Peugeot 307
Zařazení: Všechna fóra > Diskusní fórum "MotorCafé" > Peugeot
-
Lubos.1 03.06.05 10:25
« Re: Re: Re: Diesel
Dialnic mame poriedko a aj na tych sa jazdi 100-120 km/h.
Teraz neviem, to bola ironia ? Ked jazdim po slov. dialniciach, jazdim okolo 160 km/h a kopec aut ma obieha.
Ked som kupoval auto, tak som si vypocital, ze sa mi diesel vrati velmi rychlo, hlavne ked som mal slusnu cenu :)
Moje auto stalo asi o 30 000 Sk viac ako tvoje (pritom je vybava vyssia), takze sa mi to pomerne skoro vrati. Tankujem v Rakusku, kde je stale nafta lacnejsia ako na Slovensku benzin :D.
Naviac pri dalsom predaji sa pri strednej triede na motor prihliada. Nie ze by som preto vyberal motor, ale v buducnosti to urcite potesi.
Este k spotrebe: Na P307 1,6 benzin som mal spotrebu od 7-8 litrov/100 km, teraz mam okolo 6,5. Jazdim sviznejsie ako predtym, a mam o triedu vyssie auto. Aj napriek vyssim nakladom na servis usetrim (vypocital som si :-) )
Nerozumiem vsak tomu, ako moze niekto kupit male auto s dieselom, napr. taky Yaris. S 1,4 je nenormalne drahy a samozrejme zle odhlucneny. 1.0 benzin poskytne podobnu dynamiku a so spotrebou 5,5 je k dieselu velmi blizko. Diesel ma vyznam od nizsej strednej triedy a mozno trochu straca u triedy luxusnej. -
modus ponens 03.06.05 10:06
« Re: Re: Re: Diesel
Obavy z volby diesla su u mna nasledovne:
- Dieslovy motor je citlivejsi a narocnejsi na udrzbu ako benzinovy. Na SK (a aj v CZ, ako som zaregistroval) sa dari fenomenu "okradat zakaznikov, kde sa da", napr. aj na kvalite tankovanych PH. Je preto logicke, ze na to doplatia prave ti, ktori maju "citlivejsie" a narocnejsie motory - v tomto pripade diesle.
- Ceny PH na SK su nastavene proti dieslom, takze ich vyssia cena sa dlho splaca
- Ako som spominal, podmienky na slovenskych cestach nie su moc site na dieslovu prevadzku. -
modus ponens 03.06.05 09:53
« Re: Re: Diesel
Miro: mozno by pri tankovani nafty v CZ (resp. topnych olejov namiesto nafty) "usetril" na servis motora. ;-) Na SK nevidim takmer ziadny dovod pre vyber diesla. Dialnic mame poriedko a aj na tych sa jazdi 100-120 km/h. :-( A na okreskach sa rozdiel v spotrebe medzi dieslom a benzinom znizuje. No a ceny PH - to je kapitola sama o sebe... -
"-- skrytý --" 03.06.05 00:02
« Re: Všetko OK?
Tak na tatosovi nejak moc nejazdim, naposledy som bol v Budejoviciach minuly tyzden a vsetko slapalo ako ma >:D koli silentbloku auto nemen, to je normalne, je to vyriesene naprd, po case, ked to vymenis, vrati sa to spat. Zvuk je take cuknutie, ako keby si obtrel 2 zeleza o seba, je to dost specificky zvuk, kto vie o com hovorim, da mi za pravdu. Stane sa to, ked preradujes, proste vtedy auto kus cukne a ono to spredu zavzdycha ;-) A naladu mam fajn, spolocnik si dneska kupil Imprezu WRX, takze mam za sebou cerstvych par km v tom aute a chroptim blahom >:D -
"-- skrytý --" 02.06.05 20:07
« Všetko OK?
Tak ako, Jarino?
Pozerám, že máš dobrú náladu! Pažout funguje? Stierače stierajú, ventilátor neventilátoruje a tlmiče tlmia bez hluku?
:lol: >:D >:D
Inak, opíš mi, ako sa prejavoval ten hluk zlého silentbloku. Aby som vedel, keď príde na mňa rad, že sa mám zbaviť 307-ky... >:D >:D >:D -
-
"-- skrytý --" 24.05.05 16:47
« Ešte zopár postrehov
Ešte k tej tabuľke predajnosti na Slovensku za 01-04/2005:
Poradie; Značka; 4/2005; 1–4/2005; 1–4/2004
1. Škoda 1474 5453 5944
2. Renault 453 1153 1440
3. Peugeot 315 1148 1057
4. Opel 227 897 1042
5. Citroën 275 875 822
6. Volkswagen 222 847 1168
7. Ford 220 781 350
8. Suzuki 315 716 313
9. Seat 251 633 619
10. Chevrolet 212 583 444
11. Toyota/Laxus 172 504 649
12. Dacia 149 438 40
13. Fiat 168 434 883
14. Hyundai 173 421 355
15. Nissan 91 314 210
16. Honda 100 288 286
17. Audi 68 249 146
18. Mazda 77 238 308
19. Mercedes-Benz 62 211 223
20. BMW 66 209 151
- evidentne Škodovka ďalej stráca podiel
- v TOP5 sú všetky tri hlavné francúzske značky
- lev predal len o 5 áut menej ako (za 01-04/2005)
(pričom rozdiel v predaji pred rokom bol výrazný, t.j. sexy zadok nejde na odbyt...) >:-[]
- VW výrazne stráca pozíciu
- japonci sa nijak extra nepredavajú (a Suzuki veselo nabil Hondu, Mazdu atď.) -
"-- skrytý --" 24.05.05 16:33
« Peugeot už predbehol aj VW
Nepindajte do Pažoutov ľudia...
>:D >:D >:D
Na Slovensku sa predáva viac Peugeotov ako Oplov alebo Volkswagenov!
[odkaz]
Len Škodovky a autá so ženským pohlavím v znaku sa predávajú lepšie. Keď však vezmeme, aký náskok mali autá značky pred autami s levom v znaku pred pár rokmi, tak je možné povedať, že lev zachvíľu predbehne ten kosoštvorec v predaji.
Ono ten sexy Megané zadoček možno vyzerá pekne, ale keď si do toho sadnete a otvoríte zadný kufor, nie je čo riešiť. P307 hatchback pobije zadkatého Megana vo všetkom. -
modus ponens 24.05.05 16:12
« Re: Re: Najhoršie autá
Mitsi: presne toto som mal na mysli. A ked pride na skutocnu kupu auta, tak si ludia daju (aj ked v priemere stale malu) namahu prieskumu trhu a vyberu si inu znacku (vid paralela k SMER-u na SK). V opacnom pripade by Peugeot mal predajne cisla konkurujuce tym skodovackym...
Druha moznost je este taka, ze Peugeot ma naozaj pekne a dizajnom lubive auta, az sa (nezainteresovanym) nechce verit, ze by sa mohli kazit. ;-) -
"-- skrytý --" 24.05.05 14:24
« Re: Najhoršie autá
Značku Peugeot mají lidé dodnes zafixovanou jako reprezentanta robustních a spolehlivých aut (ano, byly typy Peugeotů, které někdy v 60. a 70. letech dobyly sever Afriky a nikdo jiný na ně neměl...). Jenže takto odpoví na ulici i lidé, kteří - třebaže Peugeota nikdy neměli - si vybaví právě onu "utkvělou představu". Zcela opačná "utkvělá představa" se jim vybaví při vyslovení slova Fiat, německé vozy si lidé stále spojují především s technickou vymakaností, Škodu se snadnou opravitelností, jednoduchostí, lácí provozu a údržby, a při vyslovení Daihatsu se jim hlavou prožene pouze beznadějný průvan.
Jenže stačí se optat pár set km jiným geografickým směrem od hranic ČR a odpovědi budou třeba diametrálně odlišné. Taková anketa totiž neříká vůbec nic o samotných autech, ale o jejich "ikonách v myslích" tázaných osob. Ano, pro marketing to samozřejmě význam má a veliký...!!! -
"-- skrytý --" 24.05.05 09:41
« Fico
Si viem predstaviť, ako musí Ficovi už v hlave drbať.
Už nejakých 6 rokov je jeho strana beznádejne na prvom mieste čo sa týka volebných preferencií, ale vždy mu to nejak na poslednú chvíľu unikne.
On si tak veľmi chce sadnúť na stoličku predsedu vlády, že sa mu to pravdepodobne nikdy nepodarí.
Ak neuspeje ani v nasledovných voľbách, určite chytí trojnásobný infarkt.
Ale o tom toto fórum naozaj nie je.
Nech žije Peuget! Značka, ktorá vekom naberá na kvalite ako dobré francúzske víno...
:lol: >:D >:D >:D >:D -
modus ponens 24.05.05 09:35
« Re: Najhoršie autá
Ako si uz napisal, malokto si da namahu, aby napisal svoju spokojnost. S nespokojnostou je to ine. O.i. je toto forum moznostou hladania odpovedi/rieseni na otazky/problemy. Kto je spokojny, nepotrebuje sa predsa pytat, nie?
A k tym prieskumom: zalezi, koho sa pytali. U nas ma tiez SMER uz druhe volebne obdobie predvolebne preferencie No. 1, ale pridu volby a vsetko je inak... ;-) -
"-- skrytý --" 23.05.05 22:18
« Počkaj zajac!
Len si ich nalakuj... >:D
Potom raz prídeš k autu na parkovisku a zistíš, že šoférka vedľajšieho auta pri odchode šuchla počas cúvania z parkovacej pozície svojim autom o tvoje, zanechajúc 15 cm dlhú šmuhu práve na bočných ochranných lištách, vďaka čomu ich budeš musieť dať znova prestriekať, alebo jazdiť s veľkou čiernou "machuľou". (Čierne stačí len poriadne vyčistiť a pretrieť prípravkom na ochranu gumy.)
Mne sa raz na Felícii stalo, že mi jeden náklaďak jemne navštívil pri cúvaní predný blatník. Našťastie som mal len tmavý plastový, nenastriekaný. Stačilo tak len jemne zbrúsil najväčie ryhy... -
matuS 09.05.05 09:03
« Re: Re: podvozok na tankodrom
o tom bose pruzeni je clanok na autorevue.cz a su tam popisane aj ine nevyhody. za najvacsiu treba povazovat to, ze to este nieje v seriovej vyrobe (na rozdiel od airmaticu)
este s tym bose pruzenim musia vyriesit dalsie problemy - urcite ste si aj vsimli, ze svetla vyska auta je mimoriadne velka - to pruzenie je priestorovo narocne.
ked to vychytaju a bude to spolahlive, tak to bude parada. -
modus ponens 09.05.05 08:56
« D1 - Tankodrom
Musim suhlasit, ze ceska D1 je "zazitkom" na cestovanie. A nepomoze ziadna argumentacia o vydrzi a ekonomickosti takehoto riesenia. Ked idem po dialnici, ocakavam predsa rychlu, pohodlnu a bezpecnu jazdu. Uz som po D1 nejaky cas nesiel, a tak by ma zaujimalo porovnanie jazdy po D1 s jazdou po seneckej panelovej ceste. Ktora z nich je horsia? Tej seneckej sa vyhybam aj za cenu, ze musim ist cez dedinky s obmedzenim rychlosti na 40 km/h...
Mitsi: ono je fajn, ked mas auto s dobrym (a prirodzene drahym) podvozkom, ktory Ti v maximalnej miere odfiltruje nerovnosti typu D1. Ale Robiro123 pisal o tlmicoch, prip. dalsich casti, ktorych zivotnost sa na takychto cestach vyrazne znizuje. Ked ma niekto C5-ku a jazdi po D1, tiez si ju skor ci neskor uplne vyhrka. Takze naklady na udrzbu stupaju a pritom pohoda cestovania na takychto cestach ide dole bez ohladu na system odpruzenia. Mna rozladi kazda prejdena jama na ceste, nieto este pravidelne a huste priecne nerovnosti ako vycnievajuce spary na dialnici, kde chcem ist 130+ km/h. -
"-- skrytý --" 09.05.05 08:51
« Re: podvozok na tankodrom
Ano, pracuje to na principu pohybu jádra v elektromagnetickém poli, tj. na stejném, jaký vytváří pohyb / vychýlení membrány reproduktoru. Proto Bose - od reproduktorové techniky to totiž nemá daleko. Celý fígl dokonalé funkce pak spočívá v bleskurychlé reakci na změny (to žádný hydraulický ani pneumatický systém nedokáže) a eliminaci setrvačných momentů (díky inteligentní řídící elektronice). Ne nepodstatnou výhodou je, že tento systém zastane funkci pružení i tlumení současně a že jeho veškeré parametry se řídí výhradně softwarově. Kromě toho umí spolupracovat s ABS, ESP atd. Základním problémem je asi zatím stále ještě příliš vysoká technologická náročnost a tím i cena. Škoda, jinak by to byla přímo revoluce v konstrukci podvozků! -
"-- skrytý --" 09.05.05 00:50
« podvozok na tankodrom
prave dnes som sa dozvedel, ze existuje nieco este lepsie ako je MB airmatic.
je to od firmy Bose. ano, ta firma pre audiofilov. vraj od osemdesiatych rokov tajne pracovali na inteligentnych tlmicoch. sam pan Bose sa tym zapodieva(l). kolesa presne kopiruju teren, zatial co vozidlo je v rovnakej polohe, teda akoby sa vznasalo. ked sa blizi jama, kolesa dostanu pokyn a vysunu sa do nej, no cast vozu nad danym kolesom je v rovnakej vyske, ako predtym. a podobne je to s hrbolom/vyvyseninou. neviem to presne a v rychlosti vysvetlit. este jedno - tuto technilogiu vyuzili i na skakajucom aute. normalne (?) preskocilo prekazku (10 cm) na ceste. :shock: :shock: :shock:
musite to vidiet.
trochu viac je na
[odkaz]
pripadne pozrite reprizu auto,motor und sport TV na VOXe.
v utorok, 10.5.2005 o 03:25
na www.bose.com som nenasiel nic o tomto pruzeni. -
"-- skrytý --" 08.05.05 17:21
« Re: Re: Re: Re: Re: Tankodrom
Pravda, čím vyšší generace hydroactive u Citroenu, tím více se vytrácí jeho výhody. S airmatic od Mercedesu nemohu srovnávat, žádnou praktickou zkušenost nemám. Měl jsem na mysli srovnání dobrého podvozku se "standardním" pozdvozkem. U toho prvého se jízda po D1 projeví "akustickou nepohodou", u toho druhého lidi raději volí levý pruh, třebaže se tím dopouštějí přestupku.
PS: Proč se tak děje, to jsem pochopil, až když jsem tuhle absoloval cestu Praha - Budapešť a zpět za volantem Oct.01. Do té doby jsem ty řidiče jedoucí stále vlevo považoval prostě za koko.., teď už chápu, že pro své konání mají jistý důvod... -
matuS 08.05.05 15:53
« Re: Re: Re: Re: Tankodrom
teraz neviem presne ako to myslis.
co sa tyka eklasse s airmatic podvozkom v porovnani s C5 hydractive III, tak citroen sa moze ist schovat. citroen je tvrdsi, horsie drzi stopu a podvozok je na nerovnostiach hlucny. a to ma 16" gumy!
zapnutie tlacitka start sa nijak neprejavi.
na airmaticu ked das sportovy mod, to auto citelne stvrdne a znizi sa svetla vyska asi o centimeter.
mercedes robi airmatic par rokov a je to fakt uzasny vysledok. citroen robi hydropneumaticke pruzenie uz desatrocia a nenadchne. v xantii aktiva to bolo aspon krasne makke a zabranovalo to prilisnemu naklananiu. u C5 pritvrdili a tak podla mna to stratilo zmysel.
vsetci novinari pisu ze citroen jazdi ako v bavlne, ale mne to tak nepride. -
matuS 08.05.05 13:17
« Re: Re: Tankodrom
mitsi> neviem, lebo s inym autom som tam este nesiel
fakt je ten, ze C5 sice filtruje nerovnosti velmi dobre, ale to prechadzanie nerovnosti je sprevadzane hlukom, cize akusticky to nieje pohodlne. neviem posudit aky vysoky hluk to je, lebo inak je C5 velmi tiche auto, cize ten hluk od podvozka tam je vyrazny.
myslim, ze e-klasse s pneumaticom to zvlada lepsie, pretoze ten podvozok je tichsi a napriek 17" kolesam (vs 16" na C5) filtruje nerovnosti lepsie. -
"-- skrytý --" 08.05.05 12:39
« Sestka
Tá spotreba je podľa mňa taká vysoká vinou zlého sprevodovania (resp. chýbajúceho 6. stupňa).
Benzínový motor 1,6 l v Peugeote točí pri 135 km/h cez 4.000 otáčok. Keby som mal možnosť zaradiť tam 6. stupeň a znížiť otáčky na 3.600 (ten motor na to výkonovo má - na päťke zrýchľuje aj do tých najstrmších stúpaní na D1), tak hneď by spotreba išla minimálne o pol litra dole.
Inak som si všimol, že už aj majiteľom rôznych teréniakov nie je pri súčasných cenách benzínu jedno, ako rýchlo jazdia. Taký benzínový Nissan Patrol papká 13 litrov už pri 135 km/h. Čo to musí "žrať" pri 150 km/h - strach a hrôza. -
"-- skrytý --" 08.05.05 12:30
« Re: Tankodrom
To nejsou betonové panely, ale betonka s dilatačními spárami (ty tam samozřejmě být musejí). Kromě toho je řada úseků dodatečně příčně frézovaná kvůli odvodu vody. Jedná se o stejnou technologii, jakou se dělají letištní plochy. Když je to dobře udělané, vydrží to věčnost. Dále se v tom nevyjíždějí koleje a tento druh vozovky vykazuje i menší valivý odpor při zároveň větším koeficientu součinitele tření. Samozřejmě se po tom hůře jezdí, tedy pokud je to v stavu, v jakém je to dnes. Holt nejsou peníze. Ale když si promítnete, ze kdy jsou některé úseky D1 a kdy byly stavěny některé dálnice v SR, tak odpověď je jasná: ekonomické hledisko vs. výdrž.
Kromě toho právě na těchto úsecích se krásně ukáže, co "umí" podvozek (a pneumatiky) toho či onoho vozu: jsou auta, kde se vpravo opravdu jet nedá (zvláště pak ne rychle) a jsou i taková, kde kromě rozdílné zvukové kulisy nevnímáte rozdíl. Předpokládám, že matuSova C5 v tomto ohledu exceluje... -
"-- skrytý --" 08.05.05 11:05
« Tankodrom
Lidičky. Tak som si včera spravil poloslužobnú-polosúkromnú cestu do Prahy po štyroch rokoch. (V sobotu, aby som sa vyhol zápcham.)
Moje tajné želanie spraviť s 1,6l P307 cestu BA-Praha-BA na jednu nádrž sa ukázalo byť márne pri konštantnej rýchlosti na dialnici 135 km/h.
Každopádne, po príchode naspäť do BA palubný počítač ukazoval priemernú spotrebu 8,1 l/100 km, čo nie je až také zlé.
Ale nie o tom som chcel. Češi asi fakt vedia hrať hokej lepšie ako my, ale čo sa týka dialníc, tak Slovensko víťazí nad Českom 10:0.
Česká dialnica Břeclav-Brno-Praha a späť sa totiž nedá nazvať inak ako TANKODROM.
Hlavne smerom z Prahy na Brno je trasenie v pravom pruhu na úsekoch smerom dole kopcom a súčasne do zátačky neúnosné a pravdepodobne prekračujúce hranicu bezpečnosti.
Neostáva tak nič iné len ísť sústavne v ľavom pruhu a do pravého sa vracať len pri púšťaní rýchlejších áut.
Každopádne, keď to panelové šialenstvo za odbočkou na Břeclav konečne ustalo, tak som mal pocit, že mi auto vzlietlo niekoľko cm na vozovku - také ticho bolo zrazu v interiéri.
Slovenské dialnice - nebo na zemi. A to má môj P307 vcelku mäkký podvozok a štandardné pneumatiky. Čo sa musí diať v tvrdších nemeckých autách na 16 alebo 17 palcových diskoch - hrôza pomyslieť.
Ja mať v Čechách firmu, ktorej vozidlový park pravidelne jazdí Praha-Brno-Praha, tak by som českej vláde zasielal každú druhú výmenu tlmičov na preplatenie.
Keď si spočítate, koľko prechodov medzi betónovými panelmi absolvujete (a teda koľko krát dochádza k namáhaniu tlmičov na aute), tak to vychádza na minimálne 30 percentné skrátenie životnosti tlmičov. Toľko práce tie tlmiče nemajú ani počas 3 mesačného jazdenia po Bratislave.
Neostáva len žaželať bratom Čechom skoré dokončenie dialníc smerom na Nemecko a spojenie Brna a Ostravy dialnicou. Snáď potom začnú rozšírovať tankodrom D1 na tri pruhy a popritom vyhodia tie betónové panely von. Už včera bolo neskoro.
PS Vie niekto, prečo v Čechách D1 budovali touto technológiou? Veď za socíku sa robili dialnice aj na Slovensku (BA, Liptovská Mara, PO-KE) ale nikde tie betónové panely komunisti nepoužili.
Moje skusenosti s nasimi dialnicami su take, ze ak su plne (a to dost casto su), tak bud ides 120 v lavom pruhu a rozculuju Ta blikajuci zaslepenci za Tebou, alebo sa preradis do praveho pruhu, kde si to stoveckou hasia S120, Avie, ale aj ine auta, od ktorych by som cakal skor tych 130. Zrejme snaha stlacit spotrebu na minimum aj za cenu cakania na priaznivy vietor. :?
Takze ano, ironicky som to myslel.
Co sa tyka Tvojej situacie, je ina, pretoze netankujes u nas (odpada Ti problem pancovanej nafty, ako aj cenovej politiky Slovnaftu) a ani nejazdis iba u nas. Ked som jazdil rakuske dialnice, tiez som si zvykol na inu kulturu dialnicnej premavky. Nasledne u nas som sa seba sameho pytal, naco som si kupoval dialnicnu nalepku... :?
Jasne, ze je potrebne vypocitat, co sa viac oplati. Mne sa svojho casu viac oplatil benzin a nelutujem to. Pri dlhodobom priemere do 7.3 som spokojny, pretoze je tam aj mesto aj dialnica. Ked idem po okreske +10km/h nad limit, tak mam spotrebu od 5.6 do 6.5 podla poctu osob v aute, typu pneumatik (zimne/letne), zapnutej klimy a hustoty premavky. Su to udaje z relativne rovinateho terenu, aby si to niekto neaplikoval na horske stupaky, ci prechod Alpami. ;-) Tych 6.5 mavam vtedy, ak troska prevetram motor. Ak nemam naladu a idem "pianko" (napr. naposledy za tmy som skoro sundal zajaca a nalada na zvuk 16V japonca pod kapotou ma hned presla :-( ), tak to ide pod 6 litrov. Kazi mi to najma mesto, ale tam je aj (2.0) diesel dost zravy, nie?