť tu je. Nula od nuly pojde, řekl bych. Takže co tam máme dál? Vyšší valivý odpor kol v břečce a na sněhu, i na tvrdém. Jasně, hlavně pro toho, kdo jezdí ve vyšších polohách, kde častěji sněží a častěji ho zastihne prosolená břečka, než odteče. O nižší výhřevnosti zimní nafty jsem dosud jen neslyšel, takže neoponuju, že tomu tak není. Očekával bych však, že nižší výhřevnost nafty, má-li mít dopad na měřitelnou vyšší spotřebu, bude třeba mít i jistý negativní dopad na výkon motoru. Na brzdu kvůli tomu nepojedu, ale pocitově nic nepozoruju. Asi jak to má výkonu přehršel.. >:D
Je to prostě diskutabilní. I když při svém stylu jízdy na ni nejezdím, spotřebu sleduju. Při dosavadním způsobu zimy jsem dosud žádný rozdíl ve spotřebě nezaznamenal. 4 dcl bych poznal, 1 dcl neřeším.
Normálně jezdím ze Šumavy do Prahy poměrně vysokou průměrnou rychlostí (nebudu jmenovat..) do 6 l/100 km. Při poslední cestě v neděli mi to vyletělo na 8,3 l/100 km! Zima byla pořád stejná, ale bylo to zřejmě tím, že jsem táhnul káru, s v krvi zažitou tendencí držet standardní průměr... ;-) -
jack007 22.12.06 00:46
« Re: spotreba v zime
martin.z to by me zajimalo co je na tom zavadejici :-) Kdyz si vemes jaka je optimalni teplota motoru a jake v zime panuji teploty. Tak o tom nemuzes ani chvili pochybovat. I kdyz souhlas, ze letosni zima je pro nas velice prijemna. I me se ted zvedla spotreba o 0.4l. -
martin.z 21.12.06 21:09
« spotreba v zime
to Petr T:
ne ze by me tohle tema zavislosti spotreby na rocnim obdobi prislo nejak dulezite, spis je tu asi zrovna okurkova sezona, ale kdyz ti 5 lidi po sobe rekne, ze maji jine zkusenosti tak bys je mohl prestat presvedcovat. Take jsem to vzdycky slychaval, ale nemyslim, ze je to tak horky
Spotreba elelktriky a energie v zime bude stejna, ne-li mensi, protoze dnes vetsina sviti stale-ne jen v zime a pres letni sezonu se jezdi s klimatizaci...
Rozdil valiveho odporu gum-no nevim, nekdo ma zase letni gumy vetsi a sirsi nez zimaky a tam se podle me ztraci vic nez pouhym hrubsim vzorkem...
a hlavni faktor bude to, ze se meni slozeni jizd, lide nejezdi tolik delsi jizdy na chalupy apod. cili se navysi pomer studenych startu a jizd.
To ze auto zere vic diky zime je podle me opravdu zavadejici tvrzeni -
"-- skrytý --" 21.12.06 20:51
« Re: Spotřeba
.. to jsem fakt netusil - s tim zakonem povolenym zimnim navysenim spotreby. :-)
Dnes rano jsem jel obvykly usek po Brne pouze mesto cca 15km, po dojezdu jsem mel na PP 10,2l a prumer 31km/h - zadne slapani plynu na krk - bezna jizda ranni dopravou. Na takove hodnoty jsem se jeste za celou dobu do rekalibrace a vymeny SW nedostal. A to minuly rok byla zima touto dobou opravdu zima.
Ted jsem si dal praci a jeste pocital z knihy jizd (excel) minule zimy spotrebu podle najete kilometry + necerpana nafta. Prosinec 2005 - 8,9l, Leden 2006 - 8,1, Unor 2006 - 8,3, Brezen 2006 - 8,4, Duben 2006 - 8,3, Kveten 2006 - 8,5, Cerven - 8,5, Cervenec - 7,9 (3x dlouha cesta do GB), Srpen - 8,2, Zari - 8,1, Rijen - 8,3, Listopad - 8,0 .... Byl jsme sam prekvapenej - skoro to vypada, ze v zime spotreba sla dolu, myslim si ze je to dano zpusobem jizdy - pomaleji nez v lete ? -
"-- skrytý --" 21.12.06 19:53
« Spotřeba
Jardo,
je možné, že Ti nyní PP měří jinak.
Zima se každopádně na spotřebě podepíše.
Ten, kdo má služebák dobře ví, že pro zimní období jsou státem povoleny vyšší spotřeby, a to asi v poměru norm. 6,7 l (dle techničáku, můj bývalý P406 1,9TD) ku 7,4. Tedy rozdíl asi 0,7l. To není málo.
Možná tedy, že se Ti obě hodnoty sečetly... -
"-- skrytý --" 21.12.06 16:53
« Re: Re: Zvyseni spotreby
To maverick: .. s tou spotrebou jsme na tom podobne - projevilo se to az po kalibraci a prehrani SW
To Petr.T: .. urcite mas pravdu s vlivy na zimnim zvyseni spotreby. Ovsem v tomto pripade to tento pripad urcite neni. Me se zvedla spotreba dle PP az 1,5l ve meste dokonce o 2-2,5l. uz jsem najel cca 2000tis. od kalibrace. Zmena spotreby zima vuci letu, je otazkou desetin litru (skoro nepozorovatelne) a ne jednotek! Ja to spis pricitam vymene SW a zpresneni PP - protoze pred tim ty hodnoty PP byly znacne nepresne. Vzdy byl rozdil tankovani vs. skutecne najete kilometry a prumerna spotreba dle PP - PP ukazovalo o 1l az 2l mene nez byla realita. Pri dlouhych cestach to bylo maximalne rozdil do 1l.
To co popisuje maverick to vicemene potvrzuje - mas maveriku srovnani podle knihy jizd? Ja delam excelovskou tabulku, kde to bude po mesici videt, zdali stoupla skutecna spotreba, nebo jen hodnoty na PP.
To pulse: .. no Shell ma naprosto stejny zpusob zavazky jako napr.: OMV - 3dopravci, Benzina - 5dopravcu, Esso - 2dopravci, JET - 3dopravci .... to nejsou vymyslena cisla !!!
... ohledne konspiracnich teorii se spis zeptej treba DIMa a podivej se na historii tohoto vlakna. Jeste si vzpominam jak DIM laskoval s tim, ze prece neni takovej ....., aby vstupoval do jedne reky dvakrat, kdyby nebyl presvedcenej o vychytanosti 2,2TDCi (vtip. "Muj manzel je tak blbej, ze i jako blbec skoncil druhej" :-) ) no nic. DIMe jsme tam v te rece tady vsichni a snazime se plout, ne se topit! Je to tak ne?
... manual ohledne povolenych paliv vs. spravny motor a oleju atd. jsem samozrejme cetl jako prvni! Mimo jine i to, ze se nedoporucuje pridavat do paliva (ovsem v manualu si pamatuju, ze pisi vseobecne do paliva, ne konkretne do nafty nebo benzinu) pridavna aditiva. Bohuzel treba v pripade verze 2,2TDCi Euro4 jeste dodnes nebyl doplnen manual - jsou tam urcite zmeny prave v emisnich specifikacich, ktere jsou chybne!
... kazdy z nas sam za sebe vi, jak svedomite se snazi dodrzovat provozni podminky tech nasich plechovejch premistovadel. Nepreju ti to!!!, ale az jednoho krasneho dne zjistis, ze mas misto Diesel Euro4 za milion parni stroj a jeste ti k tomu reknou, ze beres spatnou naftu a zaplatis si to sam! - ver mi, budes mluvit jinak !!!
PS: DIMe asi jsi rozviril trosku fordi vodu, kolega co ma v servisu mondeo nyni rikal, ze mu pry doporucily vymenu pal. filtru po cca 20tis. Pry je to posledni novinka od fordu :-) -
« Re: Re: Zvyseni spotreby po kalibraci
Petr: zvyseni spotreby v zime? A na to jste prisli kde? Ja jsem za posledni 3 roky zadne nepozoroval (tedy pokud nebudu merit spotrebu prvnich 10-20 km po studenem startu) - takze pokud nejsou porad kratke cesty, spotreba zustava stejna, nebo i trochu nizsi, pokud se clovek musi pohybovat pomaleji (alespon u me) -
"-- skrytý --" 21.12.06 13:42
« Zima - léto
Nemůžeš jezdit v zimě stejně jako v létě, to nejde.
- vyšší valivý odpor zimních gum
- světla, další spotřebiče
- nižší energetický obsah nafty v zimě
- vyhřívání chladného motoru
U mého auta narostla spotřeba z prům. 5,9 nyní na 6,6 dle PP. Takže podobně jako u Tebe.
Věř mi, v létě to zase sleze dolů. -
"-- skrytý --" 21.12.06 13:20
« Re: Zvyseni spotreby
Hi,
to Petr T.:
Jenze ja uz najezdil 80k s PP kolem 5.5-5.7 (zalezi jake dalky jezdim), dle tankovani kolem 6. Pri jizde ze servisu (po kalibraci+SW) najednou 5.6->5.7->5.8->5.9 a ted uz tam mam 6.0. A to behem jednoho tisice km. Stejne vychozi podminky. Ta (ne)zima je stejna uz delsi dobu. A minulou zimu jsem jezdil za stejne hodnoty jako v lete (kolem tech 5.5-5.7 na PP). Kdyz jedu delsi streky, je na PP i mensi cislo, ale uvadim to co tam mam vetsinou. -
"-- skrytý --" 21.12.06 11:34
« Re: CR vs PD
323:
Mno, 2000 barové CR systémy jsou již v provozu a ve vývoji jsou 2500 barové a 3000 barové...
Při tom všem je CR výrazně levnější.
Co se týče poruchovosti PD, nikdo se tím rád chlubit nebude a navíc je notoricky známo, že jakýkoli problém s vozy koncernu VW se zhusta řeší krádeží potřebného dílu na objednávku. To platí jak pro Škodovku tak pro VW a Audi.
Co se týče Škody, Fabii snad vůbec nezmiňuj, 10% v dieselu skutečně mnoho neznamená. Celkově je skutečně velmi málo motorů s PD, které mají vyšší stáří. -
"-- skrytý --" 21.12.06 11:24
« Re: Zvyseni spotreby po kalibraci
Zvýšení spotřeby je na podzim normální, přechod z letní vysokoenergetické nafty na zimní nízkoenergetickou naftu (neobsahující parafíny) způsobí nárůst spotřeby min. 0,5 l.
Nemá to nic společného se vstřikovacím systémem.
dopravci je jedna vec a dodavatel druha , chces jako tvrdit ze se michaji od ruznych dodavatelu do kupi, to by asi potom nemelo smysl vubec psat neco na stojany ne?