C-MAX

Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > FORD

• 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 18.01.09  21:46

« -20C*

Koukám že to tady pěkně zamrzlo :-)
    Asi se sem opět mrknu až příjde teplá fronta :-!
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 28.12.08  19:38

« Re: original autorádio - výmena

Zdravím kolego,
    Jste mě pěkně namlsal... :-) Fakt to rádio je děs!Našel jsem docela zajímavé radio za dobrou cenu : [odkaz]
    Má tam toho docela dost tak na to jukněte... Co jsem se dočetl,tak je potřeba zjistit u Fordu jestli je k mání 2Din rámeček pro tyto rádia,ale myslím že už ho tam máme.Zkusím hodit dotaz do Fordu.Napadlo mě že bych ho ještě napojil na ext.stropní monitor dozadu pro děti a bylo by to werry good! Co vy na to? :-)
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 21.12.08  21:51

« original autorádio - výmena

sorry, v tom odkaze si zmažte zátvorku na konci ...
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 21.12.08  21:41

« original autorádio - výmena

Zdravím všetkých,
    chcem sa opýtať či ste niekto riešili výmenu orig. 2DIN autorádia 6000CD za niečo lepšie (MP3,USB,Bluetooth ..).
    Narazil som na nete na niečo zaujímavé (cena, výbava)
    a dokonca priamo pre Ford ([odkaz]
    Nemá s tým niekto skúsenosť resp. doporučte niečo "značkovejšie". Dik.
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 18.12.08  21:09

« Re: Problém s motorem

Tak Frýdek-Místek, diesel servis Karel Sobek, mají i Fordí VDSku.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 18.12.08  18:51

hmm tak to je zajímavé...na diagnostice jsem byl asi týden před tím než mi to začalo dělat, to našli myslím že nějaké dvě malé chyby, potom jsem tam byl znovu co mi to začalo dělat a řekl mi že to nehlásí žádnou chybu,prý to musí všechno proměřit ale až po novém roce. Zvažuju jestli nejít do autorizovaného servisu,ale do Prahy to mám přes celou republiku, jsem z okresu Vsetín....
  • « 00 Reagovat !

foto WinDiesel

WinDiesel 18.12.08  18:39

Myslím že tam může být problém se:
    - snímačem klikové hřídele
    - snímačem vačkové hřídele
    (ŘJ potřebuje tyto informace a čas od času je nedostává)
    Pokud Ti nic nenašli diagnostikou, tak jsou to h.o.v.a.d.a, protože, Tvůj problém musel být zaznamenán v paměti ŘJ jako tzv. historická chyba. (Nestálá chyba).
    Ten kdo s diagnostikou umí, musí být schopen tut chybu vyčíst a zjistit o co "go".
    Protože máš motor se vstřikováním SiemensVDO, doporučuji se poptat ve společnosti HALE, Praha 7.
    Jsou zároveň servisním zástupcem Fordu i mají autorizovaný dieselservis SiemensVDO.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 18.12.08  18:08

« Problém s motorem

Dobrý den,mám dost zajímavý problém s motorem a tak bych chtěl poradit pokud se s tím někdo setkal jak tento problém odstranit.Mám
    1,8TDCI,r.v.2005.Někdy při startování se mi objeví hláška "System engine failed " normálně nastartuju ale potom jede motor jakoby v nouzovém režimu, nejde do otáček a minimální výkon.když vypnu a vydělám klíček a zase zapnu a nastartuju tak to jede normálně...Někdy se mi stane (když mi nesvítí tahle hláška)při vyřazené rychlosti že mi motor zdechne.Když jsem to říkal mechanikovi tak prý to bude imobilizér - byl jsem na diagnostice a nenašlo to žádnou chybu. tak opravdu nevím co s tím...poradíte co by to mohlo být?? děkuji
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 18.12.08  17:06

« Re: Problém při startování

• « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 18.12.08  17:05

Přečti si tento test a opravíš si názor na Shell :-)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 18.12.08  10:39

Mam sice 1.6 TDCi, ale kdysi jsem mel problem podobny a to, ze pri nejakem startu auto nastartovalo do zvysenych otacek (jako bych lehce drzel plyn, ale s plynem samozrejme nestartuju), ktere hned klesly a z vyfuku vysel cerny kour a auto na chvilicku melo divny zvuk. Tohle se mi ale pak zacalo opakovat (drive se to stalo jednou za mesic, ale pak uz treba take 2x za tyden). Mel jsem namireno do servisu na prohlidku, tak jsem jim tento popis zavady nahlasil a oni udelali normalni prohlidku (uz nevim, pri kolika to bylo km) a pak rikali, ze mi tam nahrali novy software do ridici jednotky a svete div se, zavada prestala a do dnesniho dne se neobjevila. Pak strasili EGR ventilem, ale s tim jsem zatim nic nedelal a jezdi mi Maxik vesele dal.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 17.12.08  16:55

Diky za typ, uvidím zda to pomůže.(predchozi majitel tam ale nic nelil a nedelalo mu to, jeste doplnim, ze netankuju zadny patoky, vetsinou u Sh...).
    Ted uz mam Maxe, zatim jsem nestacil udelat recenzi, ale uz jich tady je stejne dost, jinak auticko je to super..
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 17.12.08  16:31

Zkus tam nalít VIF. :-) Co to máš za auto? Dacia Logan nebo C-MAXE 2.0TDCI?
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 17.12.08  15:27

« Problém při startování

Zdravím!
    Jiz delsi cas mne obcas po nastartovani motor zacne divne chrcet (jako by snad bezel jen na 3 valce) a z vyfuku se pritom linou strasne saze. Zajimave je, ze pokazde pri druhem startu (vypnu a zapnu klicek) jiz vse uplne v poradku. Zprvu jsem si myslel, ze tento ukaz se projevuje pouze pri studenejsi noci, kdy teploty poklesnou pod nulu, ale nyni se mi to stalo uz i pri teplotach nad nulou.
    Jeste doplnim, ze se jedna o motor 2.0 TDCi, auto ma puvodni autobaterii a tusim, ze byl jiz take vymenovan vadny alternator. Kdyz jsem volal do servisu, rekli mi, ze kdyz to auto dela nepravidelne (myslim tak 1 z 10 startu) musel bych jim to tam na par dni nechat a to se mi teda zatim nechce.
    Mate nekdo podobnou zkusenost, pripadne napad co by mohlo byt v neporadku?
    Predem diky za radu.
    :-)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 12.12.08  18:29

« Re: Co na Maxovi "odchází"

Maxe 1,8 benzín r.v.2004 máme 2 roky a zatím jsme měnili pouze levý čep stabilizační tyče zadních kol. Jemně klepal, ale vnímali jsem to. Za 2 roky najeto 50tis. (celkem 75tis.) a jediný náklady jsou benzín a jednou za rok olej, plus filtry. Jinak je to spolehlivej dříč. Odtahal prakticky celou stavbu a stále je jak nový, bez známek stárnutí :-) Jízdní vlastnosti super, několikrát mě osobně "vytáhl" z maléru, řidiče poslouchá jak rolexky.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 11.12.08  13:07

« Navi

Mam zabudovany navi zn. Blaupunkt, no mapa SVK tam nie je. Je tam len zapadna Europa. Vie mi s tym niekto poradit? Predajnu Ford som uz skusal, no chcu za CD-cko 8000sk, co sa mi zda privela.
  • « 00 Reagovat !

foto preston

preston 10.12.08  18:36

« Re: Náklady na servis

podivej se par stranek zpatky,tam se o tom hodne psalo
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 10.12.08  17:14

« Re: Náklady na servis

Chasnik: Krásné ceny! Já u benzínového Mondea dával tak 8-10tis.Kč po 15000km. Teď u TDCI jsem dal při 20tis.km 7tis.kč a při 40tis.km tobylo 8500Kč. Žádný nadstandard to není, oleje je stejně a toho ostatního taky. Přesto, tak vysoké ceny.

A o tom poklesu ceny ani nemluvím, Mondeo jsem měl 6let. Původní cena 600tis, prodejní 120tis. Již po 1,5 roce byla cena na 300tis.Kč. Rada je jednoduchá, nekupovat nového Forda, ale tak po 3letech. To už je cena zajímavá a stav ještě únosný.
  • 00 Reagovat !

foto Chasnik

Chasnik 10.12.08  10:50

« Co na Maxovi "odchází"

Setkali jste se na svém Maxíkovi s něčím, co vydrželo méně, než byste předpokládali? Podělte se o své zkušenost, třeba najdeme něco, co se opakuje častěji.
    Mě překvapila nutnost výměny alternátoru při 95 tkm (naštěstí v rámci prodloužené záruky) a při 100 tkm se měnil jeden zadní pás: přestal se navíjet zpět, přestože (nebo protože?) je minimálně používaný - autem jezdím v drtivé většině sám nebo ve dvou.
  • 00 Reagovat !

foto Chasnik

Chasnik 10.12.08  10:37

« Náklady na servis

Ahoj Maxáci, mohli byste dát do placu, kolik platíte za pravidelné prohlídky? Zvláště by mě zajímaly benzíny 1.6, ale i u ostatních by to pro pro porovnání nebylo od věci.
    Já mám 1.6 TDCi 109k a platil jsem (včetně DPH):
    60 tkm 4600,-
    80 tkm 6500,- vč. nových předních destiček
    100 tkm 3600,-
    Celkové náklady za 2 roky provozu (r.v. 2004, při převzetí 52tkm, aktuálně 108 tkm): PHM 99 000,-, údržba 32 000,-.
    Jen pro zajímavost - za 2 roky auto ztratilo cca 200 000,- na své hodnotě a to jsem ho nekupoval jako nové - strašný! :-(
  • « 00 Reagovat !

foto kubo56

kubo56 01.12.08  08:53

« Re: C max

to ze to svieti je v poriadku, nesvieti to stale, po urcitej dobe to zhasne, vsimni si ked prides rano k autu, tak to uz nesvieti
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 30.11.08  05:01

« Re: C max informační dislplej stále svítí

Zdarec,
    Já jsem se vrátil ke klasickým diskům 6,5x16.U nás už mě 2x vybrali a bylo to dost nepříjemné. Vždy mi vzali TP a nějaké penízky. Pak jsem lítal po STK a s těmito je klid. Zimní gumy mám Pireli W210 Snowsport a perfektně drží na ledu.
    k tomu displeji. U Maxe svítí vždy po zamknutí asi 8 min. Je to lákadlo pro zloděje
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 29.11.08  21:49

« C max

Prosím o informaci ...... vyplnu motor zamknu auto a na palubovce stále svítí displej s kilometry.

Má stále svítit nebo jde vypnout?
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 29.11.08  21:48

« C max informační dislplej stále svítí

Prosím o informaci ...... vyplnu motor zamknu auto a na palubovce stále svítí displej s kilometry.

Má stále svítit nebo jde vypnout?
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 29.11.08  09:09

« Re: ALU disky

Díky za informace,
    trochu jsem počítal a vyšlo mi, že při náhradě současných disků 6.5" s ET52,5 disky 7" s ET43 budou kola o 15 - 16mm víc z podběhů. Orientačně jsem to změřil a je to na hraně. Zkusím nasbírat ještě nějaké další informace, než něco koupím.
  • « 00 Reagovat !

foto xsnakex

xsnakex 29.11.08  07:16

Zdar,
    já mám taky 16" ET45 a je to O.K.
    Ovšem ET43... Buď podiskutovat v nějakém pneuservisu,nebo někde vyzkoušet stejný rozměr.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 28.11.08  16:23

Mám tam ET 46 Rial. Na autě všechno O.K..
    Ale poměrně dost jsem se zapotil při zápisu do velkého TP. Už si to nepamatuji, ale pokud dovozce nema nějaký speciální certifikát (vydává se speciálně pro ČR), tak by ti to neměli zapsat. Mě se to i bez něj naštěstí povedlo. Sice v rozporu s postupem, který se dá najít na ministerstvu vnitra, ale to mi nevadí . :-)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 28.11.08  14:22

Zdar...
    ja tam dal 16" ET45 a poho, domnivam se, ze by tam mohly jit i ty 43ky. Ja tam dal [odkaz] a me se teda moc libi... navic jsem je nikde jinde jeste nevidel. Ale mam tmave modrou metlu, na stribrnem...nevim nevim. Ale je to subjektivni...
    Mati
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 28.11.08  14:22

Zdar...
    ja tam dal 16" ET45 a poho, domnivam se, ze by tam mohly jit i ty 43ky. ja tam dal [odkaz] a me se teda moc libi... navic jsem je nikde jinde jeste nevidel. Ale mam tmave modrou metlu, na stribrnem...nevim nevim. Ale je to subjektivni...
    Mati
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 28.11.08  10:48

« ALU disky

Chtěl bych dát na jaře ALU disky, líbí se mi DEZENT F, ale v nabídce je v rozměru 16" pouze ET43. Teď jsou na voze plechové disky s ET52,5. Půjdou tam? Poraďte.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 28.11.08  10:27

« C-max

Měl bych jeden dotaz. Poradí někdo,kdy kupovat po novém roce Maxíka? Penízky budou příští týden na účtu, takže někdy po novém roce.Čas mně netlačí a ta moje rezavá popelnice(myslím felicii,ne manželku)taky ne.Díky boko
  • 00 Reagovat !

foto tommi-d

tommi_d 26.11.08  12:25

« TI_VCT

To superkutil : U motoru 1.8 92kW Ford uvádí proměnná délka sacího traktu, takže nevím. To máš síce pravdu ale skratka TI-VCT (Twin independent Variable Cam Timing) volne preložené dvojité nezávislé časovanie vačkovej hriadele(ventilov)".
    a je použitá len pri motore 1,6 . Pri 1,8 92 kw to je variabilná dĺžka sacieho potrubia a preto si dovolujem tvrdiť, že tieto motory majú rozdielnu konštrukciu i keď sú oba označované ako Duratec
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 26.11.08  11:50

« Re: cmax motor

tommi_d: U motoru 1.8 92kW Ford uvádí proměnná délka sacího traktu, takže nevím.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 26.11.08  11:35

« Re: cmax motor

Jen tak na okraj,jak psal tommi d, tak to je úplně přesně to,co bych chtěl koupit. Nelpím úplně přesně na ghii,ale říkal jsem si, že když něco nového,tak ať to stojí za to.Že mám nárok po dvaceti letech strávených ve škodovkách na trochu toho luxusu,trochu toho rozmazlování.Nejen sebe,ale i dětí(7 a 3).
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 26.11.08  11:01

« Re: Jaký motor? Kdo poradí?

To máš úplnou pravdu, ale za 11.000 Euro sezeneš v D krásného, dva až tři roky starého C-maxe. Oproti tomu toyota bude stará 4-5 let,ale zase je asi kvalitnější.Asi se doma naseru a koupím manželce Toyotu a sobě Maxíka,do kterého jsem se zamiloval. Mevíte náhodou o někom, kdo má zbytečných 11.000 Euro? >:D
  • 00 Reagovat !

foto tommi-d

tommi_d 26.11.08  10:32

« cmax motor

Pridám svojou trochou do mlyna. Keď som si vyberal na jar tohto roku daľšie auto chcel som c- maxa jazdeného z Nemecka. Narazil som na benzin 1,6 Ti_VCT vo výbave Futura x (takáto výbava sa v SR a myslím ani v ČR nepredáva) Vo výbave vyhrievané sedačky, vyhrievané čelné sklo a dýzi ostrekovačov, rádio Sony s mp3 a aux, esp, slnečné roletky v zadných dverách, 4x el. okná. Predtým som mal Fusion, 1,6 benzín pre fusion dostačujúci, ale neviem si hu predstaviť v C-maxe.
    Spotreba : mesto i 10 l, mimo mesta som išiel i 5,5 l, priemer je cca 8,5 l, svižná jazda mimo mesta 7,3
    Mimochodom do Ghia vybavy by som osobne nešiel, palubka je s imitáciou dreva a poťahy su síce pekné béžové, ale nepraktické na údržbu.
    Ešte sa mi nezdá, že tá 1,8 je ti-VCT, myslím, že je 1,8 16V v dvoch výkonoch 88 a 92 kw, mám za to že ti-vct je len 1,6
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 25.11.08  16:33

boko: Pokud se rozmýšlíš mezi Fordem a Toyotou, tak celkem není co řešit. Kvalitou a spolehlivostí Toyota vítězí. Neznám nikoho, kdo by s ní měl problémy.
  • « 00 Reagovat !

foto Chasnik

Chasnik 25.11.08  16:09

Já mám posuvné sedačky ve výbavě Trend, pokud je to jen kvůli tomu, tak Ghiu shánět nemusíš. I když, u starších aut je cenový rozdíl mezi výbavami daleko menší než u nových.
    S Corollou Verso taky neprohraješ, já o ní taky přemýšlel, ale byla dražší a o trošku menší a taky výběr byl minimální. Navíc u Maxe jsem měl možnost odpočtu DPH. Všichni lidi kolem mě, co mají Toyoty různého stáří, si spokojeně chrochtají, tak se nemusíš strachovat, i kdyby nakonec vyhrála manželka.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 25.11.08  11:13

Ahoj,
    resili jsme podobny problem jestli Corolu Verso nebo C-MAXe a nakonec to i diky cene vyhral funglac C-MAX (my2006), mame 1,8TDCi 85kW v TREND PLUS a jeste nejake doplnky. I tady je vzadu "komfortni system vyjimani sedadel", ale po roce provozu jsem zatim vyuzil pouze vyjmuti prostredni sedacky, abych nalozil vice delsich rybarskych prutu :). Mimochodem dlouhodoba spotreba za tech asi 23tis. km je 6,1L/100km. Serviska stala v CB neco pres 3 tis. (uz se to tu probiralo) a krom zimnich kol (ty musis stejne koupit na kazdy auto) to byl jediny naklad na provoz mimo PHM a vody do ostrikovacu. Zpet k te Corole, ja jsem po ni prahnul mozna vic nez po C-MAXu do te doby, nez jsem si s MAXem sjel :). U Coroly me ale strasne moc lakala ta jejich benzinova 1,8, driv jsem totiz nebyl naftoid. No koneckoncu, objektivne receno, neudelas chybu ani s jednou volbou, jedine pak uz nebudes cist forum toho druheho :). Zdar a silu!
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 25.11.08  10:41

Ghiu jen kvuli posuvnym sedackam? C-Max (nevim, jak model po faceliftu, mam starsi) nemel "pohyblive a variabilni" sedacky jen v zakladni vybave! Od vybavy Trend je mely vsechny verze. Je to genialni vec a bez nich bych si ani C-Maxe nedovedl predstavit :-). Drzim ti palce, at vyhraje "Maxik"! :-)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 25.11.08  09:40

Už bylo rozhodnuto za mně. Manželka se asi pomátla a velice hlasitě začala prosazovat Toyotu Corollu Verso.Sice by byla asi o rok starší(Toyota,ne manželka),ale je to zase japonec.Údajně kvalitnější,aspoň podle ní. Já stále preferuji C-maxe.A z vaší debaty,velmi obsáhlé a fundované, jsem vybral nejspíš 1.8 benzín ve výbávě Ghia.Tu chci hlavně kvůli posuvným sedačkám vzadu,kde to je v základní výbavě.A taky by to bylo moje první auto v životě,které bychom si koupili sami bez něčí finanční pomoci.Tak proto si chci dopřát trchu toho luxusu(po třech škodovkách).Kluci díky moc a držte mi palce,ať to s tím C-maxem po novém roce vyjde.Zdraví boko :yes:
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 24.11.08  17:05

Pružné zrychlení mají fšechny automobilky stejné :(. Předpokládám, že to je zdob kdy nafta moc nejela a tohle bylo jediné kde snesla srovnání.
    Při předjíždění točím opravdu 3500 - 6000. Omezovač zasahuje při 6500 (jednou jsem si to zkusil :).

při 130 to bohužel točí asi 3850. Nicméně převládá hluk od kol a aerodynamiky a to cca do 150. Před tím jsem měl Eskorta 1,6 - 66kW a tam začal motor kolem 3800 (140) výrazně hlučet. To motor v C-maxu nedělá.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 24.11.08  12:29

-HIVAN-: Ty opravdu vytáčíš motor při předjíždění nad 6000ot? Tak to jsi dobrej, to nedělá moc řidičů benzínů, spíše to točí mezi 2000-4000ot a pak jim chybí výkon. V tom případě bych měl ještě jeden dotaz: Kolik ti točí motor na 5ku ve 130km/h? Měl jsem Mondeo 1.8 benzín a to točilo 3250ot a bylo to velmi příjemné. Ale v poslední době narážím na auta, co točí 4000ot a to už je hodně hlučné.

Jinak to pružné zrychlení by mělo být měřené co nejvíce přes plný rozsah otáček, ale Ford to má opavdu trochu podtočené.

Boko: Už jsi se rozhodl, co koupíš?
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 24.11.08  11:44

Při maximálním zrychlení používám právě ten max. výkon.
    0-100 je rozdíl 12% to lze zaokrouhlit na těch mých 10%.
    V pružném zrychlení porovnávat naftu a benzím je nesmysl.
    Proč mám dusit benzín na 4 od 50km/h. Je to o tom co jsem psal. Je blbost zkoušet jezdit s benzínem jako s naftou a naopak. :-)

• « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 24.11.08  10:59

-HIVAN-: Nechci tady řešit otázky fyziky, ale to co uvádíš je rozdíl maximálních výkonů a to s reálnou jízdou nemá moc společného. Nejlepším měřítkem je tzvn. pružné zrychlení 50-100km/h nebo zrychlení z 0-100km/h.

motor ______ 0-100km/h __ 50-100km/h
    1.6 ___ 74kW ___ 12,9 ____ 14,6
    1.6TDCI 80kW ___ 11,3 ____ 12,1

Z toho vyplývá, že těch tvých ani ne 10% umožní o 12% větší zrychlení 0-100km/h a o 17% pružnější zrychlení z 50-100km/h. ;-)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 24.11.08  10:42

Mám C-Maxe FUN (u nás trend +) benzin 1,6 (74kW).
    Nevím pro co budeš auto používat. I když sem obsazen (já + žena + dvě děti v sedačkách + plnej kufr) celkem asi 230kg tak je jízda naprosto v pohodě. Nikdy jsme neměl problém, aby auto neudrželo rychlost jakou jsem chtěl (v mezích limitů - 60, 100, 140). Jízda po městě je naprosto v pohodě. Troufám si říci, že zrychlení 0-60 bude naprosto stejné s jakýmkoli motorem. Větší výkon prostě nepřenesou gumy.
    Pro informaci uvedu, že klimu moc nepoužívám. Je to docela znát když ji zapnu/vypnu). Je to takové tlačítko turbo. :).
    Co se týče spotřeby tak jezdím (v / na) výše uvedených limitech. 60% město 20% okrsky 20% dálnice.
    léto 7,4
    zima 8,2
    Při cestě mimo město není problém jezdit pod 7. (Tábor - Praha jezdím kolem 6,8).

Pokud budete hodně jezdit po dálnici, tak jděte do nafty. Jinak doporučuji benzin.
    Pokud preferujete naftu, tak si před koupí najděte článek od pana Vaculíka (někde na Auto.cz a nebo tipcars.cz). Pak si možná rozmyslíte nákup ojetého nafťáku.

to:kutil
    když se odvoláváš na fyziku tak ti musí bít jasné, že rozdíl mezi naftou a benzínem 1.6 je 6kW ani ne 10%. A přesně o tolik pojede líp. Jenom je potřeba jezdit v souladu s charakterem motorů, která je velmi rozdílná.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 24.11.08  10:11

Chasnik: Souhlasím ohledně klimy, mechanická stačí a někdy i líp funguje. Vyhřívání sedaček mám ho a už odešlo a myslím, že je lepší na zimu ho nahradit chlupatým potahem na sedačku. Stejně vyhřívání ohřívá jen malou plochu sedačky a zbytek je studený. Mám dešťový sensor na Mondeu a můžu na pravé páčce otočným kolečkem nastavit citlivost.

Vyhřívání předního skla je dobré, ale má také mouchy, mlze nebo v noci v dešti nic moc, v mlze vidím drátky a v dešti se mi lámou světla protijedoucích. Ale výhody převyšují nevýhody.

Jinak problematiku ohřevu TDCI také mohu potvrdit, taky to ohřeju tak po 5ti km, hlavně když to moc netočím. Ale pokud vím, tak C-MAX 1.6TDCI má přídavné elektrické ohřívání chladící kapaliny, tak by to mělo být rychlejší.
  • « 00 Reagovat !

foto Chasnik

Chasnik 24.11.08  10:02

Ještě zvaž, zdali je Ghia skutečně nezbytnost. Cenový rozdíl asi nebude velký, ale největší nabídka Maxíků je v Trendu. Z mé zkušenosti (mám taky Trend nebo nějaký Trend plus): Automatická dualzone klima mě štve, nejenže teplý a studený vzduch jde občas jinak, než potřebuji, ale hlavně se dost blbě ovládá "naslepo". Klasickou tříkolečkovou klimu (teplota, směr, intenzita) se po pár týdnech naučíš ovládat bez dívání, což hlavně ve městě a při delších jízdách považuji za velkou výhodu.
    Dešťový senzor pomůže v silném dešti, ale jinak spíná stěrače příliš často a nedá se nastavit citlivost senzoru (např. u Hondy je ovládání mnohem komfortnější) - pokud by nebyl, nevadilo by.
    Automatické stmívání vnitřního zrcátka - perfektní, bez něj se v noci jezdí o poznání hůř
    Vyhřívání sedaček - nemám a nepotřebuji. Zkusil jsem v jiném a tě a nechybí mi. Moc často to nevyužiješ, často se to kazí a hlavně - zahříváš si spermie:(
    Tempomat a vyhřívání předního skla - nemám a chybí mi. O tom vyhřívání nemá smysl hovořit, v zimě fakt pomůže a tempomat bych využil i v ČR, často jezdím po D5 nebo D8 mimo rush hours (sobota odpoledne, neděle dopoledne). Ale v pracovní den bych ho měl v autě asi jen na okrasu, to uznávám.
  • « 00 Reagovat !

foto Chasnik

Chasnik 24.11.08  09:42

S 15 tkm ročně je volba spíš o pocitu než o nějaké ekonomické výhodnosti. Záleží hodně na tom, co znamenají ty jízdy po městě. Není město jako město. Pokud jezdíš krátké trasy se studeným motorem, tak ber na vědomí, že zahřát diesela trvá min. 3 km, v zimě často i víc než dvojnásobek (sobota Vršovice - Dejvice, ručička teploměru se "odlepila" po 5,5 km, na optimu byla při 7 km). Do té doby si vezme 8 - 9 litrů a motor se za studena výrazněji opotřebovává. Naopak, popojíždění se zahřátým motorem autu problémy nedělá (Slavia - Barrandovský most v páteční koloně, spotřeba 4,8). Uváděná spotřeba pro 1.6 TDCI 80kW je reálná, po 2 letech provozu a najetých 53 tkm mám průměr 5,95. Údržba mě zatím stála 30000,- (garančky + pneu a pár žárovek a stěračů).

1.6 benzin neznám, ale 74kW a 146 Nm krouťák na těch 1,5 tuny občas stačit nemusí, záleží na stylu jízdy. Ale i když nejsi kaskadér, předjet dlouhý kamion na okresce potřebuje občas každý a asi by to chtělo pár hopíků navíc... Chtělo by to vyzkoušet v reálu.

Shrnuto - pokud jezdíš často takové trasy, kde by jsi ten diesel nezahřál, dobrá volba bude asi 1,8 benzin. Jestli jsou ty nejčastější trasy takové, že diesel zahřeješ, tak se TDCi nemusíš bát, běžný servis ve Fordu je cenově dostupný i pro nafťáky.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 24.11.08  09:26

lukos: Ta 1.6 Ti-CVT 85kW [odkaz] by měla být stejné konstrukce jako 1.8 Ti-CVT 92kW nebo ne? Je otázkou, zda 1.8 nebude mít nižší spotřebu jak 1.6 když je C-MAX tak vysoký (alespoň podle www.spritmonitor.de tomu totiž tak je). Potřeba výkonu u každého auta je dána jeho hmotností a odporem vzduchu.

Jsem rád, že jsme se shodli na 1.6TDCI 80kW jako na nejlepším řešení. :-)
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 24.11.08  09:11

Boko: Stalo se bohužel zvykem, že se diskuse na fóru často přesměruje od zakladatele vlákna na přispivatele, kteří se mezi sebou hádají. Tomu se chci vyhnou, chci jen předat zkušenosti majitele C-maxe. Volba bude stejně jen na Tobě, přeji hodně štěstí s autem. Max je dobrá volba.
    Pokud jde o silnější 1.6 v benzínu, jedná se o 1.6 Ti-VCT s variabilním časování ventilů, je to jiný motor než 74kW verze, max. výkonu dosahuje při 6000 ot., má plošší momentovou charakteristiku. Je tady o něm zajímavý článek.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 24.11.08  02:03

lukos: Jen tak pro info, to co jsem psal o spotřebách je z www.spritmonitor.de, takže kdyby jsi se tam alespoň podíval, tak by sis tak neodporoval. Navíc ani www.spritmonitor.de není přesný, protože je tam relativně malý vzorek aut a také určitá chybovost zápisů. ;-)

A co se týče spotřeby u benzínů, tak zákony fyziky neošálíš. Takže pokud s C-MAXem budeš jezdit zlehka, můžeš mít u 1.8 i spotřebu nižší jak u 1.6, pokud na to budeš šlapat, tak bude 1.8 rychlejší a bude mít zřejmě větší spotřebu. Ale pokud se budeš snažit dostat z 1.6 maximum, budeš to muset točit a spotřeba bude vyšší jak u 1.8, protože tu tolik točit nemusíš.

Měl jsem Escort 1.6 66kW a pak Mondeo 1.8 85kW a obě auta jezdila za stejnou spotřebu i když Mondeo bylo větší a těžší a bylo mnohem živější. Prostě škrcený větší objem je lepší jak přechlastaný a vytáčený maloobjem. A totéž platí i pro otáčky, větší objem ti umožní jezdit v nižších otáčkách.

A co se týče té tvé 1.6 85kW tak má průměrnou spotřebu 9,1 to znamená vyšší jak 1.8 ale samozřejmě jde o malé vzorky a pokud se pojede s lehkou nohou, tak může mít 1.6 nižší spotřebu jak 1.8. Ale v běžném provozu, to bude nastejno.

Ta 1.6 ve dvou výkonech je ukázkou klamání spotřebitele. Hodnoty spotřeby udávané výrobce jsou jakési laboratorní minimální spotřeby dosažené na danném motoru. Ale pokud se má z motoru dostat maximální výkon, tak je samozřejmě spotřeba jinde. A pokud má stejný objem různý výkon, tak je to většinou posunuti otáček maximálního výkonu, to znamená že maximální moment je stejný a motor jde jen víc roztočit. To znemená, že max výkon není třeba v 5700ot ale v 6500ot. Ale v běžném provozu točím mezi 2000-4000ot a tam se rozdílný max. výkon neprojeví. Proto také v běžném provozu vetšina majitelů benzínů nevyužívá plných schopností svých vozů.

Hele, já u svého Mondea 2.2TDCI můžu jezdit za 5,3 litrů, ale je to brzda provozu a když jedu normálně jsem na 7mi litrech. Ale mezi náma, 1litr na 100km dělá 0,28hal/km. Není lepší mít u auta rozumné zrychlení a možnost bezpečného zrychlení? A rozdíl 0,2 litru mezi 1.6 a 1.8 dělá jen 1hal/km.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 23.11.08  20:49

Pokud Ti jde o spotřebu, zvol 1,6 diesel 80kW, u ojetého auta nebude cenový rozdíl proti benzínu nijak dramatický, ne nadarmo je 1.6 TDCI nejpoužívanější motor u Focusu.
    Já jsem volil 1,6 74 kW benzín, kupoval jsem nové auto a rozdíl od nafty byl 100 tisíc. Nevěř řečem o dolní hranici použitelnosti 1.6, to je nesmysl, pokud uvažuješ o benzínu převážně do města, bude 1,6 lepší než 1,8. Silnější motor bude bezespozu živější, spotřeba bude srovnatelná mimo město (pokud odoláš pokušení a pojedeš s ním jako s 1,6 a v mezích limitů), ale ve městě bude žíznivý. Možná by stálo za to, podívat se po silnější 1.6 85kW, u nás se neprodává, ale v Německu ji seženeš. Má lepší průběh kroutícího momentu, sice do 4000 ot. má přibližně stejnou charakteristiku jako ta slabší, ale pak jde výkon nahoru. A na závěr, nevěř automobilkám, ani Superkutilovi, obrázek si můžeš udělat sám, např. na www.spritmonitor.de.
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 23.11.08  19:24

Pozor na spotřeby, nevěřte co uvádí automobilka. Věrohodnější spotřeby jsou z praxe:

1.6 benzin 74kW_______ 8,4litru
    1.6Ti-CVT 85kW________ 9,1litru
    1.8Ti-CVT 92kW________ 8,6litru
    1.6TDCI 66kW_________ 5,6litru
    1.6TDCI 80kW_________ 5,9litru
    1.8TDCI 85kW_________ 6,7litru
    2.0TDCI 100kW________ 6,7litru

Na základě spotřeby i celkových nákladů bych šel do 1.6TDCI 80kW nebo do 1.8 benzín.

Mám kamaráda s Renault Grand Scenic s benzínovým motorem 2.0 102kW a žádný divoch to není. Z toho usuzuji, že C-MAX s 1.6 benzínem je na dolní hranici použitelnosti a přitom je spotřeba srovnatelná s benzínovou 1.8. A motory 1.6TDCI 80kW jsou příjemné a dostatečně pružné. Ovšem při najetí 15000km/rok je výhoda dieselu spíše v příjemnějším chování motoru než v úspoře nákladů.

Co se týče výbavy, tak dešťový sensor a zatmívané zrcatko je příjmné ale ne nezbytné. Příjemné je vyhřívání předního okna a také vyhřívání sedaček, hlavně u TDCI. ESP je velmi dobré a u vyššího auta i nezbytné. Automatická klimatizace je opravdu luxus a často se chová hůře jak manuální. Tempomat je skvělá věc, hlavně na dálnici nebo v úsecích kde by člověk jel normálně rychleji. Bohužel v ČR jsou řidiči hodně neukáznění a jezdí nad maximální povolenou rychlost a tak není použití tempomatu v ČR až tak jednoduché.
  • « 00 Reagovat !

foto preston

preston 23.11.08  18:54

pokud musíte mít výbavu ghia,tak šťastné hledání, ojetý c-max ghia se sežene spíš diesel,ale bude mít většinou daleko větší porci km...já mám trend a nic mi nechybí...klimatizace digitální je podle mě zbytečný luxus,tempomat bych nevyužil, vyhřívané sedačky už vůbec ne a nevím co ještě...osobně jsem hlavně trval na esp a jakékoli klimatizaci...příjemný je taky dešťový senzor a vyhřívané přední sklo
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 23.11.08  13:31

To máš asi pravdu, ale ve výbavě ghia se 1.6 benzíny nedodávají, neboť sem na ně nenarazil ani na německých servrech.
  • « 00 Reagovat !

foto preston

preston 22.11.08  18:15

z osobní zkušenosti můžu doporučit 1.6 benzín,taky najedu ročně do 15tkm,většina po městě + nějaké ty výlety,spotřeba kolem 8l(u te 1.8 to bude víc než uvádíte),dynamika dostačující,nejsem brzda provozu ani náhodou...1.8 má možná lepší dynamiku,zrychlení,ale spotřebu určitě ještě vyšší než mám já...prostě 1.6 mi vyhovuje po všech stránkách,nehledě na to,že v českých bazarech(eurodiesel,autoin,autobusch) se 1.8 vyskytuje jen sporadicky...přeju dobrý výběr a mnoho šťastných km s tímto skvělým autem
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 22.11.08  16:51

« Jaký motor? Kdo poradí?

Jaký motor do C-maxe? Najedu do 15.000 km ročně,většinou po městě(9.000),zbytek okresky a jednou za rok dovolená(Chorvatsko,Itálie). Benzín 1,8 při spotřebě kolem osmi litrů nebo diesel 1,8 se spotřebou do šesti litrů,ale vyššími náklady na údržbu? Auto bude 2-3 roky staré,dovezeno z D nebo CH. Autům a nákladům na jejich provoz moc nerozumím, proto prosím o radu zde.Díky.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 17.11.08  17:17

« Re: kola

ahoj, zájem by byl, rozměr, cena, stav?
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 15.11.08  20:39

• « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 15.11.08  20:37

Ahoj,
    měl bych zájem. Dej víc informací. :-)
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 15.11.08  09:24

« kola

Ahoj
    mam 4 zimni pneu na plechacich pro C maxe a zahradku Ford na C maxe.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 15.11.08  09:22

« kola

Ahoj
    mam 4 zimni pneu na plechacich pro C maxe a zahradku Ford na C maxe.
    Nechcete to nekdo ?
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 15.11.08  09:21

« kola

Ahoj
    Prodal jsem C maxe a mam 4 zimni pneu na plechacich a zahradku Ford.
    Nechcete to nekdo ?
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 02.11.08  16:33

« Re: pylový filtr

Dík za odpověď,kouknu,jestli ho tam objevím,no blbejší místo snad neexistuje.
  • « 00 Reagovat !

foto tommi-d

tommi_d 02.11.08  14:22

« Re: pylový filtr

Pokiaľ si dobre pamätám je dole pri vodičovej pravej nohe a pri výmene musí isť dole plynový pedál.
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 02.11.08  10:46

« pylový filtr

Zdravím všechny c-maxáky,poslední dobou mi příjde,že ventilace není tolik účinná,že to prostě míň fouká.Mám podezření,že bude zanešený pylový filtr .Problém je v tom,že vůbec nevím, kde ho mám hledat,abych ho zkontroloval popřípadě vyměnil.Dík.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 24.10.08  10:29

« Re: Ošetření laku karosérie před zimou

Garáží :-)
    a celou zimu nejezdit :-)
    Ne, já nevím, auto mi stojí celou zimu venku, u nás se na části trasy, kterou jezdím, soli a na asi polovine ne. Verim, ze je lepsi stat venku nez v garazi. Cim osetrit karoserii a podvozek ale nevim, nemam s tim zkusenost. Takze vlastne k tematu nic nemam... ze jsem nemlcel... :)
  • 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 22.10.08  17:10

« Ošetření laku karosérie před zimou

Prodím o rady a tipy čím ošetřit auto na zimu.
  • « 00 Reagovat !

foto Ghost007

Ghost007 20.10.08  21:38

« Re: Jaka zimni pneu

Omlouvam se, ze jsem se neoval driv. UG7+ jsem koupil na superpneumatiky.cz Dovezli je druhy den, bez vad a jsou z kvetna tohoto roku, takze zatim spokojenost.
    Loni jsem kupoval na nejlevnejsipneu.cz Continentalky jeste na Renclika a jiz nikdy vice. Gumy nesly vubec vyvazit, resp. se musely vyvazovat co mesic..
  • « 00 Reagovat !

foto preston

preston 19.10.08  20:15

ok, dík za odpověď...já uvažuju o dunlop sp winter sport 3d
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 19.10.08  19:50

Je to tak, prošel jsem všechny možné Weby, až jsem skončil u www.nejlevnejsipneu.cz. Cena byla pro Goodear UG7+ R16 205/55 2199,-, akce skončila 10. října, teď jsou o 100,- dražší. Dodávka přišla skutečně do 24 hodin od objednání, jak inzerují. Informaci jsem dal na fórum již dříve, ale po odeslání příspěvku patrně spadnul server auto.cz. :-(
  • « 00 Reagovat !

foto preston

preston 19.10.08  14:34

dejte nějaké tipy, kde výhodně nakoupit zimní pneu ;-)
    jelikož louis ani lukos neuvedli svůj zdroj,beru jejich ceny jako bezpředmětné... mně zatím vychází nejlevněji nejlevnejsipneu.cz :-)
  • « 00 Reagovat !

foto preston

preston 17.10.08  21:00

« Re: Zpožděné zhasínání displeje

smysl taky nevím,ale je to určitě normální, dělá mi to taky,rozhodně bych to neřešil,v ničem mi to nevadí
  • « 00 Reagovat !

foto ROSMAX

ROSMAX 17.10.08  20:59

« Re: Zpožděné zhasínání displeje

ZDRAVÍM.MÁM S-MAXE A JE TO STEJNÉ,TO NEŘEŠ JE TO NORMÁLNÍ.
  • 00 Reagovat !

foto prdanek

prdanek 17.10.08  19:45

« Zpožděné zhasínání displeje

Zdravím Maxíky už celé dva dny vlastním Maxe ale nevím si rady s tím že po uzamčení auta mi ještě asi 20 minut svítí displej počítače. Nevím jestli se to tu už neřešilo ( nemám čas listovat tolika příspěvky )ale hlavně nevím jaký to má smysl.Díky za radu.
  • « 00 Reagovat !

foto radhro

radhro 17.10.08  13:35

pánové dělám do pneumatik už 12let , moje rada zní kašlete na X , Y , Z lamely jsou to jenom prodejní kecy jak prodat svoje zboží - šáhněte po pneumatice na prvích 7 příčkách na testech ADACU a nemůžete udělat chybu - pak už je to jen o ceně :-) takže zdravím :yes:
  • « 00 Reagovat !

foto superkutil

superkutil 17.10.08  13:05

Měl jsem UG6 a tam se právě chlubili, že pneu mají Y lamely, to znamená, že když se částečně sjedou na cca 5-6mm, tak se počet lamel zdvojnásobí a určitě se daly používat s těmi 4mm. Nebyly špatné ale třeba Nokian jsou lepší. Používají takové gumové zuby, co při záběru vylezou z pneu. Alespoň co se týče záběru na sněhu a ledu byly nejlepší. Teď mám Continental a je to dost bída. Moc se neudrží.
  • « 00 Reagovat !

foto

"-- skrytý --" 17.10.08  10:22

No nevím, takovou reakci slyším poprvé. Nevím, co myslíš tím "do půlky", jestli do poloviny hloubky vzorku, tak je to asi na 4mm. Na nových gumách jsem naměřil cca 8mm. Pod 4mm bych nedoporučoval žádné zimní pneu. Pokud vím UG7+ se vyrábí od roku 2007. Myslím, že v Tvém pneuservise nemohou mít velké zkušenosti se sjetými pneu (jde vlastně o jednu zimu). Otázka je, zda náhodou nemají vazby na jiné značky.
  • « 00 Reagovat !

foto Moik

Moik 16.10.08  21:18

Nemám zkušenost, dnes mi v důvěryhodném servisu, kde měli UG7+ v akci, říkali, že jsou opravdu dobrý, ale jen tak do půlky, potom katastrofa, nekupovat.
Přihlásit se Zaregistrovat Pro přispívání do této diskuse musíte být přihlášeným registrovaným uživatelem!

Blesk.cz

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby strčila minci do zásuvky

Hlasová asistentka Alexa vyzvala dívku (10), aby…

Virtuální asistentka Alexa od americké společnosti Amazon vyzvala desetiletou dívku, aby přiložila minci k…

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků: Nejčastější otázky a odpovědi, největší fígle prodejců!

Vrácení, výměna i reklamace vánočních dárků:…

Radost z vánoční nadílky se může snadno změnit v rozčarování, stres a vztek. Stačí najít pod stromečkem nevhodný…

iSport.cz

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec Falta líp než křídla před ním?

Za čtyři flopy jeden Lischka. Prosadí se umělec…

Výdaje na Rudolfa Reitera, Milana Lalkoviče, Romana Potočného a Pepeho Menu, čtyři nedávné neúspěšné akvizice…

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid, Beran trénuje s Bohemians

Přípravy na ligu ONLINE: Slávista Bah má covid,…

Jarní část fotbalové FORTUNA:LIGY odstartuje 5. února 2022, jednotlivé týmy už proto v prvním lednovém týdnu…

Reflex.cz

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů Čechů, nastínil Dušek pesimistický scénář

Omikronem se do konce týdne nakazí až dvacet milionů…

Přední český covidový scénárista Ladislav Dušek, který během pandemie zveřejňuje různé scénáře vývoje, opět…

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí zájem o „všeuměly“

Poučení z odchodu Angely Merkelové. Voliči ztrácejí…

Angela Merkelová odešla ze světové politiky v plné slávě a dalo by se očekávat, že její úspěchy svědčí o tom, že…